Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Προέδρου "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Σε ποιους απευθύνεται η Κοινωνική Συμφωνία; Στους μη προνομιούχους και σε όσους πλήττονται και αντιδρούν στο μνημόνιο ή σε όσους ζητούν ψυχραιμία και προτείνουν ανοχή και αντοχή στα αναγκαία επώδυνα μέτρα;

Η «Κοινωνική Συμφωνία» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αναζητούν ελπίδα και προοπτική για το αύριο.

Στους νέους που καλούνται να εργαστούν με όρους στυγνής εκμετάλλευσης

Στους άνεργους που όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα να βρουν εργασία.

Στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται ανεξέλεγκτα.

Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν γονατίσει από τα απανωτά χαράτσια και την καθίζηση της αγοράς.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που σήμερα αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «Μνημόνιο ή Ναυάγιο» και στον αδιέξοδο «μονόδρομο» της μονόπλευρης λιτότητας, και θέλουν να απελευθερωθούν. Απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, την οποία θέλουμε σύμμαχο και όχι αντίπαλο.

Μνημόνιο - ΔΝΤ και κεντροαριστερά συμβαδίζουν;

Όταν ο δρόμος που επιβάλλει το μνημόνιο για να βγει μία χώρα από την κρίση περνάει μέσα από βαθειά ύφεση, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την αποδόμηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τότε προφανώς δεν συμβαδίζει με μία προοδευτική πρόταση.

Γι’ αυτό και έχει σημασία να προτάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης που να προτείνει και να δρομολογεί αξιόπιστες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση με προοδευτικό πρόσημο. Να φέρουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στο προσκήνιο, ώστε τόσο η δημοσιονομική εξυγίανση όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να προωθηθούν αποτελεσματικά. Οφείλουμε και μπορούμε να διαπραγματευθούμε σ΄ αυτή τη βάση. Η κυβέρνηση δεν άσκησε τη διαπραγματευτική της ισχύ, που είχαμε και έχουμε, γιατί δεν τόλμησε, δεν προετοιμάστηκε και γιατί έχει παραδοθεί σε νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές ιδεοληψίες.

Στις αρχές Μαρτίου προτείνατε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI και μετά να γίνουν εκλογές λέγοντας μάλιστα ότι υπήρχε σχετική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Σήμερα λετε ότι το ελληνικό χρέος, ακόμα και μετά το κούρεμα, δεν είναι διαχειρίσιμο. Δεν είναι αντιφατική αυτή η στάση και τελικά πως το χρέος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο; Να διαγραφεί, να κηρύξουμε στάση πληρωμών; Τι πρέπει να γίνει;

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίφαση.

Γιατί πρώτ’ απ’ όλα, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης του PSI άνοιξε ο δρόμος προς τις εκλογές όπως είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αλλά η ολοκλήρωση του PSI δεν κάνει αυτόματα και το χρέος βιώσιμο… Ίσως κάποιοι να θυμούνται ακόμη ότι είχα υποστηρίξει πως το δεύτερο Μνημόνιο αντιστρατεύεται τους ίδιους τους στόχους του PSI. Από τον Δεκέμβριο του 2011 υποστήριζα πως η ύφεση ίσως να ξεπερνούσε το 7%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Και σήμερα όλοι αυτό λένε...

Αυτό περιορίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι το πρόσφατο «κούρεμα» που μόλις έγινε δεν είναι αρκετό.

Για να γίνει το χρέος βιώσιμο χρειάζονται επειγόντως θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που, σήμερα, είναι αδύνατον να προκύψουν μέσα από τις πολιτικές ύφεσης και σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται.

Μιλήσατε για κεντροαριστερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προϋπόθεση κάποια προγραμματική συμφωνία. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση; Με ποια πολιτικά κόμματα ή πολιτικά σχήματα θα μπορούσατε να συνεργασθείτε;

Συζητάμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν πως μπορεί να διατυπωθεί μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική πολιτική ώστε η χώρα, εντός του Ευρώ, να βρει την έξοδο από την πολύμορφη κρίση όπου βρίσκεται σήμερα.

Και είναι, πιστεύω, εφικτό να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να αναδειχτεί μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» πρωτοστατεί σ’ αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να γίνουμε ο καταλύτης για μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα. Θέλουμε να συμπράξουμε με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς που δε φοβούνται να κυβερνήσουν.

Ξεκινήσατε τη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων; Θα τα καταφέρετε ή σε κάποιες περιοχές δεν θα βρείτε υποψήφιους όπως κάποιοι σας κατηγορούν;

Θα έχουμε υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ευρεία κινητοποίηση στελεχών σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν νέα πρόσωπα που θέλουν να βγουν μπροστά για να δώσουμε όλοι μαζί αυτό τον αγώνα που στοχεύει στο να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Φύγατε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και έχετε αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τι άλλαξε, έγινε πιο δεξιό, πιο συντηρητικό πιο νεοφιλελεύθερο; Είναι προοδευτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Στο ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, δόθηκαν μάχες ανάμεσα σε ουσιαστικά συντηριτικές ή/και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και προοδευτικές κοινωνικές τοποθετήσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, οι πρώτες άρχισαν να επικρατούν. Γι΄ αυτό άλλωστε «αναδομήθηκα» δύο φορές και διαγράφηκα άλλες δύο. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, με κύριο εκφραστή τον κ. Βενιζέλο, έχει επισημοποιήσει την υιοθέτηση βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών.

Επέλεξε να αποδεχθεί το δεύτερο Μνημόνιο που αποδομεί θεμελιώδη, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και επιβάλει την πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» για να κερδηθεί δήθεν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας.

Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόσασταν, ιδίως στην περίπτωση που θα μπορούσατε να αποτρέψετε την μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Οι όποιας μορφής συνεργασίες μεταξύ κομμάτων ούτε μπορούν ούτε οφείλουν να είναι αποτέλεσμα πρόσκαιρων συσχετισμών και συμφωνιών με στόχο την εξουσία.

Μόνο οι ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις σε θέσεις και πολιτικές μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα συνεργασίες. Και, παρ’ όλο που είμαι υπέρμαχος των συναινέσεων, μου είναι αδύνατον να προβλέψω άλλη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο από αυτήν των ιδεολογικά όμορων και συγγενών κομμάτων. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας, επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο

makedoniasynt.jpg
makedoniasynt.jpg226.47 KB

Read more...

Παραιτήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας λόγω της ένταξης στα ψηφοδέλτια των διαγραφέντων του ΠΑΣΟΚ


Τα μέλη της Ν.Ε σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, εχθές Παρασκευή 23/3/2012...








Αποφάσισε ομόφωνα, με αφορμή την ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Κ. Επιτροπή, να υποβάλει την παραίτηση της.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ν.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΔΗΜΑΡ ΠΙΕΡΙΑΣ
lefteria.blogspot.com

Read more...

Μήνυμα "Κοινωνική​ς Συμφωνίας" για την 25η Μαρτίου


Από το Γραφείο Τύπου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου:

"Η σημερινή μέρα είναι μέρα διπλής γιορτής, με ένα κοινό μήνυμα: την πίστη σε μία νέα αρχή.

Οι αγώνες των προγόνων μας, μας έχουν δείξει ότι σε δύσκολες συνθήκες οι Έλληνες μπορούν όλοι μαζί να βγουν νικητές. Και τώρα, μέσα στις δυσκολίες που κάθε Ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει, είναι η ώρα που περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να αποδείξουμε τη δύναμη της χώρας μας για μία ακόμη φορά.

Οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι της πατρίδας μας και να στηριχθούμε ενωμένοι στις δυνάμεις μας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Η σημερινή μέρα μας θυμίζει ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά। Να κοιτάμε την ελληνική σημαία που κυματίζει και μας δείχνει το μέλλον. Για αυτή τη σημαία όλοι μας έχουμε μία τεράστια ευθύνη. Ευθύνη να βγούμε μπροστά και να αγωνιστούμε για την πατρίδα μας."

koinonikisymfonia.gr


Read more...

Γεωργία, ενέργεια και τουρισμός τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας, τονίζει ο Ράιχενμπαχ

Επισημάνσεις από τον επικεφαλής της Task Force


O επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ
O επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού παρουσιάζουν την σημαντικότερη αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τονίζει ότι απαιτείται βελτίωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού και περιορισμός των δαπανών στην Υγεία.

Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «Γκαουλάιτερ» που του έχει αποδοθεί από μερίδα του ελληνικού Τύπου, ο κ. Ράιχενμπαχ δηλώνει ότι εξεπλάγη με το πόσο τεταμένο ήταν το κλίμα, αλλά διευκρινίζει ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα «ήταν διαφορετική η κατάσταση και σχεδόν καθόλου δεν τέθηκε το ζήτημα εάν μέσω της εργασίας μας θέτουμε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας - αυτή τη φορά οι ερωτήσεις των Ελλήνων περιστράφηκαν γύρω από τα βασικά θέματα».

Δεν θέλησε, πάντως, να αξιολογήσει την πρόταση για ορισμό Επιτρόπου για την Ελλάδα και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι Έλληνες αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία σε όλες τις προτάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία τους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών εφοριακών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «δεν θα πρέπει να φαντάζεται κανείς ότι 160 εφοριακοί θα πάνε μονομιάς στην Αθήνα και θα ελέγχουν τους
Έλληνες συναδέλφους τους».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει ομοιότητες με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο κ. Ράιχενμπαχ συμφωνεί ότι στην Ελλάδα χρειάζονται σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά εκφράζει αμφιβολία σχετικώς με το εάν μπορεί η κατάσταση να συγκριθεί με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου δεν υπήρχε κανενός είδους οικονομία της αγοράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Βενιζέλος τελειώνει τον Ραγκούση ...



Πυρετό έχει ανεβάσει από προχθές ο Βενιζέλος με τον Ραγκούση , λόγω των μεθοδεύσεων του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στο νομοσχέδιο των ταξί. Ο Ραγκούσης αρνήθηκε να... το ψηφίσει στο υπουργικό ενώ αρνείται να το ψηφίσει και στη Βουλή.

«Αν συνεχίσεις , τέλειωσες» ήταν η απάντηση του Βενιζέλου . Αν τα δει κανείς πάντως πιο ψύχραιμα τα πράγματα , θα καταλάβει ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκολύνεται με αυτή τη στάση του Ραγκούση , τον οποίον ουδέποτε ήθελε να βλέπει , έστω και σε φωτογραφία.
πηγη parapolitika.gr



Read more...

Ο Βενιζέλος σε... ασκήσεις υπομονής- Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ οι διαγραφέντες

Ο Βενιζέλος σε... ασκήσεις υπομονής- Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ οι διαγραφέντες
Η έκρηξη Ραγκούση για τα ταξί ήταν αναμενόμενη. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι που έσπευσαν να συνδέσουν την αναταραχή που προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας με την απόφαση του, που κάθε άλλο παρά κρύβει, να καταστεί ο σημαντικότερος πόλος αμφισβήτησης της ηγεσίας μέσα στο κόμμα.

Σε άλλες εποχές, αυτό θα είχε προκαλέσει έκρηξη στο περιβάλλον του νέου αρχηγού, όπου ουδέποτε χώνεψαν τον Ραγκούση και όπου είναι βέβαιο ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, συνεχίζουν να λένε γι’ αυτόν αυτά που έλεγαν και πριν από ένα μήνα.

Η επίσημη αντίδραση πάντως ήταν διαφορετική. Οι βενιζελικοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας ότι «ο Ραγκούσης δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι και ο πιο υπομονετικός άνθρωπος στον κόσμο, δείχνει μια αξιοσημείωτη υπομονή με τα «καπρίτσια» και τους ελιγμούς των κάποτε κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ που έχουν αρχίσει πάλι να επιδίδονται στο «σπορ» της διαφοροποίησης.

Έτσι «κατάπιε» την παρέμβαση Λοβέρδου που διεμβόλισε την πρωτοβουλία του αρχηγού για επιστροφή κάποιων από όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Άφησε επίσης αναπάντητες και τις παρεμβάσεις του Χρυσοχοΐδη, που τάχθηκε κατά της επιστροφής όσων διαφωνούν με τα μέτρα, κάνοντας λόγο για «ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας», αλλά και της Αννας Διαμαντοπούλου που δήλωσε ότι δεν μπορούν να μπουν στα ψηφοδέλτια καθώς η καταψήφιση της δανειακής σύμβασης ήταν μια μορφή πολιτικής λιποταξίας.

Δεν διαπραγματεύτηκε βέβαια. Μόνο τον Λοβέρδο ενημέρωσε ότι δεν θα βάλει κανέναν – ούτε τη Μιλένα - στα ψηφοδέλτια και με κάποιον από αυτούς, το μόνο που τον ενδιαφέρει άλλωστε είναι να υποβαθμίσει τέτοια ζητήματα στην προεκλογική περίοδο.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ, υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης ψήφισαν τελικά οι Χρήστος Κατσούρας, Χρήστος Μαγκούφης, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας.

Ο Βενιζέλος δεν θα αφήσει τίποτε να του χαλάσει την εικόνα μπροστά σε αυτήν την «μάχη», η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για τον ίδιο.

Μετά, όμως, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με όλους.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Πάγκαλος: ΣΥΡΙΖΑ ίσον ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...



"Πάντα θεωρούσα γελοίες τις παρελάσεις"...

Στην συνέντευξη που πήρε μόνος του, από τον εαυτό του (τους παρουσιαστές τους είχε μόνο για να τους μαστιγώνει) τα 'χωσε πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Άγρια, ισοπεδωτικά. Λίγο πριν, είχε μιλήσει απαξιωτικά με αφορισμούς και γενικεύσεις για "καθηγητές που καθοδηγούν τους μαθητές να μουντζώνουν στις παρελάσεις τους επισήμους" (παρότι ο ίδιος, όπως είπε, θεωρούσε πάντα γελοίες τις παρελάσεις).
Και με αφορμή, διευκρινιστική ερώτηση του εκ των παρουσιαστών, Σκάλκου, τα ... έχωσε πρώτα σ' αυτόν ("τι είναι αυτά που με ρωτάτε? Μήπως συμπαρατάσσεστε και εσείς με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ?") και ακολούθως παρέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τον ταύτισε με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στις διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γνωρίζοντας πολύ καλά - άλλωστε γι' αυτό το κάνει - την σκληρή απάντηση που θα πάρει από την Κουμουνδούρου...



Read more...

Η ανάγκη για ενότητα στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου

«Στη θέση του "εγώ" το "εμείς"»


Αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον σκόπελο της κρίσης εμφανίζεται ο Κάρολος Παπούλιας
Αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον σκόπελο της κρίσης εμφανίζεται ο Κάρολος Παπούλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανάγκη για ενότητα, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα τώρα περισσότερο από ποτέ μεταφέρει με τα μηνύματά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ θέτει το ερώτημα «τι κάναμε λάθος και τι δεν κάναμε σωστά για πολλά χρόνια, για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν».

«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε μας έφερε αντιμέτωπους με το αμείλικτο ερώτημα τι κάναμε λάθος και τι έπρεπε να είχαμε κάνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ευνομία για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν», σημειώνει ο κ. Παπούλιας και εκφράζει τη βεβαιότητα «πως όχι μόνο θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο της κρίσης, αλλά στο τέλος του δρόμου, μένοντας ενωμένοι... η πατρίδα μας θα βγει νικήτρια από έναν ακόμη δύσκολο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας της».

Τέλος, σημειώνει ότι «ο καθένας μας, ανάλογα με τις δυνάμεις του, οφείλει να συμμετέχει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του Λαού μας» και τονίζει ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις που δρομολογήθηκαν με τη συνεργασία των εταίρων μας, έδωσαν μια μεγάλη ανάσα στη μάχη που δίνει η χώρα μας, τίποτα όμως δεν έχει ουσιαστικά κριθεί».

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζει στο μήνυμά του ότι με αφορμή την ημέρα πρέπει να εμπνευστούμε από τον αγώνα των ηρώων του 1821 «για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα ως έθνος».

«Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε κρίσιμη καμπή, αντιμέτωπη με τη δεινότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Μεγάλο μέρος του λαού δοκιμάζεται και αντικρίζει με αβεβαιότητα το μέλλον. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των βαθιών και χρόνιων προβλημάτων. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες.

» Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι πεποίθησή μου ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο.

»Οι αξίες των αγωνιστών του 1821, τα μεγάλα επιτεύγματά τους και η πλούσια ιστορία μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι ίσως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα.

«Τώρα η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Τώρα η Ελλάδα έχει ως στόχο να κατακτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

» Το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης, της επιμονής σε έναν καθαρό στρατηγικό στόχο. Αυτό το δίδαγμα είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης, με άξονες την ασφάλεια-σταθερότητα,
την κοινωνική αλληλεγγύη-συνοχή και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

» Ο πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με το εθνικό καθήκον αλήθειας και αλληλεγγύης. Πίστη και αισιοδοξία χρειάζεται. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι, θα κερδίσουμε και πάλι τη μάχη με την ιστορία.»

«Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του "εγώ" το "εμείς". Και να υπηρετούμε με τόλμη το εθνικό συμφέρον» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Ενωμένοι και αποφασιστικοί, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο ανυπέρβλητες αντιξοότητες» συνεχίζει.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του συστήματος και του 'ευρωμονόδρομου'. Η πρόσκληση για 'εθνική ομοψυχία' επιδιώκει την υποταγή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων τους».

»Ο λαός έχει χρέος να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του, με τη δική του εξουσία, μπορεί να ζήσει καλύτερα. Να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελός του, μετατρέποντας σε δική του κοινωνική περιουσία όλα τα μονοπώλια, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διαγράφοντας το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται μεγαλύτερη ενοποίηση και ένταξη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας σε μαζικούς, συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Είναι στο χέρι μας λοιπόν η ριζική αλλαγή στη χώρα μας και η διεκδίκηση μιας Ευρώπης των λαών ενάντια σε μία Ευρώπη κερδοσκόπων».

Ο ΛΑΟΣ αναφέρει «Ο ελληνικός λαός είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, είχε δηλαδή ιστορία.
Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του Πατριωτισμού, ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας.

»Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.

»Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε με ομοψυχία και εθνική ενότητα να απελευθερώσουμε την πατρίδα».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνει ότι η φετινή δεν είναι μία καθόλου συνηθισμένη 25η Μαρτίου:

«Το Έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κακοδαιμονίες δεκαετιών και έχει μπροστά του τη γιγάντια πρόκληση να τις αντιμετωπίσει και να αναγεννηθεί.

» Τις στιγμές αυτές ο νους μας γυρίζει στις παραμονές της επανάστασης. Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν σε μία άλλου τύπου, βέβαια, απελπισία. Το μήνυμα που μας δώσανε οι πατέρες του Έθνους μας οι πατέρες της παλιγγενεσίας, ήταν μήνυμα μεταμόρφωσης της απελπισίας σε αποφασιστικότητα. Της οργής, σε αδαμάντινη βούληση για σκληρό αγώνα. Παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες, ακόμη και τις εμφύλιες έριδες, το Έθνος μας, με τη βοήθεια και της Ευρώπης, βγήκε από τον αγώνα νικηφόρο. Σχημάτισε κράτος. Κράτος που σταδιακά κατάφερε να τριπλασιαστεί σχεδόν και να γίνει το πλουσιότερο, δημοκρατικότερο και πιο ανεπτυγμένο Έθνος σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

» Δεν έχουμε βέβαια μπροστά μας πολεμικές αναμετρήσεις, αλλά έχουμε να δώσουμε το είδος εκείνο του αγώνα που τόσο για τα άτομα, όσο και τα έθνη είναι ο δυσκολότερος από όλους.
Τον αγώνα να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τη χώρα μας και να τη μετατρέψουμε ξανά, από παρία της ευρωζώνης, στη δυναμική και προοδευτική πατρίδα που αξίζουμε. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνάμεις που περιμένουν να αναδυθούν.

» Ζητώ λοιπόν από τους συμπατριώτες μου, όπως οι πρόγονοί μας μετέτρεψαν την απελπισία σε θέληση για αγώνα, έτσι και εμείς σήμερα να μετατρέψουμε τη δίκαιη οργή, όχι σε αυτοκαταστροφική μανία, αλλά σε μία νέα ανάταση και δημιουργία.»

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει «Η επέτειος της εθνικής, λαϊκής, απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821 συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και με μια ιδιαίτερα ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνία.

»Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την αναγκαία αλληλεγγύη προς τα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται τα μέγιστα από την κρίση. Ως ΔΗΜΑΡ δεσμευόμαστε ότι με τις προτάσεις μας και το πρόγραμμά μας θα συμβάλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διέξοδο από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, προκειμένου η αισιοδοξία να επιστρέψει σε όλους τους Έλληνες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατά της επιστροφής των διαγραφέντων τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος

Διχάσει η πανστρατιά


Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων στελεχών που επιθυμούν την επιστροφή των διαγραφέντων
Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων στελεχών που επιθυμούν την επιστροφή των διαγραφέντων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η πρόσκληση για πανστρατιά που έχει απευθύνει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος έχει δημιουργήσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ. Εναντίον της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ των διαγραφέντων τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι «υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη για συστράτευση, αλλά και για εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης απέναντι στους βουλευτές που πήραν την πατρίδα στους ώμους τους».

Στη συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει προβληματισμένος για την οργή των πολιτών και πως αυτό θα καταγραφεί στις κάλπες, τονίζοντας: «Ασφαλώς με προβληματίζει το άσχημο κλίμα. Αλλά έχω εμπιστοσύνη τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους πολίτες που θέλουν την Ελλάδα προσηλωμένη στην Ευρώπη και δεν θα
ρισκάρουν με επιλογές που θα θέσουν σε κίνδυνο την θέση μας στην ΕΕ και το ευρώ».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικών κυβερνητικών συμπράξεων σημειώνει: «Εμείς ως κεντροαριστερό κόμμα ασφαλώς προτιμούμε να συνεργαστούμε με δυνάμεις του ίδιου χώρου. Είμαστε σ' ένα ρευστό τοπίο και δεν έχει νόημα να συζητάμε για ποσοστά. Σημασία δεν έχει με ποιες δυνάμεις πιστεύω εγώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, αλλά ποιες θέλουν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια διάσωσης της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κι ένα πρωί η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έκλεισε...

Πίστευα ότι θα τηρούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα περίμεναν να περάσουν 1-2 εβδομάδες για να μας δείξουν ότι η εκλογή Βενιζέλου "κλείνει" την ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Φαίνεται όμως ότι χρόνος δεν υπάρχει κι έτσι το ΒΗΜΑ επιστράτευσε την Kαπα Research στη δημοσκόπηση της οποίας το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται...


...μόλις 3,8 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία με τη Δημοκρατική Αριστερά να βρίσκεται ξαφνικά καθηλωμένη στο 4,9%, μακριά από τα διψήφια νούμερα των προηγούμενων εβδομάδων.




Μιας και πάντως το ΠΑΣΟΚ δεν "τραβάει" ακόμα στις δημοσκοπήσεις, η λύση που θα προτιμηθεί θα είναι η δημοσκοπική εκτόξευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων (σχέδιο "ΔΗΜΑΡ"), ώστε να δικαιολογείται το χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας।
.parapolitiki
Read more...

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Αποκλεισμένο το κέντρο


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έκτακτα μέτρα ασφάλειας έχει λάβει η αστυνομία για τη μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθούν επεισόδια, η ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος έχει αποκλειστεί από σιδερένια κιγκλιδώματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ο κόσμος δεν μπορεί να πλησιάσει πέραν της Φιλελλήνων και Όθωνος από την μία πλευρά και πέραν της Πανεπιστημίου και Σίνα από την άλλη πλευρά του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα θυμίζει φρούριο, καθώς έχουν στηθεί σειρές κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων των κεντρικών δρόμων και μπροστά από τα κάγκελα έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Λίγο πριν από τις 11:00 μικροένταση προκλήθηκε έξω από το Παλλάς, όταν ομάδα αριστεριστών επιχείρησε να περάσει από τον αστυνομικό φραγμό από την Βουκουρεστίου προς την Πανεπιστημίου, ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν το επέτρεψαν.

Κλειστοί είναι και οι σταθμοί του Μετρό «Ακρόπολη», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».

Επιπλέον, από τις 7 το πρωί απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στη Λ.Αμαλίας από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
  • Β.Σοφίας, στο τμήμα της από την συμβολή με την Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.
  • Β. Γεωργίου Α΄,σε όλο το μήκος της.
  • Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.
  • Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.
  • Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.
  • Όθωνος, σε όλο το μήκος της.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνέντευξη Προέδρου "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη στην "Athens Voice"

Μήλον της έριδος σε αυτές τις εκλογές η περίφημη κεντροαριστερά την οποία τώρα πολιορκεί και η Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα τη βάλει στη Βουλή και που ίδια πιστεύει ότι θα είναι σημαντικό. Τα συντροφικά μαχαιρώματα, που ακολούθησαν τη δημιουργία του κόμματος της, δεν φαίνεται να την πτοούν, ούτε οι κατηγορίες του Γιώργου Προβόπουλου τις οποίες του επιστρέφει. Οσο για τις μετεκλογικές συμμαχίες, δεν αποκλείει το κόμμα της να συνεργαστεί ακόμη και με τη ΝΔ. Ολα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι. Αν τα βρούνε στο μενού θα συμφάγουν;
Η Λούκα Κατσέλη μίλησε στην A.V.


Δίνοντας το ιδεολογικό της στίγμα, λέτε ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» είναι ένα κόμμα που κινείται στο σοσιαλιστικό χώρο κι έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ μεταξύ άλλων προτείνετε «εθνικά ισοδύναμα» απέναντι στα μέτρα του μνημονίου. Ακριβώς αυτά ωστόσο έχει πει πριν από εσάς ο Φώτης Κουβέλης. Γιατί δεν αναζητήσατε πρώτα μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, παρά προχωρήσατε αμέσως σε δικό σας κόμμα; Για ματαιοδοξία έως και σύνδρομο εξουσίας έσπευσαν να σας κατηγορήσουν παλιοί σας σύντροφοι.
Κοινωνική Συμφωνία και ΔΗΜΑΡ δεν είναι ίδια κόμματα. Εμείς πάμε να καλύψουμε ένα υπαρκτό πολιτικό κενό, εκεί που στο παρελθόν κινούνταν η κεντροαριστερά του κινήματος ή αλλιώς το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα κομμάτι που ορφάνεψε όταν η παράταξη μετατοπίστηκε προς τα δεξιά ασπαζόμενη νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές απόψεις. Αυτός ο κόσμος που έχει βγει από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί εύκολα να κάνει το άλμα προς τα κόμματα της αριστεράς.

Μήπως ακριβώς αυτός είναι ο στόχος; Να σταματήσετε την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. Ήδη στα κομματικά παρασκήνια γίνεται λόγος ακόμη και για άτυπη συμφωνία με το Βενιζέλο έτσι ώστε το κόμμα σας να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Τέτοιου είδους θεωρίες στερούνται βάσης. Εμείς έχουμε χαράξει τη διαχωριστική γραμμή με το ΠΑΣΟΚ και είναι οι πολιτικές μας θέσεις. Θα πρέπει τώρα ο κ Βενιζέλος να εξηγήσει στο λαό τις δικές του πολιτικές θέσεις, πώς θα αντιμετωπίσει τις τόσο αρνητικές συνέπειες του δεύτερου μνημονίου και πώς η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε νέες περικοπές και αυξήσεις φόρων, μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η αντιπαράθεση μας σημειώνω δεν είναι προσωπική, είναι πολιτική και θα γίνει με πολιτικούς όρους κατά τη διάρκεια των εκλογών και αργότερα μέσα στη βουλή.

Οπου να ναι θα βγουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα περιλαμβάνουν και το κόμμα σας. Τι ποσοστό περιμένετε και με ποιο νούμερο θα είστε ικανοποιημένη;
Δεν ξέρω τι θα δώσουν οι δημοσκοπήσεις αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα είμαστε στην επόμενη βουλή και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό.

Σε επίπεδο συνεργασιών, δηλώνετε ανοιχτή με προϋπόθεση την προγραμματική σύγκλιση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ακόμη και με τη ΝΔ;
Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχουν συνταυτιστεί με θέσεις αντίθετες από τις δικές μας, άρα αυτό που θα προσδιορίσει την αντιπαράθεση ή τη σύγκλιση έχει να κάνει με τις πολιτικές προτάσεις και τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει το κάθε κόμμα.

Αν δεν εκλεγείτε θα εγκαταλείψετε την πολιτική;
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω γιατί ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι Μαραθώνιος.

Δηλώσατε πρόσφατα πως ως υπεύθυνη του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύατε ότι οι αγορές θα μας έκλειναν την πόρτα. Τώρα λέτε ότι μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάποιους όρους της δανειακής σύμβασης, αφού δεν πιστεύετε ότι μπορεί να μας αποπέμψουν οι Ευρωπαίοι από την Ενωση. Ποιος εγγυάται ότι αυτή τη φορά δεν εκτιμάτε λάθος την κατάσταση;
Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας που κατέθεσα στη βουλή, μια χώρα δεν μπορεί να βγει εκτός ευρώ ακόμη και αν η ίδια το θέλει. Δεν υπάρχει νομική βάση για έξοδο από το ευρω.

Αλήθεια, τι θα χάσει ο ελληνικός λαός αν δεν μπείτε εσείς στη βουλή;
Θα σας πω τι θα κερδίσουν οι Έλληνες πολίτες αν μπούμε στη βουλή. Είμαστε μια φωνή πολιτικών που έχουν εκτός από ρεαλιστικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την τεχνογνωσία και τη διοικητική εμπειρία που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά άλλωστε ο πολιτικός θα κριθεί από την ικανότητα του να εφαρμόζει και όχι να επικοινωνεί.

Πιστεύετε ότι αν τα κόμματα της βουλής είχαν υποστηρίξει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου 1, θα είχε σωθεί η παρτίδα;
Πιστεύω ότι έπρεπε για το καλό της χώρας να έχουν προωθηθεί κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές όπως αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος, μείωση ιατροφαρμακευτικών δαπανών και απλούστευση της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας. Κάποια από αυτά ξεκίνησαν αλλά έμειναν μετέωρα λόγω αδράνειας, ανεπάρκειας των διοικητικών μηχανισμών, ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος να οργανωθεί και να υλοποιήσει καθώς και αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης.

Ο Βενιζέλος είναι ικανός στις διαπραγματεύσεις;
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει τεράστια ευθύνη για το σημείο που φτάσαμε, γιατί από τον Ιούνιο που ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών δεν κατάφερε να προετοιμάσει ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά οδηγήθηκε στην κρίση του Σεπτεμβρίου, στο πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου και στη μείωση του κατώτατου μισθού τελευταία.

Μα δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από τον Ιούνιο; Δεν έμαθε τίποτε πάνω στου «κασίδη το κεφάλι» που λέμε;
Όχι δυστυχώς δεν έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ο Βενιζέλος, δυστυχώς για τη χώρα, δεν έμαθε το μάθημα του, δηλαδή να διαπραγματεύεται.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σας είχε ενημερώσει το '09 για το έλλειμμα, θεωρεί τον Καραμανλή, εσάς, τον Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου υπεύθυνους για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα. Τι απαντάτε;
Για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό όπως λέτε την ευθύνη την αναλαμβάνω μέχρι τις εκλογές, μετά δεν ήμουν υπουργός οικονομικών. Το θέμα των μέτρων που έπρεπε ή όχι να ληφθούν είναι θέμα του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες γι αυτό.

Πάντως στις συνεντεύξεις σας το 2010 λέγατε ότι με τον Παπακωνσταντίνου συνεργαζόσασταν άψογα, ότι εκείνος έκανε το καλύτερο για τη χώρα και όλα θα πήγαιναν καλά. Τώρα λέτε έχει τεράστιες ευθύνες. Τότε κρύβατε την αλήθεια από το λαό ή το κάνετε τώρα;
Στην Ελλάδα ξέρετε γίνεται σύγχυση μεταξύ δυο πραγμάτων. Πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέματα ουσίας και διαπροσωπική διένεξη. Δυστυχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται σε επίπεδο κουτσομπολιού. Εάν τσακώνεσαι, αν κάνεις διαρροές μέσω του τύπου κτλ. Στα ζητήματα που είχα σοβαρές αντιθέσεις, ανέδειξα τη διαφωνία μου τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και σε κείμενα μου που δημοσιεύτηκαν.

Σας διέκοψα όμως. Μιλούσατε για το έλλειμμα του 2009
Ναι, ήθελα να πω ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν το έλλειμμα। Το πρόβλημα ήταν η κρίση υπερχρέωσης που οδήγησε τη χώρα να μην μπορεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές. Κι εγώ θέλω να ρωτήσω το κύριο Προβόπουλο, ο οποίος είναι ο θεσμικός υπεύθυνος για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας, πότε αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και τι ακριβώς έκανε; Το 2009 η χώρα μπήκε σ΄ ένα τσουνάμι κερδοσκοπικό, το οποίο όφειλε να έχει δει πρώτος ο κ Προβόπουλος όχι εγώ.

koinonikisymfonia.gr


Read more...