Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ECOFIN: Η κρίση δεν θα εξαπλωθεί στην Ισπανία...



Ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης, αποτρέποντας την...
περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους.

«Η Ισπανία δεν αποτελεί πρόβλημα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου.

Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Πορτογαλία άργησε πάρα πολύ να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο η γνώμη των περισσότερων είναι ότι η κρίση κορυφώθηκε με την Πορτογαλία και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Wolfgang Schaeuble. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι ανησυχίες μας, ωστόσο βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
capital.gr


Read more...

«Διευκολύνετε τους Έλληνες μετανάστες»

Εγκαταλείπουν τη χώρα οι Έλληνες


http://img.protothema.gr/C97AF5A2855D34CA1341FCA9E26BB2A0.jpg
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάνει παραστάσεις προς το ομοσπονδιακό Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, από το οποίο ζητά να δει με «ευαισθησία» το αίτημα Ελλήνων πολιτών να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος», τον τελευταίο καιρό, ο «Νέος Κόσμος», αλλά και ομογενειακοί φορείς, κατακλύζονται από αιτήματα Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.
Λόγω των μεταναστευτικών διατάξεων που ισχύουν σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον από την Ελλάδα να πάρει βίζα για να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο άτομα που έχουν σχέση με την Αυστραλία (π.χ. έχουν γεννηθεί σε αυστραλιανό έδαφος ή είναι παιδιά Αυστραλών πολιτών).

Με αφορμή, λοιπόν, τα πολυάριθμα αιτήματα, ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε από την Ελληνική Κοινότητα να αναπτύξει σχετική πρωτοβουλία και να θέσει το θέμα στις αυστραλιανές Αρχές και ο πρόεδρός της Κ. Β. Παπαστεργιάδης ανταποκρίθηκε πρόθυμα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαστεργιάδης, εμφανίστηκε ο ίδιος ενώπιον διακομματικής επιτροπής για τον Πολυπολιτισμό, όπου διατύπωσε τις θέσεις της Κοινότητας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε το αίτημα να επιτραπεί και πάλι η μετανάστευση από την Ελλάδα.
Τα μέλη της επιτροπής (τρεις Εργατικοί γερουσιαστές και τρεις Φιλελεύθεροι), ανέφεραν ότι γνωρίζουν το όλο θέμα και εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ελληνική Κοινότητα για την πιθανή αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης έγραψε και απέστειλε και σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, όπου θέτει ξανά το όλο ζήτημα, αλλά ζητά και προσωπική συνάντησή μαζί του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γράφω εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΕΟΚΜΒ ), τον μεγαλύτερο από πλευράς μελών ελληνικό οργανισμό στο Νότιο Ημισφαίριο, με πολλές χιλιάδες μέλη και ένα δίκτυο που συνεργάζεται με περισσότερες από 120 ελληνικές οργανώσεις στη Βικτώρια.

Από το 1897 όπου ιδρύθηκε η ΕΟΚΜΒ, ο οργανισμός μας έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς του Έλληνες μετανάστες σε σχέση με την άφιξη και εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής μεταναστευτικής περιόδου, ο οργανισμός μας ήταν ένα από τα κύρια κέντρα βοήθειας νεοαφιχθέντων μεταναστών από την Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, η σημερινή ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, γεγονός το οποίο έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτες της Ελλάδας.
Η ΕΟΚΜΒ κατακλύζεται σε καθημερινή βάση με ερωτήσεις και αιτήματα για βοήθεια από Έλληνες πολίτες όσον αφορά τη μετανάστευση στην Αυστραλία.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν έχουν υψηλή ειδίκευση και είναι εκπαιδευμένα άτομα. Η επίδραση των υψηλά ειδικευμένων μεταναστών είναι θετική για την Αυστραλία, τόσο από πλευράς δημιουργίας γνώσεων όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περεταίρω αύξηση της πνευματικής ροής.

Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα αναζήτησης εξειδικευμένων μεταναστών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ θετική και επένδυση για την Αυστραλία και, συνεπώς, θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το Υπουργείο σας.
Με βάση τα ανωτέρω, επιθυμούμε να ζητήσουμε μια συνάντηση μαζί σας όσο το δυνατόν συντομότερο για να συζητήσουμε τα προαναφερθέντα θέματα.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος».

Read more...

To «λαϊκό κίνημα» αποτελούνταν απο 7 άτομα...


Διαβάζω σε διάφορα blogs με γραμμή κατευθείαν απο Συγγρού οτι το Κίνημα των αγανακτισμενων "χτύπησε" πριν απο 2-3 μέρες στα εγκαίνια του Κ.Υ. Ελευσίνας όπου παρέστη ο Πάγκαλος. Σχετικά βίντεο έχουν ήδη σηκωθεί στη zougla.gr (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=289073&cid=122) από τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους (από τα σχόλιά τους και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο λίγοι ήταν) και στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας Θριάσιο (http://www.livestream.com/thriasioweb/video?clipId=pla_2cae0745-8fb5-47c6-b671-0c395e0a2767&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb) όπου υπάρχει και όλη η ομιλία Πάγκαλου.

Ποια είναι η αλήθεια; Η συγκέντρωση που έγινε για τα εγκαίνια αριθμούσε περί τα 450-500 άτομα.

Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν 7 του ΠΑΜΕ. Εκ των 7 οι 3 ήταν από...


...το Σύλλογο Εργαζομένων ο οποίος αριθμεί περίπου 1200 ή 1300 μέλη. Οι άλλοι 4 ήταν από ΚΝΕ και συνταξιούχους (τους μετέφεραν από άλλη περιοχή με ενα suzuki swift).

To «λαϊκό κίνημα» λοιπόν αποτελούνταν απο 7 άτομα.

Επειδή υπήρχε η πληροφορία οτι θα κατέβουν περισσότεροι υπήρχε στην αρχή ένταση.

Οταν όμως οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι είδαν τους 7 άρχισε το δούλεμα: "κο-κο-κο τι κίνημα είναι αυτό" κλπ κλπ.

Προβλέπω οτι σε λίγο δεν θα έχουν που να κρυφτούν αυτοί που οργανώνουν καμιά δεκαριά μεταφερομενους για να το παίζουν "οργισμένοι πολίτες" και να ανεβάζουν βιντεακια στο διαδίκτυο με τη δήθεν "λαϊκή διαμαρτυρία".

Κι αυτό γιατί ξεπέρασαν τα όρια.


ΠΗΓΗ: www.parapolitiki.com


i-reportergr.

Read more...

Στη Βουλή η αποκάλυψη του newsbomb για τα ελληνικά νησιά


H καναδέζικη ιστοσελίδα privateislandonline δημοπρατεί 12 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, όπως σας είχε αποκαλύψει στις 28/1/2011 το newsbomb.gr και ο Κώστας Χαρδαβέλλας! Μερικά από τα νησιά που πωλούνται είναι: ‘’Καρδιώτισσα’’ στο Κεντρικό Αιγαίο με τιμή πώλησης 6.500.000 ευρώ, “Mικρή Αμοργός” 6.100.000 ευρώ, “Ναυσικά” 6.100.000 ευρώ!

To θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης. Ο Γ. Ανατολάκης είχε αρχικά καταθέσει Ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών και ζητούσε να μάθει: α) Τίνος ιδιοκτησία είναι τα παραπάνω νησιά που προσφέρονται για πώληση; β) Είναι νόμιμη η δραστηριότητα τέτοιων ιστοσελίδων και εάν όχι, με τι τρόπο θα εξασφαλίσετε την νομιμότητα ; και γ) Με ποιους τρόπους θα προστατευθούμε από κακόβουλους που δυσφημούν την κυριαρχία της Πατρίδας μας σε Ελληνικά νησιά;

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς τον βουλευτή του ΛΑΟΣ ήταν πως το συγκεκριμένο υπουργείο δεν είναι αρμόδιο και έτσι ο κ। Ανατολάκης επανήλθε με νέα ερώτηση προς όλα σχεδόν τα υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το σημαντικό αυτό θέμα.

newsbomb.gr
Read more...

Κοινή άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και Η.Π.Α. στη Μεσόγειο...



Τριμερής αεροναυτική άσκηση βρίσκεται εν εξελίξει νοτίως του Καστελόριζου, στα ΝΑ όρια του FIR Aθηνών και με κατεύθυνση από τη Σούδα προς τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα, με τη συμμετοχή οκτώ πλοίων επιφανείας, δύο... υποβρυχίων, καθώς και αεροσκαφών και ελικοπτέρων από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την άσκηση «Noble Dina 11» η οποία μέχρι πέρυσι διεξαγόταν με συμμετοχή του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή -που ξεκίνησε από τη Σούδα στις 3 Απριλίου και αναπτύσσεται ανατολικά με κλιμακωτές συμμετοχές- έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ.

Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών, στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην προστασία ναυτικών δυνάμεων.

Η άσκηση, σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, έχει αυτονόητη γεωστρατηγική σημασία λόγω των εξελίξεων ευρύτερα στη Μεσόγειο, της ενεργειακής αναβάθμισης της περιοχής και των τουρκικών αμφισβητήσεων όσον αφορά το εύρος των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Η «Noble Dina 11» ολοκληρώνεται στις 14 Απριλίου.

Στο μεταξύ αναβαθμισμένο αναμένεται να είναι φέτος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το επίπεδο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων στον αμυντικό τομέα ασκήσεις, μετασταθμεύσεις αεροπορικών μέσων, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές επισκέψεων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού πραγματοποίησε ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ.
tanea.gr


Read more...

Η PRAVDA ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΡΑΞΗ

Τις «ημέρες του 1939» λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος θυμίζουν οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και η γεωστρατηγική του πλανήτη, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα Pravda.
Το άρθρο αφού αναλύει την στρατηγική και την πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ασία και την Ευρώπη και τον ρόλο της Ρωσίας, κλείνει με το ρητορικό ερώτημα «Μήπως όντως ζούμε ξανά «ημέρες 1939»...
και πρέπει οι δύο υπερδυνάμεις να υπογράψουν Σύμφωνο μη επίθεσης»;Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει ότι:
«Το ΝΑΤΟ αυξάνει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία του στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ η Συμμαχία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Σταυρίδη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, την ίδια στιγμή κατέχει τη θέση του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή (ΑΕΜ) του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών πεζοναυτών οφείλεται στην ανάγκη εκπαίδευσης των συμμαχικών δυνάμεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, το 2011 οι ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί διάφορες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας με περισσότερες από 14 χώρες του Ευξείνου Πόντου. Η συνεργασία περιλαμβάνει την προετοιμασία των στρατών των συγκεκριμένων κρατών για ανάπτυξη στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποιες χώρες είχε κατά νου. Ακόμη και αν επρόκειτο να συμπεριλάβει τη Μολδαβία στον κατάλογο των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, δεν θα υπήρχαν περισσότερα από 14 κράτη. Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία είναι οι χώρες που έχουν πλήρη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Η συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται. Ίσως ο Σταυρίδης είχε κατά νου τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που περιλαμβάνουν την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ελλάδα, τη Σερβία και την Αλβανία; Στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο 11 δυνητικούς εταίρους της Αμερικής στην περιοχή. Επιπλέον, η Αρμενία και η Σερβία είναι απρόθυμοι να στείλουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν.
Ο Σταυρίδης μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμη και την... Πολωνία στον κατάλογο των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Σύμφωνα με όσα έχει πει, εκτός από δύο Γεωργιανά τάγματα υπολογίζει και δύο πολωνικές ταξιαρχίες. Λαμβάνοντας υπόψη το παλαιό «όνειρο» της πολωνικής ελίτ για μια χώρα που θα εκτείνεται «από τη μία θάλασσα έως την άλλη», είναι σαφές ότι η Βαρσοβία δεν θα είχε αντίρρηση να συμπεριληφθεί μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ωστόσο, αυτό δεν δίνει μια ολοκληρωμένη απάντηση σχετικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, οι κοινές ασκήσεις μ΄ αυτές τις χώρες, έχουν ήδη αρχίσει, με τη συμμετοχή και του Βρετανικού Ναυτικού. Οι ασκήσεις γίνονται στην Κριμαία, στη βάση που φιλοξενεί το Κέντρο Κατάρτισης του Ουκρανικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των «συνεκπαιδευομένων», αντιπροσωπεύουν απλώς «την ανταλλαγή εμπειριών κατά την εκτέλεση αποστολών διατήρησης της ειρήνης.»
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί στόχοι που επιδιώκονται από το ΝΑΤΟ;
Μία πηγή από την Αντιπροεδρία της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Υποθέσεων υποστηρίζει μιλώντας στη Pravda: «Οι Αμερικανοί, εκτός από το να προετοιμάζουν «το κρέας για τα κανόνια» στις επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν, προετοιμάζονται για μάχη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή τη φορά δεν θα είναι πλέον μια τοπική διένεξη, όπως ο πόλεμος του 2008, αλλά ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος. Επιπλέον, αυτό το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την οικοδόμηση των ομάδων του ΝΑΤΟ στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία και αναβαθμίζουν υφιστάμενες».
Η στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δείχνει σαφώς ότι η προετοιμασία για την επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το γεγονός ότι οι Βρετανοί, με την έγκριση των ουκρανών αδελφών, εκπαιδεύονται στη βελτίωση των στρατιωτικών δεξιοτήτων τους στην Κριμαία -κοντά στη Σεβαστούπολη- επίσης λέει πολλά.
Στην πραγματικότητα ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση που ανακαλεί στη μνήμη το 1939, δηλαδή την εποχή πριν από την έναρξη ενός παγκοσμίου πολέμου, του οποίου πρόδρομος είναι η επιθετικότητα των ΗΠΑ και των δορυφόρων της κατά του Ιράκ, του Αφγανιστάν και πλέον και κατά της Λιβύης. Το μόνο ερώτημα είναι πότε θα γίνει στη Μαύρη Θάλασσα κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη.
Δεν είναι ότι οι Αμερικανοί και οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι τους είναι οι «κακοί». Όμως η ευημερία των οικονομιών τους εξαρτάται άμεσα από τον έλεγχο των πηγών πρώτων υλών στον κόσμο. Σε περίπτωση κρίσης, δεν έχουν άλλη επιλογή. Όσον αφορά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία, υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο.»
Για παράδειγμα, το γεωργιανό σενάριο μπορεί να παιχτεί και πάλι ή αντ' αυτού να επιχειρηθεί αυτό της Λιβύης. Η Δύση είναι πολύ «ευαίσθητη» στις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Βόρειο Καύκασο. Μια ματιά στο Δυτικό Τύπο, αρκεί να γίνει κατανοητό πώς καλύπτονται αυτά τα γεγονότα. Μετά από μία ακόμη επιτυχημένη ρωσική επιδρομή εναντίον των τρομοκρατών, το ΝΑΤΟ μπορεί να υψώσει φωνή για την υπεράσπιση των «επαναστατών και των ανταρτών», συνεχίζοντας να λειτουργεί στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου σενάριου.
Σίγουρα η συγκεκριμένη ανάλυση έχει κάποιες, έστω υποτυπώδεις, βάσεις. Χάριν αντιλόγου θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η πλειονότητα των χωρών που αναφέρονται βρίσκονται σε καθεστώς εξέτασης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δικαιολογεί -εν μέρει- τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Βέβαια αυτή καθ' εαυτή η ένταξη των συγκεκριμένων χωρών στο ΝΑΤΟ, πιθανόν ν' αποτελεί ένδειξη αμερικανικής επιβουλής εναντίον της Ρωσίας. Μήπως όντως ζούμε ξανά «ημέρες 1939» και πρέπει οι δύο υπερδυνάμεις να υπογράψουν «Σύμφωνο μη επίθεσης»;http://fimotro.blogspot.com/2011/04/pravda.html

Read more...

Ετοιμάζονται για έρευνες στο Αιγαίο οι Τούρκοι - Βρήκαν πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα...



Η τουρκική εταιρεία ερευνών πετρελαίου TPAO ανακοίνωσε οτι στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκε πετρέλαιο υψηλής ποιότητας. Ο πρόεδρος της ΤPAO Mεχμέτ Ουϊσάλ δήλωσε " στην πηγή Σουρμενά-1 κατεβήκαμε μέχρι τα 4800 μέτρα και στα δείγματα που έχουμε βρέθηκε πετρέλαιο υψηλής ποιότητας".

Ο Ουϊσάλ δήλωσε οτι σε...περίπτωση που και τα επόμενα δείγματα βγουν θετικά θα έρθει πλοίο της Εχχοn Mobil για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Οι γείτονες μας ελπίζουν οτι στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Σινώπης οτι θα βρεθεί μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

Η ΤPAO ανακοίνωσε επίσης οτι πραγματοποιεί έρευνες για πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αερίου. Ο Ουϊσάλ τόνισε οτι η ΤPAO προσπαθεί να κερδίσει διαγωνισμούς ερευνών πετρελαίου στο Βόρειο Iράκ.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤPAO

O πρόεδρος της ΤPAO δήλωσε οτι η εταιρεία του ετποιμάζει έρευνες σε 3 διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον Ουϊσάλ οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή έκτασης 1000 τετργωνικών χιλιομέτρων, χωρίς να δηλώσει για ποιες περιοχές αναφέρεται. Η ΤPAO θα παράγει φέτος 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
thebest.gr


Read more...

Σε ψαροταβέρνα της Πεύκης, ο πρωθυπουργός είδε τον Αλέκο Παπαδόπουλο!...


kourdistoportokali
Κι όμως συναντήθηκαν!

Ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σε γνωστή ψαροταβέρνα της Πεύκης.

Η συνάντηση έγινε με όλες τις προδιαγραφές της συνομωσίας, με τον πρωθυπουργό να ... προσέρχεται με το αγαπημένο του ποδήλατο, ακολουθούμενος από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και τον Αλέκο Παπαδόπουλο να καταφθάνει με το αυτοκίνητό του.

Κάθησαν σ ένα "χωμένο" τραπέζι κι αφού μίλησαν τσιμπολογώντας για κάνα δίωρο, στη παρέα τους προστέθηκε κι ο Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος ήρθε οδηγώντας ένα γερμανικό σμαρτάκι.

Στο τραπέζι δεν υπήρχαν κινητά. Περισσότερο απ' όλους μίλησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Λέξη-κλειδί που ακούστηκε ήταν Υπουργείο Εθνικής Αναγέννησης.


Διαβάστε τώρα ένα προφίλ του Αλέκου Παπαδόπουλου, από την Αγγελική Σπανού, που βρήκαμε εδώ

Ένας δυσάρεστος και αμφιλεγόμενος προφήτης




"Δεν ήταν που ’χα άδικο, ήταν που ‘χα πρόωρα δίκιο”.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος επικαλείται τον ποιητή της γενιάς της ήττας, για να περιγράψει την πολιτική διαδρομή του χωρίς να πέσει στην παγίδα της αυτοαναφορικότητας.

Αλλά και ο στίχος που επιλέγει προσφέρεται για διπλές και τριπλές αναγνώσεις. Άλλος μπορεί να μιλήσει για την πίκρα ενός μοναχικού της δημόσιας ζωής που πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα.

Κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει ίχνη αλαζονείας σε μια διαπίστωση που θα ακουγόταν περισσότερο πειστικά αν την έκανε κάποιος τρίτος για εκείνον, όχι εμμέσως ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ωστόσο, οι αντιθέσεις ποτέ δεν έλειψαν όταν κάθε φορά ερχόταν η ώρα να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του θεσπρωτού πολιτικού που μπορεί να εκφράζεται ταυτόχρονα ως ευρωπαίος διανοούμενος και ως βουλευτής ελληνικής επαρχίας.


Της Αγγελικής Σπανού

Την προηγούμενη εβδομάδα έριξε ένα βότσαλο στη λίμνη της συλλογικής αμεριμνησίας δηλώνοντας λίγο-πολύ ότι η χρεοκοπία έχει ήδη συντελεστεί (σε συνέντευξή του στον Σκάι και στον Αλέξη Παπαχελά). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει τον “ανατολίτικο λαϊκισμό” και έκανε τη μαύρη προφητεία: “Επέρχεται κατάρρευση.

Είναι αστείο αυτό που λένε κάποιοι ότι είναι μπόρα και θα περάσει. Αμ δεν θα περάσει!” Η συνέντευξή του προκάλεσε αίσθηση όχι γιατί δεν είχε ξαναπεί ποτέ ότι πρέπει να λείψει το ένα τρίτο του κράτους και ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις-σοκ για να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά κυρίως λόγω της στιγμής που διάλεξε για να ξαναβγεί στη σκηνή.

“Η κάθε λέξη μου θα έχει αξία και η σιωπή μου μια σημασία”.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος επικαλείται και τον στίχο του Κώστα Καρυωτάκη για να εξηγήσει την επιλογή του τα τελευταία χρόνια να αποσυρθεί από την κοσμικότητα της δημόσιας ζωής και να λειτουργεί ως παρατηρητής που κάποια στιγμή απελευθερώνει τη σωρευμένη ένταση της αλήθειας ή, ακριβέστερα, της αλήθειας του.
Οι φίλοι του κάνουν πως εκνευρίζονται με το ηπειρώτικο πείσμα του, θαυμάζουν όμως τη συνέπειά του σε αρχές και θέσεις, γοητεύονται από τη σκέψη του και δεν κρύβουν την πίστη τους στη δυνατότητά του να προσφέρει περισσότερα από όσα μπορούν οι σύγχρονοι πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής. Βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αδικημένο Δον Κιχώτη που πάλεψε με τους ανεμόμυλους χωρίς να γίνει προφήτης στον τόπο του.

Οι επικριτές του μιλούν για το σύνδρομο του σωτήρα, πιστεύουν ότι επιδιώκει συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση σωτηρίας, υπενθυμίζουν τη θετική γνώμη που έχουν γι’ αυτόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Μάνος και θεωρούν ότι επιχειρεί, όψιμα, να εμφανιστεί ως ξένος προς την ελληνική παρακμή, την οποία συνδιαμόρφωσε.

Στα βήματα του Έστερναχ

Τι θα πει ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και τι ανένδοτος εκσυγχρονισμός; Οι απόπειρες που έχουν γίνει για να περιγραφεί το ιδεολογικό στίγμα του Αλέκου Παπαδόπουλου δύσκολα απαντούν στα ερωτήματα του μέσου όρου, με τον οποίο ο παλιός “Λαμπράκης” και δικηγόρος, βουλευτής από το 1989 ως το 2009, δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση.
Ευαγγελιζόταν πάντα τη μακροοικονομική σταθερότητα, ανήκε στους λάτρεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξέφραζε σταθερά αντιλαϊκές θέσεις, χωρίς ποτέ να χάσει την ψυχική επαφή του με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όποιος μυήθηκε στα “Βήματα του Έστερναχ: Η Ελλάδα μετά το 2010”, το βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2008, είδε πολύ νωρίς εικόνες από το μέλλον, από το σήμερα δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας.


Από τσάρος... εξιλαστήριο θύμα

Στα 62 του χρόνια ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει πολλά να θυμηθεί μετρώντας τις χάντρες στο κομπολόι της σταδιοδρομίας του. Κορυφαία στιγμή ήταν η θητεία του ως υπουργού Οικονομικών (1994). Ποιος έχει ξεχάσει ότι εκείνος ίδρυσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και ποιος θυμάται ότι του ανήκει η πατρότητα των Εθνικών-Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων και της σχολής του υπουργείου Οικονομικών για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε νέα συστήματα διοίκησης; Ή πολύ περισσότερο ότι ανέπτυξε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολόγησης Taxis και σύστησε τους οικονομικούς επιθεωρητές του κράτους.

Η μεταρρύθμιση της ζωής του ήταν μάλλον ο “Καποδίστριας” από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών (1996-1999). Όταν ακόμη οι τοπικές κοινωνίες ήταν απολύτως ανώριμες, κατάφερε να προχωρήσει σε συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, να καταλήξει στις 13 περιφέρειες αντέχοντας σε ισχυρότατες πιέσεις και αγνοώντας το βαρύ πολιτικό κόστος. Από εκείνη τη θέση θεσμοθέτησε τον Συνήγορο του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Τον Απρίλιο του 2000 ορκίστηκε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούνιο του 2002. Προσπάθησε για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και στο συλλογικό υποσυνείδητο καταγράφτηκε η παραδοχή του για τα “τρωκτικά” που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας.

Είχε προηγηθεί η αναγκαστική παραίτησή του για το φιάσκο Οτσαλάν, ως μία από τις Ιφιγένειες που θυσιάστηκαν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της κυβέρνησης Σημίτη. Δεν ήταν η τελευταία φορά που ο τότε πρωθυπουργός θα τον τιμωρούσε για ένα παράπτωμα που δεν είχε κάνει. Το 2002 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί για δεύτερη φορά επειδή σε συνέντευξή του είχε ανακοινώσει ότι δεν θα πολιτευθεί ξανά λόγω αηδίας προς τους κανόνες της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Επανήλθε μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και πολιτεύτηκε στη Β’ Αθήνας, αλλά δεν βρήκε modus operandi με τους παπανδρεϊκούς, με αποτέλεσμα το 2009 να ξαναβάλει την κάπα της αποχώρησης.


* ΕΡΤ και Άρμα Θέσπιδος. Η φουρτουνιασμένη πολιτική διαδρομή του δεν επιτρέπει εύκολα μνήμες από τη θητεία του ως προέδρου της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-2) και του “Άρματος Θέσπιδος”. Άνθρωποι του πολιτισμού που τον συνάντησαν ως γενικό γραμματέα του Εθνικού Θεάτρου θυμούνται την ευαισθησία του για την τέχνη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για τη βαλκανική πολιτική γνωρίζουν το πάθος του για το αλβανικό ζήτημα από το βιβλίο του “Άπειρος χώρα: Ο αλβανικός εθνικισμός και ο οικουμενικός ελληνισμός” (1992). Τον περιβάλλει η αύρα ενός εν δυνάμει ηγέτη που δεν τα κατάφερε ή δεν τον άφησαν, ενός μελαγχολικού της πολιτικής που είδε πολλά νωρίς, αλλά όχι απαραίτητα και τα δικά του λάθη.


Read more...

“Δεν διαφωνούμε, δεν πάτε σε αναδιάρθρωση...”

Δείχνει να το εννοεί ο Όλι Ρεν


http://img.protothema.gr/60143AC244598093CDD4E98BD0464219.jpg
Κατηγορηματικά διέψευσε, για ακόμη μια φορά, την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin στην Βουδαπέστη.

Ο κύριος Ρεν επανέλαβε πως «συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει και αποκλείει την αναδιάρθρωση», ενώ δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση χώρας – μέλους της ΕΕ που χρήζει βοήθειας η «αποδοχή και η στήριξη από τα μέλη της Ευρωζώνης είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Η τελευταία αυτή … διευκρίνιση ήρθε ως απάντηση στις πληροφορίες πως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών αλλά και των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με το πόσο ακόμα μπορούν να «αντέξουν» να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα των εταίρων τους.

Ιδιαίτερη μνεία μάλιστα έκανε ο Επίτροπος στην περίπτωση της Φινλανδίας – που εμφανίζεται εξαιρετικά απρόθυμη να … πληρώσει και την Πορτογαλία μετά από τα πακέτα διάσωσης Ελλάδας και Ιρλανδίας – λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι πεπεισμένος ότι «η Φινλανδία θα δείξει υπευθυνότητα και θα στηρίξει την υπό όρους οικονομική βοήθεια για την Πορτογαλία για λόγους διαφύλαξης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Φινλανδία» …

Read more...

"Δεν πληρώνετε φόρους, αλλά θα πληρώσετε την Πορτογαλία"

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Μεγάλης Βρετανίας Ντάνιελ Χάνναν


http://img.protothema.gr/4BB21DF2D945D92A4784E093EAE2EBD3.jpg
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Πορτογαλία θα αναγκαστούν να δώσουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία σύμφωνα τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και συντηρητικό ευρωβουλευτή της Μεγάλης Βρετανίας Ντάνιελ Χάνναν.

Με άρθρο του στη Daily Telegraph, ο Χάνναν υποστηρίζει ότι στο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία, περιλαμβάνεται η απόφαση να πληρώσουν και οι υπερχρεωμένες χώρες Ελλάδα και Ιρλανδία.

"Φανταστείτε ότι είστε Έλληνες φορολογούμενοι. Όχι, μάλλον πρόκειται για κακό παράδειγμα αφού οι περισσότεροι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους, ένας από τους βασικούς λόγους που έχου φτάσει σε αυτό το χάλι. Φανταστείτε λοιπόν ότι είστε Ιρλανδοί φορολογούμενοι. Σας εγγυώμαι ότι θα νιώθατε πολύ άσχημα αυτό το πρωί", αναφέρει στην αρχή του άρθρου του ο ευρωβουλευτής.

Όπως υποστηρίζει ο Χάνναν, Ελλάδα και Ιρλανία θα πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Πορτογαλία, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει "ηλιθιότητα".

"Αν τα μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ταμείο που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους, ας το κάνουν। Έμενα μου φαίνεται ηλιθιότητα", αναφέρει ο Χάνναν, επισημαίνοντας ότι η παραπάνω απόφαση είναι παράνομη αφου τα χρήματα θα δωθούν από λογαριασμό της Ε.Ε. που προορίζεται για φυσικές καταστροφές.

Read more...

Αναστολή λειτουργίας Αιγινήτειου και Αρεταίειου...



Read more...

Μνημόσυνο...


Από το http://agelkas.pblogs.gr/

40 ήμερο μνημόσυνο είχανε σήμερα οι αστυνομικοί, που ηρωικά έπεσαν στο καθήκον τους στο Ρέντη. Λιβάνι να γενεί το χώμα που τους σκέπασε. Ήτανε σύσσωμη εκεί η ηγεσία της Αστυνομίας για να τους τιμήσει και καλά έκανε. Ουαί κι αλλοίμονο όμως όταν τάφοι ηρωικών νεκρών ερήμην...
του λαού γίνονται Φασιστοτροφεία.
Καστρινός.

Read more...

Πριν 3749 ημέρες‏...


Από το "press-gr"

Σαν σήμερα ο Σημίτης
(Γινόταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας που γέρνουν τα υποβρύχιά της)

9 Απριλίου 2000: Οι εκλογές δίνουν στο ΠΑΣΟΚ την διακυβέρνηση της χώρας. Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι στο 1,05% των ψήφων και ο Κώστας Σημίτης γίνεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, παραμένοντας στην εξουσία οκτώ χρόνια. Πέρασαν από εκείνη την ημέρα 3749 ημέρες και η σημερινή Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης, η οποία σε 37 χρόνια από τη χούντα, ανέδειξε δύο σταρ κυβερνήτες, τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου.
Ο Κ. Σημίτης δεν υπήρξε δημοφιλής όσο οι προηγούμενοι, δεν είχε το...
χάρισμα να συναρπάζει, σαρδάμιζε στους λόγους του, δεν γοήτευε τις γυναίκες... Δεν είχε φίλους καλλιτέχνες και ηθοποιούς, δεν γλεντούσε με ζειμπεκιές, ήταν πιστός σύζυγος, δεν έπαιζε γκολφ... Ήταν ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός, πολιτικός εμπιστοσύνης, που όταν είχε κερδίσει την αρχηγία του κόμματός του -με ελάχιστους ψήφους- από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, πολλοί είπαν ο Θεός αγαπάει τον τόπο...
Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, νέος είμαι, διπλωματούχος μεν, άνεργος δε, που με χαρτζιλικώνουν οι γονείς μου... Ως μπλόγκερ λοιπόν κάνω στους παλαιότερους, την ερώτηση: Θεός ο Καραμανλής, ημίθεος ο Παπανδρέου, σοφός ο Σημίτης, καλά και εύτακτα παιδιά ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης, αλλά πως φτάσαμε να αγοράζει ο Τσοχατζόπουλος για το κράτος υποβρύχια που γέρνουν και να μη μιλάει κανένας πολιτικός; Δηλαδή, τι Άκης, τι οποιοσδήποτε άλλος, από την ίδια συσκευασία είναι; ΞαναρωτάωΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Read more...

ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ,
Στάση εργασίας απο τη Δευτέρα στις 6 τα ξημερώματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας αποφάσισαν τα διασωματικά όργανα των δημοσιογράφων। Η απόφαση ελήφθη για να μηνκυκλοφορήσουν οι εφημερίδες της Δευτέρας. Πρόκειται για καθαρά εκβιαστική απόφαση των εργατοπατέρων της δημοσιογραφίας για να κλείσουν όσαν ΜΜΕ έχουν απομείνει.Τις πολιτικές φιλοδοξίες των Σόμπολου, Τσαλαπάτη, Νταβανέλου που θέλουν να κατέβουν υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα θα τις πληρώσουν οι δημοσιογράφοι των 1.000 ευρω. Περαστικά τους.
Read more...

Κατηγορίες για κακουργήματα σε 14 Οικονομικούς Επιθεωρητές...



Αντιμέτωποι με δύο κακουργήματα βρίσκονται πλέον οι 14 από τους 18 οικονομικούς επιθεωρητές, σε βάρος των οποίων η εισαγγελία είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα μετά από... καταγγελίες συναδέλφων τους.

Σε βάρος των 14, για τους οποίους προέκυψαν στοιχεία ενοχής στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Οι 14 οικονομικοί επιθεωρητές κατηγορούνται ειδικότερα ότι διέγραφαν χρέη και πρόστιμα ιδιωτικών επιχειρήσεων, δήμων και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Read more...

Νέος κύκλος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας από τη Δευτέρα...



Αρχίζει στην Αθήνα ο 50ος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με αντικείμενο τις απαιτήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι επαφές ξεκινούν την Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε ... ζητήματα, όπως ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα, έννοιες που συνδέονται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή νοτίως του Καστελόριζου, στα όρια του FIR Aθηνών και με κατεύθυνση από τη Σούδα προς τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα εξελίσσεται η τριμερής ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, µε τη συμμετοχή 8 πλοίων επιφανείας, 2 υποβρυχίων, καθώς και αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Πρόκειται για την άσκηση «Noble Dina 11», την οποία μέχρι πέρυσι πραγματοποιούσαν από κοινού Ισραήλ και ΗΠΑ στην ίδια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είχε σημαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή - που ξεκίνησε από τη Σούδα στις 3 Απριλίου και αναπτύσσεται ανατολικά με κλιμακωτές συμμετοχές - έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ. Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών, στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην προστασία ναυτικών δυνάμεων.


Read more...

Ο Μίκης στην Κερατέα...


Thodorakis Keratea by babisflou


Ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφτηκε την Κερατέα αποδεχώμενος το κάλεσμα των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να ακούσει τα προβλήματά τους σχετικά με την... πασίγνωστη πλέον υπόθεση κατασκευής χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

Ενθουσιασμός επικράτησε από τους κατοίκους κατά την άφιξή του αγαπημένου συνθέτη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούστηκε το σύνθημα "Σπίθα σημαίνει Ελλάδα ενωμένη".


Read more...

Μίζες από παντού!...



