Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Εύσημα ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Ελληνική η επιλογή για το τραπεζικό τομέα

protothema.gr

Θετικά σχόλια σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας απέσπασε την Παρασκευή η Αθήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

O αναπληρωτής υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις σημείωσε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά ωθούμενο κυρίως από την πιστή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μερικές εκ των οποίων - όπως είναι αυτές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας - προχωρούν με ταχείς ρυθμούς που συχνά προηγούνται των προβλεπομένων χρονικών περιθωρίων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της εμπλοκής ξένων τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ράις δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να διέπονται, όπως είπε, από κοινωνική δικαιοσύνη και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού

Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας γίνονται σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα, τόνισε ο κ. Ράις αλλά συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση.


Read more...

Την αύξηση στους συντελεστές βάζει στο τραπέζι η Κομισιόν...



Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% (ή και παραπάνω για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων), η εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είναι...
μερικές από τις ιδέες που έχει προτείνει ατύπως η Κομισιόν (στο πλαίσιο της τρόικας) στο οικονομικό επιτελείο.

Τα ζητήματα αυτά, όπως και ολόκληρο το πλέγμα του νέου φορολογικού καθεστώτος, αναμένεται να συζητηθούν εις βάθος κατά την προσεχή επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2011.

Κοινωνική δικαιοσύνη. Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως οι παραπάνω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι αναγκαίες μονάχα για λόγους εσόδων αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος, καθώς και για τη μεσοπρόθεσμη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εξηγούσαν, οι πολίτες δικαιούνται, μετά το πρώτο σοκ, να δουν και τους έχοντες να καταβάλλουν αυτό που τους αναλογεί στην Εφορία με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα απ΄ όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν.

Μάλιστα οι αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν πιστεύουν πως πρέπει να τεθούν σύντομα στο στόχαστρο οι 1.000 πλουσιότεροι Ελληνες και οι αυτοαπασχολούμενοι (όχι όμως οι μισθωτοί) που αποφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η εισαγωγή τιμαριθμοποιημένων πολλαπλών κλιμάκων, όπως και η αύξηση του ανώτερου συντελεστή, σημειώνουν στις Βρυξέλλες, θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά και στα φορολογικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης- υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι θα λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και θα συνεχιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο σημείο αυτό μάλιστα, επισημαίνουν και μια παθογένεια που κατ΄ επανάληψη έχει επισημανθεί από την Κομισιόν- την ανάγκη να υπάρξει εντοπισμός και παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά.

Η φοροδιαφυγή.
Ειδικά για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν- και, επομένως, για την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία- και γι΄ αυτό στις αρχικές εκθέσεις τους δεν έπαιρναν υπόψη την εκτίμηση περί 1,2 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής το 2010. Τώρα όμως, όπως λένε, έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους και θεωρούν πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των μηχανισμών που είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο (σ.σ.: το ΣΔΟΕ), το οποίο συναντά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω έλλειψης συνεννόησης μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.
ΝΕΑ


Read more...

Αυξήσεις έως και 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ προτείνει η ΡΑΕ...



Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
H ΡΑΕ προτείνει αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%.

Oι τιμές του ρεύματος για τους...
αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 - 2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.

Αντίθετα, στις μεγαλύτερες καταναλώσεις προτείνεται συνολική μείωση από 6,5% έως 16%.

Ευνοημένοι από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων θα είναι και οι έμποροι, που θα δουν το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται έως 15% συνολικά στην τριετία.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή του Σαββάτου στο σχετικό της δημοσίευμα, το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι εάν η αύξηση θα είναι εμπροσθοβαρής ή εάν το μεγαλύτερο μέρος της θα εφαρμοσθεί προς το τέλος της 3ετίας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν ήδη τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Αν υλοποιηθούν οι υπέρογκες αυξήσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που φουντώνει και τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, κυριολεκτικά θα δεχθούν τη χαριστική βολή» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Από πλευράς ΣΥΝ ο Π.Λαφαζάνης σημειώνει ότι με την ανακοίνωση της ΡΑΕ επιβεβαιώνεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άλλη όψη μιας άγριας εισπρακτικής κερδοσκοπίας με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
NEA.


Read more...

NA ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ


Απο ΤΑ ΝΕΑ
Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% (ή και παραπάνω για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων), η εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είναι μερικές από τις ιδέες που έχει προτείνει ατύπως η Κομισιόν (στο πλαίσιο της τρόικας) στο οικονομικό επιτελείο...


Τα ζητήματα αυτά, όπως και ολόκληρο το πλέγμα του νέου φορολογικού καθεστώτος, αναμένεται να συζητηθούν εις βάθος κατά την προσεχή επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2011. Κοινωνική δικαιοσύνη.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως οι παραπάνω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι αναγκαίες μονάχα για λόγους εσόδων αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος, καθώς και για τη μεσοπρόθεσμη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εξηγούσαν, οι πολίτες δικαιούνται, μετά το πρώτο σοκ, να δουν και τους έχοντες να καταβάλλουν αυτό που τους αναλογεί στην Εφορία με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα απ΄ όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν. Μάλιστα οι αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν πιστεύουν πως πρέπει να τεθούν σύντομα στο στόχαστρο οι 1.000 πλουσιότεροι Ελληνες και οι αυτοαπασχολούμενοι (όχι όμως οι μισθωτοί) που αποφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Η εισαγωγή τιμαριθμοποιημένων πολλαπλών κλιμάκων, όπως και η αύξηση του ανώτερου συντελεστή, σημειώνουν στις Βρυξέλλες, θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά και στα φορολογικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης- υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι θα λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και θα συνεχιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο σημείο αυτό μάλιστα, επισημαίνουν και μια παθογένεια που κατ΄ επανάληψη έχει επισημανθεί από την Κομισιόν- την ανάγκη να υπάρξει εντοπισμός και παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά.

Η φοροδιαφυγή.
Ειδικά για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν- και, επομένως, για την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία- και γι΄ αυτό στις αρχικές εκθέσεις τους δεν έπαιρναν υπόψη την εκτίμηση περί 1,2 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής το 2010. Τώρα όμως, όπως λένε, έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους και θεωρούν πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των μηχανισμών που είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο (σ.σ.: το ΣΔΟΕ), το οποίο συναντά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω έλλειψης συνεννόησης μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...

fimotro

Read more...

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
«Μαχαίρι» θα μπει το 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς τουλάχιστον το ένα τρίτο των ειδικοτήτων θα βγει από τη λίστα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 και αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Ενδεικτικά...
αναφέρεται πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως «η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού». Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, το «χτύπημα» θα είναι τριπλό. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με: Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης. Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα. Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών. Οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορούν και στους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους είναι... ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται πως όσοι προλάβουν μέχρι το 2015 να ανοίξουν την πόρτα εξόδου δεν πρόκειται να θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές. Μιλώντας στο «Εθνος» ο Δημήτρης Μπούρλος -που έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό- σημειώνει πως «η πιθανή απένταξη εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα -με βάση και τον πρόσφατο νόμο- θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το 2015». Σημειώνεται πως για την εκπόνηση της νέας λίστας δεν πρόκειται να γίνουν νέες μελέτες αλλά το υπουργείο Εργασίας θα αξιοποιήσει τα πορίσματα που ήδη υπάρχουν (από επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια). Εργαζόμενοι: «Οχι» σε περικοπές Κλείνουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους Αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2011 για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Ετσι ακόμα σε όσα επαγγέλματα παραμείνουν στη λίστα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Ετσι σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη). Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα άντρας που εργάζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ με 35ετία στα 55 (πλήρη σύνταξη). Το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας και η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη θα γίνεται σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών. Οι αλλαγές αγγίζουν και τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά με 15 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου ηλικίας θα φτάσει τα πέντε έτη, προκειμένου η συνταξιοδότηση να γίνεται στο 60ό έτος. «Εχουμε καταστήσει σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, γιατί δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον επισιτισμό και τoν τουρισμό, Λεωνίδας Καραθανάσης. Επιπλέον προσθέτει πως «είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, διότι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες ειδικότητες δεν μπορούν ύστερα από μια ηλικία να συνεχίζουν να δουλεύουν».
Read more...

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΥΓΙΕΙΣ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε καλή- σωματική και ψυχολογική- κατάσταση εμφανίζονται οι 33 ανθρακωρύχοι που έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στη Χιλή, σε πεντάλεπτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αδυνατισμένοι αλλά υγιείς και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Χιλής, εξηγούν πώς έχουν οργανώσει τη ζωή τους 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Με ειδική μικροκάμερα που έφθασε σε αυτούς μέσα από τους σωλήνες που έχουν ανοιχτεί έως το καταφύγιό τους, οι μεταλλωρύχοι έφτιαξαν ένα βίντεο...
συνολικής διάρκειας 45 λεπτών, το οποίο παρακολούθησαν οι οικογένειές τους σε μια συγκινητική προβολή που έγινε στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για τους συγγενείς κοντά στην είσοδο του ορυχείου όπου οι 33 άνδρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και τρεις εβδομάδες, έπειτα από κατάρρευση υπόγειων στοών στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ της Βόρειας Χιλής στις 5 Αυγούστου. Χωρίς τα πουκάμισά τους και όλοι με μούσι, οι μεταλλωρύχοι έγνεψαν ο ένας μετά τον άλλο στην κάμερα που χειριζόταν ένας από αυτούς, χαμογέλασαν στους συγγενείς τους και τους έστειλαν χαιρετίσματα και την αγάπη τους. Η ξενάγηση στον χώρο όπου διαμένουν αποκάλυψε μια γωνία με τα στρώματα όπου κοιμούνται και ένα τραπέζι στο οποίο κάποιοι έπαιζαν ντόμινο. «Εδώ είναι το καζίνο μας», ακούγεται να λέει ο Αλέξις Βέγκα που έκανε την περιγραφή του χώρου. «Κάποιοι από αυτούς έχουν διαπρέψει», πρόσθεσε καθώς το δωμάτιο γέμισε από τα γέλια των υπολοίπων, δείχνοντας στους ειδικούς ότι ακόμα η ψυχολογική κατάσταση των ανδρών είναι πολύ καλή και ελπίζουν ότι θα διατηρηθεί έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν υπολογίζεται ότι μπορεί να απεγκλωβιστούν. «Εδώ τα έχουμε οργανώσει όλα καλά», πρόσθεσε ο μεταλλωρύχος. «Εδώ είναι η γωνιά όπου ψυχαγωγούμαστε, εδώ είναι το μέρος όπου προσευχόμαστε. Και εδώ είναι το μέρος όπου μαζευόμαστε κάθε μέρα για να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε, δείχνοντας επίσης το μέρος όπου είναι τοποθετημένα τα φάρμακα και το νερό. Στον τοίχο μάλιστα, φάνηκε κολλημένο και ένα πόστερ με μια γυμνόστηθη γυναίκα. Ενας άλλος μεταλλωρύχος κοίταξε την κάμερα και είπε στην οικογένειά του: «Να είστε ήρεμοι. Θα βγούμε από εδώ. Και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τις προσπάθειές σας». Η ψυχολογική κατάστασή τους είναι πολύ καλή και ελπίζουν ότι θα διατηρηθεί έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα Ξέσπασαν σε κλάματα οι συγγενείς Η ατμόσφαιρα στη σκηνή όπου προβλήθηκε το βίντεο σε γιγαντοοθόνη για τους συγγενείς ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα καθώς είδαν για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες τα πρόσωπα των αγαπημένων τους, ενώ συχνά ήταν και τα γέλια από τα αστεία που έκαναν οι μεταλλωρύχοι μεταξύ τους. Στο τέλος, οι 33 άνδρες τραγούδησαν αγκαλιασμένοι τον εθνικό ύμνο και φώναξαν: «Ζήτω η Χιλή, ζήτω οι μεταλλωρύχοι». Οι συγγενείς τους ετοιμάζονται να τους στείλουν βίντεο με τον Μαραντόνα, τον Ροναλντίνιο και τον Πελέ για να περνούν την ώρα τους, καθώς όλοι οι εγκλωβισμένοι είναι φανατικοί οπαδοί του ποδοσφαίρου. Ειδικοί της ΝΑSΑ συνεχίζουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους με συμβουλές επιβίωσης για τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι πρέπει να κρατηθούν σε χαμηλό βάρος προκειμένου να χωρέσουν στον αγωγό πλάτους 65 εκατοστών, ο οποίος ανοίγεται για να τους ανεβάσουν στην επιφάνεια. Χθες τους έστειλαν χυμό μήλου και ζελέ μαζί με άλλες προμήθειες. Πάντως, η περιπέτεια των μεταλλωρύχων οδήγησε τις αρχές στο να λάβουν μέτρα για τα πολλά ορυχεία χαλκού που υπάρχουν στη Χιλή και λειτουργούν χωρίς ελέγχους. Τις τελευταίες ημέρες δόθηκε εντολή για το κλείσιμο 30 μικρών ορυχείων που δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας. Η Χιλή είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού χώρα στον κόσμο.
Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ : "Ή ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ Ή ΣΑΣ ΔΙΩΧΝΩ"


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αποφασισμένος για άμεσες εκκαθαρίσεις στη Ν.Δ. εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να απενεργοποιηθεί πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές η ομάδα των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη, τουλάχιστον εντός των κομματικών τειχών. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης διαμηνύουν ότι το ιδιότυπο αντάρτικο από τους ντορικούς θα κλείσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, ακόμη κι αν...
χρειαστεί να γίνουν μαζικές διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό. Το τελεσίγραφο Σαμαρά προς ντορικούς είναι ενδεικτικό της απόφασης που ήδη έχει ληφθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι στο εξής η Ρηγίλλης δεν θα αναμένει μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις κομματικές επιλογές αλλά στην πόρτα της εξόδου μπορεί να οδηγήσει κάθε παρασπονδία που πλήττει την εικόνα του κόμματος, ακόμη και η λευκή απεργία των στελεχών, από την ώρα που θα ερμηνευθεί ως άρνηση στήριξης των γαλάζιων υποψηφίων και των κομματικών θέσεων. «Η εντολή Σαμαρά για ενεργό συμμετοχή όλων των στελεχών στη μάχη του κόμματος δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες», λένε οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το τελεσίγραφο Σαμαρά μετέφερε προχθές το βράδυ ο Δημ. Αβραμόπουλος σε βουλευτές που θεωρείται ότι «τορπιλίζουν» τους σχεδιασμούς του κόμματος, ζητώντας να προχωρήσουν σε δημόσια στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών στους τόπους εκλογής τους. «Σχέδιο αποψίλωσης». Στην Ρηγίλλης έχουν καταλήξει ότι η πλευρά Μπακογιάννη κινείται πλέον με στόχο να δημιουργεί σταδιακά πλήγματα στη Ν.Δ., συντηρώντας σε βάθος χρόνου κλίμα εσωκομματικής αναταραχής που θα φρενάρει και την προσπάθεια για πολιτική ανάκαμψη του κόμματος. Μετά τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, στο στόχαστρο της κομματικής ηγεσίας βρίσκονται τουλάχιστον πέντε βουλευτές που συνδέονται στενά με την πρώην υπουργό και, από τους περισσότερους στην Ρηγίλλης, προεξοφλείται ότι αργά ή γρήγορα θα την ακολουθήσουν στο υπό ίδρυση κόμμα της. Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, το οποίο έχει αναλάβει παρασκηνιακά να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις κάποιων από τους βουλευτές που στήριξαν δυναμικά την κ. Μπακογιάννη στη μάχη της γαλάζιας διαδοχής, εκτιμά ότι η πρώην υπουργός έχει βάλει σε εφαρμογή ένα «σχέδιο αποψίλωσης» της Ν.Δ. μέσα από διαδοχικές διαγραφές, προσδοκώντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξεις θα βαρύνει τον κ. Σαμαρά και δεν θα χρεωθεί η ίδια διασπαστικές κινήσεις. «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει», τονίζει με έμφαση. Στο στόχαστρο της Ρηγίλλης πέντε βουλευτές που συνδέονται στενά με Ντόρα Ο Σαμαράς εντάσσει στην ομάδα κρούσης τον Μεϊμαράκη Στη σκιά του πολέμου με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς προχωρεί σε μια κίνηση με ευρύτερες επιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, εντάσσοντας στη νέα ομάδα κρούσης της Ν.Δ. τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην υπουργός και εκ των βασικών υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη στη μάχη για τη γαλάζια διαδοχή, αναλαμβάνει την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αντικαθιστώντας τον παλαίμαχο Γιάννη Βαρβιτσιώτη, και θα έχει πλέον κεντρικό ρόλο στην προώθηση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την επάνοδο Μεϊμαράκη στην κεντρική γαλάζια σκηνή και τη συμμαχική σχέση που εγκαινιάζεται με τη νέα κομματική ηγεσία, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Ν.Δ. και θα περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών της κ. Μπακογιάννη και οι παρασκηνιακές επαφές της με γαλάζια στελέχη, ιδίως στους χώρους της Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού. Στη Ρηγίλλης προσδοκούν ότι η ενεργοποίηση Μεϊμαράκη μπορεί να ενισχύσει και την προσπάθεια συσπείρωσης της κομματικής βάσης. Στήριξη υποψηφίων. Το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός θα κινηθεί, λένε τα ίδια στελέχη, με στόχο την ενίσχυση των γαλάζιων υποψηφίων στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όπως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασ. Κικίλιας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει ειδικό ρόλο- μέσω του Ινστιτούτου- για την προβολή του σχεδίου της Ν.Δ. κατά του Μνημονίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την προσέγγιση Σαμαρά - Μεϊμαράκη καθοριστικό ρόλο έπαιξε η «συναντίληψη» που έχουν στα θέματα της οικονομίας και η αντίθεσή τους στη συμφωνία με την τρόικα. Κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η προώθηση Μεϊμαράκη στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας έγινε και με τις ευλογίες που πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Τη θέση διεκδικούσε μέχρι πρότινος ο πρώην γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης, ενώ την αποχώρηση του Γ. Βαρβιτσιώτη από την προεδρία του Ινστιτούτου θεωρείται από πολλούς στη Ν.Δ. ότι διευκόλυνε η απόφαση της Ρηγίλλης να στηρίξει για τον Δήμο Γλυφάδας τον γιο του, βουλευτή Β΄ Αθηνών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Read more...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΔΕΝ ΠΙΕΖΩ ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ"...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Με την παράδοση και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο το έργο της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων του ΠαΣοΚ. Οι διαδικασίες έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, σε βαθμό που να θεωρείται ακόμη και από μέλη της επιτροπής ότι δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην...
κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι η μακρά καθυστέρηση μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ως φόβος ή τουλάχιστον ανησυχία για το αποτέλεσμα των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται ούτε να πιέσει ούτε να διαπραγματευτεί» με κανέναν, υπουργό ή μη, την κάθοδό του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Υπό αυτή την έννοια, κάθε υποψηφιότητα μέλους της κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται ανοιχτό ενδεχόμενο, ακόμη και για όσους έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι δεν ενδιαφέρονται, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή , κ.ά. Στην Αθήνα παρουσιάζεται εμπλοκή για την υποψηφιότητα του κ. Γ. Καμίνη και φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας στήριξής του από ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά, αν και την τελική απόφαση θα την πάρει ο κ. Παπανδρέου. Με αυτό το ενδεχόμενο σε εκκρεμότητα, η υποψηφιότητα της κυρίας Φώφης Γεννηματά παραμένει πιθανή, όπως και η υποψηφιότητα κάποιου άλλου υπουργού. Στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρουσιάζεται απροθυμία κορυφαίων στελεχών να διεκδικήσουν τη δημαρχία, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς η στήριξη προς τον κ. Ι. Μπουτάρη, αν και στελέχη του ΠαΣοΚ επιμένουν σε κάποια κομματική υποψηφιότητα. Στον Πειραιά, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση και ο δήμαρχος κ. Π. Φασούλας απάντησε χθες με ανακοίνωση σε φημολογία περί παραίτησής του που διακινήθηκε μέσα από blog. «Ξεκαθαρίζουμε για τελευταία φορά ότι ο δήμαρχος Πειραιά δεν παραιτείται και περιμένει τις αποφάσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ, σεβόμενος τον πειραϊκό λαό και τις καταστατικές διαδικασίες του Κινήματος» αναφερόταν σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Φασούλα, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, όπως είναι γνωστό ότι αξιώνουν από αυτόν. * Εν τω μεταξύ την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού ανακοίνωσε προχθές ο κ. Αρ. Καμάρας. Σε σχετική του ανακοίνωση ο δικηγόρος και παλαιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «τα νέα δεδομένα του νόμου “Καλλικράτης”, η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι υψηλότερες απαιτήσεις που πλέον έχουν οι πολίτες για τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, δημιουργούν εκ των πραγμάτων τις συνθήκες για μία νέα αρχή», και υπογραμμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάψει να αποτελεί εστία αδιαφάνειας, κομματισμού και σπατάλης. Παράθυρο Ραγκούση για στήριξη Τατούλη Αγκάθια της διαδικασίας ως και την τελευταία στιγμή θα παραμένουν οι μεγάλοι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής, όπου τα προβλήματα και η εσωκομματική και η ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων παραμένουν. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έδωσε πάντως χθες το στίγμα για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το ΠαΣοΚ. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι όσοι επιλεγούν θα πρέπει να έχουν στηρίξει το εγχείρημα του «Καλλικράτη», «να πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης των δήμων». Δεδομένου ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο κ. Π. Τατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΠαΣοΚ τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Το γεγονός ότι ο κύριος Τατούλης έχει εκφραστεί θετικά (για τον “Καλλικράτη“), για εμένα αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς και αποτελεί μία πάρα πολύ θετική σήμανση της παρουσίας του στον αγώνα που εκείνος θα δώσει, ανεξαρτήτως ποιος θα τον στηρίξει και ποιος όχ ι » είπε ο κ. Ραγκούσης.

Read more...

Το δεύτερο ψέμα του Ν. Χριστοδουλάκη για την Siemens...


Τον "καίει" το έγγραφο Γεωργάνα με την συμβιβασική πρόταση για την επίμαχη σύμβαση του ΟΣΕ

Από τον Δημήτρη Ηλιάδη
AΠΟΚΑΛΥΨΗ

Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens ο Ν. Χριστοδουλάκης ισχυρίστηκε ακόμη ότι κανείς δεν (του) εισηγήθηκε την κατάρριψη συμβάσεων που δεν εκτελούνταν σωστά για την προμήθεια υλικού στον ΟΣΕ. Να λέει άραγε τουλάχιστον σε αυτό την αλήθεια;
Όμως και επ' αυτού, υπάρχουν ντοκουμέντα που τον διαψεύδουν. Πρόκειται συγκεκριμένα για την συμβιβαστική πρόταση που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ, που εν συνεχεία αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, Ιάκωβος Γεωργάνας σχετικά με την επίμαχη σύμβαση 37α για το τροχαίο υλικό.
Στην πολυσέλιδη πρότασή του ο κ. Γεωργάνας αναφέρει ότι αν γίνουν δεκτές οι απόψεις και οι ρυθμίσεις που προτείνει θα μπορούσε μεταξύ άλλων "να ανασταλεί η απόφαση του ΔΣ του ΟΣΕ για...
καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης...." και έκπτωση της Κοινοπραξίας.
Αυτό δείχνει ότι ο ΟΣΕ επέμενε αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν δεχόταν.
Συμπέρασμα; Ο κ. Χριστοδουλάκης μάλλον ...δεν θυμάται καλά ούτε και σε αυτό το θέμα.

Read more...

"Έδωσε" και τον Φλωρίδη για την Siemens o Χριστοδουλάκης!..


Από τον Δημήτρη Ηλιάδη

Ενδεικτικό της στάσης που ακολούθησε στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens o Νίκος Χριστοδουλάκης είναι το γεγονός ότι ακόμη και για την κρίσιμη γενική συνέλευση του ΟΣΕ, τον Ιούνιο του 2003, φόρτωσε τις ευθύνες στον τότε υφυπουργό του Γιώργο Φλωρίδη.
Αυτός είπε -όπως διαβάζουμε στο σχετικό απόσπασπα της κατάθεσής του στη Βουλή- ότι όρισε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών που ως εκπρόσωπος του μοναδικού μετόχου (δηλ. του ελληνικού δημοσίου) στον ΟΣΕ προήδρευσε στη...
γενική συνέλευση η οποία ασχολήθηκε (όσο ασχολήθηκε...) με το θέμα της κήρυξης ως εκπτώτων των κοινοπραξιών.
Ξέρει (;) τι κάνει ο κ. Χριστοδουλάκης. Βλέπει ότι δυσκολεύουν γι' αυτόν τα πράγματα και μεταθέτει τις ευθύνες σε άλλους. Μακριά από αυτόν και σε όποιον νάναι...
Ετσι έγινε λοιπόν κ. Φλωρίδη; Εσείς ορίσατε το πρόσωπο που εκπροσώπησε το υπουργείο Οικονομικών σε εκείνη την πολύ κρίσιμη γενική συνέλευση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα απασχολήσει και την επερχόμενη προανακριτική επιτροπή για την Siemens;

Read more...

Έκρυψε την επιστολή που τον "καίει" για την Siemens ο Ν. Χριστοδουλάκης...


Του την είχε στείλει ο Χρ. Βερελής ζητώντας να προχωρήσει, ως υπουργός Οικονομικών, στην κατάρριψη των σκανδαλωδών συμβάσεων του ΟΣΕ και την έκπτωση της Κοινοπραξίας.
Ο "τσάρος" όμως "έκλεισε" το θέμα άρον-άρον
Στο φως το ντοκουμέντο!

Από τον Δημήτρη Ηλιάδη
AΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το τρίτο και ... φαρμακερό ψέμα ίσως αποδειχθεί για τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη το επιχείρημά του, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι οι ευθύνες για την μη κατάπτωση των επίμαχων συμβάσεων του ΟΣΕ βαραίνουν την τότε ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών που ήταν και το "εποπτεύον υπουργείο".
Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε με λίγα λόγια ότι από τις 26 Ιουνίου 2003 -που συνεδρίασε αρχικώς η γενική συνέλευση του ΟΣΕ- και μετά, κανείς δεν (του) εισηγήθηκε την κατάρριψη συμβάσεων αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκε στο υπουργείο Μεταφορών. "Αν ήθελε οποιοσδήποτε να καταγγείλει ή να τροποποιήσει τη Σύμβαση θα μπορούσε πρώτον, η απόφαση να ληφθεί από τα εντεταλμένα από το νόμο όργανα, που είναι η διοίκηση της ΔΕΚΟ και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να είχε προκηρυχθεί νέα Γενική Συνέλευση" κατέθεσε.
Ιδού και ένας σχετικός διάλογος:
Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ζήτησε να καταγγελθεί η σύμβαση o κ. Γιαννακός ή ο κ. Βερελής;
MAΡΤΥΣ (Νικ. Χριστοδουλάκης): Mέσα στα πρακτικά, δεν σας το ανέγνωσα δύο φορές;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το ζήτησε, λοιπόν.
MAΡΤΥΣ (Νικ. Χριστοδουλάκης): Όχι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας το ζήτησε.
Επέμεινε επίσης ότι την αποκλειστική ευθύνη υπογραφής των προγραμματικών συμφωνιών, τροποποίησης και καταγγελίας έχει η διοίκηση του ΟΣΕ και το εποπτεύον υπουργείο Μεταφορών και προφανώς όχι το Υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που ανάφερε ακροθιγώς και αορίστως κάποια στιγμή ήταν για "κάποια επιστολή που πρέπει να υπάρχει στο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών...", χωρίς να πει από ποιον προερχόταν και τι ακριβώς έλεγε...
Τι απέκρυψε λοιπόν ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος στον Π. Καμμένο απάντησε ότι ούτε ο κ. Γιαννακός ούτε ο κ. Βερελής του ζήτησαν να καταγγελθεί η επίμαχη σύμβαση; Oτι, αντίθετα με τον ισχυρισμό του, στις 30 Ιουνίου 2003 ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρίστος Bερελής του έστειλε επιστολή με οτην οποία του ζητούσε "να τηρηθεί η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης του ΟΣΕ για λήψη απόφασης που θα επιτρέψει την κατάπτωση εγγυήσεων και καταγγελία των σχετικών συμβάσεων σύμφωνα με την...
πρόταση του ΟΣΕ δεδομένου ότι η αντισυμβατική συμπεριφορά της αντισυμβαλλόμενης Κοινοπραξίας αποβαίνει πλέον προς μεγάλη ζημία του ΟΣΕ".
Η επιστολή που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά σήμερα από εδώ, στάλθηκε στις 30 Ιουνίου. Στις 26 Ιουνίου (τέσσερις μέρες νωρίτερα) είχε γίνει η γενική συνέλευση του ΟΣΕ και ο εκπρόσωπος του κ. Χριστοδουλάκη, κ. Παπαγιαννόπουλος, είχε αποφασίσει την αναβολή τη λήψη απόφασης για την επίμαχη σύμβαση, για τις 10 Ιουλίου. Δηλαδή ύστερα από ένα δεκαήμερο.
Γιατί απέκρυψε αυτή την επιστολή, που δεν ήταν από τον πρώτο τυχόντα, ο πρώην τσάρος; Ήδη οι βουλευτές της Επιτροπής που έμαθαν για την ύπαρξη της είναι διπλά έξαλλοι μαζί του.
Ο κ. Χριστοδουλάκης πήρε λοιπόν την επιστολή που ζητούσε να προχωρήσει η καταγγελία των επίμαχων συμβάσεων. Τι έκανε; Πώς αντέδρασε; Δεν όφειλε να ενεργοποιηθεί για να γίνει αυτό;
Και σε κάθε περίπτωση, δεν όφειλε να μην επιτρέψει στον εκπρόσωπο του να υπογράψει -στις 4 Ιουλίου- τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης για το θέμα αυτό που είχε μείνει σε ...αναβολή; Δηλαδή, ακόμη και κατά τη δική του λογική, ο κ. Χριστοδουλάκης "τερμάτισε" τη γενική συνέλευση χωρίς απόφαση για τη θέμα αυτό και περίμενε δήθεν να ...συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση ο ΟΣΕ, την ώρα που ο συνάδελφός του υπουργός Μεταφορών -έστω ως εποπτεύων υπουργός- του ζητούσε επιτακτικά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκπτωση της κοινοπραξίας και την καταγγελία των συμβάσεων.
Μόλις πήρε την επιστολή Βερελή, "έκλεισε" μέσα σε τέσσερις μέρες το θέμα...
Είναι ή δεν είναι σοβαρά μπλεγμένος ύστερα από όλα αυτά ο κ. Χριστοδουλάκης και οι ευθύνες του για την εξέλιξη του σκανδάλου μεγάλες;

Read more...

Σύσκεψη για θέματα Παιδείας


Με αντικείμενο συζήτησης θέματα Παιδείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση εντάσσεται στην προετοιμασία για την ανακοίνωση πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση, στα πλαίσια της παρέμβασης που θα κάνει στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου. Εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν οι προωθούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και οι υφυπουργοί Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννης Πανάρετος.

Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκαν και οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την δια βίου μάθηση, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθώς και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκτός των ανακοινώσεων που θα γίνουν στα πλαίσια της ΔΕΘ, αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας σε διαβούλευση οι προτάσεις του, από το φθινόπωρο, για όλες τις προαναφερόμενες θεματικές, αλλά και για το νέο σύστημα εξετάσεων που αναμένεται να εφαρμοσθεί το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.




Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...





Read more...

ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΔΕΔΥ


Απο Enet.gr
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου, ύστερα και από τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών...


Όπως γνωστοποιήθηκε, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κυβερνητική δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μετά τη συνάντηση, ο Ηλίας Δόλγιρας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ προέβλεψε θερμό χειμώνα. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ ζητά την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών περικοπών, όπως και την αντικατάσταση του ενιαίου μισθολογίου από κλαδικά. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο υπερδιπλασιασμός των συνταξιοδοτήσεων δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη και ενέχει τον κίνδυνο διοικητικού χάους.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, η Δέσποινα Σπανού, επίσης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι έκαναν τη συνάντηση για το θεαθήναι. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση, επειδή η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, εν όψει των επαφών του πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστικούς φορείς, πριν από τη ΔΕΘ.

Read more...