Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στη βουλή το Ασφαλιστικό - 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Την ίδια ημέρα έχουν κηρύξει γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ψήφο ευθύνης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κινηθεί με βάση το συμφέρον της χώρας, ενώ, η αντιπολίτευση καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, υπακούοντας στην συνείδησή τους. Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει βελτιώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου που θα αφορούν τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Τροπολογία για το ασφαλιστικό καθεστώς των ενστόλων κατέθεσε στη Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
Περιορισμένες ενστάσεις που όμως δεν αναιρούν το βασικό πυρήνα των διατάξεων διατυπώνει στην έκθεση του το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου σημειώνεται ότι ο κοινός νομοθέτης δεν κωλύεται να μεταβάλει για το μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης, ιδίως το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος. Οι παρατηρήσεις του συμβουλίου αφορούν στην ανάγκη ότι χρειάζεται ειδικός νόμος και όχι υπουργική πράξη για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και ότι το κράτος οφείλει να καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Στο μεταξύ, συνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τις τροπολογίες για την συνταξιοδότηση των ενστόλων.

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία το κράτος θα εγγυάται την καταβολή των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Επιβεβλημένη η κομματική πειθαρχία σε μείζονα νομοθετήματα όπως το Ασφαλιστικό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Σεβόμαστε την αυτοτέλεια των βουλευτών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι έχουν επίγνωση της ευθύνης τους και της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κουρελόπανο το Σύνταγμα το οποίο στηρίζει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών, δήλωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Παρέμβαση στο θέμα του Ασφαλιστικού έκανε και η ΓΣΕΕ, η οποία με επιστολή της στον υπ. Εργασίας ζητεί να μην ισχύσουν και στον ιδιωτικό τομέα τα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση για τους ασφαλισμένους προ του 1983.

Στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η νέα εθνική γενική συλλογική σύμβασης εργασίας θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, αμέσως μετά τη ψήφιση του ασφαλιστικού.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: