Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Δήμος Αθηναίων για την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα

Μετ' εμποδίων η αποκομιδή


Από την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες
Από την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το Σάββατο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η προσφυγή. Εν τω μεταξύ, υγειονομική διάταξη και για το δήμο Θεσσαλονίκης εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει η τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει την κατάργηση οργανικών θέσεων στην καθαριότητα από τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δίνει έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής για την προσφυγή του κ. Καμίνη στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο συνήγορος των απεργών ζήτησε αναβολή, την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν δέχθηκε.

Στη συνέχεια, η πλευρά των απεργών ζήτησε την εξαίρεση της προέδρου κατηγορώντας την για μεροληψία, με αποτέλεσμα να μετατεθεί για τη Δευτέρα η συζήτηση του αιτήματος του δήμου, μετά τη συζήτηση για την εξαίρεση της προέδρου της έδρας.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα του Σαββάτου. Στη συνεδρίαση ο κ. Καμίνης κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμβάλουν, ώστε να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι ο κ. Καμίνης κρύβεται πίσω από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ενώ ζήτησε να μην απολυθεί και να μην τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα.

Πάντως, από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες ιδιωτικά απορριμματοφόρα συλλέγουν σκουπίδια από όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά δεν μπορούν να τα αποθέσουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής, αφού οι πύλες του παραμένουν κλειστές από τους απεργούς.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα αποσύρθηκαν, καθώς δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από αγνώστους. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Οι οδηγοί καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα στην οδό Φειδιππίδου και αναγκάστηκαν να φέρουν τα οχήματά τους στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Μεταφορών.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αιχμές Σγουρού

Κριτική στην κυβέρνηση και στο δήμο Αθηναίων για τα σκουπίδια άσκησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με την εισαγγελία και να βρει τρόπους ώστε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σγουρός κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στον ΧΥΤΑ και ανέφερε ότι περίπου 100 απορριμματοφόρα με 800 τόνους σκουπιδιών παραμένουν αυτή τη στιγμή σταθμευμένα και περιμένουν να ανοίξει η Φυλή.

Τόνισε επίσης ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι δίκαια και ότι είναι αρμοδιότητα είναι της κυβέρνησης να βρει λύση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: