Του Βαγγέλη Δουράκη
«Σταθμός» για την Αθήνα η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι αναμένεται να δώσει κάποιο «σήμα» για την στάση που θα τηρήσουν περαιτέρω στις διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά –σε αυτή την φάση- επιλέγει να δηλώνει αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα μέσω διαρροών τις ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις στους θεσμούς και στις μεταξύ τους «κόντρες».
Στον αντίποδα η Ευρώπη ναι μεν εκτιμά πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και πως υπάρχει κοινός τόπος για να κλείσει το deal μέχρι τέλος του μήνα, αλλά …ανεπισήμως πηγές των θεσμών τονίζουν ότι το χάσμα είναι τεράστιο και ότι χρειάζονται «πειστικές προτάσεις» από την Αθήνα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στην «σκιά» των «άδειων» ταμείων συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το φυσιολογικό θα είναι να δώσει στις ελληνικές τράπεζες αυτά ακριβώς τα ποσά που χρειάζονται για να καλύψουν τα «κενά» που προκύπτουν από φυγή κεφαλαίων. «Καλό μαντάτο» θα ήταν για την Αθήνα να δώσει η Φρανκφούρτη περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονται και «άσχημο νέο» να «κουρέψει» τα ποσά που προορίζονται για Ελλάδα.
Και ενώ στην Φρανκφούρτη κρίνεται η «συντήρηση» της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει δια ζώσης εκ νέου το Brussels Group, δίνοντας ελπίδες πως ίσως κάτι «κλείσει» από τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Η «σκυτάλη» των συζητήσεων με τους θεσμούς, θα περάσει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ρίγα όπου θα μεταβεί για την Σύνοδο Κορυφής.
Όσον αφορά αυτές καθ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις κορυφαία στελέχη της ελληνικής πλευράς δήλωναν «πως η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» και προσέθεταν πως «υπάρχουν θέματα που δεν είναι στο τραπέζι, όπως τα εργασιακά».
Τόνιζαν ακόμη ότι για τα δημοσιονομικά, «οι θεσμοί είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία, τους δώσαμε και εμείς στοιχεία και κλείνουμε»
Άλλη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα» και πως «ο Γιούνκερ βοηθάει στην διαπραγμάτευση», αλλά σημείωναν πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου είναι χαλαρό με το χρέος και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η ΕΕ το αντίθετο».
Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι οι δανειστές θα «το τραβήξουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου