Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η Μοιραία πτήση με το Pezetel




Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Είναι δυνατόν το 2009 να στέλνεις έναν πιλότο να δώσει τη μάχη με τις φλόγες με ένα Pezetel; Με ένα απαρχαιωμένο αεροσκάφος Πολωνικής προέλευσης που έχει κατασκευασθεί για χρήση σε αγροτικούς ψεκασμούς.

Το πυροσβεστικό σώμα από το 2005 έχει ζητήσει την αντικατάσταση των Pezetel. Στη μελέτη που έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχε ξαναζητηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια της αναβάθμισης και του ποιοτικού αλλά και ποσοτικού εκσυγχρονισμού των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, να αντικατασταθούν τα Pezetel, τα οποία σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στη δασοπυρόσβεση.

Και όμως τα Pezetel δεν αντικαταστάθηκαν, και όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν, αλλά τα έστειλαν και να συμμετέχουν στην πυρόσβεση, οι ίδιοι αυτοί που ζητούσαν να αντικατασταθούν ως κοστοβόρα και ακατάλληλα.

Η ιστορία των Pezetel ήταν μέχρι σήμερα μία ακόμη αμαρτωλή ιστορία της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Η συντήρηση τους μας κοστίζει 37,5 εκατομμύρια ευρώ. Ως σήμερα τα Pezetel επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να μπορούν να τον προστατεύσουν από τις πυρκαγιές. Σήμερα όμως έγιναν πραγματικά ιπτάμενα φέρετρα.

Δεν προστατεύουν τις ζωές μας, το περιβάλλον μας και τις περιουσίες μας, κοστίζουν πανάκριβα και στοιχίζουν και ζωές πιλότων.

Αυτός είναι ο σωστός σχεδιασμός…

ΥΓ. Από τα 3 γραμματόσημα του 1978 από την Πολωνία το ένα απεικονίζει το Pezetel (PZL), το μικρό κίτρινο αεροπλάνο αγροτικών ψεκασμών.




Read more...

Συναντήσεις Γ. Α. Παπανδρέου με κοινωνικούς εταίρους

Συναντήσεις Γ. Α. Παπανδρέου με κοινωνικούς εταίρους

Καταθέτουμε έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους, που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου


Read more...

Ελεύθερος με βούλευμα ο Θοδωρής Ηλιόπουλος

Ύστερα από 49 ημέρες απεργίας πείνας, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος αποφυλακίστηκε τελικά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Η προσωρίνη κράτησή του αντικαθίσταται με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και από την υποχρέωση εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν ορίστηκε χρηματική εγγύηση.

enet.gr


Read more...

Δήλωση με αφορμή την αναστολή εργασιών των οικοδομικών δραστηριοτήτων στο στρατόπεδο Σακέτα στον Υμμητό

«Ο Υμηττός αλλά και γενικότερα η Αττική, αποτελούν μία από τις περιοχές στη χώρα μας, οι οποίες έχουν πληγωθεί πολύ από τις πρόσφατες και τις προηγούμενες πυρκαγιές. Η πολιτική της κυβέρνησης, εκφραζόμενη και από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στοχεύει στη τσιμεντοποίηση και όχι στην πράσινη ανάπτυξη της πληγωμένης Αττικής.
Η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για παύση των εργασιών οικοδόμησης στον Υμηττό δείχνει την ορθή κατεύθυνση και βάζει φρένο στην οικοδόμηση του.
Η αξιέπαινη πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα αλλά και ενεργών πολιτών της περιοχής είναι η αισιόδοξη είδηση στην επόμενη ημέρα της καταστροφής.
Η δική μας πολιτική και δέσμευση είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων και η πράσινη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση για τις πόλεις μέσα στο συνολικό του σχεδιασμό για την πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην αυστηρή προστασία τω περιαστικών όγκων. Οι πρόσφατες πυρκαγιές μας επιβάλλουν να προστατέψουμε κάθε τετραγωνικό πρασίνου σε μια ήδη κορεσμένη πόλη apo κατασκευαστικές χρήσεις. Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι καίριας σημασίας και προτεραιότητας για να αναδείξουμε την πράσινη ραχοκοκαλιά της πόλης».



Read more...

Συμμετοχή στη διαμαρτυρία για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Σπύρος Κουβέλης συμμετείχε στη διαμαρτυρία που οργάνωσε η «Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακοπούλου». Στην διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε στις 26/8/2009, συμμετείχαν και οι κάτοικοι της περιοχής Πατησίων.
Ο Βουλευτής Σπύρος Κουβέλης ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ για την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. Επίσης επεσήμανε πως ήταν απαράδεκτη η πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Ερυθρού Σταυρού όσον αφορά την κατεδάφιση κτηρίων στο πάρκο Δρακοπούλου, δυο μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής απουσίαζαν και εύλογα δεν θα δέχονταν καμία πίεση διαμαρτυρίας.
Τέλος τόνισε, πως και μέσω των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ θα στηριχθούν οι προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής.
spyroskouvelis.gr


Read more...

ΒΛΕΠΟΥΝ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση του Ρουσόπουλου είναι να δει τον πρωθυπουργό να αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος κάτω από τις πιέσεις και τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σήμερα στο... Μέγαρο Μαξίμου το μυαλό αρκετών πήγε στον Ρουσόπουλο. Θεωρούν ότι αυτός έκανε τη διαρροή περί αποχώρησης του πρωθυπουργού από την ενεργό πολιτική. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι δεν ήταν τυχαίο ότι το ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία το έγραψε η Χριστίνα Κοραή. Μια από τις στενότερες φίλες (ακόμα και σήμερα) του Θ. Ρουσόπουλου. Ωστόσο, οι πιθανότητες το δημοσίευμα να αποτελεί δάκτυλο Ρουσόπουλο είναι μάλλον μικρές. Και αυτό γιατί η Χριστίνα Κοράη αποκάλυψε κάτι που δεν θα μπορούσε να ξέρει ο Ρουσόπουλος. Την μυστική συνάντηση του Καραμανλή με τον Λούλη στο παλαιό πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Οπότε οι υποψίες θα έπρεπε να πέσουν στον Γιάννη Λούλη...
fimotro


Read more...

5,8% + 2 = ;


Για "ρίσκο Καραμανλή με προκήρυξη πρόωρων εκλογών", έκανε λόγο ο Κωνσταντάτος. Ο δημοσιογράφος του Alter παρουσίασε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, "κορυφαίες κυβερνητικές... πηγές" του μετέφεραν ότι η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει ανοίξει υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο 5,3%. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Με μια διαφορά. Οι μετρήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό των κομμάτων δίνουν πάντα ωραιοποιημένη την κατάσταση για το κόμμα που πληρώνει τα γκάλοπ αυτά. Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι οι πραγματικές μετρήσεις θα δείχνουν τη διαφορά στο 6-7%, όσο δηλαδή θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής.
fimotro


Read more...

"Άβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή"


.spyroskouvelis.gr

Read more...

"Μαύρα μαντάτα" ... θα έχουμε από τις πυρκαγιές


http://www.spyroskouvelis.gr

Read more...

ΛΑΡΚΟ, not another working class hero

[images.jpg]

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Η ιστορία της εργατικής τάξης και των διεκδικήσεων της για μία καλύτερη και ασφαλή εργασία σφυρηλατήθηκε μέσα από τις χαμένες ζωές των ηρώων της καθημερινότητας, των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις άθλιες και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, έχασαν τη ζωή τους στο βωμό της ανισσόροπης αναζήτησης του κέρδους από τους εργοδότες.

Πολλοί νόμιζαν ότι το εργατικό κίνημα δικαιώθηκε, ότι είχε κατοχυρώσει με τους αγώνες του το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία. Το 2009, στην Ελλάδα, στη Φθιώτιδα, στη ΛΑΡΚΟ αυτός ο μύθος κατέπεσε, το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία δεν είναι κατοχυρωμένο σε μία επιχείρηση δημοσίου ελέγχου, δύο νεκροί μέσα σε ελάχιστες μέρες και δύο σοβαρά τραυματίες, αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της ΛΑΡΚΟ.

Το εργατικό ατύχημα ορίζεται ως το εξωτερικό, ξαφνικό, απροσδόκητο, ακούσιο και βίαιο γεγονός στην διάρκεια της εργασίας, το οποίο προκαλεί βλάβες στην υγεία ή απώλεια της ζωής του εργαζόμενου.

Δεν υπάρχουν ατυχήματα χωρίς προθέσεις έλεγε ο Alex Miller.

Όποιος είχε συζητήσει με συνδικαλιστές ή εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ είχε ακούσει να περιγράφουν με φόβο τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες δεν εξασφάλιζαν την υγεία τους. Το πρώτο περιστατικό πριν λίγες ημέρες μπορεί να θεωρήθηκε τυχαίο, ατύχημα, όμως το δεύτερο ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αποκαλύψεις του blog Lamianews που έκαναν λόγο για καζάνι που έδειχνε ότι θα εκραγεί καταρρίπτουν το μύθο του εργατικού ατυχήματος. Κύριοι της διοικήσεως της ΛΑΡΚΟ ήταν τυχαίο, ξαφνικό και απρόσμενο το συμβάν;

Οι συλλήψεις των εφτά υπευθύνων αλλά και το κλείσιμο των καζανιών δείχνουν ότι δεν ήταν ατύχημα, ήταν εγκληματική αμέλεια.

Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι στενά συνδεδεμένη με την οργάνωση, τη στελέχωση και τη διαχείριση μίας επιχείρησης. Τα όρια της αποδοτικότητας είναι τα όρια της υγείας του εργαζόμενου.

Η ΛΑΡΚΟ έπεσε θύμα της αβελτηρίας και της αδιαφορίας της Κυβερνήσεως και της Διοικήσεως της. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να μπαίνει σε κατώτερη βαθμίδα από την αποδοτικότητας μίας επιχείρησης, και αυτό το εμπεδώσαμε στη ΛΑΡΚΟ με θύματα, δεν ήταν ανάγκη.

Όταν απαξιώνετε μία επιχείρηση, απαξιώνονται και κινδυνεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η πανάκεια του στρατηγικού επενδυτή δεν είναι η λύση. Εγκατέλειψαν και απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ και τώρα χρησιμοποιούν το στρατηγικό επενδυτή ως την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Κάποτε ο Μαρξ έλεγε ότι οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν πέρα από τις αλυσίδες τους. Σήμερα στην Ελλάδα του 2009 πρέπει να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι οι εργάτες δεν μπορούν να χάνουν το πιο σημαντικό αγαθό, την ίδια του της ζωή.

Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες της εργατικής τάξης, πρέπει να μπει ένα τέλος στον ατέρμονα κύκλο των εργατικών ατυχημάτων.




Read more...

Τρικυμία για το ΣΥΝέδριο


Νέα θύελλα στο Συνασπισμό προκαλεί το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ στις 10 και 11 Οκτωβρίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέκου Αλαβάνου, και όχι μόνο...

Η ειρωνική αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου συνοψίστηκε στη φράση: «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει αν κάποιο κόμμα θα κάνει τακτικό, έκτακτο ή διαρκές συνέδριο, αν θα κάνει συνέδριο με ολίγη ή συνέδριο με γλυκύ βραστό.
Η θέση της αριστεράς είναι δίπλα στους αμπελουργούς, στους αγρότες, στους μετανάστες, στους άνεργους και στους μαγαζάτορες», που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι οι σχέσεις των δύο ισχυρών αντρών της Κουμουνδούρου βρίσκονται στο ναδίρ. Ερωτηθείς την Πέμπτη σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «H Αριστερά δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου».

Το έκτακτο συνέδριο που ζητεί ο Α. Τσίπρας θα είναι για την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως τόνισε, θα δοθεί, έτσι, ο λόγος στα μέλη του κόμματος και «πρώτα απο όλα η ηγεσία του κόμματος να κάνει τον απολογισμό της και να τεθεί υπο την κρίση τους».

«Ο ΣΥΝ, ένα κόμμα με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του, μόνο αν στηριχτεί στους χιλιάδες φίλους, στα χιλιάδες μέλη του. Σε όλες και όλους αυτούς που, ακόμα και σε δυσκολότερες περιόδους, με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα κράτησαν ζωντανή την ελπίδα.Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε μία νέα δυναμική στην υποθεση της αριστεράς. Μόνο μια αριστερά ενωμένη, ισχυρή και αποτελεσματική, μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και δύναμη στην κοινωνία, και να δείξει τον δρόμο της εναλλακτικής διεξόδου απέναντι στην ολόπλευρη σημερινή κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Αντιδράσεις απέναντι στο αίτημα για έκτακτο συνέδριο προέκυψαν επίσης από στελέχη του Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας που επιθυμούν τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου.

Ερωτηθείς για την αποψινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση, ο Αλέκος Αλαβάνος περιορίσθηκε να σημειώσει ότι έχει εκφράσει δημοσίως την άποψή του και πρόσθεσε λέγοντας ότι "πιστεύω ότι έχουμε μια ώριμη Κοινοβουλευτική Ομάδα".

Την τελική απόφαση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, η οποία συνεδριάζει το Σάββατο.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη, συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση. Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέκος Αλαβάνος περιορίσθηκε να σημειώσει ότι έχει εκφράσει δημοσίως την άποψή του και πρόσθεσε λέγοντας ότι «πιστεύω ότι έχουμε μια ώριμη Κοινοβουλευτική Ομάδα».

protothema.gr


Read more...

Το διαρκές έγκλημα σε βάρος του 29χρονου Θοδωρή Ηλιόπουλου συνεχίζεται


49 ημέρες σε απεργία πείνας: ο αθώος κρατούμενος του Δεκέμβρη κινδυνεύει να πεθάνει
Το διαρκές έγκλημα σε βάρος του 29χρονου Θοδωρή Ηλιόπουλου συνεχίζεται. Από τις 10 Ιουλίου, για 49 συνεχείς ημέρες, βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τον τερματισμό της άδικης προφυλάκισής του μετά τη σύλληψή του στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου. Οι δικαστές τον πέταξαν στα μπουντρούμια του Κορυδαλλού με μόνο «αποδεικτικό» στοιχείο τις καταθέσεις δύο ανδρών των ΜΑΤ, ενώ πλήθος μαρτύρων έχει καταθέσει ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή στις συγκρούσεις.. Στις αρχές του Ιούλη, αποφάσισαν τη συνέχιση της προφυλάκισης του, τιμωρώντας προφανώς στο πρόσωπό του όσους βγήκαν στο δρόμο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η εκδικητική στάση του κράτους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη συνεχή άρνηση της διοίκησης των φυλακών να μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να τύχει κατάλληλης παρακολούθησης. Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος μεταφέρθηκε τελικά στο «Σωτηρία» πριν λίγες μέρες όταν οι τόσες φρικτές εβδομάδες απεργίας πείνας είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.
Σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου, οργανώνεται πορεία συμπαράστασης στον άδικα προφυλακισμένο Θοδωρή Ηλιόπουλο, στις 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια.
Είναι καθήκον μας να μιλήσουμε, να γράψουμε, να μεταδώσουμε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις λεπτομέρειες αυτού του συνεχιζόμενου εγκλήματος κυβέρνησης και δικαστών, πριν είναι πάρα πολύ αργά.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
Active Media


Περισσότερα:

Συνέντευξη του Θοδωρή Ηλιόπουλου μέσα από τον Κορυδαλλό – Η επιστολή του στις 9/7 όπου εξηγεί την απόφασή του να κατέβει σε απεργία πείνας – 2η επιστολή του στις 5 Αυγούστου




Read more...

-Γιώργο, δώσε ραντεβού με τους πολίτες έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πάμε να τους πνίξουμε μέσα στην οργή μας!



Και την 3η του Σεπτέμβρη, ν ανακοινώσεις απο την καμμένη Ηλεία, το πως θα κυβερνήσεις την Ελλάδα.
Πάψε να φέρεσαι με το γάντι, σ αυτή τη κυβέρνηση που δολοφονεί τη πατρίδα μας, στηριζόμενη στους νταβατζήδες!
-Γιώργο Παπανδρέου, βγες στο δρόμο, δεν πάει άλλο.
Οσο για τον Κάρολο Παπούλια, πρέπει να δείξει μεγαλοψυχία για τη μικρή ταλαιπωρία των εκλογών, μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας μας.
Είμαστε μαζί σου με την προυπόθεση οτι θα κλείσεις φυλακή τους γαλάζιους παράνομους και τους άθλιους νταβατζήδες!



Read more...

Σε μια μέρα μειώθηκαν κατά 80.000 στρέμματα τα καμένα!


Από 212.000 τη Δευτέρα έγιναν 133.000 την Τρίτη στη βορειονατολική Αττική!
150.000 αναμένουν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης ακόμη και εντός του 2009


Από το http://aftodioikisi.gr/

Σε διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος των καμένων καταλήγουν ευρωπαϊκός δορυφόρος, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των δασικών εκτάσεων στην Ανατολική Αττική.
Συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός δορυφόρος που αποτιμά συνεχώς τις εκτάσεις καμένης γης στα ευρωπαϊκά κράτη, εκτιμά ότι στο διάστημα 22-24 Αυγούστου κάηκαν 212.710 στρέμματα στην Ανατολική Αττική.
Αντίθετα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επικαλούμενη τις δορυφορικές εικόνες του Ευρωπαϊκού προγρμμα GMES/SAFER και το International Charter "Space and Major Disasters" εκτιμά τις καμένες εκτάσεις (δάση, δασικές, αγροτικές κλπ εκτάσεις) για την έκταση της πληγείσας περιοχής σε 133.336 στρέμματα (βλ. σχετική φωτό)
Διαφορετικές είναι όμως οι εκτιμήσεις του...

υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο υπολογίζει τις καμμένες εκτάσεις 198.000 στρέμματα.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο (το οποίο αν και όλοι λένε ότι πρέπει να αλλάξει δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση), είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης 150.000 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική (βλ. σχετικό δημοσίευμα στις 26.5.09 http://aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=2887).




Read more...

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας


Γ. Παπανδρέου: Η οικονομία χρειάζεται άμεσα οξυγόνο και, μεσοπρόθεσμα, ένα νέο προσανατολισμό, με άξονα την πράσινη ανάπτυξη. Το πρόβλημα. Πώς μπορεί να βρει λύσεις στα αδιέξοδά του ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν ο ίδιος και το μοντέλο εξουσίας που εκπροσωπεί είναι το πρόβλημα;

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας
Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου


Μέχρι σήμερα, κανείς από τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της ιστοσελίδας του Εθνικού Τυπογραφείου δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που παρέχει, αν δεν είναι συνδρομητής, απαίτηση αναιτιολόγητη, αφού οι Έλληνες πολίτες ως φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ,


Διακοπή διηπειρωτικών δρομολογίων της Ολυμπιακής προς Αφρική και Αμερική

Η Κυβέρνηση επιτρέπει να κοπούν τα διηπειρωτικά δρομολόγια της Ολυμπιακής προς τη Ν.Υόρκη, το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Γιοχάνεσμπουργκ που συνδέουν ανελλιπώς την Ελλάδα με τους Έλληνες της Διασποράς από το 1966, όπως καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό 8 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Read more...

Πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους- Νεκρός ο χειριστής

Τραγικό δυστύχημα πάνω από τις φλόγες: Πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου PZL (Πετζετέλ) κατέπεσε δύο μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο χειριστής, σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση πυρόσβεσης στην περιοχή Κατελειό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος κατέβηκε σε πολύ χαμηλό ύψος, στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι που βρισκόταν στις φλόγες, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να μπερδευτούν σε εναέρια καλώδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το PZL κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, κοντά σε ξενοδοχείο. Η Πολεμική Αεροπορία διερευνά τα αίτια της πτώσης. Δύο Πετζετέλ είχαν απογειωθεί για να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ αμφότερα έχουν έδρα στην Κεφαλονιά.

Συλλυπητήρια

"Ο τραγικός θάνατος του σμηνάρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος", τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. "Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του", αναφέρει ο Πρόεδρος.

"Θέλω να εκφράσω τη συντριβή μου, τη θλίψη όλων μας, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφος, την ώρα που με αυταπάρνηση εκτελούσε το δύσκολο καθήκον του", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ανακοίνωση ΓΕΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 και ώρα 12:54, κατέπεσε αεροσκάφος τύπου PZL, στην περιοχή Κατελειό Αργοστολίου, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης.

Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο 55 ετών Σμήναρχος (Ι) Κωτούλας Στέργιος, έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως. Για την διερεύνηση του ατυχήματος συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι είναι τα PZL


Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι μονοκινητήρια ελικοφόρα πολωνικής κατασκευής. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η χώρα μας προμηθεύτηκε 30 PZL και υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή την πυρόσβεση, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι και 2.500 λίτρα υγρού φορτίου.

Ως πυροσβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%.

nooz.gr

Read more...

Αυτοί που συνυπογράψανε το ξεπούλημα του ΝΕΡΟΥ, είναι καταδικασμένοι στην πολιτική λήθη


Η ΔΕΘ θα είναι μόνον η αρχή...
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθησαν στο κάλεσμα των φορέων της πόλης μας ενάντια στο ξεπούλημα του νερού.
Χαιρετίζουμε ακόμη τους ενεργούς πολίτες και τις συνελεύσεις γειτονιών. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι το νερό πλέον έχει αγγίξει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες προτάσεις συλλογικής δράσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι πέρα από τις προτάσεις, υπήρξε μια γενικότερη αποφασιστικότητα για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, και για άμεση έναρξη του αγώνα.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς η ΔΕΘ είναι μόνον η αρχή. Θα ακολουθήσει σειρά κινητοποιήσεων, που σκοπό έχουν αφενός να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας τι θα σημάνει παραχώρηση του νερού σε ιδιώτες, και αφετέρου να λάβει η Κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει πειράματα εις βάρος των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί όταν παγκοσμίως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του νερού έχει αποτύχει , να έρχεται τώρα και να παραχωρεί ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες.
Στις ευρωεκλογές η ΝΔ, έχασε δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες στο «κάστρο» της Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται ο Πρωθυπουργός και ο συνυπεύθυνος για την ιδιωτικοποίηση ΥΜΑΘ, Στ. Καλαφάτης. Αν θεωρήσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ έβαλαν ένα λιθαράκι για να σταλεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση, στις Εθνικές εκλογές να γνωρίζουν όλοι, ότι θα βάλουμε έναν ογκόλιθο! Θα μας βρουν μπροστά τους!
Αυτοί που συνυπογράψανε το ξεπούλημα του ΝΕΡΟΥ, είναι καταδικασμένοι στην πολιτική λήθη.
Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ



Read more...

Άρνηση κατάθεσης εγγράφων για αναθέσεις έργων του ΟΣΚ

Ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να καταθέσει στοιχεία για τις αναθέσεις κατασκευής 13 έργων από τον ΟΣΚ, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τις 30 Ιανουαρίου 2009, όπως επισημαίνεται σε νεώτερη –την τέταρτη κατά σειρά – σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Για τον κ. Υπουργό Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,

Με τις υπ' αρ. 13565/537/30-1-09, 17416/756/8-4-09 και 472/16/18-6-09 ερωτήσεις μας, είχαμε ρωτήσει και ζητήσει στοιχεία σχετικά με τις αναθέσεις κατασκευής έργων από τον ΟΣΚ (Σχολικά Κτίρια κλπ) για την περίοδο Μάρτιος 2004 μέχρι 9/7/08.

Αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και τα έγγραφα που ζητήθηκαν για δεκατρία (13) συγκεκριμένα έργα, απαντήσατε εν μέρει μετά από 5 μήνες (!!) με την υπ' αρ. 12002/ΙΗ/3-7-09 απάντησή σας και στην ουσία αρνηθήκατε να καταθέσετε στη Βουλή τα έγγραφα που σας είχαμε ζητήσει, με την ανυπόστατη δικαιολογία ότι «λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου, βρίσκονται συγκεντρωμένα στα Γραφεία του ΟΣΚ και είναι στη διάθεση των ερωτώντων Βουλευτών προκειμένου να λάβουν γνώση».

Και προκύπτει το ερώτημα: Εσείς ως εποπτεύων Υπουργός, μετά την ερώτησή μας τα ελέγξατε; Ή υιοθετήσατε αβασάνιστα τις απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών του Υπουργείου σας;

Τι υποκρύπτει άραγε η προσπάθεια να μη κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα;

Επειδή δεν προτιθέμεθα να λάβουμε απλώς γνώση των ζητουμένων εγγράφων αλλά να τα ελέγξουμε,

Παρακαλείσθε:

  1. Για την κατάθεση στη Βουλή όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν με την υπ' αρ. 13565/537/30-1-09 ερώτησή μας, δηλαδή:

Α. Τα πρακτικά των Επιτροπών των Διαγωνισμών

Β. Τα πρακτικά των Επιτροπών της εισήγησης για ανάθεση

Γ. Τις κατακυρωτικές αποφάσεις ανάθεσης των έργων.

  1. Για την απάντηση όλων των ερωτημάτων που τέθηκαν με την παραγρ. 1 της 13565/537/30-1-09 ερώτησής μας, δηλαδή αν έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, ποίων, ποιος ο συμβατικός χρόνος παράδοσης, πότε παρεδόθησαν και ποιες -συγκεκριμένα - οι επιβληθείσες κυρώσεις.

Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης




Read more...

Stop στις παραθεριστικές κατοικίες στον Υμηττό


Στην έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης των οικοδομικών εργασιών εντός του πρώην στρατοπέδου της 350 Π.Μ. στον Υμηττό προχώρησε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του Γ' Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου κ. Π. Φλώρος, με βάση τα νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Βύρωνα και των 15 Δημάρχων του ΣΠΑΥ. Στο στρατόπεδο χτίζονται 36 κατοικίες για αξιωματικούς!


Δεκτό έγινε επίσης το αίτημα των 15 Δημάρχων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του Προέδρου του Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, όσο και όλων των παρατάξεων του και ενεργών πολιτών του Δήμου, για την όσο το δυνατό πιο σύντομη εκδίκαση της αίτησης αναστολής εργασιών, που έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος και αναμένεται η σύγκλιση της επιτροπής να προσδιοριστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Μετά την έκδοση της διαταγής από το ΣτΕ, ο Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Η υιοθέτηση του αιτήματός μας για προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ με βάση τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν, είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε τόσο οι 15 δήμοι του Συνδέσμου όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της πόλης μας. Ο αγώνας συνεχίζεται μια και τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και δη στην προστασία του Υμηττού αποτελούν διαρκές καθημερινό στοίχημα για όλους μας. Η προστασία του Υμηττού είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί!»
nooz.gr

Read more...

Γιατί δεν ομολογούν την αλήθεια;


Με τις πυρκαγιές ανοίγουν βοσκότοποι. Γι αυτό και η αναδάσωση στα δημόσια δάση έχει ελάχιστες ελπίδες...
.
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/

Ολοι χαιδεύουν τα αυτιά του κόσμου. Και κάνουν πως δεν βλέπουν. Η Αττική είναι ο τρίτος κτηνοτροφικός νομός της χώρας!! Πως θα τραφούν τα ζώα αυτά αν δεν καούν τα δάση; Υπάρχουν στην Αττική κοιλάδες και ανοιχτοί καλλιεργήσιμοι χώροι; Και τα πεύκα είναι γνωστό πως δεν αφήνουν να φυτρώσει τίποτα, ιδίως βρώσιμο χόρτο, κάτω από αυτά. Με τις πυρκαγιές ανοίγουν βοσκότοποι.
Γι αυτό και η αναδάσωση στα δημόσια δάση έχει ελάχιστες ελπίδες. Τα ζώα θα καταβροχθίσουν ότι φυτρώσει. Και η κυβέρνηση αντί να κάνει το στοιχειώδες, να απαγορεύσει δηλ. την κτηνοτροφία στον νομό Αττικής, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα υπέρ των ...κτηνοτρόφων. Και να εγκαταλείψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στον άδοξο αφανισμό του.
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;




Read more...

Αφησαν την Ηλεία χωρίς Πανεπιστημιακή Σχολή...


Ετοιμάζεται εξέγερση...
.
Από τον Θανάση Κατσίμπελη
.
Αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης
Αγαπητοί βουλευτές του Νομού Ηλείας
Αγαπητέ Νομάρχη
Η Αιτωλοακαρνανία είχε Πανεπιστημιακά τμήματα. Η Ηλεία δεν έχει κανένα.Το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο ιδρύθηκε το 1998.Δεν είχε όνομα.Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης το βάφτισε "Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας".Ο ιδρυτικός νόμος του 1998 καθόριζε τη μετεξέλιξή του σε αυτόνομο πανεπιστήμιο. Μέχρι την αυτονόμησή του υπάγόταν διοικητικά και επιστημονικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η εκκρεμότητα της αυτονομίας κρατούσε μέχρι πρόσφατα. Η εκάστοτε πρυτανεία των Ιωαννίνων δεν προωθούσε με τον ρυθμό που έπρεπε τα ζητήματα της Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου για δύο λόγους που ξέρουν καλά οι γνωρίζοντες τα πράγματα από μέσα. Τα Ιωάννινα έχουν οικονομικά οφέλη από το Αγρίνιο και...

βέβαια στις καθηγητικές θέσεις προωθούν τους ημετέρους.
Το δυναμικό του Αγρινίου: τρία τμήματα με υψηλό δείκτη επιστημοσύνης τρία μεταπτυχιακά με πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο, 1.550 φοιτητές εν ενεργεία, περίπου πενήντα καθηγητές (μέλη ΔΕΠ), άλλοι τόσοι διδάσκοντες με τον νόμο 407, δώδεκα εργαστήρια καλά εξοπλισμένα, δύο ιδιόκτητα κτίρια 5.000 τ.μ., έτοιμη έκταση 500 στρεμμάτων για πανεπιστημιούπολη, μια Αιτωλοακαρνανία που έχει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και ερευνητικών κέντρων στις πόλεις της, κέντρα μελέτης ορεινών όγκων, υδροβιοτόπων, υδατικών πόρων, φυσικών πόρων σε μια ευλογημένη περιοχή με ιστορία 5.000 ετών.
Οι Αιτωλοακαρνάνες τα κατάφεραν....
ΕΣΕΙΣ ΗΛΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΟΜΑΔΙΚΑ.
ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ.
ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ.
ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ;
ΑΡΚΕΤΑ BLOG ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΔΩ http://pyrgos-news.blogspot.com/2009/08/bloggers.html
http://pyrgos-news.blogspot.com/2009/08/blog-post_6671.html
http://pyrgos-news.blogspot.com/2009/08/blog-post_8546.html
ΑΙΔΩΣ ΗΛΕΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ




Read more...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ!


Τι κάνει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής; Τι να κάνει ο άνθρωπος! Κρατάει κλειστό το στόμα του και από Σεπτέμβριο επιστρέφει σε κυβερνητική θέση. Που; Μα φυσικά στη ΔΕΗ! Τον ετοιμάζουν μετά βαίων και κλάδων μόλις απομακρύνουν (για επικοινωνιακούς λόγους) τον Αθανασόπουλο και άλλα χρυσά golden boys ώστε να περάσουν το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει. Ένας πράκτορας στη ΔΕΗ! Ούτε σε Ελληνική ταινία...
fimotro


Read more...

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Μια θεαματική πρωτοβουλία που θα του επιτρέψει να επισκεφθεί τη ΔΕΘ με τον αέρα του κυρίαρχου των εξελίξεων αναζητεί ο Πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας πως ο ανασχηματισμός που σχεδίαζε είναι πλέον γεμάτος αδιέξοδα και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σαπουνόφουσκα, μετά την καταστρεπτική πυρκαϊά στη Βορειοανατολική Αττική. Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και συνεργάτες του κ. Καραμανλή εξέφραζαν και χθες τη βεβαιότητα πως ο Πρωθυπουργός θα... προβεί σε μια θεαματική πρωτοβουλία την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι και η εβδομάδα των κρίσιμων αποφάσεων για την κυβέρνηση. Σημείωναν όμως ότι δεν είναι πια σίγουρο πως η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, επειδή θα δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για την έλλειψη συντονισμού της κρατικής μηχανής στα πρόσωπα που θα απομακρύνει, εκ των οποίων μάλιστα ορισμένα δεν έχουν καμιά ευθύνη. Για παράδειγμα, μια από τις κορυφαίες αποφάσεις που είχε λάβει ο κ. Καραμανλής ως την περασμένη εβδομάδα που ξέσπασαν οι πυρκαϊές ήταν να μετακινήσει τον κ. Πρ. Παυλόπουλο στο υπουργείο Επικρατείας και να του αναθέσει ταυτόχρονα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Μετά τη φωτιά στην Αττική όμως ομολογεί και ο ίδιος πως δεν μπορεί να εμφανιστεί στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ έχοντας δίπλα του το πρόσωπο το οποίο οι πολίτες θεωρούν τον βασικό υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει πως για λόγους διατήρησης όλων των εσωκομματικών συσχετισμών, αλλά και αντικειμενικών αναγκών, δεν μπορούν να μετακινηθούν από τις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, γεγονός που τον οδηγεί σε έναν ανασχηματισμό-παρωδία. Συνεπώς θα πρέπει ή να εγκαταλείψει τις ισορροπίες ο Πρωθυπουργός και να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε έναν ανασχηματισμό-έκπληξη με σαρωτικά χαρακτηριστικά, ή να αναζητήσει άλλες πρωτοβουλίες και να αναβάλει τον ανασχηματισμό για μετά τη ΔΕΘ. Ως και χθες πάντως ο κ. Καραμανλής μελετούσε μόνος του τις επόμενες κινήσεις του, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν τις σκέψεις του. Ολόκληρο το πρωί χθες δεν είδε κανέναν άλλον πλην των συνεργατών του και του συμβούλου του κ. Ι. Λούλη, ενώ αναχώρησε το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να επιστρέψει το απόγευμα. Η μυστικοπάθειά του αυτή μάλιστα άρχισε από χθες να προκαλεί έντονο εκνευρισμό σε κορυφαία στελέχη του που νιώθουν πια πως δεν τους εμπιστεύεται, αλλά και ούτε αναζητεί τις συμβουλές τους. Ταυτόχρονα προκαλεί μια ολοένα αυξανόμενη ένταση τόσο στη Κοινοβουλευτική του Ομάδα, από βουλευτές που απαιτούν σαρωτικές αλλαγές και αμέσως, αλλά και από υπουργούς και υφυπουργούς που νιώθουν πως δεν μπορούν να αισθάνονται πλέον ασφαλείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξελίξεις και πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς σήμερα και αύριο ο κ. Καραμανλής έχει ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων, αφού εκτός από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως το μεσημέρι της Παρασκευής όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως κάνει κάθε χρόνο πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.
fimotro


Read more...

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ;


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Θέμα ολίγων ημερών είναι ήδη η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του κ. Καραμανλή, ο οποίος συνειδητοποιεί πλέον ότι δεν έχει άλλο πολιτικό χρόνο και ότι θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό. Η ακυβερνησία που επικρατεί από τις ευρωεκλογές ουσιαστικά μέχρι σήμερα και η οποία μοιραία οδηγεί σε εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών και σε εσωστρέφεια, πιέζει εκ των πραγμάτων τον κ. Καραμανλή να... ανακοινώσει μέχρι τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, τις κινήσεις του. Σ. Τσιτουρίδης: Οι ευθύνες για την πρόσφατη πυρκαγιά ξεπερνούν τον Β. Αντώναρο. Ευθύνες υπάρχουν και στο κράτος, επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος
Κοινή πεποίθηση στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές κάθε άλλο παρά «έκαψαν» το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα και δη στην οικονομία. Αυτό που απομένει -σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα- είναι η αποκάλυψη των τακτικών κινήσεων που θα τον οδηγήσουν στην αναμέτρηση.
Μία από αυτές τις κινήσεις τακτικής είναι και ο ανασχηματισμός, ο οποίος φαίνεται -παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών- ότι είναι επίσης θέμα ημερών.
Ο κ. Καραμανλής δέχεται εντονότατες πιέσεις ακόμη και από υπουργούς να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να εκπέμψει πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα ανανέωσης. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί καθιστά δύσκολη την επίλυση και αυτού του παζλ. Ουσιαστικά, οι οποίες αλλαγές δεν πρόκειται να «αγγίξουν» τα βασικά κυβερνητικά στελέχη.
Συγκεκριμένα, δύσκολα θα μετακινηθούν από τα υπουργεία που σήμερα βρίσκονται οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παπαθανασίου, Σπηλιωτόπουλος και Αβραμόπουλος, ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος δεν θα βρεθούν οι κ. Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης. Κατά συνέπεια, ακόμη και συγχωνεύσεις υπουργείων να γίνουν ή ακόμη και δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων να υπάρξει (βλ. υπουργείο Περιβάλλοντος), τα πρόσωπα που θα αποτελούν και μετά τον θρυλούμενο ανασχηματισμό τον «κορμό» της κυβέρνησης θα είναι τα ίδια με τα σημερινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν αφορούν: τη μετακίνηση του κ. Π. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Επικράτειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη μετακίνηση του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Οι αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών δεν θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης.
ΡίσκοΟ κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αλλαγής φρουράς στο κόμμα, καθώς δεν προτίθεται να αναλάβει το υψηλό ρίσκο της εσωκομματικής εκλογής που απαιτείται προκειμένου να αναδειχθεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Καραμανλής καταλήξει στην επιλογή του ανασχηματισμού και δεν προχωρήσει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα στις πρόωρες εκλογές, οι όποιες αποφάσεις του για τα πρόσωπα θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θέλει να προλάβει την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, αλλά και να έχει χρόνο έστω λίγες ημέρες εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

fimotro

Read more...

ΜΠΛΟΚΟ ΒΑΡΟΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Ανακύκλωση» των κορυφαίων υπουργών βλέπουν οι περισσότεροι στη Ν.Δ. μέσα από έναν ανασχηματισμό, αλλά πιθανολογούν ότι θα στηθεί ένα ντόμινο με συγχωνεύσεις και διαχωρισμούς υπουργείων, ώστε το νέο σχήμα να εκπέμψει ένα στίγμα «ανανέωσης» και «μεταρρύθμισης». Με αυτή τη στόχευση, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει: - Στη δημιουργία αυτόνομου... υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο πολλοί βλέπουν ότι μπορεί να αναλάβει νέος υπουργός, όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μαξ. Χαρακόπουλος κ.ά. - Στην επανασύσταση του πρώην υπουργείου Προεδρίας ή Συντονισμού, ως πρώτο τη τάξει υπουργείο, στο οποίο μετακινούν τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενισχυμένο και με το υπουργείο Επικρατείας και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο κ. Παυλόπουλος διατηρεί με αυτή την κίνηση τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης και χάνει τους τομείς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. - Στον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών. Με την κίνηση αυτή, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στον τομέα των δημοσίων εσόδων. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στη θέση αυτή να μετακινηθεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, αν δεν αντικαταστήσει τον κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σχεδόν σε όλα τα σενάρια, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος αντικαθίσταται. Ο ίδιος απέφυγε χθες να σχολιάσει τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται και, εμμέσως πλην σαφώς, μετέφερε το μήνυμα ότι κινείται πάντοτε με εντολές του Πρωθυπουργού. «Η προσπάθειά μου και ο στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε με έμφαση. Υπερυπουργός Υποδομών Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός θα πρέπει να συνδυάζεται με τη «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν απορρίπτει τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο η Ν.Δ. θα εμφανιζόταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δίνοντας παράλληλα και μια «πολιτική απάντηση» μετά τις πυρκαγιές. Έχει εισηγηθεί, ωστόσο, ο διαχωρισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του τομέα Δημοσίων Έργων και του νυν υπουργείου Μεταφορών. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Σουφλιάς θα αρνηθεί την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Θέλει αναβάθμιση ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ εμφανίζεται να θεωρεί τη μετακίνησή του- μέσα σε οκτώ μήνες- από το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και ολοκληρώνεται ο διάλογος για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι βέβαιο, όμως, όπως λένε συνεργάτες του ότι δεν θα αρνηθεί την προώθησή του σε υπουργό Επικρατείας, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο διαύλου μεταξύ του Μαξίμου και των υπουργείων, καθώς και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξάλλου, κι αυτός φέρεται ότι θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές στον άξονα του υπουργείου Εσωτερικών και του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
fimotro.


Read more...

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ...


Φαίνεται ότι τελικά ο Καραμανλής αρχίζει να το παίρνει απόφαση. Σήμερα η Ελευθεροτυπία δημοσιεύει πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο παλαιό πολιτικού του γραφείο στην Πλουτάρχου με τον Γιάννη Λούλη. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τον τρόπο αποχώρησης του Καραμανλή από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Καραμανλής δεν έχει... περιθώρια κινήσεων. Είναι τόσο μεγάλη η φθορά του και η κόπωση του εκλογικού σώματος που εάν θέλει να εξασφαλίσει την πολιτική υστεροφημία του θα πρέπει αμέσως μετά τη ΔΕΘ να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Όπως (περίπου) έκανε ο Κώστας Σημίτης όταν αποχώρησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με μια σημαντική διαφορά. Ο Καραμανλής δεν μπορεί ούτε έχει περιθώρια να δώσει δαχτυλίδι. Θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ακόμα λίγο χρόνο για να διασωθεί πολιτικά.

fimotro

Read more...