Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο οι δανειστές


ImageHandle2
Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο ζητούν οι δανειστές, κατά τη διάρκεια ακόμα μίας πολύ δύσκολης ημέρας στη πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το μεσημέρι, στα τεχνικά κλιμάκια, θα συζητηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ για τα φλέγοντα θέματα των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, που τέθηκαν στη χθεσινή διαπραγμάτευση, αναζητείται κοινός τόπος καθώς πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος του 2015.
Προς το παρόν υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά κυρίως για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα τα οποία φέρνουν… ενισχύσεις προσκαλώντας διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς.
Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει για υπεράσπιση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ οι Θεσμοί ζητούν να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε κάθε τομέα της αγοράς εργασίας ενώ διαμηνύουν στο υπουργείο Εργασίας ότι πρέπει να ακυρωθεί κάθε μονομερής ενέργεια που σχεδιάζεται, όπως είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού των νέων με τους μεγαλύτερους, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.
Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί με νόμο το υπουργικό «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών υποστηρίζουν βάσει μελετών ότι πουθενά στην Ευρώπη – πλην της Ολλανδίας – δεν ασκείται βέτο για τις απολύσεις.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει στην επιχειρηματολογία της ότι χρειάζεται προστασία καθώς στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγαίνεις δύσκολα αλλά και μπαίνεις δύσκολα στην αγορά εργασίας και αυτό αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) έχει αμφισβητήσει την αξία των βέλτιστων πρακτικών τονίζοντας ότι μία συγκεκριμένη «βέλτιστη πρακτική» στο Γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμη σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική.
Στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί και πάλι το θέμα των «έξυπνων» και ευέλικτων συλλογικών συμβάσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες.
Σημειώνουμε πως παρότι το υπουργείο Εργασίας έκανε πίσω στο θέμα της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι Θεσμοί εξακολουθούν να αντιδρούν ακόμα και για την παράταση που δόθηκε έως το τέλος του χρόνου στη μετενέργια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θεωρώντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν ακόμα ισχυρό χαρτί έναντι των ατομικών.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: