Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συζήτηση για Δικαιοσύνη και διαπλοκή Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Τσίπρας-Μητσοτάκης


Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Τσίπρας-Μητσοτάκης
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε μονομαχία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπράγματευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και καλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμματάσχουν στην επιτροπή.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ.Όπως αναφέρει το Βήμα, στη σκιά των διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στο γραφείο του οκτώ φακέλους με διάφορες υποθέσεις και της πληροφορίας από τη Συγγρού ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του στοιχεία για μια «αποκάλυψη βόμβα», τα δυο κόμματα ακόνισαν τα... μαχαίρια τους το τριήμερο που πέρασε και έδειξαν ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.
Την πολεμική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, της οποίας ενδεικτική είναι η σύγκρουση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, επιτείνουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται την Τρίτη και οι οποίες αναφέρουν πως ο Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ήταν ιδιοκτήτης και δικαιούχος της εταιρείας για την οποία πλήρωσε πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ, και όχι απλός διαχειριστής.
Προϊδεάζοντας για το κλίμα στην αποψινή συνάντηση, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Παππάς έχουν εκτοξεύσει απειλές ότι θα μιλήσουν με «ονόματα και διευθύνσεις». Σύμφωνα όμως με την αντιπολίτευση, οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς δεν θα μείνουν ανενόχλητοι στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως δημόσιοι κατήγοροι.

Πιθανολογείται και αναμένεται, δε, ότι θα ζητηθούν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες εμφανίζεται διασύνδεση κυβερνητικών στελεχών και κέντρων με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.

Επιπλέον, σφοδρή αναμένεται η επίθεση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί, τέλος, πως τη Δευτέρα το μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, προφανώς με έγκριση του κ. Τσίπρα, εκμεταλλευόμενη παράνομο υλικό, εξαπέλυσε δολίως, παντελώς αβάσιμη επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο και χρησιμοποίησε ως πρόσχημα καταγεγραμμένες από κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως μεμπτό σημείο και καμία σχέση με υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη, διέρρευσαν παρανόμως και παρανόμως δημοσιεύθηκαν.

Στο θέμα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Είπε ότι στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ανάλογη» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Βαθύτατα ταλαιπωρημένη η Δικαιοσύνη» Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια με πόρισμα τον Μάιο


Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια με πόρισμα τον Μάιο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί «θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος», ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου.
Απευθυνόμενος πάλι στον κ. Μητσοτάκη ζήτησε εξηγήσεις για τις σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ, μιλώντας για υπηρεσίες που προσέφεραν τα μέλη του κυκλώματος σε στελέχη της ΝΔ.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην επιτροπή.
«Ταλαιπωρημένος θεσμός»
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ. Μίλησε για παρεμβάσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και «από την επιχειρηματική ελίτ και την ολιγαρχία χρήματος». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός από παρεμβάσεις, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, αλλά και από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο κακής ποιότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τσατάνη έθεσε τρία ερωτήματα: Ποιος ζήτησε την μεταξύ τους συνάντηση, πώς έφτασε η υπόθεση Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη και πώς άλλαξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε οκτώ μήνες.
Εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην αντιπολίτευση, υποστήριξε πως η ΝΔ «με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θεώρησε ότι θα μπορεί να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης και να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με τα μέσα της διαπλοκής. Νόμισε ότι είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές».
Οι 13 περιπτώσεις
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη:
  • Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.
  • Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.
  • Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συνέχεια, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.
  • Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
  • Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.
  • Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.
  • Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.
  • Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
  • Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού
  • Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χ.Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαστούν με πιο ευνοϊκό νόμο, ο οποίος καταργήθηκε σε λίγες ημέρες.
  • Παρέμβαση με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.
  • Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
  • Έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων των Πρωτοδικείων.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απροθυμία ελέγχου στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ενώ μίλησε για την ανάγκη αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, «για να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί όπως οι άλλοι πολίτες».
«Είναι τέτοια η αλαζονεία και ο εξουσιαστικός φανατισμός του συστήματος που οικοδομήσατε και τέτοια η ασυδοσία του, που ειλικρινά δεν ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω αυτή την ομιλία. Εκτός από το να συγκαλύπτει φίλους του, το σύστημα αποτελούσε τον ενορχηστρωτή της διαφθοράς» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εγκρίθηκε από το ΔΣ ΔΕΗ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών για οφειλές


ΔΕΗ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών για οφειλές
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, που προβλέπει για μεταβατικό διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, είναι τα εξής:

1. Για διάστημα 4 μηνών (από 1.4.2016 μέχρι και 31.7.2016) όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.

Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα.

Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

2. Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών, ως εξής:

Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:

* Προκαταβολή: 5% της συνολικής οφειλής
* Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):

* Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής
* 18 μηνιαίες δόσεις

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

3. Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.

Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επισημαίνει σε δηλώσεις του τα εξής:

«Όλοι έχουν πλέον την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της επιχείρησης, πράγμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ευρωστία. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επιχειρηματικών πελατών».

Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εκτός του ότι επιλύουν μια χρονίζουσα σοβαρή εκκρεμότητα, εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης που εγκαινιάζει η ΔΕΗ από 1ης Απριλίου με το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς επιχειρηματικούς πελάτες παρέχοντας έκπτωση 10% στην αξία του ρεύματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για λόγους ασφαλείας Απομακρύνουν τις οικογένειές τους από τη νότια Τουρκία οι Αμερικανοί


Απομακρύνουν τις οικογένειές τους από τη νότια Τουρκία οι Αμερικανοί
Απομακρύνονται οι οικογένειες του στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται στη βάση του Ιντζιρλίκ   (Φωτογραφία:  Reuters )
Ουάσινγκτον
Εντολή για την αποχώρηση των οικογενειών Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού από τμήματα της νότιας Τουρκίας εξέδωσαν την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, εξαιτίας φόβων για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Απομακρύνονται με δαπάνη της αμερικανικής κυβέρνησης οι οικογένειες του πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα και οι συγγενείς του στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται στη βάση του Ιντζιρλίκ, τη Σμύρνη και τα Μούγλα.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι η απομάκρυνση γίνεται «εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες για «αυξημένες απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη την Τουρκία», καλώντας τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης...




...για τον Λεωνίδα Μπόμπολα...

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας εναντίον του επικεφαλής της εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα (της γνωστής οικογενείας) και του διευθυντή της επίσης ελληνικής εταιρείας ENVIROPLAN, Θεοφάνη Λώλου, σε...
σχέση με τις έρευνες που γίνονται στην Κύπρο για το σκάνδαλο με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Νωρίτερα ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν ή να επιβληθούν όροι σχετικά με την άφιξη ή μη οποιουδήποτε καταζητούμενου. Το σχόλιο αφορούσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Λ. Μπόμπολας θέτει όρους για να παρουσιαστεί αυτοβούλως στην Κύπρο και να συλληφθεί.

«Θέλω απλώς να διευκρινίσω» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, «ότι τα εντάλματα σύλληψης εναντίον οποιουδήποτε προσώπου εκδίδονται για να εκτελούνται. Με αυτήν την έννοια πρόκειται να.. προχωρήσουμε -και έχω ήδη δώσει οδηγίες- για την άμεση έκδοση ενταλμάτων, ευρωπαϊκών, σύλληψης των δύο αυτών προσώπων, τα οποία φάνηκαν -ως αποτέλεσμα των αστυνομικών ανακρίσεων- να ενέχονται στην υπόθεση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εις βάρος του Λ. Μπόμπολα έχει εκδοθεί ήδη ένταλμα σύλληψης και, σε περίπτωση που έρθει στην Κύπρο, θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, για να ζητηθεί η προφυλάκισή του.

Το ένταλμα αφορά μαρτυρίες και στοιχεία, σε σχέση με την πληρωμή μιζών από την εταιρεία Helector, του ομίλου Μπόμπολα σε αξιωματούχους στην Κύπρο, ώστε να επιλεγεί η Helector για την διαχείριση απορριμμάτων, παρά το ότι οι τιμές που πρόσφερε ήταν πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους.

Την καταβολή μιζών έχουν επιβεβαιώσει νυν και πρώην στελέχη της Helector, που έχουν συλληφθεί, αναφέροντας ότι κανένα ποσόν δεν πληρωνόταν, χωρίς γνώση και εντολή του Λεωνίδα Μπόμπολα.

zoornalistas.blogspot.gr

Read more...

Προεξοφλούν πριν ακούσουν...




Πριν γίνει η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της δικαιοσύνης, της διαπλοκής και της διαφθοράς, τα κόμματα της...

αντιπολίτευσης και ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Δεν χρειάστηκε να ακούσουν τους πολιτικούς αρχηγούς, την αντιπαράθεσή τους, τα στοιχεία. Ήταν σίγουροι ότι ο Τσίπρας θα άνοιγε τον κουβά με τη λάσπη και θα πέταγε ψέματα, συκοφαντίες και δηλητηριώδεις φήμες κατά των αντιπάλων του και εναντίον κάποιων μέσων ενημέρωσης, ενώ οι ηγέτες των σοβαρών κομμάτων θα υπερασπίζονταν τη δημοκρατία από τους βέβηλους λαϊκιστές, οι οποίοι εκτός όλων των άλλων ξεφτιλίζουν την Αριστερά - ναι, νοιάζονται για την τιμή της Αριστεράς οι δεξιοί, οι εξτρεμιστές του Κέντρου και οι διαπλεκόμενοι!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη δημόσια σκηνή:

- Γιατί είναι τουλάχιστον περίεργο να αποθεώνονται ως πράξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια οι αποκαλύψεις που εκθέτουν κυβερνητικά στελέχη και να χαρακτηρίζονται συκοφαντικά όσα αναφέρονται σε ενέργειες ή παραλείψεις παραγόντων του συναινετικού δικομματισμού κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του.

- Γιατί είναι οπωσδήποτε προκλητικό να χαρακτηρίζεται αντιθεσμική και αντισυνταγματική η άσκηση ελέγχου σε αποφάσεις που πήραν αξιωματούχοι, με τις οποίες ευνοήθηκαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι σκανδαλώδες να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της νομιμότητας κόμματα και πολιτικοί που έχουν πλούσιο και κακόφημο παρελθόν στο πεδίο της ηθικής και στο πεδίο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

- Γιατί είναι σίγουρα ύποπτο να φωνάζουν για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών εκείνοι που είχαν κάνει σουρωτήρι τους θεσμούς και παρενέβαιναν για να προστατεύσουν φίλιες δυνάμεις με μεταμεσονύχτιες τροπολογίες.

- Γιατί είναι προσβλητικό να θορυβούν υπέρ της ελευθεροτυπίας όσοι εκμεταλλεύθηκαν τη δύναμη που είχαν αποκτήσει, λόγω των σχέσεων διαπλοκής με τις εξουσίες, και είχαν μετατρέψει τα μέσα επικοινωνίας σε όργανα προώθησης των επιχειρηματικών σχεδίων τους και εξουδετέρωσης των ανταγωνιστών τους.

Τάσος Παππάς 

efsyn.gr

Read more...

Τι αλλάζει στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων...


Τι αλλάζει στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων


Με την απλή γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή θα είναι εφικτή πλέον και στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς χθες το...
Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το οποίο απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες αδειοδότησης σε τρεις κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που παράγουν το 25% του ΑΕΠ.

Βασικό κορμό του νέου καθεστώτος αδειοδότησης θα αποτελέσει η αρχή «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω», όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική,το σχέδιο που αφορά την απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος στο επιχειρείν παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη (φωτ. αρχείου).

Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη αφορά την απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος για τις δραστηριότητες της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων.

Οπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, οι ομάδες εργασίες των συναρμόδιων υπουργείων υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των τελικών προτάσεων που τον προσεχή Ιούνιο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, για τις δραστηριότητες των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), θα καταργηθούν όλες οι έως σήμερα απαιτούμενες άδειες για το 90% των δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ενεργοποιούνται με απλή δήλωση γνωστοποίησης στην αρμόδια αρχή.

Στο ίδιο πλαίσιο θα καταργηθεί και η διαδικασία της προέγκρισης ως ξεχωριστή διοικητική πράξη.

Οι προωθούμενες αλλαγές ως προς τις μεταποιητικές δραστηριότητες τροφίμων και ποτών αφορούν την κατάργηση των απαιτούμενων αδειών και ένταξη στη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης όλων των δραστηριοτήτων εκτός των ζωικών προϊόντων ώστε η χώρα να εναρμονιστεί με την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική.

Σημειώνεται ότι η ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει έγκριση ύστερα από επιτόπιο έλεγχο πριν από τη λειτουργία της μονάδας μόνο για τα ζωικά προϊόντα ενώ στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται σχετική απαίτηση για το σύνολο της βιομηχανίας τροφίμων.

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τα παραδοτέα των ομάδων εργασίας της υφιστάμενης κατάστασης προκύπτει ότι το υπάρχον σύστημα στηρίζεται υπερβολικά σε εκ των προτέρων διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ οι εκ των υστέρων έλεγχοι περιορίζονται σε ελέγχους παραπόνων χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και πλάνο, το οποίο θα στηρίζεται στο πραγματικό ρίσκο που έχει η δραστηριότητα για το δημόσιο συμφέρον.

Υπ’ αυτό, το πρίσμα, οι ομάδες εργασίας με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, δομούν το νέο σύστημα αδειοδότησης, με ένα σύστημα ταξινόμησης κινδύνων.

enikonomia.gr

Read more...

Σχέδιο για εξόφληση φόρου σε 8 δόσεις...


Σχέδιο για εξόφληση φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις

Στην αλλαγή του αριθμού των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με...
πληροφορίες του «Έθνους», το σχέδιο που προωθείται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσής τους σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φτάσουν τις οκτώ αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων (έως τα τέλη Ιουλίου, τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τέλη Νοεμβρίου) που ισχύει σήμερα.

Όσο πιο νωρίς υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωσή του τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φόρου. Αντίθετα όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος να υποβάλει τη δήλωση τόσο θα συρρικνώνονται οι δόσεις.

Έτσι όποιοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τον Απρίλιο, θα εξοφλήσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο, ενώ έναν μήνα αργότερα η υποβολή της δήλωσης θα οδηγεί σε επτά μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρει και παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου. Οι λογιστές-φοροτεχνικοί έχουν ήδη ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές που επήλθαν τόσο στα φορολογικά έντυπα όσο και στη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Read more...

«Η Γερμανία πρέπει να δεχτεί 28.000 πρόσφυγες...




...κατευθείαν από Ελλάδα»...

«Η Γερμανία πρέπει να δεχθεί 28.000 πρόσφυγες κατ' ευθείαν από την Ελλάδα, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο...
γερμανικό μερίδιο της πανευρωπαϊκής κατανομής των 160.000 προσφύγων» είπε η βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ σε συνέντευξή της στον δημοσιογραφικό όμιλο «RedaktionsNetzwerk Deutschland»του Ανόβερου.

Η Ροτ επέκρινε επίσης δριμύτατα τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η Ευρώπη έχασε με αυτήν τη συμφωνία την ψυχή της και ξεπούλησε τις αξίες της», υποστηρίζοντας μεν την συμφωνηθείσα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, διότι η χώρα αυτή έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από όλες μαζί τις χώρες της Ε.Ε., επικρίνοντας όμως την Ευρώπη διότι «η ανταλλαγή Συρίων προσφύγων είναι ένα παράλογο σχέδιο, μια απίστευτα βρώμικη εμπορία ανθρώπων» όπως είπε η γερμανίδα πολιτικός.

Επιπλέον, η Ευρώπη «υποχρεώθηκε σε ένα όρκο σιωπής απέναντι στην Τουρκία. Καμιά κριτική (δεν γίνεται) πλέον για τις εσωτερικές συνθήκες οι οποίες καταλήγουν στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν» και έτσι η Ε.Ε. γίνεται «συνυπεύθυνη στο γκρέμισμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία» τόνισε η Ροτ.

Read more...

Παραδόθηκε ο αεροπειρατής...


Αεροπειρατεία Κύπρος: Η αστυνομία ετοιμάζεται για έφοδο

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία στην Κύπρο. Ο δράστης λίγο μετά τις 2.30 συνελήφθη, ενώ όλοι οι όμηροι είχαν απελευθερωθεί. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε...
με τα χέρια ψηλά και όπως φάνηκε τελικά δεν είχε εκρηκτικά. Αυτή την ώρα ανακρίνεται.

Λίγο πριν είχαν μεταδοθεί εικόνες τηλεοπτικών μέσων στις οποίες ένας από τους επιβαίνοντες πηδούσε για να σωθεί από παράθυρο του πιλοτηρίου. Στη συνέχεια φάνηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι να βγαίνουν από την πόρτα και να κατεβαίνουν τη σκάλα. Αμέσως αστυνομικοί έτρεξαν και τους παρέλαβαν.

Το θρίλερ ήταν σε εξέλιξη από τις 8.30 το πρωί όταν έγινε γνωστή η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Egyptair στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Οι αρχές μιλούν για άτομο ασταθούς ψυχικής κατάστασης.



Read more...