Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

θα υπάρχει ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού;







Read more...

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας







Read more...

Μια άλλη αντίληψη διακυβέρνησης






Read more...

Πρόγραμμα Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μεταβεί, αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στην Κύπρο, όπου στις 7.00 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννου Κρανιδιώτη, η οποία διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Πριν από την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. (6.00 μ.μ.)




Read more...

Πρωθυπουργική εμφάνιση από το Γιώργο στη ΔΕΘ


του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με την αυτοπεποίθηση, που του δίνει το πρβάδισμα στα γκάλοπ και η διαφαοινόμενη εκλογική νίκη στις 4 Οκτωβρίου εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αισιοδοξία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσε στην κατάμεστη αίθουσα του Βελίδειου, όπου κατέφθασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ' όλη την Ελλάδα, σε μία ένδειξη της δυναμικής, που έχει αποκτήσει ο προεκλογικός αγώνας του Κινήματος.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν περισσότερο σαφής από άλλες χρονιές, εριέγραψε τις βασικές του ιδέες για όλους τους κρίσιμους τομείς, απέφυγε όμως να γίνει ιδιαίτερα αναλυτικός, α,κριβώς για να μην οδηγήσει την κουβέντα σε επιμέρους ζητήματα, που πιθανόν αναδειξει η ΝΔ. Σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιους τόνους, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης, υιοθέτησε μετριοπαθείς προοσεγγίσεις σε κάποια θέματα, όπως με το φαινόμενο των χιλιάδων γαλάζιων προσλήψεων στο κράτος, ακριβώς για να καθησυχάσει την κοινωνία και να πείσει ότι έρχεται ως εκφραστής μίας νέας ενότητας. Παράλληλα το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για τα εσωκομματικά τον διευκόλυνε για να μην αναδειχθούν τα όποια προβλήματα με τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια στελεχών, όπς ο Κώστας Σημίτης και παλαιότεροι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει σειρά βασικών αξόνων για την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει, διαγράφοντας τις σημαντικές διαφορές από την κυβερνητική πολιτική, που ακολούθησε η ΝΔ, επιμένοντας κυρίως στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, στη φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών, στην αναδιανομή του πλούτου και την αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν οι σπατάλες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε κυρίως προσοχή στο να νιώσουν οι πολίτες ότι δεν θα πληρώσουν οι ίδιοι την οικοονομική κρίση και ότι η λογική του σχεδίου, πόυ διαθέτει για την επόμενη ημέρα είναι η αναπροσαρρμογή της σημερινής λειτουργίας του κράτους, που παράγει και διογκώνει τα προβλήματα, αντί να τα λύνει.Ο κ. Παπανδρέου ξεπέρασε το βασικό ερώτημα, που θα βρει τα λεφτά για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, μιλώντας για επαναπροσδιορισμό των κατευθύνσεων που πηγαίνουν σήμερα οι διαθέσιμοι πόροι.
Ταυτόχρονα έδωσε και τις προτεραιότητές του για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Έδωσε επίσης βάρος στο σχέδιο των εκατό πρώτων ημερών της κυβέρνησής του, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι είναι απολύτως έτοιμος για τγις 5 Οκτωβρίου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

protothema.gr


Read more...

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ! Tί συμβαίνει στο Κυπριακό;



...διαβάστε τη συνέχεια στο Sibilla



Read more...

Γιατί η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη...


Από το http://epirusgate.blogspot.com/

Του Νίκου Κοτζιά*

Τα εκλογικά συστήματα κινούνται ανάμεσα σε δύο αρχές. Η μία είναι της αναλογικότητας, όπως ισχύει στην Ιταλία. Υπέρτατο αγαθό η πλήρη αντιστοιχία ανάμεσα στις ψήφους που λαμβάνει ένα κόμμα και στους βουλευτές που εκλέγει.
Η δεύτερη αρχή είναι της σταθερότητας. Αρχή κυρίαρχη στο βρετανικό εκλογικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στις εισροές ψήφων του πολιτικού συστήματος, αλλά στη λειτουργία του με τρόπο που να διασφαλίζει την επάρκεια σε δημόσιες δεσμευτικές αποφάσεις. Το σχετικά καλύτερο πολιτικό σύστημα είναι αυτό που ...

συνδέει και τις δύο αρχές. Αναλογικότητα ψήφων και σταθερότητα στην παραγωγή της πολιτικής. Κάτι τέτοιο υπάρχει όταν είναι παρούσα μια δημοκρατική κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα σε αντιδεξιές πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικές ιδεολογικές αποχρώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία πάνω σε επείγοντα ζητήματα ανακούφισης των εργαζομένων, ανάπτυξης της χώρας, προάσπισης του εθνικού συμφέροντος.

Η στάση της αριστεράς κάνει την αυτοδυναμία αναγκαία
Ο ισχύον νόμος έχει ενισχύσει την αναλογικότητα και αυξήσει τις απαιτήσεις προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα. Με άλλα λόγια κινείται σε ένα βαθμό σε μια κατεύθυνση που απαιτεί τη συνεργασία ανάμεσα σε δυνάμεις που κινούνται στον ίδιο πολιτικό αστερισμό. Είτε από τη κεντροδεξιά προς τα δεξιά, είτε από την κεντροαριστερά προς την αριστερά. Υπό ορισμένες συνθήκες την απαιτεί και σε ένα βαθμό την προτρέπει.Όμως, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τα μικρότερα κόμματα δεν κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση συνεργασίας.Ιδιαίτερα η ελληνική αριστερά (Συνασπισμός και ΚΚΕ) θεωρεί τη συνεργασία με ένα σοσιαλδημοκρατικό – σοσιαλρεφορμιστικό κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ ως έγκλημα. Και αυτό σε αντίθεση με τη συνεργασία που πραγματοποίησε με την Δεξιά το 1989 σε συνθήκες που οι ανάγκες της χώρας για συνεργασία της αριστεράς με άλλα κόμματα ήταν πολλαπλά υποδεέστερες των σημερινών αναγκών, να μην πω άχρηστες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η αριστερά υπέφερε από το αστικό κράτος δείχνει έναν φόβο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες στα πλαίσιά της αστικής δημοκρατίας. Δείχνει ως να ανησυχεί ότι θα βρωμήσει αν ανακατευτεί με τα πίτουρα της διακυβέρνησης και ότι θα την φάνε οι κότες. Με αυτό τον τρόπο η αριστερά στηρίζει στην πράξη αυτό που καταγγέλλει στα λόγια, τον δικομματισμό. Δεν προσφέρει καμία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ζει με τον απόηχο του 1989. Το ένα της τμήμα, ο ΣΥΝ, πιστεύει (κάνοντας ουσιαστικό λάθος), ότι οι εκλογές γίνονται για να αναδειχτεί αντιπολίτευση. Το άλλο της, για να «συσσωρεύσει δυνάμεις για την μεγάλη αντεπίθεση». Με άλλα λόγια, η αριστερά δεν θέλει να κυβερνήσει και κατά συνέπεια ωθεί τον κοινό νου του καθημερινού πολίτη να ψηφήσει ανάμεσα σε εκείνα τα κόμματα που εν δυνάμει μπορούν και σίγουρα θέλουν να κυβερνήσουν. Μάλιστα, η αριστερά κάνει το λάθος να θεωρεί ότι αφού τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κυβερνήσουν, ως την απόδειξη ότι διαθέτουν το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα. Όμως, η θέληση ενός κόμματος να κυβερνήσει δεν αποδεικνύει από μόνη της κάποια σύμπτωση απόψεων με ένα άλλο κόμμα που ήδη κυβερνά.Στη βάση της άνω λογικής, το μεν ΚΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να σπρώξει τη χώρα σε αδύνατες κυβερνήσεις, αν είναι δυνατό σε ακυβερνησία. Από την ακυβερνησία, όμως, όταν δεν υπάρχει «επαναστατική κατάσταση», ο μόνος κερδισμένος θα είναι οι δυνάμεις της διαπλοκής. Αυτές που έσπρωξαν τον Καραμανλή να κάνει τώρα τις εκλογές προκειμένου να ελεγχθεί η ΝΔ από ανθρώπους κλειδιά για αυτές,, αλλά και να είναι ο Γ.Παπανδρέου όσο το δυνατό πιο αδύνατος. Το γεγονός αυτό διαφεύγει, από ασχετοσύνη ή σκόπιμα δεν ενδιαφέρει εδώ, της ηγεσίας του ΚΚΕ. Διότι όσο ισχυρότερα είναι τα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της πολιτικής, ακόμα και της μη επαναστατικής, τόσο πιο αδιαμεσολάβητα και άμεσα μπορούν να σπρώξουν τα συμφέροντά τους. Αυτό ακριβώς έγινε και το 1989.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡιΖΑ και ο Συνασπισμός θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο όταν αντιτίθονται σε κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επικαλούνται δε τις επιτυχίες του «κόμματος της Αριστεράς» (Die Linke) στη Γερμανία. Μόνο που αφαιρούν την ουσία της πολιτικής που ακολουθεί αυτό το κόμμα. Το κόμμα των Γκύζι και Λαφονταίιν παρουσίασε μεγάλα κέρδη για δύο λόγους που αλληλοσυνδέονται. Αφενός διότι η SPD συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με τη δεξιά, και κατά συνέπεια τιμωρείται από τα λαϊκά στρώματα για κάθε λανθασμένο και κακό συμβιβασμό (διότι υπάρχουν καλοί και γόνιμοι συμβιβασμοί). Αφετέρου, διότι οι ψηφοφόροι διακρίνουν μια εναλλακτική κυβερνητική δυνατότητα, αυτή της συγκυβέρνησης των μη δεξιών κομμάτων.
Εξάλλου υπάρχουν ήδη τρεις κυβερνήσεις συγκυβέρνησης σε κρατίδιο της Γερμανίας. Στη Γερμανία, σε πλήρη αντιστροφή προς την ελληνική παραδοσιακή αριστερά, το κόμμα της Linke όχι μόνο δεν φοβάται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, αλλά κάνει σταθερή κριτική στην SPD που αποφεύγει αυτή τη συγκυβέρνηση μαζί του σε παγγερμανικό επίπεδο. Το κέρδη του, δηλαδή, οφείλονται στην ακριβώς αντίστροφη πολιτική, στάση και νοοτροπία εκείνης του Συνασπισμού και του ΚΚΕ. Με βάση την θέση ότι η χώρα σε περίοδο κρίσης έχει ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης που να μπορεί να αντιστέκεται στις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας είναι φανερό ότι χρειάζονται ισχυρές προοδευτικές κυβερνήσεις. Και εφόσον η παραδοσιακή αριστερά τις αρνείται ως ο διάβολος το λιβάνι, είναι φυσικό ο κατά τον Γκράμσι κοινός νους να στραφεί όχι απλά στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει μια διαφορετική κυβέρνηση (και όχι αντιπολίτευση) προς την ΝΔ, αλλά να επιδιώξει να δώσει σταθερότητα σε αυτή την κυβέρνηση. Και υπό αυτές τις συνθήκες η σταθερότητα προκειμένου να συνδυαστεί με μια σε ένα βαθμό αναλογικότητα σημαίνει ότι ο Κοινός Νους θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ αυτοδυναμία.
Αυτή θα είναι προϊόν της άρνησης της αριστεράς να συνεργαστεί. Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει λευκό χαρτί για να κάνει ότι θέλει, ούτε, πολύ λιγότερο, απαλλαγή του από την υποχρέωση να οργανώσει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και μέτωπο σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Αν αυτό δεν γίνει οι μέρες του θα είναι μετρημένες.

Τα εθνικά συμφέροντα απαιτούν σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Η ανάλυση των προκλήσεων της Άγκυρας τις τελευταίες δεκαετίες οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: οπότε η Ελλάδα περνά περίοδο αδυναμίας, πολιτικού κενού ή και πολιτικής κρίσης, τότε η Τουρκία επιδιώκει να καταλάβει θέσεις και δικαιώματα σε βάρος της Ελλάδας. Έτσι έκανε με την Κύπρο.
Το ίδιο έγινε και με την πρόκληση στα Ίμια που έγινε σε μια φάση μεταβατικότητας για τις κυβερνήσεις της χώρας. Είναι φανερό, ότι η παρατεταμένη περίοδο πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κάμψη δημιουργεί σκηνικό «κατάλληλο» για τουρκικές προκλήσεις. Προκλήσεις που ορισμένες απ’ αυτές έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς, μάλιστα, έχουν μείνει αναπάντητες.
Η αδυναμία που παρουσιάζει η χώρα, η πολύπλευρη κρίση και η αποδιοργάνωσή της, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την Τουρκία να προωθήσει στοιχεία από την γενικότερη στρατηγική της, να διχοτομήσει το Αιγαίο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποκτήσει κυβέρνηση με τις επόμενες εκλογές, αλλά χρειαστούν αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες χωρίς να υπάρχει πολιτική υπεύθυνη κυβέρνηση, τότε μπορεί να δημιουργηθούν νέα ρήγματα στα εθνικά συμφέροντα.Τα τυχόν σχέδια της Τουρκίας θα διευκολυνθούν εφόσον δεν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει στην Ελλάδα μεγάλο πολιτικό κενό το οποίο σχετικά εύκολα θα μπορέσει να αξιοποιήσει η τουρκική επιθετικότητα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να δείξει αδύνατη και λαβωμένη. Δεν πρέπει να συνεχίσει η σημερινή της εικόνα προς το χειρότερο. Πρέπει αυτή η εικόνα, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα να ανατραπεί. Να υπάρξει άλλη κυβέρνηση, η οποία με επάρκεια δυνάμεων θα αντισταθεί σε πιέσεις και θα ανατρέψει προς το θετικό καταστάσεις.Δεν είμαι οπαδός της αυτοδυναμίας για την αυτοδυναμία. Ούτε εγγυώμαι ότι κάθε στοιχειό αυτής της αυτοδυναμίας θα «διασφαλίζει» τις δικές μου αντιλήψεις για την πολιτική. Αλλά σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή της πολιτικής της. Αλλαγή που θα επέλθει χωρίς κενά λόγω εκλογικών περιπετειών. Δηλαδή, με αυτοδυναμία στη βουλή, και συνεργασίες – συμπράξεις στην συνολική πολιτική σκηνή.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Ο Καρατζαφέρης, που είναι «συγκάτοικος με τη ΝΔ», δηλώνει, σε εκπομπή καναλιού της διαπλοκής, ότι «οι Αμερικανοί θέλουν Παπανδρέου και Καραμανλή να συγκυβερνήσουν». Οι δε του καναλιού που τα αφεντικά του επιδιώκουν μια τέτοια συγκυβέρνηση, δηλώνουν «έκπληκτοι» από την «πρωτοτυπία» και «την ορθότητα της πολιτικής σκέψης» του πρώτου. Η υποκρισία ως συγκάτοικος των σεναρίων πλασαρισμένα από εκείνους που τα στήνουν.

* Ο Νίκος Κοτζιάς είναι πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου

press-gr


Read more...

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Free Sunday»

ΔΗΛΩΣΗ

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ | 12 Σεπτεμβρίου 2009 by ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «FREE SUNDAY»Η φετινή ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα να ταλανίζεται από μια πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, θεσμών και προσανατολισμού. Στην κρίση αυτή οδήγησαν και οδηγούν οι επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιλογές που πλήττουν τα δημόσια οικονομικά και την αξιοπιστία της χώρας, που δεν στηρίζουν την ανάπτυξη και παραδίδουν τη χώρα στην ύφεση, που αφαιρούν εισοδήματα από τους πολλούς υπέρ των λίγων, που αποδυναμώνουν την αίσθηση ύπαρξης ενός ευνομούμενου κράτους για τους πολίτες.

Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι πολιτική. Που σημαίνει μια νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή και ένα σοβαρό πρόγραμμα τομών, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους.

Εμείς προτάσσουμε, ένα τέτοιο σχέδιο ανάταξης. Με ουσιαστικές προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Με συγκεκριμένες δράσεις δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Με συγκεκριμένες προτεραιότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία με άξονα την πράσινη ανάπτυξη που θα στηρίζει τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματική πρωτοβουλία και θα δημιουργεί νέες, καλύτερες θέσεις δουλειάς και εισοδήματα. Με ένα αξιόπιστο σχέδιο χρηστής διαχείρισης του δημόσιου πλούτου και λογοδοσίας προς τους πολίτες.

Ξέρουμε καλά την κρισιμότητα της στιγμής. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να λάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ίσως στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολίτευσης. Η ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ που βύθισε τη χώρα στην ύφεση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και το συντονισμό μιας σοβαρής προσπάθειας. Στο ΠΑΣΟΚ διαθέτουμε όραμα και σχέδιο για τη χώρα και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε.


Read more...

ΕΔΕΙΞΕ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ...


Μόνο ο Π. Μανδραβέλης ερμήνευσε σωστά τη δήλωση του Παπανδρέου για την ελευθερία στα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αντίληψη σοβαρού πολιτικού συντάκτη. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για τη διαπλοκή. Ρωτήθηκε μάλλον για τη διαπλοκή από τον Α. Ζούλα που εκπροσωπούσε την Καθημερινή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για "δημοσιογράφους και ΜΜΕ που δεν είναι ελεύθερα". Τι εννοούσε, λοιπόν, ο ποιητής; Αυτό που γράψαμε χθες. Την πληροφορία δηλαδή ότι από τα... πρώτα θεσμικά μέτρα τα οποία θα λάβει μόλις κερδίσει τις εκλογές και ορκιστεί η κυβέρνησή του, είναι η περιστολή της κρατικής σπατάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, το οικονομικό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου του έχει εισηγηθεί να περικόψει κατά 50% την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ. Ο Παπανδρέου και το επιτελείο του θεωρεί ότι η κυβέρνηση σήμερα έχει μπουκώσει πολλά ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Τους έχει μπουκώσει με κρατική ρεκλάμα. Αυτή είναι η εξήγηση από όποια πλευρά και αν το δει κανείς...

fimotro

Read more...

ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...


Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Δεν έκανε λάθη ο Παπανδρέου. Εμφανίστηκε πειστικός, απέφυγε να μπει στη διαδικασία της υποσχεσιολογίας. Ξεπέρασε τις ερωτήσεις - παγίδες και έφερε την συνέντευξη εκεί που ήθελε. Στην οικονομία και όχι στα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης κλπ). 'Έδειξε ότι είναι καλά ενημερωμένος στα ζητήματα της αγοράς. Σε σχέση με την περσινή εμφάνισή του ήταν ένας άλλος, πολύ καλύτερος Παπανδρέου. Το μυστικό ήταν να μην μεταφέρει την συνέντευξη στα στενά όρια του ΠΑΣΟΚ, αλλά να εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός που εκπροσωπεί τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Αυτό το πέτυχε απόλυτα...



Read more...

"ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΩ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"...


Σκληρός και επιθετικός προς τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους εταιρειών εμφανίστηκε πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνέντερυξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ξεκαθάρισε ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα για να έρθουν περισσότερα έσοδα στο κρατικό ταμείο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "χαριστικές πράξεις προς τις τράπεζες", για... "1 δισ. ευρώ τον χρόνο δώρα σε μεγαλομετόχους", για "400 επιτροπές που κοστίζουν 2 δισ. ευρώ". Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στους ανείσπρακτους φόρους 31 δισ. ευρώ. Ο Παπανδρέου σε ερώτηση για τον Παπαδήμο το άφησε ανοικτό. Είπε ότι θα "αξιοποιηθούν όλα οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας".
fimotro


Read more...

ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕΡΕΣ...


Ρεπορτάζ : Β. Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ούτε η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες αλλά ούτε και οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν ικανές να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά και να καταστήσουν εφικτό τον στόχο που ο κ. Κ. Καραμανλής έχει θέσει. Αντιθέτως, μία εβδομάδα μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τρεις ημέρες μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, η κυβέρνηση δείχνει... ανήμπορη να συντονιστεί στους ρυθμούς της προεκλογικής περιόδου, ανίκανη να ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κυριότερο, απολύτως αναποτελεσματική να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, που απορροφά πλέον όχι μόνο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και πρώην βουλευτές του! Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει ορατά σημάδια αποσύνθεσης, με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να έχει διαλυθεί και τους εναπομείναντες συνεργάτες του να δίνουν την εντύπωση ότι απλώς μετρούν ημέρες, ώσπου να έρθει η στιγμή της οριστικής αποχώρησης από την οδό Ηρώδου Αττικού. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στη ΝΔ που ως την προκήρυξη των εκλογών πίστευαν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας και εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακάμψει. Ο μόνος που δηλώνει ότι εξακολουθεί να το πιστεύει, είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ο οποίος, όπως δήλωσε και στο Μega Channel την περασμένη Πέμπτη, θεωρεί ότι και αυτή η μάχη μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδηθεί. Οπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλητές του, φρόντισε να θέσει εγκαίρως τα διλήμματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και να θεσπίσει νέους όρους στην προεκλογική περίοδο, επιλέγοντας να πει, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, όλη την αλήθεια για την οικονομία. «Η πρώτη κίνηση μας βγήκε, αρκεί να βγουν και οι επόμενες» σημείωνε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μετά τη ΔΕΘ το ΠαΣοΚ σταμάτησε την παροχολογία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν- έστω και εμμέσωςνα παραδεχθούν ότι η οικονομική πολιτική λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη λύση για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι πως δεν βγήκε καμία από τις επόμενες. Την Τετάρτη μίλησε σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, όπου το πλήθος δεν ήταν εντυπωσιακό, αλλά και η σκηνική παρουσία του ίδιου δεν ήταν η καλύτερη. Την Πέμπτη παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον κ. Ι. Πρετεντέρη, αλλά εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ότι το ΕΤΑΚ ωφέλησε τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα έδειξε δυσκολία να δώσει πειστικές απαντήσεις για την τιμωρία που επιφυλάσσει στα στελέχη του που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, αλλά και για την ευθύνη του κράτους στις καταστροφικές πυρκαϊές της τελευταίας διετίας. Για το μόνο που εμφανίστηκε σίγουρος ο Πρωθυπουργός ήταν για την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. «Θα παραμείνω αρχηγός της αντιπολίτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό ένα παράθυρο «διαφυγής», προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί, εφόσον συνεχίζουν να τον θέλουν και στην παράταξή του. Η εικόνα του Πρωθυπουργού σε αυτή τη συνέντευξη σε κάποιους άρεσε, ενώ στους περισσότερους δεν άρεσε. Σε κανέναν όμως δεν ενέπνευσε αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά αντιθέτως ενέτεινε τα συναισθήματα ηττοπάθειας που και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στα στελέχη του.

fimotro

Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ "ΝΕΟΛΑΙΑ"...



fimotro

Read more...

ΜΑΖΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χατζηδημητρίου
(από το Έθνος της Κυριακής)

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης και οι πολιτικοί συσχετισμοί δείχνουν να παγιώνονται υπέρ του ΠΑΣΟΚ που αγγίζει πλέον οριακά την αυτοδυναμία. Στην έρευνα διαμορφώνεται ένα συμπαγές κοινό που αγγίζει το 41,0% όσων επιθυμούν επαναληπτικές εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τη στιγμή που στο... ΠΑΣΟΚ το 40,1% αντιμετωπίζει θετικά τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΝ παρά την άρνηση του τελευταίου, ενώ στη ΝΔ είναι πολύ περισσότεροι όσοι επιθυμούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (22,9%), παρά με τον συνένοικο ΛΑΟΣ στην πολυκατοικία (17,7%). Φαίνεται επίσης, με συντριπτικό αυτή τη φορά τρόπο στη θεαματική αποτύπωση της παράστασης νίκης, ότι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως «η μάχη αυτή κερδίζεται» δεν ακούστηκαν πειστικά ούτε καν στο κομματικό του ακροατήριο που φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την επικείμενη ήττα.
Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές ανέρχεται στο 76,9% έναντι 12,4% που «ποντάρουν» στη νίκη της ΝΔ. Ποσοστό που αποτελεί... πανελλήνιο ρεκόρ από τότε που διενεργούνται δημοσκοπήσεις.
Με τις δέουσες στατιστικές αναγωγές εκτιμάται ότι με πεντακομματική Βουλή στην παρούσα φάση η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΑΣΟΚ: με εύρος διακύμανσης από 37,1% έως 42,9% και πιθανό ποσοστό το 40% θα καταλάμβανε με τον ισχύοντα νόμο 149 έδρες.
ΝΔ: από 32,2% μέχρι 37,8% και με πιθανό το 35% υποχωρεί στις 96.
ΚΚΕ: μεταξύ 7,3% -10,7% και πρόβλεψη για 9%, 25 έδρες.
ΣΥΝ: 3,3% έως 5,7% με τελικό 4,5%, 12 έδρες.
ΛΑΟΣ: από 5% έως 8% και πρόβλεψη για 6,5%, 18 έδρες.
Οικολόγοι: από 1,2% έως 2,8% με πιθανό το 2%.
ΛΟΙΠΑ: μεταξύ 2% και 4%.
Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο παίρνει σταθερό ηγετικό προβάδισμα, αλλά και οι πολίτες σε ποσοστό 39,5% εμπιστεύονται μια κυβέρνηση με τον ίδιο στο τιμόνι προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, έναντι 28,6% που επιλέγουν Νέα Δημοκρατία - Καραμανλή.
Συμπεραίνεται εύλογα ότι στο βασικό δίλημμα που έθεσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν κόμμα και πρωθυπουργό, η πλειοψηφία με διακριτό τρόπο τοποθετείται υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι το 11,6% της αδιευκρίνιστης ακόμα ψήφου τεκμαίρει την προσωρινά αδυναμία του πρωθυπουργού να συγκινήσει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ ένα κρίσιμο πεδίο για τη διεύρυνση της επιρροής του, όσο κι αν ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί ενδεχόμενες συνέπειες στη δυναμική του από το «ζήτημα Σημίτη».
fimotro


Read more...

ΝΕW DEAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Το "σχέδιο εθνικής ανάτασης" για την οικονομία και το κράτος, εστιάζοντας στις 100 πρώτες ημέρες παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων. Απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες που χρειάζονται αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας. "Είμαι εδώ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να σας μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε... "διαβεβαιώνοντας" το ακροατήριο και τον ελληνικό λαό, πως υπάρχει ελπίδα ότι στις 4 Οκτωβρίου αρχίζει μια νέα εποχή, η οποία θα στηριχθεί σε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανάτασης".
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ορισμένες βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, αλήθειες ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγεί, τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια ότι η παρακμή που βιώνει σήμερα η χώρα δεν θα περάσει απλά όταν ξεπεραστεί η διεθνής κρίση, καθώς η παρακμή της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση αλλά έχει άμεση σύνδεση με την πολιτική κρίση η οποία είναι μια κρίση θεσμών και αξιών.
Η δεύτερη αλήθεια, τόνισε, είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει καθηλωθεί και πως κάθε προσπάθεια ανάταξης της δεν θα πετύχει εάν δεν συνοδεύεται και από άμεσα μέτρα με διαρθρωτικές αλλαγές στο πρότυπο της ανάπτυξης.
Η τρίτη αλήθεια, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η χώρα έφτασε εδώ που βρίσκεται σήμερα διότι υπάρχει ένα πελατειακό κράτος που πνίγει κάθε πρωτοβουλία, ένα κράτος που είναι παραδομένο στη διαφθορά και σέρνεται από κάθε παράγοντα με ισχύ.
Οι στιγμές, ανέφερε, απαιτούν σήμερα μια νέα ηγεσία με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρίση και την παρακμή που μαστίζουν τη χώρα.
Απαντώντας σε όσα ανέφερε κατά τη δική του παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επιλογή δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εύκολο και τον δύσκολο δρόμο αλλά αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο ή θα κάνουμε νέες επιλογές.
Χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Καραμανλή ως καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι αντί να παγώσουμε την αγορά, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η χώρα δεν είναι εύκολος και πρόσθεσε ότι ο δρόμος που δείχνει με τις προτεραιότητες και τους στόχους που ανέφερε, είναι ο σωστός.
Είναι, όπως είπε, οραματικός, ρεαλιστικός και αυτονόητος.
Τέλος υπογράμμισε ότι αυτό τον δρόμο πρέπει να τον περπατήσουμε όλοι μαζί, διότι την ιστορία δεν την γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες αλλά μια κοινωνία αλλάζει μόνο όταν προσπαθήσουν όλοι μαζί.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Με τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία κινείται στο όριο, απειλούμενη από συνδυασμένη διπλή κρίση δημοσίων οικονομικών και παραγωγής, το ΠαΣοΚ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου κατέληξαν, έπειτα από μακρά επεξεργασία και διαβούλευση με πλήθος οικονομικών εμπειρογνωμόνων, τραπεζιτών και εξειδικευμένων πολιτικών στελεχών, στην εκπόνηση ενός διασωστικού σχεδίου διακυβέρνησης, ταχείας εφαρμογής. Με το σχέδιο, που... σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα εξελιχθεί στις πρώτες εκατό ημέρες μετά τις εκλογές, επιδιώκεται αρχικώς η ανάσχεση της επαπειλούμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης και μαζί η άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης. Σε δεύτερο πλάνο το σχέδιο κατατείνει στη διαμόρφωση συνθηκών εξόδου από την κρίση, με την εφαρμογή μέτρων, κινήτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, ικανών να συγκροτήσουν περιβάλλον επικράτησης ενός νέου κύματος ανάπτυξης. Το σχέδιο των 100 ημερών του κ. Παπανδρέου υποστηρίζεται από αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ορίζεται από ένα μείγμα συνδυασμένων μέτρων, ενεργειών, νομοθετημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών, που χαρακτηρίζονται από εσωτερική συνέπεια και συνοχή. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι εκπονήθηκε στη βάση μιας ρεαλιστικής σύλληψης, με γνώμονα πάντα την κρισιμότητα και την πολυπλοκότητα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. ? Συνταγή που δεν σοκάρει Ενσωματώνει μέτρα κενσιανά και φιλελεύθερα μαζί, δίνει και παίρνει ταυτοχρόνως, αλλά δεν σοκάρει, καθώς προστατεύει προβληματικές ζώνες και απελευθερώνει δεσμευμένες. Κοινή είναι η εντύπωση εκείνων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης ότι κατατείνει σε μια ξεχωριστή συνταγή, αντίστοιχη της πολυπλοκότητας των συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας διεκδικεί από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης. Το σήμα θα δοθεί αμέσως με την ταχεία, στις πρώτες δέκα ημέρες, κατάρτιση σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνονται πλήρως μέσω των μέτρων και των περιγραφόμενων πολιτικών οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις της νέας κυβέρνησης. Προς την αυτή κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης θα κατατείνει και το νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο θα ακολουθήσει και θα μεταδίδει βεβαιότητα εξόδου από την κρίση σε μακροχρονιότερη βάση. Σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών θα έλθει να υποστηρίξει με ειδικό νομοσχέδιο τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, από τις οποίες θα ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι εισπράξεις του κράτους θα βελτιωθούν. Το σχέδιο προβλέπει ριζική μεταβολή του καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και της φορολογίας κεφαλαίου. Ειδικώς η φορολογία της περιουσίας θα αλλάξει πλήρως, όπως και οι πολιτικές σύλληψης της φοροδιαφυγής θα ενισχυθούν με σύγχρονα εργαλεία και μοντέρνες τεχνικές αποκάλυψης των εισοδημάτων της «μαύρης» οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου και περιστολής των δημοσίων δαπανών. ? Ανακούφιση δανειοληπτών Στον ίδιο χρόνο, με την εφαρμογή των μέτρων υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας, θα εξελιχθούν ρυθμίσεις και πολιτικές άμβλυνσης των συνεπειών της ύφεσης, κυρίως στη ζώνη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το διασωστικό σχέδιο του κ. Παπανδρέου προβλέπει μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών και των δοκιμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα, θα προωθηθούν ταχύτατα στη Βουλή ειδικά νομοσχέδια με πιστωτικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μεγάλων τμημάτων της παραγωγής που καταδιώκονται από τις ακάλυπτες επιταγές και απειλούνται με πιστωτική ασφυξία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επιχειρήσεις θα προβλεφθεί το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο. Κάτι που φαίνεται ότι αναμένουν οι εμπορικές τράπεζες και ήδη έσπευσαν να ενισχυθούν με κεφάλαια. Συγχρόνως, με άλλο νομοσχέδιο θα προβλεφθούν ρυθμίσεις και μέτρα για περιοχές και κλάδους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και απειλούνται με απόλυτη καταστροφή. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Παπανδρέου, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ειδικό νομοθέτημα για την εργασία, το οποίο θα προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, την καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας και τη θωράκιση των εργαζομένων από καθεστώτα και φαινόμενα εκμετάλλευσης με πρόσχημα την κρίση. ? Κίνητρα για αναπτυξιακό κύμα Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν το διασωστικό σχέδιο των πρώτων 100 ημερών, τα παραπάνω θα αλλάξουν το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, θα διαμορφώσουν πεδία αισιοδοξίας και ανάσχεσης των συνθηκών κατάρρευσης της οικονομίας. Και θα ευνοήσουν τις αναπτυξιακές εκδοχές του σχεδίου. Οι εμπειρογνώμονες μιλούν για μέτρα και ρυθμίσεις που θα οικοδομήσουν ένα νέο αναπτυξιακό κύμα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται κίνητρα και πόροι που θα στηρίξουν τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις και μαζί πολιτικές εναντίον των καρτέλ και υπέρ της ελευθέρωσης της οικονομίας. Γίνεται λόγος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και άλλων περιοχών της οικονομίας που μένουν δεσμευμένες. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τομές στην Παιδεία, νέο Ασφαλιστικό και επεμβάσεις στο κράτος και στις λειτουργίες της διοίκησης. Κατά τους εμπειρογνώμονες, όλα τα παραπάνω θα μεταδώσουν από την αρχή κλίμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ευνοήσει και την προώθηση των λεγόμενων πολιτικών μέτρων. Ο νέος εκλογικός νόμος που θα κατατείνει σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κατά το γερμανικό σύστημα, και οι πολιτικές υπέρ της διαφάνειας θα προωθηθούν στις πρώτες 100 ημέρες και θα έλθουν να μεταδώσουν την αίσθηση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης αλλαγής σε όλα τα μέτωπα.

fimotro

Read more...

Ηγεσία που σέβεται τους κόπους του ελληνικού λαού


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ | 12 Σεπτεμβρίου 2009 by ΠΑΣΟΚ



Ηγεσία που σέβεται τους κόπους του ελληνικού λαού


Read more...

Η οικονομία χρειάζεται αποφάσεις


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ | 12 Σεπτεμβρίου 2009 by ΠΑΣΟΚ








Read more...

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ | 12 Σεπτεμβρίου 2009 by ΠΑΣΟΚ








Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


Read more...

Η χώρα, η οικονομία, οι πολίτες χρειάζονται αποφάσεις


Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Είναι ο σωστός. Και θα τον περπατήσουμε μαζί.




Read more...