Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Οι G20 ζητούν αποφάσεις από την Ευρωζώνη

Την Τετάρτη η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα…


http://img.protothema.gr/F5D71449750F8B47B6F2D37CF695543D.jpg

Τους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία αναγνώρισαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη συνάντηση της G20 σήμερα Σάββατο στο Παρίσι. Όπως επεσήμαναν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα κάλεσαν τους Eυρωπαίους να δημιουργήσουν ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να λάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της σταθερότητας των τραπεζικών συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών», αναφέρουν οι G20 στο τελικό τους ανακοινωθέν. “Θα διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και την απαραίτητη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές”.

Ωστόσο, ανοιχτό παρέμεινε το θέμα αύξησης των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες προειδοποίησαν πως το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετώπισει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ αντίθετες δήλωσαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

“Αναμένουμε σε περαιτέρω εργασίες για τη μεγιστοποίηση της επίδρασης του EFSF προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης και το αποτέλεσμα της Συνόδου της 23ης Οκτωβρίου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το capital.gr, άτομα προσκείμενα στις συζητήσεις ανέφεραν πως η G20 συζήτησε για μεγαλύτερες απώλειες του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τη συμμετοχή στην ελληνική βοήθεια, ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν στο ποσοστό, καθώς οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των G20 ότι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στις βασικές αρχές του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μετά από εβδομάδες.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν το ποσοστό των απωλειών που θα αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός τομέας από τα ελληνικά ομόλογα στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου. Ο Μπαρουάν είπε πως οι τελικές αποφάσεις ανήκουν σε Σαρκοζί και Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία θα απορρίψει οποιαδήποτε λύση οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός».

Τέλος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε πως οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 που συναντήθηκαν στο Παρίσι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωζώνης για τον περιορισμό της κρίσης και ανακοίνωσε πως η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα βγει την Τετάρτη.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: