Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αποκάλυψη Lykavitos.gr :Ερχονται διώξεις για τα δάνεια καναλιών και εκδοτικών επιχειρήσεων


£Ä¹³¼¹ÌÄÅÀ¿
Σε κατάσταση δικαστικής ομηρίας επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση, εκδότες και καναλάρχες.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η απόφαση του υπουργού αρμόδιου για θέμα διαφθοράς κ. Νικολούδη να μεταβιβάσει στον εισαγγελέα Γαληνό Μπρή τους φακέλους με τα δάνεια που έχουν συνάψει με τις τράπεζες, τα κανάλια και οι εκδοτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα διενεργείται δικαστική έρευνα για το πόθεν έσχες ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Lykavitos.gr αναμένεται μέσα σε χρόνο ρεκόρ να ασκηθούν διώξεις για μια σειρά από δάνεια που έχουν χορηγηθεί χωρίς εγγυήσεις και με υποθήκες οι οποίες δεν εξασφαλίζουν τις τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρέωνε τις τράπεζες να κάνουν απαιτητά μια σειρά από δάνεια που έχουν χορηγήσει σε εκδοτικές επιχειρήσεις, με συνέπεια εκτός από τις δικαστικές περιπέτειες καναλαρχών και εκδοτών να έχουμε μπαράζ από λουκέτα σε μια αγορά η οποία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ασφυξίας.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία να ανοίξει στην παρούσα φάση το ζήτημα των τραπεζικών δανείων έχει άμεση σχέση με την απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης καθώς επίσης και με το νέο τοπίο στον τηλεοπτικό χώρο που θα προκύψει μετά τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες των καναλιών.
Πάντως οι ιδιοκτήτες καναλιών και εκδότες χαρακτηρίζουν παράνομη και καθεστωτική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα δάνεια που έχουν συνάψει με εμπορικές τράπεζες και γι΄αυτό αναμένονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Έκλεισε την στρόφιγγα ο Ντράγκι…


Μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης των ελληνικών τραπεζών ELA, η ΕΚΤ, σύμφωνα με...
τις πρώτες πληροφορίες.

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι η συνολική αξία του ELA να διαμορφώνεται πλέον στα 80,2 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει αμετάβλητο το ύψος των εγγυήσεων (collaterals), παρά το γεγονός ότι έγινε συζήτηση επί μακρόν για το όλο θέμα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές από την Αθήνα, η μικρή αύξηση του ELA οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα τρία δισ. ευρώ...

Read more...

Ξεκίνησε το Brussels Group...


Ξεκίνησε το Brussels GroupΟι εργασίες θα διαρκέσουν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι το Σάββατο...
Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από σήμερα στις Βρυξέλλες το Brussels Group.
Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές ανέφεραν...
από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες ΦΠΑ, με τα τρόφιμα να υπάγονται στην χαμηλότερη εξ αυτών. 

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, ελληνικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων...
newsbeast.gr

Read more...

Προσλήψεις και ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής...


Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σύστημα Υγείας είναι «τραγική», με τις ελλείψεις στελεχών υγείας να αγγίζουν τις...
22.000 και αυτό «που προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε στα πόδια του» και να «αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια», που ταλανίζει τη χώρα μας.

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, «ριζικές» αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, ίδρυση επιτροπών διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα του συνεδρίου Athens Health Forum.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σύστημα Υγείας είναι «τραγική», με τις ελλείψεις στελεχών υγείας να αγγίζουν τις 22.000 και αυτό «που προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε στα πόδια του» και να «αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια», που ταλανίζει τη χώρα μας.

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχασα το φως μου σε ηλικία 10 χρόνων, αν είχα χάσει την αισιοδοξία μου τώρα θα ήμουν κάπου αλλού».

Αναφερόμενος στα καυτά θέματα της Υγείας είπε ότι άμεσα θα τεθεί σε δίμηνη πιλοτική εφαρμογή το νέο μοντέλο ΠΦΥ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό «σύστημα Υγείας χωρίς ΠΦΥ δεν υπάρχει».

Μίλησε για περιορισμό της «χρονοβόρας» διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού στα νοσοκομεία, για τις 4.500 προσλήψεις από τις 7.700 συνολικά, που θα πάνε στην Υγεία, για επέκταση της θητείας των επικουρικών γιατρών.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας, και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λέγοντας ότι σχεδιάζεται το άνοιγμα μεγάλου αριθμού το επόμενο δίμηνο.

Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του συστήματος.

Οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΠΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας, και όπως είπε ο υπουργός ανάλογος μηχανισμός λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με χώρες του Νότου.

Φαρμακευτική πολιτική

Όσον αφορά τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, αυτές θα εστιάζονται στις τιμές, στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, θέματα που θα απασχολήσουν και την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα τρία χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών».

«Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους.

TAXIS Υγεία

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το «ΤΑΧΙS Υγεία», με σκοπό την παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο χώρο της Υγείας. «Λειτουργούν δομές παράλληλες χωρίς να συνομιλούν», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέα παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ιαθούν.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα»...
ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

Ζήτησε συγγνώμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τη "Μακεδονία"...


Ζήτησε συγγνώμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τη «Μακεδονία»Έπειτα από "διάβημα" Κοτζιά...
"Συγγνώμη" για το λάθος του να αποκαλέσει τα Σκόπια "Μακεδονία" ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να...
δοθούν οδηγίες από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία, η οποία συναντήθηκε άμεσα με τον κ. Στόλτενμπεργκ και του μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στον γγ του ΝΑΤΟ, οι αναφορές του σε «Μακεδονία» κατά διάρκεια δηλώσεών του στον Τύπο προκάλεσαν τουλάχιστον έκπληξη και επέτρεψαν να αντληθούν λανθασμένα συμπεράσματα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ απολογήθηκε, σημειώνοντας ότι αντιλήφθηκε το λάθος του, αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Παρακάλεσε, δε, όπως η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μεταφέρει έκφραση συγνώμης από τον ίδιο προς τους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τόνισε ότι, φυσικά, δεν επρόκειτο για ηθελημένη πράξη και σημείωσε ότι, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί πάντα την ορθή ονομασία του κράτους αυτού...
protothema.gr

Read more...

Βουλή: Όλα τα ονόματα των μαρτύρων...


Βουλή: Όλα τα ονόματα των μαρτύρων που θα καταθέσουν στην εξεταστική για το μνημόνιο - Media...που θα καταθέσουν στην εξεταστική για το μνημόνιο...
Με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη τις επί της ουσίας εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή,που καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες για την...
υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε σε όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην Εξεταστική, την αναλυτική ονομαστική λίστα με τους 25 συνολικά μάρτυρες που θα κληθούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της, όπως και τη σειρά με την οποία θα καταθέσουν.

Χθες ομόφωνα όλα τα κόμματα κατέληξαν στην κατάρτιση μιας πρώτη λίστας 25 μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα ολοκληρωθεί, όπως τουλάχιστον έχει αρχικά προγραμματιστεί, στις 9 Ιουνίου μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ενώ θα καλούνται πέντε μάρτυρες τη κάθε φορά.

Οι πρώτοι μάρτυρες συμφωνήθηκε να είναι εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι μάρτυρες θα κληθούν ως εξής:

Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαϊου -10:00 πμ

1.Τάκης Αθανασόπουλος ή άλλος εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ (Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών)

2. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

3. Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

4. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

5. Κωνσταντίνος Κόλλιας ή άλλος εκπρόσωπος του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

Πέμπτη 28/5 - 16:00

6. Εκπρόσωπος Ινστιτούτου ΓΣΕΒΕ

7. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ και Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

8. Γεώργιος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

9. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

10. Εκπρόσωπος των «Γιατρών χωρίς σύνορα»

Τρίτη 2/6 - 10:00 πμ

11. Γεώργιος Ζανιάς, Παναγιώτης Τσακλόγλου, πρώην Πρόεδροι ΣΟΕ

12. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Τάσος Αναστασάτος, πρώην Πρόεδροι ΣΟΕ

13. Νικόλαος Φίλιππας ή άλλος εκπρόσωπος του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)

14. Σπύρος Λαπατσιώρας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης

15. Εκπρόσωπος των «Γιατρών του κόσμου»

Τετάρτη 3/6 - 10:00 πμ

16. Εκπρόσωπος του ΓΛΚ (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)

17. Παπανικολάου Σπύρος πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ 2005 εως 2010

18. Χριστοδούλου Πέτρος πρόεδρος ΟΔΔΗΧ 2010 έως 2012

19. Παπαδόπουλος Στυλιανός πρόεδρος ΟΔΔΗΧ 27/11/12 εως 21/4/15

20. Ξαφά Μιράντα αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ 2004 έως 2009 

Τρίτη 9/6 - 10:00 πμ

21. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

22. Θάνος Κατσάμπας, πρ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

23. Κοντοπυράκης Εμμανουήλ, Γεν. Γραμ. Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας 1990 έως 22/10 2009

24. Γεωργίου Ανδρέας, Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ από 2/8/2010 μέχρι σήμερα

25. Γεωργαντά Ζωή, πρώην μέλος ΕΛΣΤΑΤ...
topontiki.gr

Read more...

Η ιστορία ενός σπουδαίου μνημείου Αρχαία Παλμύρα: Η «Βενετία της Άμμου» και η βασίλισσα Ζηνοβία


Αρχαία Παλμύρα: Η «Βενετία της Άμμου» και η βασίλισσα Ζηνοβία
«Το τελευταίο βλέμμα της βασίλισσας Ζηνοβίας στην Παλμύρα», πίνακας του Χέρμπερτ Γκούσταβ Σμαλτς  

Αθήνα
Ταυτισμένη με την βασίλισσα Ζηνοβία, τη λεγόμενη Κλεοπάτρα της Συρίας είναι η ιστορία της αρχαίας Παλμύρας, της μυθικής πόλης των Φοινίκων, την οποία πολλοί αποκαλούν και «Βενετία της Άμμου».

Η αρχαία Παλμύρα απειλείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εμπλακεί σε μάχες με συριακά στρατεύματα για τον έλεγχό της.

Η Παλμύρα είναι το τελευταίο σημείο που θα περίμενε κανείς να βρει ένα «δάσος» από κίονες. Οι ταξιδιώτες του 17ου και του 18ου αιώνα έστεκαν εντυπωσιασμένοι μπροστά στα ερείπια στη μέση της συριακής ερήμου, στο μισό περίπου της διαδρομής ανάμεσα στη Μεσόγειο και στην κοιλάδα του Ποταμού Ευφράτη.

Ο λόγος για την ανάπτυξή της είναι προφανής: η αρχαία Παλμύρα βρίσκεται κοντά σε μία όαση με φοίνικες, από τους οποίους παίρνει και το όνομά της (Παλμύρα σημαίνει η πόλη των Φοινίκων).

Η ιστορία της πόλης ξεκινά σε αυτή την όαση, όπου έκαναν στάση οι έμποροι. Η πόλη υπήρξε σταθμός στη διαδρομή των εμπορικών καραβανιών που έρχονταν από τη Βαβυλωνία και κατευθύνονταν προς τη Μεσόγειο.
Όπως και η Βενετία, υπήρξε εμπορικό κέντρο, μόνο που αντί για νερό είχε έρημο και αντί για πλοία, καμήλες.
Ανασκαφές έφεραν στο φως έναν νεολιθικό οικισμό 5.000 ετών, απόδειξη ότι η περιοχή κατοικήθηκε από πολύ νωρίς.
13 φωτογραφίες
Η Παλμύρα ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη υπό ρωμαϊκή κατοχή. Ωστόσο, τον 3ο αιώνα μ.Χ., οι ηγεμόνες της πόλης αμφισβήτησαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία και έφτιαξαν τη δική τους «αυτοκρατορία» που εκτεινόταν από την Τουρκία στην Αίγυπτο.
Η Ζηνοβία
Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με τη βασίλισσα Ζηνοβία, την όμορφη ηγέτιδα της Παλμύρας.
Η ιστορία της πόλης ξεκινά τον 3ο αιώνα μ.Χ, όταν η πόλη γίνεται βασίλειο υπό τον πρίγκιπα Οδαινάνθο. Μετά τον θάνατό του -πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρώμη τον «έβγαλε από τη μέση» επειδή αυτοαναγορεύτηκε «βασιλεύς των βασιλέων»-, κυβερνά η δεύτερη σύζυγός του, η Ζηνοβία, μητέρα του ανήλικου Βαμπαλλάτου.
Η Ζηνοβία -που ισχυριζόταν ότι η καταγωγή της «κρατούσε» από την Κλεοπάτρα- ήθελε να κάνει την Παλμύρα το αντίπαλον δέος της Ρώμης στην Ανατολή.
Πραγματοποίησε, έτσι, εκστρατείες στη Συρία, την Αίγυπτο και την Ανατολία, ενώ δεν δίστασε να κηρύξει τον εαυτό της αυτοκράτειρα και να δώσει στον γιο της τον τίτλο του Καίσαρα Αύγουστου.
Κατάφερε, μάλιστα,  με τα στρατεύματά της να φτάσει μέχρι τον Νείλο, προκαλώντας την άμεση -και σφοδρή- αντίδραση της Ρώμης. 
Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός νικά τα στρατεύματα της Παλμύρας το 272 μ.Χ, και η Ζηνοβία οδηγείται δεμένη με χρυσές αλυσίδες στη Ρώμη το 274 μ.Χ.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «επαναστάτρια» Ζηνοβία πεθαίνει από απεργία πείνας καθ' οδόν προς τη Ρώμη, άλλες -οι επικρατέστερες- ότι οι Ρωμαίοι έχτισαν μία βίλα στο Τίβολι, όπου η Ζηνοβία τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Εκεί φέρεται να πέθανε σε προχωρημένη ηλικία.
Υπάρχουν άπειρες μαρτυρίες που αναφέρονται στη Ζηνοβία, χαρακτηρίζοντάς την πολεμίστρια, αντάξια των ανδρών πολεμιστών.
Σε απεικονίσεις του 19ου αιώνα, η Ζηνοβία φορά χρυσό διάδημα και κοιτάζει το ηλιοβασίλεμα. 
Το 638 μ.Χ, η όαση κατακτήθηκε από τους Άραβες και στη συνέχεια κατελήφθη από τον Ταμερλάνο το 1401.
Τον 17ο αιώνα, τα ερείπια της πόλης ανακαλύφθηκαν τυχαία από δύο άγγλους περιηγητές.

Τα αξιοθέατα
Μέχρι σήμερα, η Παλμύρα υπήρξε μία από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες πολιτείες.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα συναντά κανείς την Λεωφόρο των Κιόνων που χωρίζει την πόλη σε δύο τμήματα. Το μήκος της αγγίζει τα 1.000 μέτρα και περιλαμβάνει διπλή παράλληλη κορινθιακή κιονοστοιχία με 128 κίονες.
Στην αρχή της Λεωφόρου των Κιόνων βρίσκεται η Μνημειακή Αψίδα με τις τρεις πύλες. Κατά μήκος της Λεωφόρου, υπάρχει ρωμαϊκό θέατρο, το ανάκτορο της Ζηνοβίας, το Πεδίο του Διοκλητιανού και η αγορά της πόλης, καθώς και το Τετράπυλο. 
Ξεχωρίζει, επίσης, η Κοιλάδα των Τάφων όπου βρίσκονται δεκάδες υπόγειοι και υπέργειοι τάφοι. 
Εντυπωσιακός είναι και ο ναός του Βαάλ, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε επί ηγεσίας του αυτοκράτορα Αδριανού.
Στην κορυφή του λόφου που υψώνεται πάνω από την πόλη, συναντά κανείς το αραβικό κάστρο Καλά'ατ ιμπν Μαάν του 17ου αιώνα.
Από το 1980, η αρχαία Παλμύρα έχει ενταχθεί στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συζητήθηκε και με τον Τσίπρα στη Μόσχα Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι «διατηρούν το ενδιαφέρον» για ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΟΛΘ


Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι «διατηρούν το ενδιαφέρον» για ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΟΛΘ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ.Πούτιν και ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλ.Γιακούνιν (πρώτος αριστερά) σε σύσκεψη   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μόσχα, Ρωσία
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι συνεχίζουν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση συναφών ελληνικών εταιρειών, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η επισκευαστική ROSCO και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο επικεφαλής τους Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Μιλώντας στο εναλλακτικό «κοινοβούλιο ειδικών», την Κοινωνική Συνέλευση της Ρωσίας, ο κ. Γιακούνιν είπε ότι «τίποτε δεν έχει σιωπήσει και όταν ο Α.Τσίπρας ήταν εδώ (σ.σ. στη Μόσχα), ζήτησε να έχουμε χωριστή συνάντηση και συνομιλήσαμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενδιαφέρονται κι εκείνοι για τη συνεργασία μας».

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Α.Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται δικαιωματικά και συμφώνησε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν, επομένως συνεχίζουμε την εργασία μας», σημείωσε ο Β.Γιακούνιν.

Όπως σημειώνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ - Νόβοστι, «οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα ήθελαν να αποκτήσουν τις ελληνικές αυτές εταιρείες ταυτοχρόνως».

Ωστόσο», συνεχίζει το πρακτορείο, «ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε την πρόθεση να διακόψει τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων και αυτών των εταιρειών. Αργότερα το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας έλαβε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, ότι οι, ήδη, προκηρχθέντες διαγωνισμοί για ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ακυρωθούν, εάν δεν έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πρώην υπουργος και στέλεχος του ΔΝΤ Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης πρόεδρος στο ΔΣ του «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης πρόεδρος στο ΔΣ του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αθήνα
Πρόεδρος στο ΔΣ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναλαμβάνει ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΔΝΤ, γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Είναι καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d' Etat) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II.

Διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed - Institut de Perspective Economique du Monde Mediterraneen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη.

Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 διατέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια.

Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς (μη Εκτελεστικό Μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ, Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης.

Ο κ. Ρουμελιώτης έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η προσωπική μαρτυρία του για «το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ. Πώς και γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μόλις 796 εκατ. ευρώ στον «κουμπαρά» Μειώθηκε το δημόσιο χρέος αλλά «στέρεψαν» τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους


Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το χρέος και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
xrimata
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης  ανήλθε στα 312,701 δισ.ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, σημειώνοντας πτώση από τα επίπεδα των 324,127 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014.
Ωστόσο, βάσει των στοιχείων του ΟΔΔΗΧ, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στις 31 Μαρτίου 2015 ανέρχονταν σε 796,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,574 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βάσω προς Ακη:«Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ» (οι διάλογοι)


21757600_EV_SM_200515_DIKH_TSOXATZOPOULOS22.limghandler
«Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη αποχωρώντας από το δικαστήριο όπου κατέθεσε στη δίκη για τις «χρυσές» μίζες.
Νωρίτερα, η κυρία Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρούσε δωροδοκία στις συμβάσεις για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Οπως κατέθεσε η κ. Παπανδρέου, την εισήγηση την έκανε πάντα ο υπουργός Αμυνας, ενώ δεν είχε ρόλο στις τεχνικές λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές των όπλων που προτείνονταν να αγοραστούν.
«Η εισήγηση γίνονταν συνήθως δεκτή. Οι φάκελοι με τα στοιχεία μας δίνονταν συνήθως την ώρα που μπαίναμε στις συνεδριάσεις», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός.
Πρόεδρος Ανθή Γκαμάρη: Μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία;
Β. Παπανδρέου: Βεβαίως θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία.Το ΚΥΣΕΑ δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου» είπε η Βάσω Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ, νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη, διά του δικηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση.
Στο Εφετείο παρούσα ήταν και η κυρία Σταμάτη, με την οποία ο πρώην υπουργός αντάλλαξε ένα φιλί προτού μπουν και οι δύο σιδηροδέσμιοι στο κτίριο (φωτογραφία κάτω).
Παράλληλα, να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο συγκατηγορούμενος εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.
Με γραπτή δήλωσή του, επικαλούμενος το περιεχόμενο των καταθέσεων του Κώστα Σημίτη και του Βαγγέλη Βενιζέλου, καλεί τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας «και όποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Ελληνες».
Γιάννος: «Κατάφερα να διορθώσω τη λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι»
Η δικη συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. «Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική» ανέφερε στο δικαστήριο το άλλοτε πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR – M1.
«Ημουν μελος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρονια» ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου και συνέχισε: «Η υπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».
Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR – M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη – επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για κανένα κόμμα.
Με προσεκτικές διατυπώσεις ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ηταν τιποτα γνωστο, καθώς μόνο οταν εγιναν οι δικες στην Γερμανια και την Ρωσια, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1.
Είπε στο δικαστήριο: «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικα, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλαδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει».
Αναπληρωτης εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;
Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που ειναι φοβερή, συνταρακτικη. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτική ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθηκες ζωης του…
Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Α. Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω απο εδω με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;
Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολιτες. Όμως να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Α. Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ απο κ. Τοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;
Γ. Παπαντωνίου: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του υπουργείου υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς, το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημιτης έπρεπε να κοπεί… Για τον λόγο αυτό όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Βάσω: «Δεν θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη»
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η Βάσω Παπανδρέου. «Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η μάρτυρας απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη αποχωρώντας.
Και όλα αυτά ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει το λόγο για να την ευχαριστήσει που ήρθε στο δικαστήριο.
Β. Παπανδρέου: Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε για τη διαδικασία αλλά για δωροδοκία…
Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα…
Β. Παπανδρέου: Για την υλοποίηση κατηγορείστε.
Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη, καμία δωροδοκία δεν υπήρξε.
Β. Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ , λυπάμαι αφάνταστα.
Α. Τσοχατζόπουλος: Το Συμβούλιο Άμυνας εισηγείται. Την απόφαση λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ.
«Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ»
Στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ακόμη: «Εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ όπως και όλος ο κόσμος. Το να καταρρέει αυτό που αγωνίστηκες ολόκληρη τη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό».
Η ίδια, επικαλούμενη την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση αλλά και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχτηκαν» σχετικά με την δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου.
«Όταν εγώ ήμουν υπουργός μπορεί να γίνονταν διάφορα… Εγώ είχα την ευθύνη» είπε και συνέχισε: «Υπήρξαν δωροληψίες και πριν και μετά την υλοποίηση των συμβάσεων, τι μου λέτε τώρα;».
Γ. Νικολάου (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Με ποιον τρόπο;
Βάσω Παπανδρέου: Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει.
Ο ισχυρισμός της κυρίας Παπανδρέου ότι κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Παγορόπουλου, συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σχολίασε: «Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι. Είναι δυνατόν; Στελέχη, υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα;».
http://lykavitos.gr/

Read more...