Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Ζορμπάς στους δημοσιογράφους: 'Αφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει...Αιχμές με το καλημέρα σας για την Δικαιοσύνη άφησε λίγο πριν μπεί να καταθέσει στην Εξεταστική για την Siemens o πρώην εισαγγελέας, Γιώργος Ζορμπάς.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Ζορμπάς κατηγόρησε την ...
Δικαιοσύνη οτι καθυστέρησε να κινήσει τις διαδικασίες για την απαγόρευση εξόδου του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τη χώρα.

Ο κ. Ζορμπάς , ο οποίος θα καταθέσει και με την ιδιότητα του πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (επί Ν.Δ.) δήλωσε επίσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως το έργο του C4i έπρεπε να δοθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και… «παρανόμως» το Πεντάγωνο.

Η κατάθεσή του αναμένεται με ενδιαφέρον σε σχέση και με την ιδιότητα τους ως Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, αφού είχε ερευνήσει το σκάνδαλο της Siemens και είχε ζητήσει μάλιστα το άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών…

Οι εργασίες της Εξεταστικής θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου, θα ακολουθήσουν διακοπές και τα μέλη της Επιτροπής θα επιστρέψουν στο έργο τους στις 23 Αυγούστου με την επανέναρξη των εργασιών των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Όλα δείχνουν πως πριν οι βουλευτές ξεκινήσουν τις θερινές διακοπές θα πάρουν κατάθεση από δύο τουλάχιστον πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Βερελή.

Τέλος, το ταξίδι κλιμακίου της Εξεταστικής στο Μόναχο προκειμένου να εξεταστούν οι διαχειριστές των «μαύρων» ταμείων της μητρικής Siemens κ.κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, αναβλήθηκε για μετά το καλοκαίρι, ενώ σε πολύ καλό σημείο είναι και η επαφή με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και πλέον, περισσότερο από ποτέ, δεν θεωρείται απίθανο να δώσει κατάθεση και ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Hellas.

http://www.newsit.gr

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στη βουλή το Ασφαλιστικό - 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Την ίδια ημέρα έχουν κηρύξει γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ψήφο ευθύνης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κινηθεί με βάση το συμφέρον της χώρας, ενώ, η αντιπολίτευση καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, υπακούοντας στην συνείδησή τους. Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει βελτιώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου που θα αφορούν τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Τροπολογία για το ασφαλιστικό καθεστώς των ενστόλων κατέθεσε στη Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
Περιορισμένες ενστάσεις που όμως δεν αναιρούν το βασικό πυρήνα των διατάξεων διατυπώνει στην έκθεση του το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου σημειώνεται ότι ο κοινός νομοθέτης δεν κωλύεται να μεταβάλει για το μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης, ιδίως το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος. Οι παρατηρήσεις του συμβουλίου αφορούν στην ανάγκη ότι χρειάζεται ειδικός νόμος και όχι υπουργική πράξη για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και ότι το κράτος οφείλει να καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Στο μεταξύ, συνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τις τροπολογίες για την συνταξιοδότηση των ενστόλων.

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία το κράτος θα εγγυάται την καταβολή των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Επιβεβλημένη η κομματική πειθαρχία σε μείζονα νομοθετήματα όπως το Ασφαλιστικό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Σεβόμαστε την αυτοτέλεια των βουλευτών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι έχουν επίγνωση της ευθύνης τους και της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κουρελόπανο το Σύνταγμα το οποίο στηρίζει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών, δήλωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Παρέμβαση στο θέμα του Ασφαλιστικού έκανε και η ΓΣΕΕ, η οποία με επιστολή της στον υπ. Εργασίας ζητεί να μην ισχύσουν και στον ιδιωτικό τομέα τα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση για τους ασφαλισμένους προ του 1983.

Στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η νέα εθνική γενική συλλογική σύμβασης εργασίας θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, αμέσως μετά τη ψήφιση του ασφαλιστικού.

i-reportergr
Read more...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Νοικιάζεται το Αιγαίο για τα πετρέλαια του

Δύο υφυπουργοί, ο Σπύρος Κουβέλης, επί των Εξωτερικών, αρμόδιος για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, και ο Γιάννης Μανιάτης, αρμόδιος για την Ενέργεια, φεύγουν αύριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της ενέργειας.

Όπως έγραψε το i-R, η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ενοικίασης 42 «θαλασσίων οικοπέδων» στα οποία έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενοικίαση θα γίνει σε εταιρίες με τεχνογνωσία στην έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά και στην εξόρυξη και εμπορία των προϊόντων τους.

Υπάρχουν πολλές αμερικάνικες εταιρίες που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν «θαλάσσια οικόπεδα», και οι οποίες έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον για Κυπριακά «οικόπεδα». Οι Κύπριοι μεσολάβησαν μεταξύ Ελλάδας και αμερικανικών επιχειρήσεων, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα οποία, όλα, είναι μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα, εκείνων του Πρίνου.

Τις εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρακολουθούν από κοντά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Δεν αποκλείεται, πάντως, η τελευταία δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο να οφείλεται ακριβώς στην προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των πετρελαίων.

Μια παρόμοια δραστηριότητα ανέπτυξε και σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, όταν τουρκικό μαχητικό εντόπισε δήθεν ναυάγιο κοντά στην Άνδρο, στους Καλογήρους, όπου οι Τούρκοι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

i-reportergr
Read more...

Ο φάκελος "Παπαθανασίου" στη Βουλή για παραποιημένα στοιχεία...


Η εισαγγελέας Ράικου διαπίστωσε ότι ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου έστειλε στην...

Eurostat παραποιημένα στοιχεία. Η έρευνα έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης..

.nonews-news


Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 'ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ'


«Στο πλευρό των πολιτών θα βρίσκεται η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Ίλιον, όπου προήδρευσε σε κυβερνητική σύσκεψη για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων...

«Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής. Είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».

«Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μπορεί η κρίση να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες και απαιτείται πολύ προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα».

«Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της πρόληψης και της ενημέρωσης, που «πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία» και ανέφερε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά είναι σημαντικός.

Παρατήρησε, δε, ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων μακριά από το πελατειακό σύστημα και γι' αυτό ζήτημα.
Read more...

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιοΣυνεδριάζει στις 3:00 μ.μ., υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το υπουργικό συμβούλιο. Νωρίτερα, στις 10:30 ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη για...τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στο Ίλιον (Αγίου Νικολάου 21 και Εφύρας).


Read more...

Εξεταστική για την υπόθεση των ομολόγωνΞεκινά το μεσημέρι της Τρίτης τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων. Στην επιτροπή συμμετέχουν, από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Αρ. Αγάτσα, Π. Αντωνακόπουλος, Θ. Οικονόμου, Ελ...Παναρίτη, Ευ. Παπαχρήστος, Χρ. Πρωτόπαπας, Ντ. Ρόβλιας, Μ. Τιμοσίδης, Ελ. Τσαούση και Χρ. Χάιδος, από τη ΝΔ οι Κ. Κόλλιας, Ν. Νικολόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος και Ευγ. Τσουμάνη-Σπέντζα, από το ΚΚΕ η Β. Νικολαϊδου, από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές συμμετέχει ο Ν. Τσούκαλης.

Η υποβολή του πορίσματος της επιτροπής έχει ορισθεί για τις 4 Οκτωβρίου.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε μετάταξη από τη Βουλή η κόρη του Θ. Πάγκαλου...


Από τον Κώστα Ζωγράφο

Στις 24 Μαρτίου 2004 (όπως μπορείτε να δείτε εδώ) η Αριάδνη Πάγκαλου (κόρη του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης) διορίστηκε ως "δόκιμη υπάλληλος" στη Βουλή. Και στις 24 Μαΐου 2004 (μόλις δύο μήνες αργότερα δηλαδή) πήρε μετάταξη για το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον...
κλάδο ΔΕ Διοικητικό-Λογιστικο, με κοινή απόφαση της τότε προέδρου της Βουλής Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη και του τότε υφυπουργού Εσωτερικών (του Απ. Ανδρεουλάκου;). Οι εκλογές είχαν γίνει από τις 7 Μαρτίου και στην εξουσία βρισκόταν η ΝΔ...

Read more...

Άλλο και τούτο! "Διπλοθεσίτες" οι δύο κολλητοί του Θ. Πάγκαλου...


Εκτός από το Θριάσιο της Ελευσίνας, η (διευθύντρια του Γραφείου του και αντινομάρχης Δυτ. Αττικής) Σταυρούλα Δήμου και ο (φίλος του) Αθ. Τσίγκος εμφανίζονται να έχουν τοποθετηθεί ταυτόχρονα και στο ΔΣ του Τζάνειου Νοσοκομείου!
Από τον Γιάννη Παπαζήση
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Διάβασα και άκουσα τις καταγγελίες Πάγκαλου για τα ρουσφέτια των "γαλάζιων", με τους συγγενείς και τους κολλητούς τους, στην "Αγρογή", καθώς και τον αντιπερισπασμό της ΝΔ για τα ρουσφέτια του κ. Πάγκαλου...
Εγώ ψάχνοντας τι βρήκα; Οτι το δεξί χέρι του κ. Πάγκαλου, διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του επί χρόνια και νυν αντινομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου, έχει τοποθετηθεί αντιπρόεδρος στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας. Αυτό είναι γενικά γνωστό. Όπως επίσης ότι μέλος του ΔΣ έχει τοποθετηθεί και ο...
(αρτοποιός από τον Ασπρόπυργο) κ. Αθανάσιος Τσίγκος, που θεωρείται κι αυτός άνθρωπος του κ. Πάγκαλου.
Την ίδια μέρα του διορισμού τους όμως, στις 7 Μαΐου, όπως φαίνεται από το ΦΕΚ που σας στέλνω, έχει διοριστεί και το νέο ΔΣ του Τζανείου Νοσοκομείου του Πειραιά. Στο ΦΕΚ διαβάζω ότι ο κ. Τσίγκος τοποθετείται και στο Τζάνειο, εκεί όχι ως απλό μέλος αλλά ως αναπληρωτής του κ. Στ. Μαυρομάτη ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος...
Επίσης, η κ. Σταυρούλα Δήμου τοποθετείται στο ίδιο Νοσοκομείο, παράλληλα με το Θριάσιο, ως αναπληρώτρια της κ. Αντιγόνης Μονογιούδη. Έχει ενδιαφέρον όμως ότι η μεν κ. Δήμου του Θριασίου έχει πατρώνυμο "του Γεωργίου" ενώ η κ. Δήμου του Τζανείου έχει "του Σωτηρίου". Και οι δύο έχουν όμως το ίδιο ΑΔΤ: ΑΒ588128. Επομένως;...
Σημειώνω τέλος ότι στον Πειραιά γεννήθηκε και μεγάλωσε η κ. Δήμου όπως δηλώνει στο βιογραφικό της. Αυτά...

Read more...

ΕΘΕΛ: Ναι στην εξυγίανση, όχι στην ιδιωτικοποίηση


Υπέρ την εξυγίανσης της ΕΘΕΛ, αλλά αντίθετος στην ιδιωτικοποίησή της εμφανίστηκε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας. Για τον ΟΣΕ ανέφερε ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών του, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να εξυγιανθεί.

Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα με το ΜΕΤΡΟ που βρίσκεται μακριά από τους χρόνους υλοποίησης. Επίσης, ανακοίνωσε διερευνητική προσπάθεια για ζεύξη του Θερμαϊκού.

.i-reportergr
Read more...

Η κόρη του αντιπροέδρου;

Read more...

Ρέππας: "Θα μας κουνήσουν τα πέντε δάχτυλα οι εργαζόμενοι"

Aιχμές κατά του υπουργου Οικονομικών αλλά και κατά πρωθυπουργικών συμβουλων για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών άφησε ο Δημήτρης Ρέππας.

Ο υπουργός μεταφορών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών, τονίζοντας με νόημα ότι οι εργαζόμενοι "θα μας κουνήσουν τα πέντε δάχτυλα". «Δεν ξέρω αν το Υπουργείο Οικονομικών ή κάποιο σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει κάποια τέτοια σύλληψη. Αν τεθεί υπόψη μας, εμείς θα πούμε ‘όχι" τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημητρης Ρέππας για να συμπληρώσει με έντονο τρόπο: ’“Δεν μου αρέσει και δε θέλω, επειδή είμαστε αυτή η κυβέρνηση, να κουνάμε συνέχεια το δάχτυλο στους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους δημόσιους υπάλληλους, γιατί θα μας κουνήσουν κι εκείνοι τα πέντε δάχτυλα, ξέρετε πως, κάποια στιγμή.. Υπάρχει πλούτος σε αυτή τη χώρα που πρέπει να φορολογηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ υψηλά εισοδήματα που πρέπει να συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο. Και αυτό πρέπει να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά”,

Να πέσουν οι τόνοι επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν ότι στόχος είναι να μειωθούν τα ελλείμματα των συγκοινωνιών, χωρίς να θιγεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Read more...

Χαμηλώνει ο πήχης εισαγωγής...

nonews-news


Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και σε κάποιες υψηλόβαθμες σχολές, δείχνουν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, αλλά και εισαγωγή τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε...
πανεπιστήμια περίπου 10-12.000 ατόμων με βαθμούς κάτω της βάσης. Ομως φέτος οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί στις προτιμήσεις που θα δείξουν στα μηχανογραφικά δελτία, διότι οι εκτιμήσεις σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα επαληθευτούν, καθώς πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, η οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από την οικονομική κρίση, που μαστίζει την ελληνική οικογένεια.


Αυτό σημαίνει ότι η πορεία των βάσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη σιγουριά, καθώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τις προτιμήσεις που θα δείξουν οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές του κέντρου και της περιφέρειας. Επιπλέον χτες το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τους βαθμούς πρόσβασης των υποψηφίων, τα οποία επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικά, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων πιστοποιούνται από τα χτεσινά στατιστικά στοιχεία αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο στο τέλος Αυγούστου, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, να δούμε τμήματα μεγάλης ζήτησης να έχουν άνοδο στα μόρια, κατάσταση η οποία θα εμφανιστεί αν υπάρξει τεράστια ζήτηση από τους υποψήφιους για κάποιες σχολές, όπως για παράδειγμα οι οικονομικές, αστυφυλάκων κ.ά.

Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο για τη φετινή χρονιά είναι το γεγονός της αύξησης των υποψηφίων στην κατηγορία του 90% (απόφοιτοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ) κατά 5.239 άτομα. Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90.593 άτομα από 92.081 υποψηφίους). Το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85.354 άτομα από 87.091 υποψήφιους).

Βαθμολογίες
Από τα χτεσινά στατιστικά προκύπτει ότι: Η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009. Μικρή μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (15,51% έναντι 16,69% για το έτος 2009) και μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5 (16,48% έναντι 15,7% το 2009). Υπήρξαν 210.114 γραπτά (37,09%) που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%). Επίσης η κατάργηση της βάσης του 10 θα επιφέρει όπως είναι αναμενόμενο πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε περιφερειακά ΤΕΙ, που θα κυμανθούν από 4.000 έως 6.000 μόρια. Ανάλογη εικόνα θα δούμε και σε πανεπιστημιακά τμήματα και μάλλον σε αυτά των ξένων φιλολογιών (Γαλλικής, Ισπανικής, Γερμανικής, Ιταλικής), όπου υποψήφιοι θα εισαχθούν με 6.000 και 7.000 μόρια.

Μόρια
Η κίνηση των βάσεων ανά πεδίο

Οσον αφορά την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, αναμένονται τα εξής:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Νομικές, Φιλοσοφικές, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά). Στα τμήματα αυτά η πτώση των βάσεων εκτιμάται από 150 έως 300 μόρια. Φέτος στα αρχαία ελληνικά (μάθημα αυξημένης βαρύτητας) οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χειρότερες από πέρυσι και κυρίως στις υψηλές βαθμολογίες (18-20).

Στο 2ο και 4ο Πεδίο οι σχολές θετικών επιστημών, μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και οι πολυτεχνικές αναμένεται να έχουν πτώση 200-300 μόρια.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές ήταν και θα παραμείνουν ψηλά. Η πτώση στις βάσεις τους θα είναι οριακή και μεγαλύτερη στα ΤΕΙ του πεδίου (Νοσηλευτικές) που μπορεί να φτάσει τα 150-200 μόρια.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές σχολές), οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τα Στοιχεία Στατιστικής θα φέρουν πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 μόρια.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Με δύο ταχύτητες οι βάσεις...ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα
Ψηλά και φέτος ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές...

Διαφορετικές ταχύτητες, σε κατεύθυνση και σε ένταση, και εκπλήξεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ, τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των πέντε Επιστημονικών Πεδίων δείχνει η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Περίπου σε 40 ...
πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός εκείνων με ειδικό μάθημα) αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 18.000

- 19.400 μόρια οι βάσεις, ενώ σε 90- 100 τμήματα ΤΕΙ κυρίως αλλά και ΑΕΙ (ξένων Φιλολογιών και όχι μόνο) τις πύλες θα ανοίξουν με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος οι βάσεις εισαγωγής έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ενώ δεκάδες τμήματα θα δεχθούν χιλιάδες υποψηφίους με βαθμολογίες 4.000- 9.900 μόρια, στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα θα κρατηθούν ψηλά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: α) θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, β) οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα θα εμφανίσουν πτωτική πορεία αλλά συγκράτηση σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα, γ) χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στη βάση της πρώτης και της τελευταίας σχολής και δ) θα καταγραφτεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τι δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι φέτος έχουμε, παραδόξως, αύξηση κατά περίπου 5.000 των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει σε μειωμένη κάθε χρόνο συμμετοχή. Η αύξηση (+6% σε σχέση με πέρυσι) κατανεμήθηκε σε όλες τις Κατευθύνσεις αναλογικά, περισσότερο όμως στη Θετική Κατεύθυνση η οποία φέτος βρέθηκε με 1.100 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από περίπου 10.170

πέρυσι σε 11.280 φέτος). Παράλληλα η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος περίπου 2.500

περισσότερους υποψηφίους (από 35.360 πέρσι σε 37.840 φέτος). Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 ενισχύθηκε και αυτή με 1.500 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από 38.620

πέρυσι σε 40.090 φέτος).


14.000 περισσότεροι εισακτέοι

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φυτοζωούσαν» και αντιμετώπιζαν την απειλή του λουκέτου λόγω των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος, οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρυσι.

Παράλληλα λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη από 3.000 μόρια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα εξασφαλίζεται με 4.500- 5.500 μόρια. Αυτό θα συμβεί κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων, στα οποία ένας υποψήφιος που θα επιλέξει στο Μηχανογραφικό του όλα τα τμήματα θα μπορεί να βρει ανοιχτή είσοδο με 4.500- 5.000 μόρια!

Με αυτή την εξέλιξη θα γεμίσουν με εγγραφές δεκάδες περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ που στέναζαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των κενών θέσεων. Πολύ σύντομα όμως θα είναι και πάλι άδεια από φοιτητές. Η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, η οικονομική κρίση αλλά και τα γνωστικό αντικείμενο που δεν έχει επιλεχθεί από τον υποψήφιο θα λιπάνουν το έδαφος για την έξοδο μετά την εγγραφή.
Ανοδος στα Τμήματα Αστυφυλάκων

ΣΕ ΜΙΑ ομάδα τμημάτων μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για άνοδο των βάσεων.

Στα Τμήματα Αστυφυλάκων!

Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια παραξενιά. Η αναμενόμενη άνοδος οφείλεται στη μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων. Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει πως οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1.650 (κατά προσέγγιση). Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση των θέσεων στις Σχολές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι. Με βάση την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων τον Αύγουστο του 2009, πέρυσι στη Σχολή Αστυφυλάκων εισήχθησαν συνολικά 2.100 υποψήφιοι (από τη γενική σειρά και από όλες τις ειδικές κατηγορίες), ενώ στη Σχολή Αξιωματικών εισήχθησαν 150 υποψήφιοι. Τέλος, σε 67 ορίστηκαν οι θέσεις για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών (πέρυσι οι θέσεις ήταν 100).


Μάχη για μια θέση στα Παιδαγωγικά

ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΕΙ ανακοινωθεί δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών τα τρία επόμενα χρόνια, δεν αναμένεται να μειωθεί η ένταση της μάχης των υποψηφίων για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Εκπαίδευσης καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής. Φέτος αναμένεται ότι πάνω από 3.500 υποψήφιοι, στην πλειονότητά τους υψηλόβαθμοι, θα επιλέξουν το τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, ως πρώτη επιλογή.

Το 2009 λόγω του μεγάλου αριθμού αριστούχων οι βάσεις εισαγωγής έκαναν νέο άλμα και στα Παιδαγωγικά όλων των πανεπιστημίων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Πρόκειται για ρεκόρ των βάσεών τους στα εννέα χρόνια που διαρκεί το παρόν εξεταστικό σύστημα. Φέτος καθώς όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση, αλλά αντίθετα μικρή μείωση θέσεων (κατά 15 θέσεις), η αυξημένη ζήτηση δεν θα επιτρέψει αισθητή διαφοροποίηση στις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι.

Μικρή πτώση αναμένεται και στις Νομικές Σχολές. Το 2009, παρότι είχε παρουσιαστεί μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων στη Θεωρητική σε σχέση με το 2008, οι βάσεις στις Νομικές Σχολές υποχώρησαν λίγο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο ότι και φέτος οι βάσεις στις τρεις Νομικές θα είναι υψηλές (με πολύ μικρή απόκλιση από πέρυσι) ανάμεσα στα 17.950 και στα 18.850 μόρια.


Μικρή υποχώρηση στα υψηλόβαθμα τμήματα

ΑΠΟ ΤΑ τμήματα Μηχανικών Η/Υ, η βάση εισαγωγής σε εκείνο του ΕΜΠ βρέθηκε στο πιο ψηλό σημείο το 2000, όταν χρειάστηκαν 19.520 μόρια για να ανοίξει η είσοδός του. Την ίδια χρονιά πάνω από τα 19.000 μόρια ήταν οι βάσεις για την εισαγωγή στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης και στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πάτρας. Τα επόμενα χρόνια η εισαγωγή στα τμήματα Μηχανικών Η/Υ άρχισε να απαιτεί λιγότερα μόρια και την περίοδο 2005- 2007 βρέθηκαν όλα κάτω από 19.000 μόρια, ενώ τα τμήματα της Κρήτης, της Πάτρας (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) και της Θεσσαλίας βρέθηκαν κάτω από τα 18.000 μόρια. Από το 2008 έχουμε και πάλι σταδιακή άνοδο των βάσεων που κορυφώνεται το 2009, όταν το τμήμα του ΕΜΠ φτάνει τα 19.306 μόρια. Φέτος, από την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων της Κατεύθυνσης φαίνεται ότι στα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρατηρηθεί μικρή υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής, ενώ μεγαλύτερη πτώση θα καταγραφτεί στα πολύ χαμηλόβαθμα τμήματα, κυρίως σε εκείνα που τα τελευταία χρόνια δεν κάλυπταν παρά ελάχιστες από τις θέσεις που προσέφεραν.


Σταθερά ψηλά οι Ιατρικές

ΤΟ ΡΕΚΟΡ των βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Εκείνη τη χρονιά η βάση στην Ιατρική Αθήνας έφτασε τα 19.654 μόρια, ενώ στο σύνολο των επτά τμήματα της Ιατρικής η χαμηλότερη βάση δεν έπεσε κάτω από 19.455 μόρια (Ιατρική Θράκης). Οι χαμηλότερες βάσεις στις Ιατρικές Σχολών σημειώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, το 2002, όταν η βάση της Ιατρικής Αθήνας κατέβηκε στα 18.835 μόρια και η χαμηλότερη βάση στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών σημειώθηκε στην Ιατρική Θράκης (17.970). Από το 2000 έως το 2009, δύο φορές για την εισαγωγή στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών απαιτήθηκαν πάνω από 19.000 μόρια, το 2000 και το 2009. Καθόλου τυχαία καθώς και τις δύο χρονιές η Θετική Κατεύθυνση είχε τους περισσότερους αριστούχους. Πέρυσι (2009) για την εισαγωγή και στις επτά Ιατρικές Σχολές χρειάστηκαν περισσότερα από 19.000 μόρια- πρώτη η Ιατρική της Αθήνας που απαίτησε 19.476 μόρια.

Φέτος στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 11.000 υποψηφίων η μάχη για την είσοδο στις Ιατρικές Σχολές θα είναι και πάλι πολύ σκληρή.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο δεν αναμένεται επίσης ορατή πτώση ούτε στα πολύ χαμηλόβαθμα τμήματα.
ΝΕΑ


Read more...

O "XAΡΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ολα τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με πίνακες - για τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικόπαρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας (αφορά όλα τα Ταμεία εκτός Δημοσίου) αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και των...
Σωμάτων Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας- εκτός από την ανατροπή στον χρόνο υπολογισμού της σύνταξης- σταδιακά από το 2011 όλα τα όρια συνταξιοδότησης εξωθούνται προς το 60ό ή 65ο έτος της ηλικίας. Στο 60ό θα δίδονται πλήρεις συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη σύνταξη όταν δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα έτη ασφάλισης. Το 65ο παραμένει ως γενικό όριο συνταξιοδότησης. Διευκρινίζεται ότι θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ σημαίνει η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του παιδιού, και η ασφαλισμένη περιμένει για συνταξιοδότηση την προβλεπόμενη ηλικία. Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις που γίνονται με τη συνεργασία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Θανάση Τσακανίκα: Οι έγγαμες γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο έως τις 31-12-1982 έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή ανεξάρτητα αν η ασφαλισμένη έχει παιδιά, θα συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει 24,5 συντάξιμα έτη από τα οποία τα 17,5 να έχουν διανυθεί στο Δημόσιο. Μητέρες ανηλίκων προσληφθείσες πριν από το 1983, οι οποίες κατά τη συμπλήρωση των 15 ετών υπηρεσίας είχαν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει 24,5 έτη ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Γυναίκες στο Δημόσιο προσληφθείσες έως 31.12.1982 μπορεί να λάβουν τη σύνταξη τους στο 60ό έτος της ηλικίας τους με 15ετία (σ.σ.: οι άνδρες με 15ετία στο 65ο έτος). Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης. Ασφαλισμένοι πριν από το 1983 Σε όσα Ταμεία προβλέπεται συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, το δικαίωμα αυτό διατηρείται αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ). Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούνται τα όρια που προβλέπονται και για τους, μετά την 1.1.1983, ασφαλισμένους. Υπάρχει βέβαια και εδώ ο περιορισμός του συντελεστή αναπλήρωσης της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης στο 2% από 1.1.2013. Για τα 10.500 ένσημα (ΙΚΑ- άνδρες και γυναίκες): Στο 58ο έτος ηλικίας με 10.500 το 2010, στα 10.800 στο 58ο το 2011, στα 11.100 στο 59ο το 2012, στα 11.400 στο 60ό το 2013, στα 11.700 στο 60ό το 2014 και στα 12.000 στο 60ό το 2015. Για τις μητέρες ανηλίκων ΙΚΑ: Το έτος 2010 με 5.500 ένσημα στα 55 για πλήρη και στα 50 για μειωμένη. Το 2011 με 5.500 στα 57 πλήρη και στα 52 μειωμένη. Το 2012 στα 60 και στα 55. Τo 2013 στα 65 και 60. Προϋπόθεση να έχει η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικο όταν είναι 50 ετών. Διευκρινίζεται ότι για τη θεμελίωση των ενδιάμεσων ορίων κατά τη διετία 2011-2012 απαραίτητες είναι οι προϋποθέσεις της προϋπηρεσίας και της ηλικίας του παιδιού χωρίς να προσμετράται η ηλικία της μητέρας. Οι μητέρες ανηλίκων των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Εθνική Ασφαλιστική) και στο Ταμείο Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), ασφαλισμένες έως 31-12-1992 και οι οποίες έχουν στο τέλος του τρέχοντος έτους 25ετία και ανήλικο παιδί, παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50.
Read more...

ΦΟΡΟ-ΠΡΙΜ ΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Χρυσές» αποδείξεις που θα παρέχουν αυξημένη έκπτωση στους φορολογουμένους, από ελεύθερους επαγγελματίες όπως υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους και γιατρούς, εξετάζει να καθιερώσει ο...
υπουργός Οικονομικών για να διατηρήσει ζωντανό το «κίνημα» των αποδείξεων και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να... στείλει τον λογαριασμό δευτέρου εξαμήνου του μνημονίου, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, σε φορολογουμένους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και προετοιμάζει τη φοροκαταιγίδα του 2011 που περιλαμβάνει τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον υψηλό 23% και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να εξισωθούν με τις αγοραίες. Σήμερα, η ψαλίδα ανάμεσα σε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 200%, προδιαγράφοντας το μέγεθος των αυξήσεων. Οι διαδικασίες για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ 5,5% και 11% στον υψηλό συντελεστή 23% έχουν αρχίσει, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, μη αλκοολούχα ποτά αλλά και παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. που σήμερα υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές εξετάζεται να υπαχθούν στον συντελεστή 23%, ενώ το μόνο ξεκάθαρο επί του παρόντος είναι ότι δεν... μετακινούνται τρόφιμα και φάρμακα τα οποία θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στο συντελεστή 11%. Μόνο και μόνο από τις «μετατάξεις» ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011 ενώ η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών (θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση το 2012) εκτιμάται πως θα αποδώσει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ. Ως αντίβαρο στα μέτρα, προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο κοινωνικό πακέτο περιορισμένης δημοσιονομικής επίπτωσης ενώ προκειμένου να δοθεί νέο σήμα αποφασιστικότητας στη μάχη πάταξης της φοροδιαφυγής, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνονται τα πρώτα λουκέτα σε μεγάλα καταστήματα που πιάστηκαν στην απόχη των ελέγχων του ΣΔΟΕ. «Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο, δεν πρόκειται να ετοιμάσουμε ένα κοινωνικό πακέτο για να εντυπωσιάσουμε», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τη δημοσιονομική στενωπό αλλά παρέπεμψε σε μέτρα που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες ή θα απλοποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις. Υστέρηση εσόδων Με τα έσοδα του προϋπολογισμού να εμφανίζουν υστέρηση 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, επισκιάζοντας τη μείωση του ταμειακού ελλείμματος κατά 41,6% όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από φόρους και να κόψει 4,1 δισ. ευρώ δαπανών το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ετσι φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, με τον υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και να προδιαγράφει ακόμα και πτώση του ελλείμματος οριακά χαμηλότερα από το 8%. «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα», δήλωσε χθες κατηγορηματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα του 2011 προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο και θα αποτυπωθούν επακριβώς στον προϋπολογισμό του επομένου έτους, ενώ τα μέτρα του δευτέρου εξαμήνου που θα αποδώσουν αύξηση φόρων 2 δισ. ευρώ και μειώσεις δαπανών 4,1 δισ. ευρώ αφορούν στην είσπραξη των φόρων ακινήτων, τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και των φόρων στα τσιγάρα και από την άλλη πλευρά τη μείωση των υψηλών συντάξεων και το «μαχαίρι» σε επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων. Οι αποδείξεις Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στη συλλογή αποδείξεων που αντανακλούν άμεσα στις εισπράξεις ΦΠΑ, επηρεάζοντας καταλυτικά τα έσοδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και έτσι εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αυξήσει τη «βαρύτητα» έκπτωσης φόρου αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες που εκτιμά ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά είτε να καθιερώσει μπόνους έκπτωσης φόρου για όσους φορολογουμένους συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες για την εξασφάλιση του αφορολόγητου. Σήμερα, οι φορολογούμενοι καλούνται να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 10% επί της αξίας του εισοδήματός τους για το τμήμα εισοδήματος έως 12.000 ευρώ και 30% για το υπόλοιπο. Μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων είναι τα 12.000 ευρώ, όσοι συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις- με μέγιστο όριο τις 15.000 ευρώ - κερδίζουν πρόσθετη έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς ενώ ισχύει και η αντίστροφη ποινή έξτρα φόρου για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις. Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής πληρωμής φόρου μεταβίβασης για τους ημιυπαίθριους και ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα σταλεί ειδική εγκύκλιος στις εφορίες.

Read more...