Ο οικονομικός κολοσσός, που παρασκευάζει καλλυντικά και φάρμακα Johnson & Johnson, η 15η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, βρέθηκε να έχει δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων στην Ευρώπη, για ... συμφωνημένα συμβόλαια, μέσω των οποίων θα προωθούσαν τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές της, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του news com της Αυστραλίας.
Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως οι αμερικάνικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο που αγγίζει τα 70 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, για την ακρίβεια, $67.02 εκατ., με το αιτιολογικό πως δωροδοκούσε γιατρούς στην Ευρώπη, καθώς επίσης έδινε χρήματα σαν μίζες σε συγκεκριμένα άτομα μέσω ενός προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών που αφορούσε την «ανακούφιση» του πληθυσμού στο Ιράκ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Ασφάλειας των Συναλλαγών των Η.Π.Α., αναφέρουν πως από το 1998 η εταιρεία έχει πληρώσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων στην Ελλάδα την Πολωνία και τη Ρουμανία με κύριο στόχο την αποπληρωμή «συμβολαίων» που αφορούσαν την προώθηση φαρμάκων και ιατρικών συσκευών – βοηθημάτων.

Επίσης η εταιρεία την περίοδο από το 2000 – 2003 είχε κάνει πληρωμές για 19 συμβόλαια τα οποία είχαν «περάσει» μέσα από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» το οποίο αφορούσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στου κατοίκους του Ιράκ, σε μια περίοδο που η χώρα ήταν ακόμη υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Η εταιρεία από την πλευρά της συμφώνησε εν μία νυκτί να πληρώσει τα υπέρογκα πρόστιμα προκειμένου να καταλήξει σε συμβιβασμό και να αποφύγει έξτρα επιβαρύνσεις.

Ο κατήγορος από την πλευρά του Αμερικανικού κράτους, κ. Mythili Raman δήλωσε πως η εταιρεία συνεργάστηκε σε όλα κατά την διάρκεια της έρευνας.

«Το μήνυμα είναι σαφές… οποιοδήποτε αβαντάζ, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το οποίο κερδήθηκε με αθέμιτο τρόπο είναι απλά μια οφθαλμαπάτη» δήλωσε ο Robert Khuzami διευθυντικό στέλεχος της Επιτροπής Ασφάλειας των Συναλλαγών.

«Η J&J, επέλεξε τα περιθώρια κέρδους, από την συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αυτό το κατάφερε, αποκτώντας μια άλλη ιδιωτική εταιρεία, με σκοπό την καταβολή δωροδοκιών μέσω αυτής, αλλά και τη χρήση εικονικών - υπεράκτιων εταιρειών, και μαύρων ταμείων προκειμένου να καλύπτουν τα ίχνη τους».

Τα χρήματα τα οποία έδιναν οι θυγατρικές εταιρείες της J&J, Cilag AG International και Janssen Pharaceutica ήταν 858.000 $, εκ των οποίων τα 821,445.67 $ αφορούσαν μίζες στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, και απέφεραν κέρδη περίπου 9 εκατ. $, για την ακρίβεια, 8.620.000 δολάρια από τις συμβάσεις στο πλαίσιο του κατά πολύ, διεφθαρμένου προγράμματος Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», τονίζουν οι υπεύθυνοι.

«Οι μίζες ήταν καλά καλυμμένες από τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, και δινόντουσαν μέσα από την διόγκωση των τιμών των συμβάσεων της Janssen και της Cilag κατά 10 τοις εκατό», τόνισαν στη συνέχεια.

Σύμφωνα πάντως με την Αμερικάνικη Επιτροπή Ασφάλειας των Συναλλαγών η J & J βρίσκεται υπό έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση και από την αρμόδια υπηρεσία σχετική με οικονομικές απάτες, του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται και η εκεί απόφαση.


Read more...

Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin...



Το χρέος της Πορτογαλίας και η πιθανή ένταξη της στον μηχανισμό στήριξης θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα στην Βουδαπέστη.


Συγκεκριμένα, αναμένεται να ...υποβληθεί από τη Λισαβόνα επίσημα το αίτημα για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, όμως σύμφωνα με του αναλυτές, υπάρχουν αμφιβολίες αναφορικά με τις δυνατότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σόκρατες να αναλάβει δεσμεύσεις καθώς μάλιστα η χώρα κατεβαίνει σε εκλογές στις 5 Ιουνίου.
star.gr



Read more...

Αποχωρεί ο «Τσάρος του Μνημονίου;...



Και ξαφνικά μπάχαλο. Αφορμή έψαχνε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να εκδηλώσει τη διαφωνία της. Το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» σε συνδυασμό με την απεργία των δημοσιογράφων αποτέλεσαν το τέλειο υπόβαθρο για να γίνει πράξη μια απειλή μηνών προς τον Υπουργό Οικονομικών. Κατά πόσο είναι σοβαρή ή ... προσχηματική και αν θα καταστεί καταλυτική αυτή η διαφωνία για τις περαιτέρω εξελίξεις θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την «ανταρσία των βουλευτών». Το επιχείρημα εδράζεται στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είναι πλέον «υποχρεωμένος» να δράσει προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού, ή ακόμη και των εκλογών. Κι αν η προσφυγή στις κάλπες δεν δείχνει πιθανή, μια αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου είναι βέβαιο ότι θα εκτόνωνε την κατάσταση, έστω και προσωρινά.

Το βραχύ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν επαρκής λόγος προσφυγής στις κάλπες, με τον «αέρα» του πρωτοπόρου. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μέσα σε μια «φορτισμένη» προεκλογική περίοδο, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος μπορεί άμεσα να εξαφανισθεί. Θετικές ειδήσεις δεν προκύπτουν από πουθενά για την Κυβέρνηση. Στο καυτό μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα. Η αποτυχία της οικονομικής στρατηγικής, λογικής και πολιτικής είναι πλήρης. Επιπρόσθετα, τα θέματα διαφάνειας που με τυμπανοκρουσίες άνοιξε στην αρχή της διακυβέρνησης του το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να του δημιουργήσουν και πρόσθετα προβλήματα, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Τα ονόματα που εμπλέκονται είναι «βαριά» και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αν «απασφαλίσουν»

Άρα η λογική λέει ότι κάποιος πρέπει να θυσιασθεί για να διασωθεί το γόητρο της Κυβέρνησης. Το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι το πλέον κατάλληλο για το ρόλο του «θύματος». Η τρόικα έχει παράπονα από αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι στα κάγκελα εδώ και καιρό, δεν θα είναι και πολλοί αυτοί που θα λυπηθούν αν ο «Τσάρος του Μνημονίου» αποχωρήσει από την Καραγιώργη Σερβίας.

Δεν αποκλείεται και η πιθανότητα ο ΥΠΟΙΚ να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, θέτοντας τον προ των ευθυνών του. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού προς εκτόνωση της κρίσης, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
antinews



Read more...

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ 'HAIRCUT' Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ


Η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε χρήσιμη αλλά ούτε και απαραίτητη τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον...


Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, στην συλλογή των φόρων, στη δημοσιονομική πειθαρχεία στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Υπάρχει σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι οι διάφορες ερμηνείες της της "επαναδιαπραγμάτευσης" οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες αλλά και επιπτώσεις. Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να ενέχει τα λεγόμενα "haircuts" ή απώλειες για όσους διακρατούν ομόλογα. Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα αποτελούσε λύση για κανένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενώ στάθηκε στη δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε και στις ψηλές αποδόσεις του ελληνικού χρέους λέγοντας πως δεν περιορίζουν μόνο τις δυνατότητες της κυβέρνησης, των τραπεζών αλλά και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. “Δεν λέω πως δεν υπάρχει αιτία πίσω από τις πιέσεις, αλλά αποτελούν λόγο αποσταθεροποίησης,” τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Read more...

NOMURA>Σοκ σε γερμανικές & γαλλικές τράπεζες από πιθανή χρεοκοπία Ελλάδας,Πορτογαλλίας, Ιρλανδίας.Πολιτική κρίση σε Γερμανία & Γαλλία, εαν συμβει...


kourdistoportokali
Το συνολικό κόστος για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης από ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις των χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα αγγίξει τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Απριλίου 2011 η Nomura International, κόστος που θα «εκτοξευόταν» στα επίπεδα των 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που... και η Ισπανία χρειαζόταν να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη έκθεση στο χρέος της «περιφέρειας» και οι απώλειές τους υπολογίζονται σε 185 δισ. δολάρια (συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών τους κεφαλαίων και που θα δημιουργούσε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, μία διαδικασία που η Nomura χαρακτηρίζει ως «πολιτικά περίπλοκη» και που θα οδηγούσε σε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές και σε αύξηση στα risk premia.

«Από καθαρά οικονομική πλευρά», αναφέρει η έκθεση, «οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν τη συντριπτικά μεγαλύτερη έκθεση στο χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που περιορίζει τις πιθανότητες για μία ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης. «Σε τελική ανάλυση, οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων Γερμανίας και Γαλλίας έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Το αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα».

Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας τιμολογούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό το σενάριο της αναδιάρθρωσης, προσθέτει η Nomura, εξηγώντας ότι τα spreads τους έναντι των ομολόγων της Γερμανίας συνεχίζουν να διευρύνονται τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στα επίπεδα των 930, 640 και 540 μονάδων βάσης αντίστοιχα.
Παράλληλα όμως, επισημαίνει η Nomura, παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην αντίληψη για τον συστημικό κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Αυτό αποτυπώνεται στην απόκλιση μεταξύ των κρατικών CDS της «περιφέρειας» και των CDS των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς τα πρώτα σταδιακά αυξάνονται, ενώ τα τελευταία σταδιακά υποχωρούν.

Μέρος αυτής της απόκλισης εξηγείται από την βελτίωση του κλίματος γύρω από την κατάσταση της Ισπανίας. Δεδομένης της βαρύτητας της ισπανικής οικονομίας για την ευρωζώνη (λόγω μεγέθους) είναι λογικό η χώρα αυτή να «βαραίνει» περισσότερο στην αντίληψη περί κινδύνων συστημικής φύσης. Η βελτίωση αυτή αντανακλάται στην υποχώρηση των ισπανικών κρατικών CDS κατά 140 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, αλλά και των CDS των ισπανικών τραπεζών κατά 90 μονάδες βάσης στο ίδιο διάστημα.

Η αποσύνδεση μάλιστα της διακύμανσης του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος από τον κίνδυνο κρατικού χρέους, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, συνδέεται με το γεγονός ότι η αγορά αισθάνεται πλέον μεγαλύτερη σιγουριά για την ικανότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

«Το ερώτημα-κλειδί είναι αν αυτή η σιγουριά είναι δικαιολογημένη» τονίζει η Nomura και για το σκοπό αυτό επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες από ενδεχόμενες αναδιαρθώσεις χρέους για τα κεφάλαια των τραπεζών του «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Έκθεση στο χρέος της περιφέρειας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών για το γ’ τρίμηνο του 2010, η συνολική διασυνοριακή έκθεση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από τα μισά, ήτοι 800 δισ. δολάρια, αφορούν την έκθεση στην Ισπανία, ακολουθεί η έκθεση στο χρέος της Ιρλανδίας (560 δισ. δολάρια), την Πορτογαλία (224 δισ. δολάρια) και την Ελλάδα (168 δισ. δολάρια). Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται η έκθεση σε ιδιωτικό χρέος εκτός τραπεζικού κλάδου (1 τρισ. δολάρια), στο χρέος του τραπεζικού κλάδου (486 δισ. δολάρια) και σε κρατικό χρέος (266 δισ. δολάρια). Δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση στη διατραπεζική αγορά repo, συμβόλαια παραγώγων, εγγυήσεις κλπ, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν σημαντικά το ποσό.

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια (433 δισ. δολάρια), κυρίως απέναντι στην Ιρλανδία (154 δισ. δολ.) και την Ισπανία (200 δισ. δολ). Ακολουθεί η Γαλλία με συνολική έκθεση 328 δισ. δολ., κυρίως απέναντι στην Ισπανία (183 δισ. δολ.), ενώ οι γαλλικές τράπεζες έχουν και την υψηλότερη έκθεση απέναντι στην Ελλάδα (63 δισ. δολ.). Οι βρετανικές τράπεζες έχουν έκθεση 316 δισ. δολ. απέναντι στην περιφέρεια, εκ των οποίων 160 δισ. δολ. στην Ιρλανδία (τα 116 δισ. αφορούν έκθεση σε κλάδους εκτός τραπεζών) και 116 δισ. απέναντι στην Ισπανία.

Η Nomura σημειώνει ότι, τελικά, η άμεση διασυνοριακή έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στο κρατικό -μόνο- χρέος της περιφέρειας είναι μικρή και ότι το πλήγμα στους ισολογισμούς τους από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είναι διαχειρίσιμο. Για τις γερμανικές τράπεζες, για παράδειγμα, οι απώλειες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε 14 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσό αλλά όχι αρκετά μεγάλο ώστε να δημιουργεί συστημικό κίνδυνο, ίσως μάλιστα να μη δημιουργούσε καν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.

Αν όμως, σε περίπτωση αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους συνυπολογιστεί και το έμμεσο κόστος, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, αναφέρει η έκθεση. Το «ρεαλιστικό σενάριο αναδιαρθρώσεων» της Nomura περιλαμβάνει το άμεσο και έμμεσο κόστος από αναδιαρθρώσεις χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (αθροιστικά), ενσωματώνοντας πέραν του κρατικού χρέους και το τραπεζικό, αλλά και το χρέος εκτός τραπεζικού κλάδου, υπό τις εξής υποθέσεις:

1. Το κρατικό χρέος αναδιαρθρώνεται με ποσοστό ανάκτησης 60%

2. Ως αποτέλεσμα, το τραπεζικό χρέος επίσης αναδιαρθρώνεται, υποχρεωτικά, με χαμηλότερο ποσοστό ανάκτησης 40%

3. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αναδιάρθρωση του 50% περίπου του ιδιωτικού χρέους, με ποσοστό ανάκτησης επίσης 40%.

Στο σενάριο αυτό δεν συνυπολογίζεται το κόστος από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση στην Ισπανία, ενδεχόμενο που σύμφωνα με τη Nomura συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες (με βάση τα πενταετή κρατικά CDS και υποθέτοντας ποσοστό ανάκτησης 60%, η Nomura εκτιμά ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι 73%, έναντι 55% και 54% για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και 26% για την Ισπανία).

Συνδυάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών για τη συνολική διασυνοριακή έκθεση αλλά και τα στοιχεία του Συστήματος Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Αγγλίας, η Nomura υπολογίζει ότι:

- Οι συνολικές διασυνοριακές απώλειες από αναδιάρθρωση στο χρέος των τριών χωρών (Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) θα φτάσουν τα 365 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 235 δισ. δολ. εντός της Ευρωζώνης. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν θα προέλθει από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους (57 δισ. δολ.), αλλά του τραπεζικού (130 δισ. δολ.) και του ιδιωτικού (178 δισ. δολ.).
- Η Γερμανία θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα με απώλειες 97 δισ. δολ., που αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας. Οι απώλειες αυτές θα «εξανεμίσουν» το 17% των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών, κόστος που δείχνει διαχειρίσιμο, αυξάνοντας τις πιθανότητες κρατικής συμμετοχής σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης και χωρίς να επηρεάζεται η πορεία του γερμανικού χρέους.

- Οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν περίπου 76 δισ. δολάρια ή 3,4% του βρετανικού ΑΕΠ, απώλειες επίσης σχετικά διαχειρίσιμες.

- Οι απώλειες για τις γαλλικές τράπεζες θα φτάσουν τα 55 δισ. δολάρια, ήτοι 2,1% του γαλλικού ΑΕΠ, περιορίζοντας τα τραπεζικά κεφάλαια κατά 8%. Οι απώλειες αυτές κρίνονται διαχειρίσιμες.

- Για τις ισπανικές τράπεζες, αναδιάρθρωση του ελληνικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους «μεταφράζεται» σε απώλειες 34 δισ. δολαρίων (τα 28 δισ. δολ. λόγω Πορτογαλίας). Και σε αυτή την περίπτωση, «εξανεμίζεται» το 8% των κεφαλαίων του ισπανικού τραπεζικού κλάδου, ποσοστό διαχειρίσιμο αν και η κεφαλαιακή επάρκεια των ισπανικών τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της στεγαστικής αγοράς της χώρας.

Συμπερασματικά, η αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα έχει συνέπειες για τις τράπεζες της Ευρωζώνης που μπορούν να αντιμετωπιστούν και να «απορροφηθούν».

«Κλειδί» η Ισπανία

Η συμμετοχή της Ισπανίας όμως σε ένα «ντόμινο» αναδιαρθρώσεων θα άλλαζε ραγδαία το σκηνικό: Οι απώλειες εντός της Ευρωζώνης θα έφταναν τα 477 δισ. δολάρια, ήτοι το 4,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Nomura, μειώνοντας κατά 16% τα κεφάλαια συνολικά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Στην περίπτωση αυτή, οι απώλειες για τη Γερμανία θα φτάσουν τα 186 δισ. δολ. (5,65 του γερμανικού ΑΕΠ), για τη Γαλλία τα 132 δισ. δολ. (5,1% του ΑΕΠ), για τη Μ. Βρετανία τα 122 δισ. δολ. Και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη το 25 του ΑΕΠ. Το πλήγμα για τα τραπεζικά κεφάλαια θα φτάσει το 33% στη Γερμανία, το 19% στη Γαλλία, το 17% στη Μ. Βρετανία και το 16% στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η Nomura διευκρινίζει ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν υπολογίζονται οι συνέπειες από ενδεχόμενη διάχυση των συνεπειών σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, «αποτελούν ωστόσο μία επαρκή βάση για τον υπολογισμό του μεγέθους της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί».

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Από το Μάιο του 2010 η ΕΚΤ προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων για να σταθεροποιήσει την αγορά. Μέχρι στιγμής έχει αγοράσει τίτλους αξίας 76,7 δισ. ευρώ, κυρίως από την περιφέρεια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών έχει γίνει με discount που, αν υποτεθεί ότι ήταν κοντά στο 20% και ότι το ποσοστό ανάκτησης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα είναι 60%, τότε οι απώλειες για την ΕΚΤ υπολογίζονται σε 19,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 24% των κεφαλαίων της.

Πόσο κοστίζει η κάθε αναδιάρθρωση

Χωρίς να αθροίζονται τα ποσά των απωλειών από αναδιαρθρώσεις χρέους των τριών χωρών, η Nomura υπολογίζει ότι μία ελληνική αναδιάρθρωση θα κόστιζε συνολικά 61,4 δισ. δολάρια (εκ των οποίων 21,4 δισ. δολ. για τις γαλλικές τράπεζες και 15 δισ. δολ. για τις γερμανικές).

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας οι απώλειες θα διαμορφώνονταν σε 85 δισ. δολ. (28,3 δισ. δολ. για τις ισπανικές τράπεζες, 18,3 δισ. δολ. για τις γερμανικές και 14,8 δισ. δολ. για τις γαλλικές), ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας θα έφτασαν τα 218 δισ. δολάρια (με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά τις γερμανικές και βρετανικές τράπεζες, ήτοι 64 και 60 δισ. δολάρια αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά τέλος την Ισπανία, οι συνολικές απώλειες υπολογίζονται από τη Νomura σε 333 δισ. δολ., με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, ήτοι 89 και 76 δισ. δολάρια αντίστοιχα.


Read more...

Με λουκέτο απειλείται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου...



Ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, καθώς, πλέον αδυνατεί να καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων και να εξοφλήσει υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει απλήρωτο το προσωπικό τον Απρίλιο και οι ασθενείς χωρίς φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη νοσηλεία τους.

Τα τελευταία χρόνια οι επιχορηγήσεις προς το Νοσοκομείο, για τη... μισθοδοσία του προσωπικού, δεν ξεπέρασαν το 55 % και αυτό με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 6 μηνών, την ώρα που σε άλλα νοσοκομεία, οι επιχορηγήσεις δίνονταν κανονικά. Επιπλέον, είναι το μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας, που μέχρι σήμερα, από την αρχή του χρόνου, δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από το ποσό των τριών χρηματοδοτήσεων, ύψους 1.074.852.837 ευρώ, που δόθηκαν σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

«Από την 1 Ιανουαρίου του 2011 δεν έχει πιστωθεί ούτε ευρώ στο νοσοκομείο» είπε το μέλος του σωματείου εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτσίδης, σημειώνοντας ότι «το Μάρτιο οριακά καλύφθηκε η μισθοδοσία του προσωπικού». Όπως υπογράμμισε το νοσοκομείο στηρίζεται στα έσοδα από τα εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά και απογευματινά ραντεβού και από τα νοσήλεια των ασφαλιστικών ταμείων. «Αν κάτι από όλα αυτά πάψει να υπάρχει ή καθυστερήσει, θα υπάρχει σοβαρό θέμα με τη μισθοδοσία μας» τόνισε ο κ. Τουχτσίδης.

Για το θέμα κατέθεσε επερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή. Ερωτώνται συγκεκριμένα, αν θα καταβληθεί το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης, που αφορά τη δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού, καθώς και τις καθυστερούμενες πληρωμές προηγουμένων ετών. Ρωτά επίσης αν θα χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο για την εξόφληση των προμηθευτών των προηγουμένων ετών, καθώς και του πρώτου τριμήνου έτους 2011, που υπολογίζεται στο ποσό των 69.000.000 ευρώ.

Πάντως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν προσανατολίζονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις, αλλά θα προσπαθήσουν να πιέσουν μέσω των φορέων της πόλης, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.



Read more...

Θα πληρώσουμε πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τα σπασμένα του Ραπτόπουλου...



Δεν φτάνει η καταφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού, δεν μας αρκεί που το Δημόσιο έχει τρύπα ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά χρέη του ομίλου Express Service σε ΙΚΑ (133,5 εκατ. ευρώ) και Εφορία (70 εκατ. ευρώ), φαίνεται πως θα... πληρώσουμε και χρυσάφι τον μεγαλύτερο οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου ελέω των αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δηλαδή, σε μια περίοδο έντονης προσπάθειας συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών το ελληνικό κράτος ενδέχεται να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις, τις οποίες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν οι ανταγωνίστριες ως προς τις εταιρείες του κ. Γιάννη Ραπτόπουλου επιχειρήσεις.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αρχικές επαφές μεταξύ στελεχών τουλάχιστον τεσσάρων εταιρειών, όπου συζητήθηκαν μορφές δράσης εις βάρος του υπουργού Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες που κυρίως υφίστανται τις συνέπειες από τη στρέβλωση της αγοράς εξαιτίας της προνομιακής μεταχείρισης του κ. Ραπτόπουλου είναι οι εξής: Interamerican, Eurosos, Inter Partner, Intersalonica, Mondial Assistance και ΕΛΠΑ.

Επιχειρήσεις δηλαδή που έβλεπαν με έκπληξη εδώ και χρόνια τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κάλυψη προς την Express Service. Μερίδα αυτών, λοιπόν, μελετά την προσφυγή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποσκοπώντας στη διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ηδη δύο επιχειρήσεις ετοιμάζονται να ζητήσουν πρόσθετες εξηγήσεις από τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από πληροφορίες μας γίνεται λόγος για αποζημιώσεις που ενδέχεται να κοστίσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στον Ελληνα φορολογούμενο ακόμα και πάνω από 200 εκατ. ευρώ!

Κι αυτό διότι η νομική άμυνα των θιγόμενων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων είναι και πολυεθνικές, αναφέρει πως εξαιτίας των υπογραφών του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε εν τοις πράγμασι παράνομη χρηματοδότηση- επιδότηση της Express Service, η οποία αλλοίωσε τις συνθήκες του ανταγωνισμού.
protothema


Read more...

''ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ'' ΡΗΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Τη τακτική της αποδόμησης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή φαίνεται να υιοθετεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, με πρώτη – επίσημη - αυτή του πρώην τσάρου της οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη...

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να δώσει ουσία στο μήνυμα «φυγή προς τα εμπρός», ξεκαθαρίζοντας το παρελθόν της παράταξης του μέσω «βελούδινης ρήξης» με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ ως κυβέρνηση από το 2004 μέχρι το 2009.
Άλλωστε η πρόσφατη τοποθέτηση του Ν. Μηταράκη, τομεάρχη και ιδιαίτερα στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, κατά της ήπιας προσαρμογής που αποτέλεσε το «σύνθημα» της πενταετίας Καραμανλή, μόνο τυχαία δεν είναι.
Επίσης το κλίμα που επικρατεί στη Συγγρού, για την πενταετία Καραμανλή, φαίνεται και από το γεγονός ότι την τοποθέτηση Μηταράκη ακολούθησε και διαρροή περί διαφωνιών του Α. Σαμαρά με την οικονομική πολιτική που ακολουθούσε ο Αλογοσκούφης. Τότε ο κ. Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής.
Οι αποστάσεις που έλαβε ο στενός συνεργάτης του προέδρου από την οικονομική πολιτική του Γιώργου Αλογοσκούφη, προκάλεσε την αντίδραση του δεύτερου.
«Ο Καραμανλής μου έλεγε άσ’τα για αργότερα» υποστήριξε ο πρώην υπουργός οικονομίας, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα δεχθεί να σηκώσει μόνος του τις «αμαρτίες της πενταετίας της ΝΔ.
Πέρα από τις βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του πρώην τσάρου της οικονομίας, ότι από το 2004, οι ομόλογοι του στο εκοφίν έθεσαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Ανεξάρτητα από τις όποιες ενοχλήσεις από τους «κορυφαίους» υπουργούς της ΝΔ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφοροποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Read more...

Στέρεψε από χρήματα! ...


Αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς, τη φύλαξη, την καθαριότητα και τα αναλώσιμα υλικά εκφράζει το ΤΕΙ Πειραιά και αναστέλλει τη λειτουργία του για τη...

Δευτέρα και Τρίτη που έρχεται. Έτσι η λειτουργία του ιδρύματος κρέμεται σε μία κλωστή ενώ την Τετάρτη θα συνέλθει η συνέλευση προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Πειραιά το 2009 για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες πληρωμής ωρομίσθιου προσωπικού ήταν 15.450.000 ευρώ, το έτος 2010 έφθασε τα 13.040.000 ευρώ και το έτος 2011 άγγιξε τα 7.400.000 ευρώ...


Read more...

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ:''ΤΡΟΜΑΖΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ''


"Τρομάζω με αυτά που καθημερινά συναντώ" - είπε ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, σχολιάζοντας τη φτώχεια που μαστίζει και το λαό της Κρήτης."Δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση, εύχομαι να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα"...

- σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος καθημερινά γίνεται μάρτυρας καταστάσεων ένδειας κι απόγνωσης. "Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, το ενοίκιο... δεν έχει να φάει" - είπε ο ίδιος και κάλεσε τον κόσμο που αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα επιβίωσης, αντί να καταφεύγει στους κάδους απορριμμάτων, αναζητώντας, τρόφιμα, να επισκέπτεται ένα από τα τέσσερα συσσίτια της Εκκλησίας της Κρήτης.
Read more...

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο


Αναστέλλουν τη λειτουργία τους δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει η λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Και επειδή τα δύο νοσοκομεία δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στις εφημερίες, αποφασίστηκε να σταματήσουν να κάνουν εισαγωγές.

Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι του νοσοκομείου, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τρόφιμα, ούτε για καύσιμα αλλά ούτε και για φάρμακα। Οσον αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού, αυτή βρίσκεται στον αέρα εδώ και εβδομάδες, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

newpost.gr

Read more...

Μέγαρο Μαξίμου: Διορία μέχρι την Τετάρτη σε όλους τους υπουργούς


zoomnews

“Μέχρι την Τετάρτη να έχετε ολοκληρώσει όλες τις δράσεις σας.”

Είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου σε όλα τα Υπουργεία.

Ο λόγος;

Από εκεί και πέρα αρχίζει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, δηλαδή για το σκληρό πακέτο που μας περιμένει για την περίοδο 2012-2015.

Η συζήτηση για αυτό το πακέτο θα αφορά όλα τα Υπουργεία και σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσπαθήσει να βάλει όσο περισσότερο μπορεί στο παιχνίδι και τους βουλευτές του κόμματος προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων το Μάιο, που το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών।

papaioannou.
Read more...

Πρόταση μομφής περιμένει ο Γιώργος- Τι σχεδιάζει ο Σαμαράς


Η Κυβέρνηση περιμένει την κατάθεση πρότασης μομφής από την πλευρά της ΝΔ και μάλιστα είναι τόσο σίγουρη, που ορισμένοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου άρχισαν να σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τη συζήτηση στη Βουλή που (αν η πρόταση κατατεθεί) θα είναι έντονη.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια πιστεύουν ότι η κακή εικόνα που δίνει η κυβέρνηση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να φτάνουν στο σημείο να απορρίπτουν νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το κυβερνητικό αλαλούμ που αναδεικνύεται -τις τελευταίες μέρες- σε όλο του το μεγαλείο.

Ωστόσο, επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού, ταυτοχρόνως θεωρούν ότι η κατάθεση πρότασης μομφής θα συσπείρωνε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει στη ΝΔ. Στελέχη του κόμματος, δέχονται ότι έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, αλλά προβληματίζονται γιατί γνωρίζουν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι μόνον επικοινωνιακά, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές συσπειρώνονται γύρω από το κόμμα τους.

"Δεν είναι χαζός ο Σαμαράς ώστε να τρέξει να τους συσπειρώσει", σχολίαζε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη αν κατατεθεί πρόταση μομφής, να είναι εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Θεωρούν φυσικά αδύνατο να ψηφιστεί από τους βουλευτές που “πυροβολούν” τον “τσάρο”, αλλά εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα ακυρώσει πολλές από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως σκέφτεται ο Γ. Παπανδρέου. Και ταυτοχρόνως ότι η αναγκαστική πλέον παραμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην πλατεία Συντάγματος, ακόμα και αν υπάρξει ανασχηματισμός, θα μεγιστοποιήσει την δυσαρέσκεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά αποτελέσματα।

newpost.gr

Read more...

Στο “τσακ” γλίτωσε ο Ομπάμα τη στάση πληρωμών

Συμφωνήθηκαν περικοπές 38 δισ. στον προϋπολογισμό


O εκπρόσωπος της Βουλής Τζον Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία κ. Χάρι Ράιντ και ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα http://img.protothema.gr/2E39A9FBC6345351804C32F70498C33A.jpg

O εκπρόσωπος της Βουλής Τζον Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία κ. Χάρι Ράιντ και ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα

Θα τη θυμάται χρόνια ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τη φετινή διαδικασία κατάρτισης του μοσπονδιακού προϋπολογισμού, αφού κυριολεκτικά στο παρά πέντε αποφεύχθηκε το λεγόμενο shutdown, δηλαδή η στάση πληρωμών για τη διοίκηση, η οποία θα στερούσε από σχεδόν ένα εκατομμύριο υπαλλήλους.

Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ανακοινώθηκε όλις δύο ώρες πριν εκπνεύσει η δυνατότητα χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Εστιάστηκε δε στην περικοπή 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από προγράμματα σχετιζόμενα με το περιβάλλον και από τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για την ενίσχυση γονέων σε οικονομική ένδεια.
Read more...

Το φάντασμα της χρεοκοπίας στοιχειώνει το Μαξίμου


Το φάντασμα της χρεοκοπίας στοιχειώνει το Μαξίμου eurokinissi

Το έλλειμμα που καλπάζει, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, τα έσοδα που δεν υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, “στοιχειώνουν” το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, ζουν πλέον με το... φάντασμα της χρεοκοπίας.

Οι ανησυχίες της τρόικας που χτυπάει καμπανάκια, ενδέχεται να αποδειχθούν συγκρατημένες, αφού τα έσοδα του κράτους είναι απογοητευτικά, ενώ η κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να τιθασεύσει καν τις δαπάνες που το πρώτο τρίμηνο του 2011, αυξήθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα, κινείται περίπου στο 10,6% (9% ήταν οι κυβερνητικές προβλέψεις) και το ΙΟΒΕ εκτιμάει ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Για το υπουργείο οικονομικών, σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται η άντληση εσόδων και η περικοπή των δαπανών, χωρίς να περικοπούν με οριζόντιες παρεμβάσεις μισθοί και συντάξεις και χωρίς να υπάρξουν γενικευμένες αυξήσεις φόρων.
Στα συρτάρια του υπουργού, βρίσκονται εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και την μεγάλη ακίνητη περιουσία, για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις ακριβές περιοχές (ώστε να πιαστούν περισσότερη στη φάκα), αλλά και για “ρύθμιση” των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, παράλληλα με την ταχύτατη “αξιοποίηση” των “φιλέτων” που αποφασίστηκε να “θυσιαστούν” στον βωμό του ΔΝΤ.
Ωστόσο, καθημερινά πληθαίνουν οι αναλυτές που προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναγκαστικά αναδιάρθρωση του χρέους και πλησιάζει η 15η Απριλίου, ημέρα που (το 1912) βυθίστηκε ο Τιτανικός και (το 2011) θα ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, από τον Γ। Παπακωνσταντίνου. Λίγο πριν την Κυριακή των Βαΐων...

newpost.gr

Read more...

Σε μια κλωστή η κυβερνητική συνοχή

Μετά το Eurogroup, δραματικές εξελίξεις


http://img.protothema.gr/436B80B4EFA414B7059CBB0BC19EBA8A.jpg

Αμέσως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είχε αναγκαστεί να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον τζόγο και να παραπέμψει το ζήτημα στην κυβέρνηση, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούσε ότι “εάν δεν υπήρχε η απεργία των τηλεοπτικών δελτίων, πιθανότατα δεν θα είχαμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση. Ίσως και να μην είχαμε καν κυβέρνηση!”

Και καθώς η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας μένει, πια, χρονικά πίσω μας, το κλίμα που αναδεικνύεται όχι μόνο από αρκετά μέλη της κοινβουλευτικής ομάδας αλλά και, πλέον, και από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ανάλογο: “Αν δεν είχαμε τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Βουδαπέστη από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, ίσως οι εξελίξεις να ήταν δραματικές!”

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις; Η επιστροφή στην αμιγώς ελληνική πραγματικότητα συμπίπτει με την ανάγκη να παρουσιαστεί – όπως και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου – το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τα οποία έχει επιβάλει ο εκτροχιασμός, κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, του ελλείμματος του 2010, καθώς και η μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
“Δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα…”

Η Τρόικα έχει θέσει ατύπως ως όριο την 15η Μαϊου, προκειμένου το νομοσχέδιο να έχει καταστεί νόμος του Κράτους. Οι δε ρυθμίσεις του, καθώς παραπέμπουν σε νέες περικοπές εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών – και όχι μόνο, όπως λένε έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει νέα δέσμη μέτρων. Ορισμένοι το προχωρούν και πιο μακριά: “Αν δεν μπορεί να θυσιαστεί ο Παπακωνσταντίνου, αν δεν μπορεί άλλος υπουργός να βγει μπροστά για να περάσουν τα μέτρα κι αν από αυτά εξαρτάται η ομαλή πορεία της δανειοδότησης της χώρας από την Τρόικα, τότε η λύση βρίσκεται μόνο στις κάλπες!”

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει τη μεγαλύτερη βάση παρά ποτέ τους τελευταίους μήνες – πόσο μάλλον που δεν διαφαίνεται η προοπτική να δοθεί αποτελεσματική λύση με έναν ανασχηματισμό, αφού κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στον θώκο του υπουργείου Οικονμικών χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με έναν κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει για την ανίχνευση των προθέσεων ενός ικανού αριθμού βουλευτών για το επόμενο χρονικό διάστημα, εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Και η επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τη Βουδαπέστη είναι σίγουρο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Ίσως και δραματικές... 
 


Read more...