Σάββατο 9 Απριλίου 2011

“Πλακώνονται” για πάρτη μας οι Ευρωπαίοι!

Διαφωνούν αν θα τα καταφέρουμε με το χρέος


http://img.protothema.gr/25BA193786B822128315653751E80545.jpg
Η ...γλυκειά εκδίκηση – αν υποθέσουμε ότι κάποιοι από εμάς νιώθουν έτσι – για τα όσα τραβάμε ελέω Τρόικας ίσως έρχεται από τις έριδες που ταλαιπωρούν τους ίδιους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το ελληνικό χρέος και συχνά “πλακώνονται” μεταξύ τους.

Λίγες μέρες πριν τις εν εξελίξει συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνδιάσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Christine Lagarde και Wolfgang Schaeuble, τον Επίτροπο Οικονομικών Oli Rehn και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean Claude Trichet.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, επικαλούμενο δημοσίευμα από το επόμενο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, στην τηλεδιάσκεψη εκδηλώθηκαν διαφωνίες για την αναγκαιότητα πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
 


Ειδικότερα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκφράστηκαν αμφιβολίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να αρνήθηκε καν συζητήσει το θέμα, αφού εκτιμά ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζας που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση. 
 


Το Der Spiegel, μάλιστα, αναφέρει ότι ο Schaeuble θεωρεί τη συμπεριφορά του Trichet στην αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίου υπερβολική και έως ένα βαθμό αναξιόπιστη!

“Κανένα περιθώριο εφησυχασμού...”


Πάντως σήμερα από τη Βουδαπέστη, όπου και οι συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού αναφορικά με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Trichet τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν «μία πολύ καλή ενημέρωση» για τη δουλειά που γίνεται από τις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τον περιορισμού των κινδύνων. 
 
«Έχουν γίνει πολλά πράγματα και άλλα τόσα πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


Από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado εμφανίστηκε αιοσιόδοξη για το σύνολο των ισπανικών τραπεζών. «Ακόμη και η τελευταία cajas είναι ικανή να περάσει τα stress tests», τόνισε χαρακτηριστικά η Salgado, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη πως θα ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών. 
 
Η ίδια τόνισε ότι “πρέπει να ολοκληρώσουμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις” αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι τα μέτρα λιτότητας δεν αρέσουν στον κόσμο αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: