Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Μανιφέστο Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση

Πώς αντιδρούν Παπανδρέου-Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/3460C9DC721781B8A74DB5FB0B68F01A.jpg
Αρθρο με το οποίο ζητούν να σπάσουν τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, να ηττηθούν οι πολιτικοσυνδικαλιστικές συστοιχίες που αναπτύχθηκαν με βάση το νόμο του «τυφλού τσαμπουκά» και να μείνουν ενωμένα τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν οι υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υπουργοί αφού ανήρτησαν χθες το βράδυ το κείμενο στις προσωπικές τους ιστοσελίδες και στο Facebook ενημέρωσαν και τον πρωθυπουργό για αυτή τους την κίνηση.

Όπως αναφέρουν «οφείλουμε να είμαστε, όμως, όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη».

«Σήμερα έχει καταστεί σαφές, πως ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Αυτοί που επιδίδονται σε άνομες συμπεριφορές, όποιο άλλοθι κι αν χρησιμοποιούν, στην πραγματικότητα διεκδικούν σωσίβια μόνο για τους εαυτούς τους και λένε σε όλους τους υπόλοιπους να πάνε να πνιγούν» συνεχίζουν και .

Εξηγούν ότι υπογράφουν αυτό το κείμενο, «λόγω των αρμοδιοτήτων μας που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε. Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό».

Τι σημαίνει η κίνηση των τριών υπουργών

Μετά το δείπνο των τεσσάρων το 1995, το μοναχικό "θέτω εαυτόν στη διάθεση της παράταξης" του 2007 ήρθε το άρθρο των τριών στο διαδίκτυο. Ένας παπανδρεϊκός (Γιάννης Ραγκούσης), ο Ανδρέας Λοβέρδος και η κυρία της παράταξης (Άννα Διαμαντοπούλου) δηλώνουν ότι είναι μαζί.

Χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι ξεκάθαρο ποιος θα έχει το προβάδισμα, η ουσία είναι ότι με το άρθρο τους οι τρεις υπουργοί επιχειρούν να θέσουν προ τετελεσμένων τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπόλοιπους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας έναν διακριτό πόλο έναντι της κοινωνίας και των στελεχών του Κινήματος.

Η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου το Σάββατο το βράδυ ήταν αυθόρμητη. "Κάντε ότι θέλετε" απάντησε στο ενημερωτικό τηλεφώνημα της Άννας Διαμαντοπούλου. Αν και οι τρεις υπουργοί λένε ότι με την κίνησή τους υποστηρίζουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν αρχικά ότι την κρίσιμη εβδομάδα του Εκοφίν και της Συνόδου Κορυφής δεν πρέπει να ανοίγουν εσωτερικά θέματα.

Στη συνέχεια η θέση άλλαξε με τη βοήθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος χαιρέτισε την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των στελεχών.

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα», τονίζει.

Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή του υπουργού Οικονομικών, έγινε για να στερήσει από τους τρεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπόσταση δια της πόλωσης.

Από εκεί και πέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιμένει. Περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνό του από τα στελέχη που θα θελήσουν να μιλήσουν μαζί του μετά αυτή την πρώτη εσωκομματική κίνηση στη σκακιέρα των πολιτικών εξελίξεων. Πιθανοί συνομιλητές του αντιπροέδρου μπορεί να είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα μπορούσε να είναι και η... τέταρτη υπογραφή. Χαμένος της κίνησης είναι και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος για πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να είναι μια μεταβατική ηγετική λύση.


Αναλυτικά το άρθρο των τριών υπουργών


Στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες «υπο–κρίσεις», με βασικότερη όλων το συντεχνιασμό και την εκτεταμένη, αλλά και ιδιότυπη, ανομία, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Για δεκαετίες, μια σειρά αποφάσεων, επιλογών, κατευθύνσεων, προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων δεν υπήρξαν προϊόν δημοκρατικής σύνθεσης στην υπηρεσία του συλλογικού συμφέροντος. Αντίθετα, επρόκειτο για ωμή επιβολή του κορπορατισμού, όπως εκφραζόταν μέσα από την πρακτική δυναμικών μειοψηφιών. Ομάδες πίεσης επιδίωκαν, με το «έτσι θέλω», την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας και διαμόρφωναν, με την ανοχή ή και την εύνοια του πολιτικού συστήματος, στα μέτρα τους τη δημόσια πολιτική. Το υψηλό κόστος αυτών των αποφάσεων για το κοινωνικό σύνολο δεν το προσμετρούσε κανένας, διότι η μεγάλη πλειοψηφία παρέμενε σιωπηλή, αφού πρόσκαιρα υπήρχαν τα περιθώρια του ανεξέλεγκτου δανεισμού και το πολιτικό σύστημα έκλεινε εύκολες και πάντως εκλογικά προσοδοφόρες συμφωνίες, χωρίς φυσικά κανένα σχεδιασμό, αλλά και την οποιαδήποτε συνείδηση των συνεπειών.

Μέσα από τέτοιου είδους κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες, και με τη λογική «τα θέλουμε όλα δικά μας», φθάσαμε στην περιφρόνηση κάθε έννοιας Δικαιοσύνης και δημόσιου συμφέροντος και στη de facto επιβολή του κανόνα: κατάληψη στο σχολείο, και ενίοτε καταστροφή του, κατάληψη στο πανεπιστήμιο, διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, της αποκομιδής των σκουπιδιών και προσβολή της δημόσιας υγείας, κατάληψη δημόσιων κτηρίων, ακόμη και υπουργείων, αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων, και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, πράξεις και απειλές ακόμη και κατά της ζωής. Το σημαντικότερο όλων δε είναι, πως αυτή η εξαιρετικά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική «κουλτούρα» και συμπεριφορά, επενδύθηκε με το μανδύα του προοδευτισμού και της επαναστατικότητας, για να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο του συντεχνιακού συμφέροντος. Βαφτίστηκε «κοινωνία» η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά. Οι λέξεις, λοιπόν, έχασαν το νόημά τους και επιλογές με υψηλό κοινωνικό κόστος εμφανίζονταν μέσα σε αυτό το ιδιότυπο «matrix» ως «κοινωνικές κατακτήσεις», ενώ στην πραγματικότητα η χώρα απλά δανειζόταν και αργά ή γρήγορα θα πλήρωνε «τα σπασμένα». Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι!

Ήρθε, όμως, τώρα η ώρα της πληρωμής αλόγιστων «κατακτήσεων» και αλόγιστων εκλογικών νικών, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικοσυνδικαλιστικές συστοιχίες που αναπτύχθηκαν με βάση το νόμο του «τυφλού τσαμπουκά» και της «ψευδο-αρχής» πως κερδίζει όποιος εκβιάζει πιέζοντας τους άλλους συμπολίτες του (π.χ. με την οικονομική καταστροφή του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας), εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη τίποτα. Ακόμη δηλαδή και σήμερα, που η Ελλάδα αγωνίζεται να μην γονατίσει, εκδηλώνονται αδικαιολόγητες και ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες κάποιες φορές στρέφονται ανοικτά και κατά της Δημοκρατίας. Μάλιστα, δεν παραλείφθηκε, ακόμη μία φορά, να ακουστούν έως και αιτήματα για προνομιακή-πελατειακή μονιμοποίηση συμβασιούχων, με την καθολική σχεδόν στήριξη της αντιπολίτευσης. Υπάρχει, όμως, σήμερα μια ποιοτική και ελπιδοφόρος διαφορά. Κάποιες φορές, ακόμη λίγες, η πλειοψηφία δεν παραμένει σιωπηλή, αλλά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Δημιουργούν εύλογες ελπίδες τα ανοιχτά πανεπιστήμια, τα ανοικτά σχολεία και τα ανοικτά νοσοκομεία, κόντρα στις σκοπιμότητες των αποφάσεων για καταλήψεις, οι γενναίες δημόσιες παρεμβάσεις ορισμένων ανθρώπων του πνεύματος, καθώς και η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που αποδοκίμασε ανοιχτά τις απαράδεκτες κινητοποιήσεις του Αυγούστου, οι οποίες στράφηκαν εναντίον του μόχθου των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο τομέα του τουρισμού. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους πολίτες της Ρόδου που άνοιξαν το λιμάνι με λουλούδια στα χέρια. Οι πολίτες τον Αύγουστο απαίτησαν, κυριολεκτικά, η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω -όπως γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες- αλλά να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Αυτές, συνεπώς, οι περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφύπνισης της κοινωνίας και της αλλαγής της νοοτροπίας της. Κι όσο τη θέση του «δεν βαριέσαι» παίρνει η συμμετοχή στην υπεράσπιση του δικαιώματος πχ. για μάθηση, για παροχή υπηρεσιών υγείας και προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων, τόσο οι ελπίδες θα αυξάνονται.

Μια κοινωνία που αγωνιά και αναζητεί δημιουργικές διεξόδους από την κρίση, προφανώς και δεν μπορεί να τα φορτώνει όλα στην αστυνομία και τους εισαγγελείς. Καμιά εισαγγελική ή αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική αυτενέργεια. Η μία δραστηριότητα, άλλωστε, συμπληρώνει και στηρίζει την άλλη. Η μεν κοινωνία έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάθε επιβολή ιδεολογικών, κομματικών ή συντεχνιακών συμφερόντων, οι δε δημοκρατικά νομιμοποιημένες κρατικές λειτουργίες έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν στο κοινωνικό αίτημα για την τήρηση της νομιμότητας. Δίχως τη στήριξη των πολιτών η λειτουργία του κράτους θα συκοφαντηθεί ως αυταρχική και, πάντως, θα έχει περιορισμένη αποδοτικότητα. Και δίχως το κράτος και τις λειτουργίες του, η κοινωνία των πολιτών δεν θα είχε νόημα, όποια γνώμη κι αν πλειοψηφούσε σε αυτήν.

Η βουβή κοινωνία και οι φορείς των κρατικών λειτουργιών που έκαναν πως δεν βλέπουν, πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν. Η απειλή της οικονομικής χρεωκοπίας ήρθε ως αποτέλεσμα της χρεωκοπίας των όρων πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έσυραν ως εδώ. Η αυτογνωσία και η αυτοκριτική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αντιστροφή της πορείας. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε αμέσως.

Σήμερα έχει καταστεί σαφές, πως ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Αυτοί που επιδίδονται σε άνομες συμπεριφορές, όποιο άλλοθι κι αν χρησιμοποιούν, στην πραγματικότητα διεκδικούν σωσίβια μόνο για τους εαυτούς τους και λένε σε όλους τους υπόλοιπους να πάνε να πνιγούν. Πως θα χαρακτηριζόταν όποιος τη στιγμή ενός πραγματικού ναυαγίου έκανε κάτι αντίστοιχο; Η απάντηση δεν θέλει δεύτερη σκέψη. Με άλλα λόγια, ο συντεχνιασμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός κάποιων ΜΜΕ, η ανομία, η κοινωνική ανευθυνότητα και το πατριωτικό έλλειμμα ορισμένων εχόντων και κατεχόντων, που σαρώνουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης, δεν είναι απλά εκφράσεις ανευθυνότητας, αλλά προκλητική επίδειξη ανηθικότητας. Και ως πρόκληση τέτοιας μορφής αρχίζουν να αντιμετωπίζονται από μια κοινωνία των πολιτών, που ξαναβρίσκει τη φωνή της, καθώς και από μία συντεταγμένη Δημοκρατία, που ξαναβρίσκει τον αυτοσεβασμό της.

Οι τρεις υπουργοί οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, λόγω των αρμοδιοτήτων μας που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε. Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, γνωρίζουν πως τα δύο χρόνια που πέρασαν δόθηκαν με επιτυχία μάχες για σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και για τον περιορισμό της κακοδιοίκησης και της σπατάλης. Οι φορείς των πελατειακών σχέσεων και οι εκπρόσωποι του συντεχνιασμού υποχώρησαν. Η πλειοψηφία των πολιτών στήριξε με ένταση τις αλλαγές που έγιναν και δεν παρασύρθηκε από τους δημαγωγούς. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σήμερα αποτελούν την πρώτη γενιά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που σηκώνει μόνη της τα βάρη της χώρας και δεν τα μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Με άλλες λέξεις, οι σύγχρονοι Έλληνες αντιμετωπίζουν καταπρόσωπα το χρέος και τα ελλείμματα της χώρας.

Κατανοούμε απόλυτα τις τεράστιες αλλαγές στη ζωή του κάθε πολίτη και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στα δημόσια αγαθά. Παιδεία, Υγεία, Δημόσιες Μεταφορές αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, τον οποίο, μέσα στις δραματικές αυτές περιστάσεις, θα πρέπει να υπερασπιστούμε. Δυστυχώς, όμως, για να βγούμε στο κοινωνικό ξέφωτο του μέλλοντος, πρέπει να περάσουμε τις οδύνες του παρόντος. Κοινωνική ευαισθησία σήμερα, σημαίνει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο, έτσι ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ευημερία. Οι αναστολές, οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις τελικά στρέφονται εναντίον των πολιτών. Γιατί κρατούν την κοινωνία και την οικονομία καθηλωμένες στο τέλμα της κρίσης, της ύφεσης και της διευρυνόμενης φτώχειας. Εχθροί της κοινωνίας σήμερα είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ατιμωρησία, ο συντεχνιασμός, και οι καθυστερήσεις.

Η ελληνική πολιτεία, άρα τόσο το κράτος όσο και η κοινωνία, θα βρει και πάλι τον εαυτό της. Θα καταφέρει να ξαναβρεί αυτό που έχασε, δηλαδή την κλασική για τις προηγμένες χώρες δυνατότητα να συνδυάζονται αρμονικά οι κοινωνικές διαμαρτυρίες και συγκρούσεις, με τη λειτουργία των κλασικών τομέων της κοινωνικής ζωής και του κράτους. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί από όλους και με μεγαλύτερη ένταση. Και βέβαια, πέραν από τις αναμφισβήτητες επιτυχίες σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και κυρίως καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις αυτές μας ταλαιπώρησαν και δεν υπάρχει πια καμία πολυτέλεια να τις ανεχτούμε. Ο συντεχνιασμός είναι ο αντίπαλος. Όπως αντίπαλοι είναι και όσοι αντιδρούν χλιαρά και για το «θεαθήναι».

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως Δικαιοσύνη, εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της και χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η πορεία προς αυτούς τους στόχους ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Τις οδύνες της, βέβαια, κανείς δεν θα μπορέσει να αποφύγει. Άρα, όποιος σήμερα συνεχίζει να σπέρνει ανέμους ή να κάνει πως δεν βλέπει, αύριο θα θερίσει θύελλες και θα σαρωθεί. Η διακοπή της λειτουργίας του κράτους, στις πιο ευαίσθητες πτυχές του, αποτελεί απόπειρα άμεσης επιδείνωσης των συνθηκών και υπονόμευση του αγώνα που διεξάγει η χώρα και οι πολίτες της. Αυτή την ακύρωση του κράτους και των προσπαθειών της χώρας, στις σημερινές τραγικές περιστάσεις, δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. Το Έθνος και η Πατρίδα αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από Πολιτική και Κοινωνική Συμφιλίωση, ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων και προστασία της Δημοκρατίας. Ή θα τα κάνουμε όλα μαζί ή μας περιμένει συμφορά.

Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε είναι δύσκολος, πρωτόγνωρος και η διαδρομή θα γίνει σε κακοτράχαλο δρόμο. Οφείλουμε να είμαστε, όμως, όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε. Και σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες επόμενες ημέρες, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη χώρα μας στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Read more...

Πέταξαν αυγά εναντίον του Χρήστου Μαγκούφη...



Δύσκολες καταστάσεις βίωσε το Σάββατο, στο Πάρκο Ματσόπουλου, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠαΣοΚ Χρήστος Μαγκούφης (δείτε βίντεο Νο.1, Νο.2). Αρχικά τον υποδέχθηκε με ειρωνικό χειροκρότημα, ο ... πρώην συμβασιούχος του δήμου Τρικκαίων Χάρης Μαντέλος λέγοντας του: «Ξεπουλήσατε την χώρα. ‘Αμα είσαι ΄΄επαναστάτης΄΄ μην ψηφίσεις την Τετάρτη αλλά είστε ΄΄κότες΄΄ και ΄΄προβατάκια΄΄».

«Ντρέπομαι και θλίβομαι για σένα», του απάντησε ο βουλευτής, πριν οι Αστυνομικοί απομακρύνουν τον Χάρη Μαντέλο.

Ωστόσο, κατά την αποχώρησή του, ο βουλευτής, όπως αναφέρει το trikalanews.gr, δέχτηκε επίθεση με αυγά, το ένα από τα οποία «προσγειώθηκε» στην πόρτα του αυτοκινήτου του ενώ δεκαπέντε περίπου άτομα προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν να περάσει με το αυτοκίνητο του.

Παρά τα κορναρίσματα, οι Αγανακτισμένοι δεν υποχωρούσαν και όταν το έπραξαν, το αυτοκίνητο του βουλευτή ξεκινώντας να βγει στην Τρικάλων-Πύλης, λίγο έλειψε από την βιασύνη του οδηγού να συγκρουστεί.

«Πιάσανε οι …κατάρες μας», του φώναζαν του βουλευτή οι «Αγανακτισμένοι»…
kentrinews.gr



Read more...

Μπεγλίτης: «Ναι στην συγκυβέρνηση, αλλά μετά από εκλογές»










Μπεγλίτης: «Ναι στην συγκυβέρνηση, αλλά μετά από εκλογές»
Θετικά βλέπει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, με την προϋπόθεση ότι αυτό το σχήμα θα προκύψει μέσω εκλογών.



Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Μπεγλίτης θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση « δεν μπορεί να είναι μια κατασκευή που επιβάλλεται εκ των άνω, με συμφωνίες κορυφής, ερήμην της λαϊκής βούλησης. Μπορεί να προκύψει μόνο έπειτα από εκλογές, όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας θεωρεί αναποτελεσματική μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, γατί «θα συνιστούσε αλλοίωση της δημοκρατικής λειτουργίας, ακόμη και αν επρόκειτο για μεταβατικό σχήμα».

Ο κ. Μπεγλίτης μάλιστα καταλόγισε «προσωπικές στρατηγικές» και «επιδιώξεις προσωπικής επιβίωσης», σε όσους μιλούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ αιχμές άφησε και για στελέχη της κυβέρνησης:

«Φοβάται ότι ορισμένα στελέχη µας µμιλούν περισσότερο από όσο επιτρέπει η κρισιμότητα της κατάστασης, εγκλωβισμένα στην επικαιρότητα των σεναρίων.

Δεν αμφισβητώ την αγωνία τους, αλλά και δεν παραβλέπω επιρροές προσωπικών στρατηγικών। Δεν είµαι βέβαιος αν προτείνοντας διάφορα σχήµατα επιδιώκουν τη σωτηρία της χώρας, της παράταξης ή την προσωπική τους επιβίωση».
newpost.gr
Read more...

Χρυσοχοΐδης: «Το πρόβλημα είναι το υπέρογκο κράτος και όχι η τρόικα»









Χρυσοχοΐδης: «Το πρόβλημα είναι το υπέρογκο κράτος και όχι η τρόικα»
Το πρόβλημα δεν είναι η τρόικα και οι επιταγές αλλά το υπέρογκο και αναποτελεσματικό κράτος, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή καθώς και το μοντέλο της ρηχής ανάπτυξης που επικράτησε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην εφημερίδα Real News.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι δεν αρκούν τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά χρειάζεται και η ενίσχυση της πραγματική οικονομίας, αλλά και ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τα θύματα της κρίσης».

Όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας, και ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» έως και 50%, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι προτεραιότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της Ευρώπης είναι «το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο με τρόπο που δεν θα επιτρέπει καμία αμφισβήτηση από τις αγορές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το γεγονός αυτό, «θα επιβεβαιώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη। Και ταυτόχρονα θα δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για να μπούμε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης».
newpost.gr
Read more...

Σηφουνάκης: «Η εκκλησία να αναλάβει μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων»









Σηφουνάκης: «Η εκκλησία να αναλάβει μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων»
Να αναλάβει η εκκλησία μέρος της μισθοδοσίας των κληρικών ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος παράλληλα τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους.


Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε από την εκκλησία «να αναλάβει μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», ειδικά τώρα «που οι περιστάσεις και οι δανειστές μάς αναγκάζουν να κάνουμε χρήση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας κράτους. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη,« η πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος στην Βουλή αλλά κυρίως η πλειοψηφία του λαού είναι πλέον ώριμη γι' αυτό».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Σηφουνάκης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, αυτή «θα υπάρξει εφόσον αυτό υποδείξουν οι πολίτες».

«Σήμερα που η επιβίωσή μας εξαρτάται από τις δόσεις από τα 27 κοινοβούλια της Ευρώπης, με ποιο δικαίωμα θα δώσουμε λαβή σε όσους αναζητούν ευκαιρία να μας ξεφορτωθούν; Όταν πατήσουμε λίγο σταθερά στα πόδια μας ως κράτος, ναι, να πάμε στον λαό» υπογραμμίζει.
newpost.gr
Read more...

«Μισό-μισό ή αλλιώς αντίποινα»

Μοίρασμα φυσικού αερίου ζητά ο Ερντογάν


http://img.protothema.gr/3DC8858CE65776426DAD253C760A0EF2.jpg
«Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει αντίποινα από τη Τουρκία, σε περίπτωση που δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο και ότι άλλο βρεθεί» διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο του κόμματός του το Σάββατο.

Ο Ερντογάν είπε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δικαιούται μονόπλευρα την κοινή περιουσία και τον κοινό πλούτο του νησιού, ενώ προειδοποίησε ότι αν οι Κύπριοι συνεχίσουν να λειτουργούν μονομερώς «θα αντιμετωπίσουν αντίποινα από τη Τουρκία».

Την ίδια ώρα, σε νέο δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως Προέδρευσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα διαιρεμένο νησί ως ένα έθνος ανεξάρτητο. Η Κύπρος, χωρίστηκε σε δύο μέρη μετά από πραξικόπημα που έγινε από μέρους της Ελλάδος το 1974», αναφέρεται.

Read more...

Άνοιξε από τα ΜΑΤ ο ΧΥΤΑ Φυλής, αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες

Συνεχίζεται η απεργία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανοιχτός είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής ο ΧΥΤΑ Φυλής, έπειτα από επιχείρηση των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα. Στο σημείο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις, ιδιωτικά απορριμματοφόρα έχουν αρχίσει να αποθέτουν τα σκουπίδια στη χωματερή, ενώ συνεχίζεται η αποκομιδή από γειτονιές της Αθήνας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η είσοδος δημοτικών ή ιδιωτικών απορριμματοφόρων μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, εργαζόμενοι στους δήμους έχουν συγκεντρωθεί στα αμαξοστάσια και περιφρουρούν την απεργία η οποία θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη.

Την Κυριακή, εργαζόμενοι στους Δήμους και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε εγκαταστάσεις του Ελληνικού όπου -σύμφωνα με τις καταγγελίες- το βράδυ του Σαββάτου εισήλθαν, συνοδεία αστυνομικών, ιδιωτικά απορριμματοφόρα και φορτηγά με απορρίμματα που είχαν συγκεντρώσει νωρίτερα από δρόμους της Αθήνας.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από τον ΧΥΤΑ και να διατάξει να σταματήσει η αποκομιδή από ιδιωτικά απορριμματοφόρα.

Ο κ. Μπαλασόπουλος έκανε λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενώ νωρίτερα μιλώντας στον Βήμα 99,5 είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μπλοκάρουν στο δρόμο τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι κινητοποιήσεις της εβδομάδας, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Απεργιακό «μπλακ άουτ»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε απεργιακό μπλακ άουτ πέφτει η χώρα από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το νέο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στις 19 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως, ενώ στις 20 του μηνός η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι με απόφαση της ΕΣΕΕ τα εμπορικά καταστήματα.

Αναλυτικά το απεργιακό δελτίο

  • Οι εφοριακοί ξεκινούν τη Δευτέρα δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
  • Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ώς την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά από τη Δευτέρα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τετάρτη οι δάσκαλοι.
  • Την Τρίτη οι καθηγητές οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς κτιρίων σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις εκπαίδευσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, οι καθηγητές συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων ώς την Τετάρτη.
  • Ξεκινά η δεκαήμερη απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
  • Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν ώς τις 21 Οκτωβρίου οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Συνεχίζεται ώς τις 06:00 το πρωί της Τρίτης η τριήμερη απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς που εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
  • Σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
  • Την Τρίτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι.
  • Χειρόφρενο αναμένεται να σηκώσουν την Τετάρτη τα βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης.
Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

  • Χωρίς τρένα και Προαστιακό θα μείνει η χώρα από την Τρίτη ώς και την Πέμπτη λόγω της τριήμερης απεργίας που προκήρυξαν οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.
  • Την Τετάρτη και την Πέμπτη -το διήμερο της γενικής απεργίας- οι συρμοί του Μετρό θα σταματούν στη «Δουκ.Πλακεντίας» και δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».
  • Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις.
  • Την Τετάρτη δεν κυκλοφορούν τα ταξί.
  • Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια από τη Δευτέρα ώς την Τετάρτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ και της τριήμερης απεργίας και ΠΕΜΕΝ.
  • Αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ηχηρή πολιτική παρέμβαση τριών κορυφαίων υπουργών

«Δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε»

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση προχωρούν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει «χωρίς καμία καθυστέρηση» να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «δώσουν ενωμένοι» τις μάχες. «Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε» τονίζουν.

Οι τρεις υπουργοί αποδίδουν την κοινή τους παρέμβαση στις αρμοδιότητές τους, «που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου» όπου καταγράφονται τα φαινόμενα που στιγματίζουν με το κείμενό τους. «Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους» σημειώνουν.

Οι τρεις τονίζουν ότι «στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες 'υπο–κρίσεις', με βασικότερη όλων το συντεχνιασμό και την εκτεταμένη, αλλά και ιδιότυπη, ανομία, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωή» και καταδικάζουν την «ωμή επιβολή του κορπορατισμού, όπως εκφραζόταν μέσα από την πρακτική δυναμικών μειοψηφιών» σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζονταν στο παρελθόν και που -όπως σημειώνουν- συνεχίζει να εκφράζεται ακόμη και σήμερα, υπό τις συνθήκες της κρίσης.

Κοινωνική ευαισθησία σήμερα, σημαίνει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο (...) Οι αναστολές, οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις τελικά στρέφονται εναντίον των πολιτών (...) Εχθροί της κοινωνίας σήμερα είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ατιμωρησία, ο συντεχνιασμός, και οι καθυστερήσεις


«Ακόμη δηλαδή και σήμερα, που η Ελλάδα αγωνίζεται να μην γονατίσει, εκδηλώνονται αδικαιολόγητες και ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες κάποιες φορές στρέφονται ανοικτά και κατά της Δημοκρατίας» αναφέρουν, σημειώνοντας τις καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, τη διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, της αποκομιδής των σκουπιδιών, τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και υπουργείων, τους αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Η διακοπή της λειτουργίας του κράτους, στις πιο ευαίσθητες πτυχές του, αποτελεί απόπειρα άμεσης επιδείνωσης των συνθηκών και υπονόμευση του αγώνα που διεξάγει η χώρα και οι πολίτες της. Αυτή την ακύρωση του κράτους και των προσπαθειών της χώρας, στις σημερινές τραγικές περιστάσεις, δεν πρέπει να την επιτρέψουμε» αναφέρουν.

«Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι! Ήρθε, όμως, τώρα η ώρα της πληρωμής αλόγιστων 'κατακτήσεων' και αλόγιστων εκλογικών νικών, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης» δηλώνουν. Οι τρεις εκτιμούν ότι «η βουβή κοινωνία και οι φορείς των κρατικών λειτουργιών που έκαναν πως δεν βλέπουν, πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν» συμπληρώνοντας:

«Μια κοινωνία που αγωνιά και αναζητεί δημιουργικές διεξόδους από την κρίση, προφανώς και δεν μπορεί να τα φορτώνει όλα στην αστυνομία και τους εισαγγελείς. Καμιά εισαγγελική ή αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική αυτενέργεια [...] Δίχως τη στήριξη των πολιτών η λειτουργία του κράτους θα συκοφαντηθεί ως αυταρχική και, πάντως, θα έχει περιορισμένη αποδοτικότητα. Και δίχως το κράτος και τις λειτουργίες του, η κοινωνία των πολιτών δεν θα είχε νόημα, όποια γνώμη κι αν πλειοψηφούσε σε αυτήν».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης συμπληρώνουν: «Κοινωνική ευαισθησία σήμερα, σημαίνει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο, έτσι ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ευημερία. Οι αναστολές, οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις τελικά στρέφονται εναντίον των πολιτών. Γιατί κρατούν την κοινωνία και την οικονομία καθηλωμένες στο τέλμα της κρίσης, της ύφεσης και της διευρυνόμενης φτώχειας. Εχθροί της κοινωνίας σήμερα είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ατιμωρησία, ο συντεχνιασμός, και οι καθυστερήσεις.»

Αφού, τέλος, υπογραμμίζουν τις καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο που «μας ταλαιπώρησαν και δεν υπάρχει πια καμία πολυτέλεια να τις ανεχτούμε» καταλήγουν: «Οφείλουμε να είμαστε όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε».

»Και σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες επόμενες ημέρες, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον Πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη χώρα μας , στο πλαίσιο της ΕΕ».

Βενιζέλος: Θετική πρωτοβουλία

«Θετική πρωτοβουλία» χαρακτηρίζει την κίνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι με τους τρεις «ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

»Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.

»Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα.»

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας. Συναγωνίζονται σε αντιδραστικότητα, φιλοδοξώντας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυριανό κυβερνητικό όχημα που θα περάσει πάνω από το λαό, συνθλίβοντάς τον. Τώρα πρέπει ο λαός να υψώσει το ανάστημά του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Τώρα που η κυβέρνηση βαθιά διχάζεται για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιήσει, δεν αρκεί η αρθρογραφία. Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους με πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Η συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι G20 ζητούν αποφάσεις από την Ευρωζώνη

Την Τετάρτη η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα…


http://img.protothema.gr/F5D71449750F8B47B6F2D37CF695543D.jpg

Τους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία αναγνώρισαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη συνάντηση της G20 σήμερα Σάββατο στο Παρίσι. Όπως επεσήμαναν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα κάλεσαν τους Eυρωπαίους να δημιουργήσουν ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να λάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της σταθερότητας των τραπεζικών συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών», αναφέρουν οι G20 στο τελικό τους ανακοινωθέν. “Θα διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και την απαραίτητη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές”.

Ωστόσο, ανοιχτό παρέμεινε το θέμα αύξησης των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες προειδοποίησαν πως το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετώπισει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ αντίθετες δήλωσαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

“Αναμένουμε σε περαιτέρω εργασίες για τη μεγιστοποίηση της επίδρασης του EFSF προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης και το αποτέλεσμα της Συνόδου της 23ης Οκτωβρίου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το capital.gr, άτομα προσκείμενα στις συζητήσεις ανέφεραν πως η G20 συζήτησε για μεγαλύτερες απώλειες του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τη συμμετοχή στην ελληνική βοήθεια, ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν στο ποσοστό, καθώς οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των G20 ότι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στις βασικές αρχές του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μετά από εβδομάδες.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν το ποσοστό των απωλειών που θα αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός τομέας από τα ελληνικά ομόλογα στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου. Ο Μπαρουάν είπε πως οι τελικές αποφάσεις ανήκουν σε Σαρκοζί και Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία θα απορρίψει οποιαδήποτε λύση οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός».

Τέλος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε πως οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 που συναντήθηκαν στο Παρίσι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωζώνης για τον περιορισμό της κρίσης και ανακοίνωσε πως η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα βγει την Τετάρτη.

Πηγή:www.capital.gr
Read more...

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Δήμος Αθηναίων για την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα

Μετ' εμποδίων η αποκομιδή


Από την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες
Από την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το Σάββατο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η προσφυγή. Εν τω μεταξύ, υγειονομική διάταξη και για το δήμο Θεσσαλονίκης εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει η τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει την κατάργηση οργανικών θέσεων στην καθαριότητα από τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δίνει έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής για την προσφυγή του κ. Καμίνη στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο συνήγορος των απεργών ζήτησε αναβολή, την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν δέχθηκε.

Στη συνέχεια, η πλευρά των απεργών ζήτησε την εξαίρεση της προέδρου κατηγορώντας την για μεροληψία, με αποτέλεσμα να μετατεθεί για τη Δευτέρα η συζήτηση του αιτήματος του δήμου, μετά τη συζήτηση για την εξαίρεση της προέδρου της έδρας.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα του Σαββάτου. Στη συνεδρίαση ο κ. Καμίνης κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμβάλουν, ώστε να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι ο κ. Καμίνης κρύβεται πίσω από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ενώ ζήτησε να μην απολυθεί και να μην τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα.

Πάντως, από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες ιδιωτικά απορριμματοφόρα συλλέγουν σκουπίδια από όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά δεν μπορούν να τα αποθέσουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής, αφού οι πύλες του παραμένουν κλειστές από τους απεργούς.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα αποσύρθηκαν, καθώς δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από αγνώστους. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Οι οδηγοί καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα στην οδό Φειδιππίδου και αναγκάστηκαν να φέρουν τα οχήματά τους στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Μεταφορών.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αιχμές Σγουρού

Κριτική στην κυβέρνηση και στο δήμο Αθηναίων για τα σκουπίδια άσκησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με την εισαγγελία και να βρει τρόπους ώστε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σγουρός κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στον ΧΥΤΑ και ανέφερε ότι περίπου 100 απορριμματοφόρα με 800 τόνους σκουπιδιών παραμένουν αυτή τη στιγμή σταθμευμένα και περιμένουν να ανοίξει η Φυλή.

Τόνισε επίσης ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι δίκαια και ότι είναι αρμοδιότητα είναι της κυβέρνησης να βρει λύση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία άμεση λύση σήμερα» δηλώνει ο πρωθυπουργός

«Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία άμεση λύση σήμερα» αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του, επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Προσθέτει ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην ζήσει η χώρα μια χρεοκοπία», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων». Σε άρθρο του σε εφημερίδα προχωρά σε αυτοκριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κ. Παπανδρέου δηλώνει «πονάω, θλίβομαι, αγανακτώ, αλλά δεν θα το βάλω κάτω» και τονίζει ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνει ότι «οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες, αν η ΕΕ δεν δώσει λύση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει ότι «πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων, για να μην αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει». Επίσης, προσθέτει ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη να βρει ο νέος το δρόμο του εκτός Ελλάδας, έστω και προσωρινά.

Μιλώντας για τον αρχηγό της ΝΔ σημειώνει ότι «ο κ. Σαμαράς έκανε την επιλογή να βλέπει τον αγώνα από την εξέδρα» και ότι γι αυτό «θα κριθεί ιστορικά».

Επισημαίνει ακόμη, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ότι «θα τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, όσο χρειαστεί» και καταλήγει ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκριθεί στις ευθύνες του, δεν έχει λόγω ύπαρξης».

Παράλληλα, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε αυτοκριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

«Πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις, καθώς επικράτησε ο συμβιβασμός με συντεχνιακές ομάδες έναντι του γενικού συμφέροντος» αναφέρει και προσθέτει: «Συχνά κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές, δηλαδή σε συντηρητικά πρότυπα που μας στέρησαν την μεταρρυθμιστική μας δυναμική».

Επιπλέον, τονίζει: «Οι αντιπροσωπευτικοί μας θεσμοί αποδυναμώθηκαν, επικράτησε η ανομία, η αδειαφάνεια, η γραφειοκρατία, η παρα-οικονομία, ο κρατισμός, καθώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο και την συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια ζωή της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άλλη μια εβδομάδα-θρίλερ για την κυβέρνηση εν όψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Νέο τεστ αντοχής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Άλλη μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει τεράστιες αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το πολυνομοσχέδιο, που εισάγει την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, αλλά και τις νέες φορολογικές κλίμακες, συναντά μεγάλες αντιστάσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη και δεκάδες άλλες απεργίες, που καταδεικνύουν τον κοινωνικό αναβρασμό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση βιώνει την επανάληψη ενός θρίλερ που έχει ξαναζήσει σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες τον τελευταίο καιρό, με «πράσινους» βουλευτές να απειλούν είτε με «όχι» στην ψηφοφορία στη Βουλή είτε και με παραίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή θα λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και όλοι οι υπουργοί θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.

Παράλληλα, η αστυνομία αποκτά βαρύνοντα ρόλο, καθώς τής έχει ανατεθεί να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να επεμβαίνει σε περιπτώσεις που θίγεται το δημόσιο συμφέρον και να μην δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος έχει παραλύσει.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με όλη την κοινωνία, τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όσο και εξαιτίας όλων των εισπρακτικών μέτρων που έρχονται πιο μπροστά, προκαλούν ταραχή στους κόλπους της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η κρίση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Αντιμέτωπος με τα «πυρά» των βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση με μια φράση: «Αν είμαστε τόσο αναποτελεσματικοί, τότε ρίξτε μας» είπε.

Αν και το έργο έχει παιχτεί ήδη αρκετές φορές σε άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, κανείς δεν ξέρει αυτή τη φορά πού μπορεί να οδηγήσει και τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που σήμερα μετρά δύναμη 154 εδρών.

Πάντως, ο βουλευτής Θ.Ρομπόπουλος έχει δηλώσει ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ της παραίτησης και της ανεξαρτητοποίησης, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Το απεργιακό δελτίο

  • Οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.
  • Σε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
  • Δεμένα από τις 17 έως τις 19 του μηνός θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω απεργίας της ΠΝΟ και ΠΕΜΕΝ.
  • 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων στις 18 Οκτωβρίου.
  • Συνεχίζεται έως τις 21 Οκτωβρίου η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.
  • Συνεχίζεται έως την Τρίτη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Σε πανελλαδική αποχή οι δικηγόροι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
  • Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
  • Σε θέσεις μάχης βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας και απεργία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα ο σύλλογος υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Οι εφοριακοί προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και σε τρεις 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου.
  • Στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...