Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σκουρλέτης: Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας...


«Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη...
διάρκεια της ομιλίας του, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του υπουργείου, στην οποία ήταν "παρών" και ο κ. Σκουρλέτης.

«Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα, πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ένα σχέδιο», που, όπως είπε, «θα λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία, αλλά που θα διευρύνει καθημερινά τα όριά της και που θα ανοίγει νέους δρόμους». «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, είπε ότι, με βάση την πραγματικότητα του ελληνικού αγροτικού κόσμου, δεν χωρούν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Τόνισε, μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί η αγροτική παραγωγή με την αγροτική βιομηχανία. Όπως δήλωσε, «υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στην οικονομία είναι πολύ μικρή. Δεν μπορεί, παρά να πάει μόνο προς τα πάνω». Το "όχημα", όπως σημείωσε, αυτών των πολιτικών δεν μπορεί, παρά να είναι οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με μια εντελώς νέα προσέγγιση, σε μια βασανισμένη και πονεμένη ιστορία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε μια νέα βάση το συνεταιριστικό κίνημα, για να μπορέσουμε πράγματι να πετύχουμε και αυτό που λέγαμε πολλές φορές, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία αυτής εδώ της κυβέρνησης σηματοδότησε, ταυτίστηκε με μια τομή για τον αγροτικό κόσμο...

Read more...

«Οχι» από δήμους για τα διόδια εντός πόλης...



Ε, όχι και διόδια στις δυτικές συνοικίες! Μέτωπο εναντίον της λειτουργίας σταθμού διοδίων στον κόμβο Κ3 της Εγνατίας οδού σχηματίζουν οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, Ευόσμου-Κορδελιού και Δέλτα της Θεσσαλονίκης, καθώς...
χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της καθημερινής οικονομικής αιμορραγίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της Εγνατίας Οδού. Οπως τους επισημαίνει, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην είσοδο και έξοδο του κόμβου Κ-3, στο ύψος της οδού Μαιάνδρου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

«Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός, και εφόσον υλοποιηθεί η μελέτη, ο πολίτης του Ωραιοκάστρου θα πρέπει να περνάει από διόδια, για να εισέλθει και εξέλθει στην Εγνατία Οδό», τονίζει ο κ. Γαβότσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας που αφορά τόσο τον Δήμο Ωραιοκάστρου όσο και τους όμορους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων παρέμενε στα συρτάρια λόγω των προτεραιοτήτων που είχαν δοθεί στους άλλους σταθμούς του κλειστού αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και των αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί για τον αριθμό τους. Ωστόσο, τα σχέδια ξανάπεσαν πρόσφατα στο τραπέζι.

Ας σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γαβότση στα γραφεία της Εγνατίας Οδού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον διευρυμένο Δήμο Ωραιοκάστρου, όπως η κατασκευή του κόμβου Κ-3, η γέφυρα της εισόδου της Μυγδονίας, η ασφαλτόστρωση του παράδρομου της Εγνατίας και η αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου.

Συντάκτης:
Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr

Read more...

Πρόστιμα θα «βρέξει» μετά τις 26 Αυγούστου...


Πρόστιμα θα «βρέξει» μετά τις 26 ΑυγούστουΚαταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η Τετάρτη 26 Αυγούστου. Αυτό υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης ότι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή της δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα είναι η Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Σημειώνει ακόμη ότι...
η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δεν τηρούν βιβλία, ενώ προβλέπεται προσαύξηση φόρου 0,78% στο ποσό του φόρου για κάθε μήνα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι τώρα έχει υποβληθεί το 70% των φορολογικών δηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 μπορούν να υποβληθούν στην εφορία, ειδικά για το 2014, οι καταστάσεις που προβλέπεται να υποβάλλονται μαζί με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Οπως διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «για τη διευκόλυνση των πολιτών κατά την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και ενόψει της κατάργησης της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, οι καταστάσεις που προβλέπονταν να υποβάλλονται μαζί με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ (αγορές ή πωλήσεις), εφεξής υποβάλλονται στη φορολογική διοίκηση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έβδομου μήνα, του επόμενου ημερολογιακού έτους, από το έτος που έληξε η διαχειριστική περίοδος, δηλαδή για το 2014 μέχρι τις 31/07/2015.

Εξαιρετικά, κατά την πρώτη εφαρμογή, δεδομένου ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 10/07/2015, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να τις υποβάλλουν έως και τις 30/09/2015».

Read more...

Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ


Μαξίμου: Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
ÁÈÇÍÁ - ÁÍÁÂÏËÇ ÔÇÓ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇÓ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁÍÔ. ÓÁÌÁÑÁ ÌÅ ÔÏÕÓ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏÕÓ ÔÇÓ ÔÑÏÚÊÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τι είπε για όλους όσοι ζητούν την απομάκρυνσή της


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει το παράνομο χρέος της-Δεν υπάρχει συμφωνία

Παράνομο, επαχθές και επονείδιστο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προτείνοντας να μην πληρωθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξαμήνου, που ξεκίνησε με καθυστέρηση 45 λεπτών.
zoi b
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει και το βαθμό ευθύνης της διαπλοκής στη δημιουργία του.
Η πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ευχαριστώντας τα μέλη της, αλλά και όσους προσήλθαν και κατέθεσαν σε αυτήν, όπως τους κ.κ. Στρατούλη, Ρουμελιώτη και Ρωμανιά.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την τρόικα ότι, εκβιάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ για τα συμπεράσματα της Επιτροπής παρατήρησε πως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο  ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής.
Επίθεση στον Στουρνάρα
Η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε εκ νέου με δριμύτητα κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον για έλλειψη  συνεργασίας τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας  αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο.
«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η ΤτΕ να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος»,σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχει συμφωνία
Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι, η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού δεν συνιστά συμφωνία. Αποσαφήνισε, πως συμφωνία είναι μία λύση που καταλήγουν οι πλευρές με ελευθερία της βουλήσεως. Όσον αφορά στις φωνές που ζητούν την αποπομπή της από τη θέση της προέδρου παρατήρησε, πως «δεν ξύπνησαν αίφνης και ζητούν την απομάκρυνσή μου. Από την ανακοίνωση του ονόματός μου υπήρξαν αντιδράσεις».
«Προς στιγμήν ήλπισαν ότι θα κολακευτώ από την ψήφο και θα ξεχάσω την οργιώδη δράση διαφθοράς, την πλήρη καταστροφή της χώρας. Με εντυπωσίασε ότι το Ποτάμι είναι αυτόκλητος υπερασπιστής του κ. Μάρδα και του κ. Πανούση», είπε χαρακτηριστικά. «Αν θέλουν και τολμούν να υποβάλλουν πρόταση μομφής» σημείωσε η κ.Κωνσταντοπούλου.
Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για την απώλεια της δεδηλωμένης εξαιτίας των διαφωνούντων βουλευτών, υπογράμμισε, πως «την κυβέρνηση δεν τη ρίχνει εκείνος που διεκδικεί την υλοποίηση του προγράμματός της βάσει του οποίου και εξελέγησαν και οι βουλευτές».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η νέα εγκύκλιος Σε δόσεις το αναδρομικό ψαλίδισμα κύριων και επικουρικών


Σε δόσεις το αναδρομικό ψαλίδισμα κύριων και επικουρικών
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Τα «χρωστούμενα» από την αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και τη θέσπιση εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, οι συνταξιούχοι θα «πληρώσουν» τελικά σε τρεις ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι μειώνεται το μεγάλο ψαλίδισμα της σύνταξης του Σεπτεμβρίου, από την οποία -σύμφωνα με την αρχική απόφαση- θα παρακρατούνταν αναδρομικά και τα ποσά που προέκυπταν για Ιούλιο, Αύγουστο.

Ειδικότερα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που πρέκυψαν, το υπουργείο Εργασίας σε νέα εγκύκλιό του τονίζει ότι η απόϕαση που περιλαμβάνεται στον πρόσϕατο νόμο (ν.4334/2015) για αύξηση του ποσοστού εισϕοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασϕαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6%, ισχύει κανονικά από την 1η Ιουλίου 2015. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, ορίζεται ότι η αναδρομική περικοπή για τις εισϕορές των συντάξεων Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποϕασιστεί, αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική εγκύκλιος, «τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ. 22443/4522/8.10.2012 (Β΄2810) Κ.Υ.Α».

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι η αυξημένη εισϕορά υπολογίζεται «επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμϕωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23.04.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασϕάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνεχίζει να ισχύει».

Ειδικά για την επικουρική ασϕάλιση τονίζεται ότι από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2015, θεσπίζεται εισϕορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Η εγκύκλιος
«Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 80, τεύχος Α 716.7.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4334/2015 'Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)'.

Με την παράγραφο 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α') αυξάνεται το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και θεσπίζεται ασφαλιστική εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα:

ί. Με την παράγραφο 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, από 01.07.2015, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6%. H μοναδική, δηλαδή, τροποποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα πριν την ψήφιση της κοινοποιούμενης διάταξης συνίσταται στην αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της ανωτέρω παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ανωτέρω ποσοστό, υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23.04.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.

ii. Επιπλέον, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τη ρητή ως άνω διάταξη.

iii. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ.22443/ 4522/8.10.2012 (Β'2810) Κ.Υ.Α.

Η παρούσα εγκύκλιος αντικαθιστά το υπ' αριθ. Φ.80000/οικ.32852/1092/30.7.2015 έγγραφό μας, με ΑΔΑ:6435465Θ1Ω-83Δ το οποίο ανακαλείται. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών σας για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνολικά, τέσσερα τα αιτήματα Την άρση ασυλίας δύο βουλευτών αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια


Την άρση ασυλίας δύο βουλευτών αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια
Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Την άρση ασυλίας δύο βουλευτών αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρίασή της για τέσσερις αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών.

Ειδικότερα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα (85 υπέρ, 21 κατά, 5 παρών), σχετικά με υπόθεση όταν ήταν νομάρχης Θεσπρωτίας (αφορά σύμβαση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχιο και διένεξη με ιδιοκτήτη διπλανού οικοπέδου), καθώς και η άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη (83 υπέρ, 21 κατά, επτά παρών), σχετικά με επεισόδιο έξω από την Ευελπίδων σε βάρος εικονολήπτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία για τον ίδιο και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς, όπως είπε, η συχνή κλήση τους για διάφορες υποθέσεις δείχνει ότι αυτή έχει καταλυθεί στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητείται η άρση της ασυλίας του για το συγκεκριμένο περιστατικό, όταν ο εικονολήπτης είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει θέμα» και πως «καταλαβαίνει τι είχε περάσει ο άνθρωπος», και με το αίτημα να έχει γίνει από άλλο πολίτη, που ενδεχομένως, όπως είπε, και να μην υπάρχει.

Η Ολομέλεια ψήφισε κατά πλειοψηφία (12 υπέρ, 96 κατά, 3 παρών) κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη (αφορούσε μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Αρτέμης Σώρρας) και Βασίλη Γιόγιακα (27 υπέρ, 77 κατά, 7 παρών) για δεύτερη υπόθεση (πάλι όταν ήταν νομάρχης).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Έλεγχος για πολίτες και πολιτικούς που «έσπασαν» τα capital controls


Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα αλλά και δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία πολίτες αλλά και πολιτικοί χρησιμοποιώντας "παράθυρα ή γνωριμίες" κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των capital controls.
dikaiosini
Συγκεκριμένα κ. Ντογιάκος με παραγγελία του ζητά από τον αναπληρωτή διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Γιώργο Γεράκη να διενεργήσει ο ίδιος προσωπικά προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών καθώς και το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Λόγω δε της σοβαρότητας του θέματος που ενδεχομένως να ακουμπήσει και πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε τη συνδρομή προς τον Εισαγγελέα Γεράκη και άλλων αρμοδίων ανακριτικών αρχών. Μεταξύ αυτών, της Εισαγγελίας διαφθοράς, των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο οι δανειστές


ImageHandle2
Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο ζητούν οι δανειστές, κατά τη διάρκεια ακόμα μίας πολύ δύσκολης ημέρας στη πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το μεσημέρι, στα τεχνικά κλιμάκια, θα συζητηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ για τα φλέγοντα θέματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, που τέθηκαν στη χθεσινή διαπραγμάτευση, αναζητείται κοινός τόπος καθώς πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος του 2015.
Προς το παρόν υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά κυρίως για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα τα οποία φέρνουν… ενισχύσεις προσκαλώντας διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς.
Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει για υπεράσπιση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ οι Θεσμοί ζητούν να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε κάθε τομέα της αγοράς εργασίας ενώ διαμηνύουν στο υπουργείο Εργασίας ότι πρέπει να ακυρωθεί κάθε μονομερής ενέργεια που σχεδιάζεται, όπως είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού των νέων με τους μεγαλύτερους, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.
Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί με νόμο το υπουργικό «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών υποστηρίζουν βάσει μελετών ότι πουθενά στην Ευρώπη – πλην της Ολλανδίας – δεν ασκείται βέτο για τις απολύσεις.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει στην επιχειρηματολογία της ότι χρειάζεται προστασία καθώς στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγαίνεις δύσκολα αλλά και μπαίνεις δύσκολα στην αγορά εργασίας και αυτό αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) έχει αμφισβητήσει την αξία των βέλτιστων πρακτικών τονίζοντας ότι μία συγκεκριμένη «βέλτιστη πρακτική» στο Γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμη σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική.
Στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί και πάλι το θέμα των «έξυπνων» και ευέλικτων συλλογικών συμβάσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες.
Σημειώνουμε πως παρότι το υπουργείο Εργασίας έκανε πίσω στο θέμα της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι Θεσμοί εξακολουθούν να αντιδρούν ακόμα και για την παράταση που δόθηκε έως το τέλος του χρόνου στη μετενέργια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θεωρώντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν ακόμα ισχυρό χαρτί έναντι των ατομικών.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αρχηγική εμφάνιση Λαφαζάνη: Ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές της Πλατφόρμας θα ψηφίσουμε τρίτο Μνημόνιο


ImageHandler2
Η επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά δήλωσή του είχε συναντήσεις με στελέχη για την εκτίμηση της κατάστασης, έχει εκ νέου φουντώσει τα σενάρια για νέα πολιτική κίνηση και αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών και στελεχών που βρίσκονται υπό την επιρροή του.
«Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για τα μνημόνια και δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα», επέμεινε ο κύριος Λαφαζάνης, ξεκαθαρίζοντας στις δηλώσεις του πως «όταν έρθει νέο μνημόνιο στη Βουλή εγώ δεν πρόκειται να το ψηφίσω. Φαντάζομαι πως το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα».
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα συνεχίσει να είναι στην ΚΟ και να είναι συνεπείς με ότι έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό.
Λίγο αργότερα, ο Νίκος Φίλης, αν και εκτίμησε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν κινήσεις που να οδηγούν σε μια ντε φάκτο διάσπαση», δεν παρέλειψε να δώσει σκληρή απάντηση στη δήλωση Λαφαζάνη περί καταψήφισης του μνημόνιο, λέγοντας πως πρόκειται για «ακατανόητη κίνηση» και εκτιμώντας πως «το αποτέλεσμα της προτροπής αυτής θα είναι να πέσει η κυβέρνηση».
«Αν χρειαστεί να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή θα ανανεωθεί, δεν υπάρχει ειδικός σκοπός» συμπλήρωσε ο κύριος Φίλης, αναφερόμενος στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Νωρίτερα από την θεσσαλονίκη ο κ. Λαφαζάνης είχε δηλώσει ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στηρίζουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό πορευόμαστε, αυτό στηρίζουμε. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μία νέα, αντιμνημονιακή πολιτική. Δεν πρόκειται να ψηφίσω μνημόνιο τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι πρόσκεινται στην Αριστερή Πλταφόρμα. Εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας από την μνημονιακή συναίνεση.
Ο τέως υπουργός βρίσκεται στο δημαρχείο της πόλης για να συναντηθεί με τους εργαζόμενους του δήμου.
Να σημειωθεί ότι χτες δόθηκε συνέχεια στους υψηλούς τόνους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ιστοσελίδας Iskra.gr. Σε δημοσίευμα της, η ιστοσελίδα τονίζει πως «η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς στη χώρα».
Στο κείμενο που καταγράφονται οι σημερινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», τονίζεται πως ενώ «το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εκποιεί την Ελλάδα, ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τις τράπεζες».

Read more...

Η συμφωνία έχει αγκάθια ...


ÁÈÇÍÁ-Åðßóêåøç óôï õðïõñãåßï ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Ôñïößìùí ðñáãìáôïðïéÞóå  ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò/PHASMA /Ã.ÍÉÊÏËÁÉÄÇÓ
Υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας.
Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές και διαφωνούντες...
Αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας, τονισε ο Αλεξης Τσιπρας κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε, πως, είναι μέλημα της κυβέρνησης η...
αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε. 
Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες, είπε χαριτολογώντας στην αρχή της ομιλίας του, ενώ αναφέρθηκε στην συμφωνία με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις, όπως είπε «και θα επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ένας θεσμός δημοκρατικός». 

«Η συμφωνία ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως και μετά την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν καλύτεροι όροι. 


Δέσμη μέτρων για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να ορισθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες, καθώς όπως επεσήμανε «θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους». 

«Αγρότες θα θεωρούνται όσων το 50% των εισοδημάτων τους προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες και για αυτούς τους επαγγελματίες αγρότες η φορολόγηση θα είναι 13% και η προκαταβολή φόρου στο 50%» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ επεσήμανε ότι για τους νέους αγρότες, προτείνονται ειδικά φορολογικά μέτρα, που αφορούν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στο 30% και της προκαταβολής φόρου για τρία με πέντε έτη.

Το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, διαπίστωσε ακόμα ο πρωθυπουργός ενώ κατά την ομιλία του παρατήρησε ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης και υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα. Δεσμεύθηκε επίσης για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκίσιμες γαίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2020 το οποίο έχει ήδη κατατεθεί για διαβούλευση στην Ε.Ε. Όπως είπε υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι. Εκτίμησε ότι με τη σωστή αξιοποίηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, να γίνει μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Για την υλοποίηση του προγράμματος άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος.

Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους. 

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του Υπουργείου. 

Άμεση ήταν αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην προαναγγελία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι «θα έχει νόημα μόνο αν δεσμευτεί καθαρά, ότι δεν θα περιλάβει στη νέα συμφωνία με τους εταίρους, τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, που ο ίδιος πρότεινε κατά την διάρκεια της κακής διαπραγμάτευσης του και στο οποίο το κουαρτέτο σήμερα επιμένει Δεν θα περιλάβει, και όχι απλά θα αναβάλλει για αργότερα. Αυτό ζήτησαν από την αρχή οι βουλευτές μας και σε αυτό επιμένουμε».

Read more...

Πιθανές πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, λέει η Γεροβασίλη...


Πιθανές πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο λέει η ΓεροβασίληΗ κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών   το θινόπωρο, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.

«Οι εκλογές είναι...
πιθανές», είπε και πρόσθεσε, πως, τυχόν αναμέτρηση στις κάλπες θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, καθώς οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, θα γίνουν μετά από αυτή.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξη. «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Είμαστε κοντά σε συμφωνία και εργαζόμαστε για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι και το θέμα των 100 δόσεων και της επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων για τη ρύθμιση.

Read more...

ΤτΕ: Η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια...


ΤτΕ: Η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια «Η ένταση των τραπεζικών κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών συχνά ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε άμεση παρέμβαση για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των καταθετών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κρίσεων ήταν η...

υπέρμετρη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η μελέτη παρουσιάζει τις δύο εναλλακτικές μορφές παρέμβασης για την αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Την «εκτός ισολογισμού παρέμβαση», τη μεταβίβαση δηλαδή όλων των προβληματικών στοιχείων των τραπεζών σε μια «κακή τράπεζα» και την κεντρική διαχείρισή τους από εξειδικευμένη εταιρία και την «εντός ισολογισμού παρέμβαση», την απομόνωση δηλαδή των προβληματικών στοιχείων εντός του ισολογισμού των τραπεζών και τη διαχείρισή τους από εξειδικευμένες μονάδες ή θυγατρικές των ίδιων των τραπεζών, με τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

Η μελέτη αναλύει τη διεθνή εμπειρία από την εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών και εξετάζει υπό ποιες συνθήκες η κάθε μορφής παρέμβαση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων και εξασφαλίζει την ταχύτερη αποκατάσταση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.


Διαπιστώνεται ότι το τελευταίο διάστημα προκρίνεται συνήθως η «εκτός ισολογισμού» προσέγγιση. Η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συντελεί στην ταχεία αποκατάσταση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, ενώ μια «κακή τράπεζα» μπορεί να εκμεταλλευθεί οικονομίες κλίμακας στη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε άμεσα διαθέσιμη η αναγκαία τεχνογνωσία και εμπειρία, ενώ απαιτείται η διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και λογοδοσίας.


Από την άλλη πλευρά, η διαχείριση των προβληματικών στοιχείων εντός της κάθε τράπεζας πλεονεκτεί κατά το ότι διατηρείται η συνέχεια της τραπεζικής σχέσης με ιδιώτες και επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η σχέση βασίζεται σε υγιείς τραπεζικές πρακτικές. 


Μειονεκτεί λόγω του ότι ενέχει μειωμένα κίνητρα για εξυγίανση, ως αποτέλεσμα τόσο της επιθυμίας να μη διαταραχθεί η τραπεζική σχέση, όσο και των αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν στην εφαρμογή ενός διαφορετικού επιχειρηματικού μοντέλου διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Οι δυσκολίες αυτές είναι αντιμετωπίσιμες, εφόσον το νομικό πλαίσιο διευκολύνει την ταχεία λήψη αποφάσεων και σέβεται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.


protothema.gr

Read more...

Στο εδώλιο γιατρός για «μαϊμού» συνταγές...


500.000 ευρώ η ζημιά για το ΙΚΑ...

«ΕΓΡΑΦΕ» ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται γιατρός, κατηγορούμενος για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους, με τις οποίες ζημίωσε περίπου κατά μισό εκατομμύριο ευρώ το ΙΚΑ. Η υπόθεση αφορά το...

διάστημα 2007-2009 κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν διορισμένος ως Επιμελητής Β' σε περιφερειακό ιατρείο του ΕΣΥ στο Πλατύ Ημαθίας και φαίνεται ότι «εκτελούσε» τις μαϊμού συνταγές σε συνεργασία με φαρμακοποιό της περιοχής.
Στο εδώλιο γιατρός για «μαϊμού» συνταγές-500.000 ευρώ η ζημιά για το ΙΚΑ

Ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται ότι εξέδωσε εκατοντάδες συνταγές, για χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε και για ανύπαρκτες παθήσεις. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για πάνω από 1500 συνταγές, που αφορούσαν φάρμακα, την αγορά των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ. Η ζημιά που προκλήθηκε στο Ίδρυμα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 480.000 ευρώ.


Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε μία φαρμακοποιός, σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εμφανίζονταν να εκτελούνται οι συνταγές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο βρίσκεται σε απόσταση 83 χιλιομέτρων από το περιφερειακό ιατρείο του κατηγορούμενου γιατρού.


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την εμπλοκή της φαρμακοποιού στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία. Η ίδια πάντως, φέρεται να...παίζει βασικό ρόλο και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Read more...