Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ;


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Θέμα ολίγων ημερών είναι ήδη η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του κ. Καραμανλή, ο οποίος συνειδητοποιεί πλέον ότι δεν έχει άλλο πολιτικό χρόνο και ότι θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό. Η ακυβερνησία που επικρατεί από τις ευρωεκλογές ουσιαστικά μέχρι σήμερα και η οποία μοιραία οδηγεί σε εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών και σε εσωστρέφεια, πιέζει εκ των πραγμάτων τον κ. Καραμανλή να... ανακοινώσει μέχρι τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, τις κινήσεις του. Σ. Τσιτουρίδης: Οι ευθύνες για την πρόσφατη πυρκαγιά ξεπερνούν τον Β. Αντώναρο. Ευθύνες υπάρχουν και στο κράτος, επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος
Κοινή πεποίθηση στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές κάθε άλλο παρά «έκαψαν» το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα και δη στην οικονομία. Αυτό που απομένει -σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα- είναι η αποκάλυψη των τακτικών κινήσεων που θα τον οδηγήσουν στην αναμέτρηση.
Μία από αυτές τις κινήσεις τακτικής είναι και ο ανασχηματισμός, ο οποίος φαίνεται -παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών- ότι είναι επίσης θέμα ημερών.
Ο κ. Καραμανλής δέχεται εντονότατες πιέσεις ακόμη και από υπουργούς να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να εκπέμψει πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα ανανέωσης. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί καθιστά δύσκολη την επίλυση και αυτού του παζλ. Ουσιαστικά, οι οποίες αλλαγές δεν πρόκειται να «αγγίξουν» τα βασικά κυβερνητικά στελέχη.
Συγκεκριμένα, δύσκολα θα μετακινηθούν από τα υπουργεία που σήμερα βρίσκονται οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παπαθανασίου, Σπηλιωτόπουλος και Αβραμόπουλος, ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος δεν θα βρεθούν οι κ. Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης. Κατά συνέπεια, ακόμη και συγχωνεύσεις υπουργείων να γίνουν ή ακόμη και δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων να υπάρξει (βλ. υπουργείο Περιβάλλοντος), τα πρόσωπα που θα αποτελούν και μετά τον θρυλούμενο ανασχηματισμό τον «κορμό» της κυβέρνησης θα είναι τα ίδια με τα σημερινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν αφορούν: τη μετακίνηση του κ. Π. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Επικράτειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη μετακίνηση του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Οι αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών δεν θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης.
ΡίσκοΟ κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της αλλαγής φρουράς στο κόμμα, καθώς δεν προτίθεται να αναλάβει το υψηλό ρίσκο της εσωκομματικής εκλογής που απαιτείται προκειμένου να αναδειχθεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο κ. Καραμανλής καταλήξει στην επιλογή του ανασχηματισμού και δεν προχωρήσει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα στις πρόωρες εκλογές, οι όποιες αποφάσεις του για τα πρόσωπα θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θέλει να προλάβει την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, αλλά και να έχει χρόνο έστω λίγες ημέρες εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: