Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΖΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χατζηδημητρίου
(από το Έθνος της Κυριακής)

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης και οι πολιτικοί συσχετισμοί δείχνουν να παγιώνονται υπέρ του ΠΑΣΟΚ που αγγίζει πλέον οριακά την αυτοδυναμία. Στην έρευνα διαμορφώνεται ένα συμπαγές κοινό που αγγίζει το 41,0% όσων επιθυμούν επαναληπτικές εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τη στιγμή που στο... ΠΑΣΟΚ το 40,1% αντιμετωπίζει θετικά τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΝ παρά την άρνηση του τελευταίου, ενώ στη ΝΔ είναι πολύ περισσότεροι όσοι επιθυμούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (22,9%), παρά με τον συνένοικο ΛΑΟΣ στην πολυκατοικία (17,7%). Φαίνεται επίσης, με συντριπτικό αυτή τη φορά τρόπο στη θεαματική αποτύπωση της παράστασης νίκης, ότι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως «η μάχη αυτή κερδίζεται» δεν ακούστηκαν πειστικά ούτε καν στο κομματικό του ακροατήριο που φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την επικείμενη ήττα.
Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές ανέρχεται στο 76,9% έναντι 12,4% που «ποντάρουν» στη νίκη της ΝΔ. Ποσοστό που αποτελεί... πανελλήνιο ρεκόρ από τότε που διενεργούνται δημοσκοπήσεις.
Με τις δέουσες στατιστικές αναγωγές εκτιμάται ότι με πεντακομματική Βουλή στην παρούσα φάση η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΑΣΟΚ: με εύρος διακύμανσης από 37,1% έως 42,9% και πιθανό ποσοστό το 40% θα καταλάμβανε με τον ισχύοντα νόμο 149 έδρες.
ΝΔ: από 32,2% μέχρι 37,8% και με πιθανό το 35% υποχωρεί στις 96.
ΚΚΕ: μεταξύ 7,3% -10,7% και πρόβλεψη για 9%, 25 έδρες.
ΣΥΝ: 3,3% έως 5,7% με τελικό 4,5%, 12 έδρες.
ΛΑΟΣ: από 5% έως 8% και πρόβλεψη για 6,5%, 18 έδρες.
Οικολόγοι: από 1,2% έως 2,8% με πιθανό το 2%.
ΛΟΙΠΑ: μεταξύ 2% και 4%.
Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο παίρνει σταθερό ηγετικό προβάδισμα, αλλά και οι πολίτες σε ποσοστό 39,5% εμπιστεύονται μια κυβέρνηση με τον ίδιο στο τιμόνι προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, έναντι 28,6% που επιλέγουν Νέα Δημοκρατία - Καραμανλή.
Συμπεραίνεται εύλογα ότι στο βασικό δίλημμα που έθεσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν κόμμα και πρωθυπουργό, η πλειοψηφία με διακριτό τρόπο τοποθετείται υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι το 11,6% της αδιευκρίνιστης ακόμα ψήφου τεκμαίρει την προσωρινά αδυναμία του πρωθυπουργού να συγκινήσει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ ένα κρίσιμο πεδίο για τη διεύρυνση της επιρροής του, όσο κι αν ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί ενδεχόμενες συνέπειες στη δυναμική του από το «ζήτημα Σημίτη».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: