Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η Μοιραία πτήση με το Pezetel




Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Είναι δυνατόν το 2009 να στέλνεις έναν πιλότο να δώσει τη μάχη με τις φλόγες με ένα Pezetel; Με ένα απαρχαιωμένο αεροσκάφος Πολωνικής προέλευσης που έχει κατασκευασθεί για χρήση σε αγροτικούς ψεκασμούς.

Το πυροσβεστικό σώμα από το 2005 έχει ζητήσει την αντικατάσταση των Pezetel. Στη μελέτη που έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχε ξαναζητηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια της αναβάθμισης και του ποιοτικού αλλά και ποσοτικού εκσυγχρονισμού των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, να αντικατασταθούν τα Pezetel, τα οποία σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στη δασοπυρόσβεση.

Και όμως τα Pezetel δεν αντικαταστάθηκαν, και όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν, αλλά τα έστειλαν και να συμμετέχουν στην πυρόσβεση, οι ίδιοι αυτοί που ζητούσαν να αντικατασταθούν ως κοστοβόρα και ακατάλληλα.

Η ιστορία των Pezetel ήταν μέχρι σήμερα μία ακόμη αμαρτωλή ιστορία της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Η συντήρηση τους μας κοστίζει 37,5 εκατομμύρια ευρώ. Ως σήμερα τα Pezetel επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να μπορούν να τον προστατεύσουν από τις πυρκαγιές. Σήμερα όμως έγιναν πραγματικά ιπτάμενα φέρετρα.

Δεν προστατεύουν τις ζωές μας, το περιβάλλον μας και τις περιουσίες μας, κοστίζουν πανάκριβα και στοιχίζουν και ζωές πιλότων.

Αυτός είναι ο σωστός σχεδιασμός…

ΥΓ. Από τα 3 γραμματόσημα του 1978 από την Πολωνία το ένα απεικονίζει το Pezetel (PZL), το μικρό κίτρινο αεροπλάνο αγροτικών ψεκασμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: