Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Βίλες και offshore με ιδιοκτήτες εφοριακούς!...



Στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκεται ομάδα πρώην και νυν εφοριακών για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι διαθέτουν πανάκριβες βίλες, πολυτελή ξενοδοχεία και offshore εταιρείες
Στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη έχει μπει ομάδα νυν και πρώην εφοριακών, με βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες! Ηδη...

ξεκίνησε μεγάλη δικαστική έρευνα από τον διώκτη του οικονομικού εγκλήματος, καθώς στα χέρια του έφτασε «καυτός» φάκελος, με φωτογραφίες και έγγραφα, όπου εμφανίζονται χλιδάτα ακίνητα και υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες φέρονται να διοικούν συγγενείς συνταξιούχου εφοριακού!

Σκοπός της δικαστικής έρευνας, που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, είναι να διαπιστωθεί εάν όλος αυτός ο πλούτος αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι εφοριακοί τα προηγούμενα χρόνια.

• Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Εθνους της Κυριακής»



Read more...

Ο σώζων... τις καταθέσεις του σωθήτω στην Ελλάδα και την Ιταλία...



«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αυτό είναι το σύνθημα όλο και περισσότερων καταθετών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι καθημερινές ειδήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για τράπεζες που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης προκαλούν τέτοιο φόβο, που... πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στις δύο αυτές χώρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Οι περισσότεροι αγοράζουν χρηματοκιβώτια και φυλάσσουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι μέχρις ότου βρουν τρόπο να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στη χρεοκοπία, αν μέχρι τον Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση. Οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, ορισμένες τράπεζες μάλιστα προσπαθούν να συγκρατήσουν τη «διαρροή» προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%. Τα ευρώ των πολιτών καταλήγουν αντίθετα σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες, ο αριθμός των οποίων είναι 5 φορές υψηλότερος απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Τρόμο σκορπά στη «γηραιά ήπειρο» η ιδέα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν σε καθημερινή πλέον βάση έντονους φόβους για ντόμινο, αποχώρηση δηλαδή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασής της.

Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει αθρόα εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τιναχτεί στον... αέρα το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Και όλα αυτά διατυπώνονται την ώρα που ο κίνδυνος χρεοκοπίας σε Ελλάδα και Ιταλία έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους καταθέτες, με τους Ελληνες να αγοράζουν χρηματοκιβώτια και να νοικιάζουν θυρίδες για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί επενδύουν σε διαμερίσματα στο Βερολίνο. Σειρά για να εκπέμψουν «σήμα κινδύνου» είχαν χθες οι καθηγητές Κλέμενς Φούεστ και Ντέσμοντ Λάχμαν κατά τους οποίους μια «ελληνική έξοδος» θα επέφερε αλυσιδωτή... έκρηξη!

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Καταθέσεις
Ειδικότερα ανέφερε ότι οι κάτοικοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Στις συνέπειες που θα έχει η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός καθηγητής Ντέσμοντ Λάχμαν σε άρθρο του στους Financial Times. Ο κ. Λάχμαν σημείωσε ότι, αν βγει η χώρα μας από το ευρώ, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς συνέβη με την ευρέως αναμενόμενη κατάρρευση της Lehman Brothers, που επίσης θεωρήθηκε συγκριτικά μικρή αμερικανική τράπεζα, όμως πυροδότησε κύμα μετάδοσης στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα υπάρξουν μαζικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα, όπως επίσης και μαζική φυγή από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αντίστοιχο κύμα φυγής θα εκδηλωθεί στις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν και έντονες αμφισβητήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών αυτών των κρατών, που ξεπερνούν τα 4,5 τρισ. δολ.

Κατερίνα Κοσμά
imerisia.gr



Read more...

Συνάντηση κοινωνικών εταίρων εντός της εβδομάδας για το τελεσίγραφο της τρόικας

Επί τάπητος οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι για να καθορίσουν τη θέση τους απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, πάγωμα ωριμάνσεων και μείωση εισφορών.

Μετά τη δραματική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Λ.Παπαπαδήμου, κατά τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, λέγοντας «μόνη κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας» και εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων καλούνται να χαράξουν γραμμή για τα ζητούνται με τη μορφή τελεσιγράφου.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέστειλαν νέο e-mail στην κυβέρνηση, ζητώντας να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι επί των αιτημάτων ή να επιβληθούν αυτά με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Η ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει την Τρίτη, απορρίπτει μείωση στους κατώτατους μισθούς, όπως και στις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το Σάββατο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα πίσω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να ετοιμάζει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση 13ου και 14ου που ζητεί η τρόϊκα.

Ο κ. Παναγόπουλος δεν εμφανίστηκε αρνητικός στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι εργοδοτικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι το μόνο που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με την προϋπόθεση να καλυφθούν με άλλους τρόπους οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΣΕΒ φαίνεται να απορρίπτει τη μείωση των κατώτατων μισθών, αλλά συζητά την κατάργηση των ωριμάνσεων και ζητά την μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης των κατώτατων ορίων των μισθών, με ταυτόχρονο «πάγωμά» τους έως το 2014, ζητά να μην δοθούν αυξήσεις για τις ωριμάνσεις, καθώς και να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 10%.

Η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων είχε ζητηθεί από τον ΣΕΒ να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ωστόσο η ΓΣΕΕ ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να συνεδριάσει την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αντίο» στον 13ο και 14ο μισθό!









«Αντίο» στον 13ο και 14ο μισθό!
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση.



Ταυτοχρόνως εξετάζεται, με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην επιστολή της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό। Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις
http://newpost.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση, μόλις φύγει η τρόικα









Ο Βενιζέλος σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση, μόλις φύγει η τρόικα
Υπήρξε μια φράση του Ευ. Βενιζέλου σε μια συνεδρίαση, η οποία μεταδόθηκε (μεν) αλλά δεν της δόθηκε η προσήκουσα σημασία. Είχε πει ο Βενιζέλος ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να αγωνίζονται για να σωθεί η χώρα και κάποιοι άλλοι να κάνουν εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα. Στην ίδια συνεδρίαση, είχε πει ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλεγεί σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο ή πολύ αργά, το καλοκαίρι.

Υπάρχει και μια φράση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη που πέρασε. Την είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου. Η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να γίνει στις 29 Ιανουαρίου- είπε.

Η σύνθεση του πολιτικού πάζλ, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η τρόικα έρχεται στις 16 του μηνός, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στις 29 του μηνός θα έχει φύγει. Ο Βενιζέλος, αν υιοθετηθεί το χρονοδιάγραμμα Κουκουλόπουλου, ναι μεν δεν θα έχει μεγάλη άνεση για προεκλογικό αγώνα, αλλά ελπίζει ότι θα «εξαργυρώσει», ως υπουργός Οικονομικών, τη θετική απόφαση που θα κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις από την τρόικα.

Μετά, έρχεται το PSI και τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν οι εκλογές του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνουν- όπως όλα δείχνουν- πριν τις εθνικές εκλογές, «κούρεμα» και κούρσα διαδοχής, δεν παντρεύονται.

Ίσως γι αυτό, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου άρχισαν ήδη να λένε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ τραβήξει σε μάκρος, τότε ο αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών, θα πρέπει να απεμπλακεί από την κυβέρνηση. Σε άλλη περίπτωση, θα κινδυνεύσει να βρεθεί πίσω στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής.

Το πώς θα γίνει αυτό, όταν γίνει, θα έχει φυσικά την αξία του। Βλέπετε, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποχώρησης, χωρίς να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια για να ασχοληθεί με το ίδιο όφελος…
http://newpost.gr

Read more...

Δηλώστε μόνο όσα σας πλήρωσε ο εργοδότης σας!

Νομιμοποιείται η μη καταβολή δεδουλευμένων...


http://img.protothema.gr/E1F1D15201E9DF6630B01F0B701F60CA.jpg
Ειδική ρύθμιση για να μη φορολογηθούν οι μισθοσυντήρητοι για μισθούς που δεν έχουν καν εισπράξει, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, επισφραγίζοντας ουσιαστικά στην πράξη την μη καταβολή δεδουλευμένων σε επιχειρήσεις που επικαλούνται προβλήματα λόγω ύφεσης.

Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί παντί τρόπω να εισπράξει από επιχειρήσεις και επαγγελματίες όσα δεν εισέπραξε ποτέ, νομοθετεί για το πώς θα δηλώσουν οι μισθωτοί στην εφορία τα ποσά που δεν εισέπραξαν!

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε στο υπουργικό συμβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως «ενόψει της ύφεσης που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτές αδυνατούν να καταβάλλουν εγκαίρως δεδουλευμένες αποδοχές σε μισθωτούς τους οποίους απασχολούν. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 11, δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στους πολίτες να μην δηλώσουν το 2012 χρήματα που δεν εισέπραξαν το 2011, παρότι τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν βεβαίωση αποδοχών που υποβάλλεται στην εφορία και οι οποίες περιλαμβάνουν κανονικά τους μισθούς, σαν να είχαν καταβληθεί. Συνήθως ο φορολογούμενος μισθοσυντήρητος κατέθετε δική του υπεύθυνη δήλωση για τα πραγματικά ποσά που εισέπραξε, με την επιφύλαξη να δηλώσει και τα επιπλέον με πρόσθετη δήλωση, ώστε να φορολογηθεί με νέα εκκαθάριση –αν και εφόσον τα λάβει βέβαια.

Στην πράξη όμως, όσα ποσά καταβληθούν τελικώς στο 2012 αντί το 2011, θα υπολογίζονται με τις οδηγίες του υπουργείου σαν πρόσθετα εισοδήματα του 2012. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως οι «τυχεροί» που θα τα εισπράξουν αναδρομικά, θα φορολογηθούν αθροιστικά και με υψηλότερο κλιμάκιο από αυτό που θα τους αναλογούσε αν γινόταν κανονικά η καταβολή.

Τελικά ίσως χάσουν...


Έτσι θα τους πιάνει μεγαλύτερος φορολογικός συντελεστής και στο τέλος θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2012, που ίσως υπερκαλύπτει και το «όφελος» από την φοροαπαλλαγή του 2011!

Συγκεκριμένα το σχετικό εδάφιο του πολυνομοσχεδίου ορίζει ότι: «Ειδικά, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και εφόσον δεν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στο δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση.»

Θέτει δηλαδή το υπουργείο και πάλι τον όρο, να αναγράφεται στο ετήσιο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας το πραγματικό ποσόν που εισέπραξε ο φορολογούμενος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα σε όσους υποβάλλουν δηλώσεις μέσω ίντερνετ -που από το 2012 ενδεχομένως να καταστούν σχεδόν υποχρεωτικές για όλους (μέσω ΚΕΠ, λογιστή κλπ).

Με άλλη διάταξη πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δίνει το δικαίωμα στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. να χορηγεί διευκολύνσεις σε μισθοσυντήρητους υπαλλήλους του δημοσίου και συνταξιούχους που, μετά και τις περικοπές μισθών που υπέστησαν, βρέθηκαν να χρωστάνε και λεφτά στο κράτος. Για όσους χρωστούν «από καταλογισμό αποδοχών, συντάξεων και λοιπών βοηθημάτων που έχουν ληφθεί χωρίς δόλο αχρεωστήτως», θα τους δίδεται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής σε δόσεις, που δεν υπερβαίνουν όμως τις σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζονται μόνο μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης.

Για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει ρύθμιση με δόσεις των 100 ευρώ κατ’ ελάχιστον και μεγάλες εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις υπερημερίας. Θα φτάνουν έως τις 60 δόσεις ή θα φτάνουν αθροιστικά και έως τις 80 για όσους έχουν ήδη μπει σε παλαιότερη ρύθμιση και τώρα θελήσουν να κάνουν αίτηση για να συνεχίσουν με την καινούργια και τους νέους όρους.

Read more...

Κόντρες κορυφαίων πριν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Η χώρα βουλιάζει, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν πιο σπουδαία πράγματα…


http://img.protothema.gr/F5F73B0D013A9BE277CCD29A826EA99C.jpg

Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές τάσσεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ εξαπολύει επίθεση κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματός του.

«Η πρόταση Παπανδρέου είναι ισορροπημένη και ανταποκρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Realnews» ο κύριος Ρέππας.

Την ίδια ώρα, στρέφεται, κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι «πάει πολύ οι τροϊκανότεροι των τροϊκανών στην πολιτική να εμφανίζονται σήμερα ως αντιμνημονιακοί».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε για «αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου». Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απηύθυνε έκκληση για εσωκομματική σταθερότητα και δήλωσε ότι σημασία έχουν οι πράξεις κι όχι τα λόγια. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Αλλαγή ηγεσίας στο κόμματος πριν από τις εκλογές και σε χρονικό διάστημα που θα είναι επαρκές για την εκλογική προετοιμασία του νέου προέδρου ζητά από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου,

«Οποίος τραβήξει το καλώδιο της κυβέρνησης, θα σταματήσει το μηχάνημα αναπνοής της χώρας», υπογραμμίζει σε συνέντευξη της στην Καθημερινή η υπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι επιφυλακτικός για το μοντέλο της διαρχίας είχε ταχθεί ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ από τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Read more...

Σε θέσεις μάχης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς άνοιξε η κούρσα της διαδοχής

Εβδομάδα εξελίξεων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Η πρόταση του Γ.Παπανδρέου περί διαρχίας προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν γίνεται αποδεκτή από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, που πλέον μπαίνουν και επισήμως στην κούρσα της διαδοχής. Ήδη, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις τους, ενώ εντός των επομένων ημερών δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντιπαραθέσεις, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη και του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρώτος που έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, επεδίωξε πριν από τη δημοσιοποίηση της θέσης του αυτής να έχει έλθει σε συνεννόηση με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Ραγκούση και Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, η Αννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ των άμεσων διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

«Με τη δήλωσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαφές ότι αποχωρεί και ότι ανοίγουν οι πολιτικές διαδικασίες για τη μετά Παπανδρέου εποχή. Σημαντική εξέλιξη, όχι όμως και ικανή συνθήκη για να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μία επανεκκίνηση που είναι απολύτως αναγκαία για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία, η οποία θα έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, ο Ανδρέας Λοβέρδος σκοπεύει να διαμορφώσει ένα μέτωπο κατά της πρότασης Παπανδρέου, με στόχο ακόμη και την ανατροπή της διά ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας όπως δήλωσε και στην Realnews συμφωνεί με την πρόταση Παπανδρέου, θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει ομαλά στις εξελίξεις, θέση με την οποία συμφωνεί και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παρούσα στις εξελίξεις δηλώνει πλέον και η Λούκα Κατσέλη, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του Κινήματος. Η κ. Κατσέλη τάσσεται κατά των μακροχρόνιων και σύνθετων διαδικασιών και υπέρ της ταυτόχρονης εκλογής υποψήφιου πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος από τη βάση.

Αν και η κρισιμότερη παράμετρος στην κούρσα της διαδοχής είναι η στάση του Ευ.Βενιζέλου ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, καθώς αφ' ενός δεν θέλει να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τον Γ.Παπανδρέου, αφ' ετέρου όσο παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών έχει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα πεδία αρμοδιότητάς του.

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο να προτιμά μια ταχύτερη διαδικασία, ώστε το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...