Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Νοικιάζεται το Αιγαίο για τα πετρέλαια του

Δύο υφυπουργοί, ο Σπύρος Κουβέλης, επί των Εξωτερικών, αρμόδιος για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, και ο Γιάννης Μανιάτης, αρμόδιος για την Ενέργεια, φεύγουν αύριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της ενέργειας.

Όπως έγραψε το i-R, η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ενοικίασης 42 «θαλασσίων οικοπέδων» στα οποία έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενοικίαση θα γίνει σε εταιρίες με τεχνογνωσία στην έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά και στην εξόρυξη και εμπορία των προϊόντων τους.

Υπάρχουν πολλές αμερικάνικες εταιρίες που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν «θαλάσσια οικόπεδα», και οι οποίες έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον για Κυπριακά «οικόπεδα». Οι Κύπριοι μεσολάβησαν μεταξύ Ελλάδας και αμερικανικών επιχειρήσεων, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα οποία, όλα, είναι μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα, εκείνων του Πρίνου.

Τις εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρακολουθούν από κοντά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Δεν αποκλείεται, πάντως, η τελευταία δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο να οφείλεται ακριβώς στην προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των πετρελαίων.

Μια παρόμοια δραστηριότητα ανέπτυξε και σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, όταν τουρκικό μαχητικό εντόπισε δήθεν ναυάγιο κοντά στην Άνδρο, στους Καλογήρους, όπου οι Τούρκοι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: