Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κοινή άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και Η.Π.Α. στη Μεσόγειο...



Τριμερής αεροναυτική άσκηση βρίσκεται εν εξελίξει νοτίως του Καστελόριζου, στα ΝΑ όρια του FIR Aθηνών και με κατεύθυνση από τη Σούδα προς τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα, με τη συμμετοχή οκτώ πλοίων επιφανείας, δύο... υποβρυχίων, καθώς και αεροσκαφών και ελικοπτέρων από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την άσκηση «Noble Dina 11» η οποία μέχρι πέρυσι διεξαγόταν με συμμετοχή του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή -που ξεκίνησε από τη Σούδα στις 3 Απριλίου και αναπτύσσεται ανατολικά με κλιμακωτές συμμετοχές- έπειτα από πρόσκληση του Τελ Αβίβ.

Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών, στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην προστασία ναυτικών δυνάμεων.

Η άσκηση, σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, έχει αυτονόητη γεωστρατηγική σημασία λόγω των εξελίξεων ευρύτερα στη Μεσόγειο, της ενεργειακής αναβάθμισης της περιοχής και των τουρκικών αμφισβητήσεων όσον αφορά το εύρος των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Η «Noble Dina 11» ολοκληρώνεται στις 14 Απριλίου.

Στο μεταξύ αναβαθμισμένο αναμένεται να είναι φέτος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το επίπεδο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων στον αμυντικό τομέα ασκήσεις, μετασταθμεύσεις αεροπορικών μέσων, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές επισκέψεων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού πραγματοποίησε ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: