Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο


koutsoumpas
Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα ικανοποιεί τον ελληνικό λαό, προέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει ήδη σε θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews», ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους εταίρους ικανοποιώντας απαιτήσεις ομίλων και δανειστών.
«Όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι επώδυνες αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων θα είναι σε ισχύ, ενώ θα προστεθούν και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, όσο κι αν η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι» υποστηρίζει ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος θεωρεί πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον πάρει τη θέση της σοσιαλδημοκρατίας που παλιά κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει το πλασάρισμα μιας πολιτικής καθαρά αστικής, αντεργατικής με αριστερό φιλολαϊκό περιτύλιγμα».
Παράλληλα, θεωρεί ανοιχτό είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δεν βρίσκει όμως πιθανό και το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση.
Όσον αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο γγ του ΚΚΕ τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση και απειθαρχία στον κανονισμό του Δουβλίνου και στη συνθήκη Σένγκεν. «Άμεσα πρέπει να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, γρήγορη και δίκαιη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φύγουν στις χώρες τελικού προορισμού τους» τονίζει ο κ. Κουτσούμπας.
Με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ζητά να μην υπάρξει καμία περίπτωση κουκουλώματος της υπόθεσης και κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση», η οποία είναι «ναζιστική και στη δομή της και στην οργάνωσή της».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου Σεισμικές δονήσεις «ταρακούνησαν» την Πελοπόννησο


Σεισμικές δονήσεις «ταρακούνησαν» την Πελοπόννησο

Αθήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, σε θαλάσσια περιοχή στο νομό Λακωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση που έγινε στις 19:46 είχε επίκεντρο 8 χλμ ανατολικά της Νεάπολης Βοιών και 173 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος του σεισμό εντοπίστηκε στα 19 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμός στην Ηλεία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Αμαλιάδας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμών με επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην κοινότητα Βάρδα της Ηλείας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο πρόκειται για μία δόνηση που εντάσσεται στην συνηθισμένη σεισμικότητα της περιοχής, ωστόσο το φαινόμενο παρακολουθείται.

Από τη σεισμική δόνηση δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ο σεισμός είχε μικρή διάρκεια, αλλά συνοδευόταν από υπόκωφη βοή.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους το 74,5%...


...σε δημοσκόπηση της "Κάπα Research"...
Σε δημοσκόπηση της "Κάπα Research" για το "Βήμα της Κυριακής" φαίνεται ότι το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι...
δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της εκκλησίας.

Η πλειονότητα θεωρεί ότι ο ρόλος της εΕκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. 
Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ το 43,9% υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί...

Read more...

Κρεμλίνο: Δεν υπήρξε συμφωνία...


Κρεμλίνο: Δεν υπήρξε συμφωνία για χορήγηση 3-5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
... για χορήγηση 3-5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα...
Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικοού Spiegel.

«Όχι δεν...
υπήρξε», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε στον αέρα του ραδιοσταθμού Business FM και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων». Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι:

Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια.

Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο «ελληνικό αγωγό» κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι «εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019» και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.

«Καλή η συμφωνία με την Ρωσία για το αέριο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Read more...

Με Φώφη στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ...


Με Φώφη στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου επιστρέφει
...ο Παπανδρέου επιστρέφει...
Είναι ξεκάθαρο πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, προκάλεσε αντιδράσεις. Πρώτα απ´ όλα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο κύριος Παπανδρέου...
σε συνέντευξη του αποκάλυψε πως ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες μόλις αποχωρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ. Ως τώρα το φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ προβάλει η κυρία Φώφη Γεννηματά. Για αυτό ακριβώς το λόγο ο κύριος Βενιζέλος ανησυχεί και κάνει δεύτερες σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει.

Για τους Βενιζελικούς θεωρείται αδιανόητο να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου. Στον πρώην πρωθυπουργό χρεώνουν την απώλεια της τρίτης θέσης στις τελευταίες εκλογές. Έτσι θα δοθεί μεγάλη μάχη πρώτον για να μην κερδίσει η κυρία Γεννηματά στις εκλογικές διαδικασίες και δεύτερον αν δεν τα καταφέρουν θα δοθεί μάχη στο εσωτερικό του κόμματος για να μην επιστρέψει ο Παπανδρέου. Οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι βενιζελικοί και για το Γιώργο Παπανδρέου και για την κυρία Γεννηματά ειναι σκληρές.

Επίσης συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν βέβαιο πως ο μηχανισμός Παπανδρέου και των στελεχών του κινήματος θα κινητοποιηθούν υπέρ της κυρίας Γεννηματά στις εκλογές που θα γίνουν για την θέση του προέδρου.

Οπότε, θα γίνει προσπάθεια με τις κατάλληλες κινήσεις να αποκλειστούν από τις διαδικασίες εκείνοι που αποχώρησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη προς άλλες πολιτείες.

newpost.gr

Read more...

Ρωμανιάς: «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ»...


Ρωμανιάς: «Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ»«Δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Τα ελλείμματα είναι τεράστια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην...
εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Ρωμανιάς διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενσωμάτωσης του Ταμείου του (ΤΣΑΥ) στον ΟΑΕΕ, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν διαφαίνεται να έχει σωτηρία. «Είμαστε υπέρ των ενοποιήσεων, αλλά υπό όρους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν νοούνται ενοποιήσεις σαν αυτές που έγιναν το 2012 με τα επικουρικά, όταν πλεονασματικά ταμεία ενοποιήθηκαν με ελλειμματικά. Σήμερα, το μεγάλο επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις».

Ο κ. Ρωμανιάς απευθυνόμενος στους γιατρούς διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και ότι θα υπάρξει σεβασμός των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, καθώς και ότι δεν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας. Για τους άντρες - διευκρίνισε - ισχύει η 35ετία.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μονοσυνταξιούχων, θα αντιμετωπιστεί - είπε - μετά τον Ιούνιο. «Αυτή την περίοδο», σημείωσε, «σβήνουμε φωτιές με πολιτικό κόστος».

Read more...

Κουρουμπλής: «Προσπελάσιμο δημόσιο σύστημα υγείας...


 Π. Κουρουμπλής: «Προσπελάσιμο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλους του πολίτες»
...σε όλους του πολίτες»...
«Το σύστημα υγείας πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να είναι προσπελάσιμο σε όλους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο υπουργός επανέλαβε τη...
δέσμευση του πρωθυπουργού, όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας, για την πρόσληψη 4.500 υγειονομικών. Σε αυτούς - σημείωσε - προστίθενται άλλοι 1.500 επικουρικοί γιατροί με διετείς συμβάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την πρόσληψη 500 γιατρών και νοσηλευτών που θα καλύψουν τα κενά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος ανέφερε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις, και σημείωσε ότι με μνημονιακούς προϋπολογισμούς  - έναν από τους οποίους χειρίζεται και η σημερινή κυβέρνηση - δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Πρόσθεσε ότι προς το τέλος του χρόνου θα ζητήσουμε συμπλήρωση στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι όταν οι δημόσιες δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 4,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσο όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 7%, δεν μπορείς να μιλάς για σωστή δημόσια υγεία. Χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού, είπε.

Ο γενικό γραμματέας του ΠΙΣ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών) κ. Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρθηκε στα προβλήματα των Νοσοκομείων που επιδεινώθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά και στα εμπόδια συναντούν οι ανασφάλιστοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι - όπως είπε - ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.

ΒΗΜΑ

Read more...

Στρατούλης: Δεν χρειάζονται νέες εκλογές, ή δημοψήφισμα...




«Βλακείες» χαρακτήρισε τα σενάρια για υιοθέτηση διπλού νομίσματος...
«Έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή και δεύτερον στήριξη του λαού, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις που παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 
50% και ξέρουμε ότι ο λαός μας στηρίζει. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε νέες εκλογές, ή δημοψήφισμα αφού έχουμε...
νωπή λαϊκή εντολή. Για το ζήτημα αυτό έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κι έχει τονίσει πως η λαϊκή εντολή που έχουμε είναι ισχυρή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. 

Ο  Στρατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της, χαρακτηρίζοντάς τις «σινικό τείχος» και «αδιαπέραστες γραμμές».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αγγίξει η κυβέρνηση τα ανώτατα όρια συνταξιοδότησης, ενώ σημείωσε ότι κρίνεται επιτυχημένη η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς παρατηρείται ανταπόκριση και από τις μικρές επιχειρήσεις, με το συνολικό ύψος των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί σε 16 ημέρες να ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ για υιοθέτηση διπλού νομίσματος από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «βλακείες», αποδίδοντάς το στο πλαίσιο των πιέσεων για την παράδοση άνευ όρων της χώρας στις αιτιάσεις των δανειστών.. 


Read more...

«Δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές» Δραγασάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου


Δραγασάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας στοΒήμα της Κυριακής πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο κ. Δραγασάκης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.

«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Άμεσα η προκαταβολή» στην Αθήνα για τον αγωγό Turkish Stream από τη Ρωσία ...

Ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ...
H συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Αθήνας για τον αγωγό Turkish Stream πρόκειται να υπογραφεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, και μπορεί να φέρει άμεσα στα ελληνικά δημόσια ταμεία έως και 5 δισ. ευρώ, οπως...
αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Αγορά».

Τα κεφάλαια θα αποτελούν, αναφέρεται, προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης. Η συμφωνία, αναφέρεται, «θα υπογραφεί πιθανότατα την Τρίτη».  αναφορά γίνεται από ελληνική κυβερνητική πηγή κοντά στις συνομιλίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με τον έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση για την είχε ληφθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.


Το ύψος της προκαταβολής προς την Αθήνα θα κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό ανέφερε χαρακτηριστικά πως η συμφωνία «μπορεί να γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα». Το έργο του Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2019.

Το θεμα του αγωγού σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης (ΣΚΑΙ). Οπως είπε: «Ο αγωγός θα γίνει για να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας» και τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα όποια χρήματα δοθούν θα είναι προκαταβολή έναντι των κερδών που θα έχει η χώρα μας και θα πάνε για την ανάπτυξή της».

Read more...

Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής...



 Συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού...
Τη Δευτέρα ξεκινάει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι 69 κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 
Ο...
Αντιφασιστικός Συντονισμός καλεί σε συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού (Δημαρχείο Κορυδαλλού, Γρηγορίου Λαμπράκη 240), κατά την έναρξη της δίκης.


Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκινά το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου, αποτελεί ιστορική διαδικασία που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκης στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήδη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από δικηγόρους και δημοσιογράφους, καθώς η αίθουσα που επελέγη δεν μπορεί να καλύψει τις πρακτικές ανάγκες, σε χώρο και υποδομές, για την ομαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους και την ανάγκη δημοσιότητας της διαδικασίας. 

Ο προβληματισμός δικηγόρων, αλλά και των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που θα βρεθούν στον Κορυδαλλό για την ιστορική δίκη, σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των παραγόντων της υπόθεσης. Οι κατηγορούμενοι είναι 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίες είναι περίπου 130.

Οι 69 κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα κρίνει εάν τελικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα, απόφαση που ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο αν το κόμμα κηρυχθεί παράνομο, ή εάν οι εγκληματικές ενέργειες μελών του «Λαϊκού Συνδέσμου» αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» άσχετα με τις κομματικές επιλογές.

Η έδρα

Η έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε να δικάσει τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον Στέλιο Κωσταρέλλο.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθήσουν με αλαφαβητική σειρά οι:


Ιωάννης Άγγος,
Διονύσης Αγιοβλασίτης,
Δημήτρης Αγριογιάννης,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης,
Κυριάκος Αντωνακόπουλος,
Γεώργιος Αποστολόπουλος,
Νικόλαος Αποστόλου,
Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης,
Χρήστος Γαλανάκης,
Σάββας Γαρουφαλλάκης,
Γεώργιος Γερμενής,
Αντώνιος Γρέγος,
Αριστόδημος Δασκαλάκης,
Γεώργιος Δήμου,
Μάρκος Ευγενικός,
Ελένη Ζαρούλια,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Ιωάννης Καζατζόγλου,
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης,
Γεώργιος Καλπιτζής,
Ηλίας Κασιδιάρης,
Ιωάννης Καστρινός,
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός,
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης,
Νικόλαος Κούζηλος,
Δημήτρης Κουκούτσης,
Ιωάννης Λαγός,
Διονύσης Λιακόπουλος,
Θωμάς Μαριάς,
Αρτέμης Ματθαιόπουλος,
Εμμανουήλ Μαυρικάκης,
Μαργαρίτα Μικελλάτου,
Αναστάσιος Μιχάλαρος,
Νίκος Μιχαλολιάκος,
Νικόλαος Μίχος,
Θωμάς Μπαρέκας,
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης,
Νικολέτα Μπενέκη,
Αντώνιος Μπολέτης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Ηλίας Παναγιώταρος,
Αναστάσιος Πανταζής,
Νικόλαος Παπαβασιλείου,
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,
Χρήστος Παπάς,
Γεώργιος Πατέλης,
Γεώργιος Περρής,
Γεώργιος Πετράκης,
Βενετία Πόπορη,
Γεώργιος Ρουπακιάς,
Σταύρος Σαντοριναίος,
Βασίλης Σιατούνης,
Γεώργιος Σκάλκος,
Θεώνη Σκαρπέλη,
Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη,
Γεώργιος Σταμπέλος,
Χρήστος Στεργιόπουλος,
Θεόδωρος Στέφας,
Αθανάσιος Στρατός,
Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας,
Λέων Τσαλίκης,
Αθανάσιος Τσόρβας,
Νικόλαος Τσόρβας,
Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης,
Αναστάσιος Χιλιός,
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης,
Εμμανούηλ Ψυλλάκης
Τρεις από τους κατηγορούμενους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά την εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής, και τον Αν. Χιλιό, που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Δύο από τα, κατά το κατηγορητήριο, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, oι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, στην πορεία των ανακρίσεων διαφοροποιήθηκαν από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποκηρύσσοντας τις βίαιες πρακτικές των πρώην συντρόφων τους στη Χρυσή Αυγή. 

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις τους δεν επηρέασαν την κρίση των δικαστών, οι οποίοι στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρούν τον μεν Στ. Μπούκουρα «επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου» με ρόλο εντολέα ρατσιστικών επιθέσεων, τον δε Χρ. Αλεξόπουλο «εκφραστή των θέσεων» της Χρυσής Αυγής με «δημόσια ρητορική μίσους» κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά κατά των ομάδων ή των ατόμων που έχει στοχοποιήσει η οργάνωση ως «φυλετικούς ή πολιτικούς της εχθρούς».

Το χρονικό μετά τη δολοφονία Φύσσα

Η δράση της Χρυσής Αυγής τέθηκε στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι άρχισαν να αποκαλύπτουν συντονισμό στελεχών και μελών της οργάνωσης το επίμαχο βράδυ, όταν ο δολοφόνος του μουσικού ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο που βρισκόταν ο Π.Φύσσας με φίλους του.

Μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν καταγραφεί και λίμναζαν ως μεμονωμένες δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

«Ανυπόστατο» το δημοσίευμα του Reuters Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα «ξύνει τον πάτο του βαρελιού»


Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα «ξύνει τον πάτο του βαρελιού»
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντάς το με κατηγορηματικό τρόπο, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα σε όλο το Δημόσιο τομέα, ύψους 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Απριλίου.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι «σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο κυνήγι για μετρητά προκειμένου να μείνει ζωντανή, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει ότι «αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ελλείψει προόδου στις διαπραγματεύσεις Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει σενάρια πληρωμής μισθών στην Ελλάδα με υποσχετικές

Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει σενάρια πληρωμής μισθών στην Ελλάδα με υποσχετικές
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Φρανκφούρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το «I Owe You»), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.

Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο [...] Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ'...


Μετά από διήμερη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ζητήματα τρομοκρατίας, δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ως...
σημεία έντονης τριβής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που επιφέρουν απόλυση κρατουμένων και έκτιση του υπόλοιπου της ποινής ισοβιτών με αναπηρία μεταξύ των οποίων σε κατ' οίκον περιορισμό και καταργούν τον «κουκουλονόμο». Ωστόσο, η συζήτηση του νομοσχεδίου την ώρα που το ΕΚΠΑ τελούσε υπό κατάληψη και η κυβέρνηση εμφάνιζε συμπτώματα βραχυκυκλώματος στο ζήτημα του μεταναστευτικού έδωσε ευκαιρία στην ΝΔ, στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να επιτεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και πως με τις προωθούμενες διατάξεις η χώρα εναρμονίζεται με το δια ταύτα καταδικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με παρεμβάσεις του ξεκαθάρισε ότι τα άρθρα εκπληρώνουν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Βασίλη Κικίλια που ανέλαβε ως εισηγητής το βάρος της εκπροσώπησης κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρουσφέτι σε τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές» και διατάξεις του ως «φωτογραφικές» για την ευνοϊκή μεταχείριση του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού. Επιπροσθέτως, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε τις διατάξεις «αντιμεταρρυθμίσεις» που ενισχύουν την θέση των «πλουσίων των φυλακών εις βάρος των φτωχοδιαβόλων»...

Read more...