Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωθυπουργική εμφάνιση από το Γιώργο στη ΔΕΘ


του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με την αυτοπεποίθηση, που του δίνει το πρβάδισμα στα γκάλοπ και η διαφαοινόμενη εκλογική νίκη στις 4 Οκτωβρίου εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αισιοδοξία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσε στην κατάμεστη αίθουσα του Βελίδειου, όπου κατέφθασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ' όλη την Ελλάδα, σε μία ένδειξη της δυναμικής, που έχει αποκτήσει ο προεκλογικός αγώνας του Κινήματος.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν περισσότερο σαφής από άλλες χρονιές, εριέγραψε τις βασικές του ιδέες για όλους τους κρίσιμους τομείς, απέφυγε όμως να γίνει ιδιαίτερα αναλυτικός, α,κριβώς για να μην οδηγήσει την κουβέντα σε επιμέρους ζητήματα, που πιθανόν αναδειξει η ΝΔ. Σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιους τόνους, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης, υιοθέτησε μετριοπαθείς προοσεγγίσεις σε κάποια θέματα, όπως με το φαινόμενο των χιλιάδων γαλάζιων προσλήψεων στο κράτος, ακριβώς για να καθησυχάσει την κοινωνία και να πείσει ότι έρχεται ως εκφραστής μίας νέας ενότητας. Παράλληλα το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για τα εσωκομματικά τον διευκόλυνε για να μην αναδειχθούν τα όποια προβλήματα με τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια στελεχών, όπς ο Κώστας Σημίτης και παλαιότεροι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει σειρά βασικών αξόνων για την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει, διαγράφοντας τις σημαντικές διαφορές από την κυβερνητική πολιτική, που ακολούθησε η ΝΔ, επιμένοντας κυρίως στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, στη φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών, στην αναδιανομή του πλούτου και την αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν οι σπατάλες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε κυρίως προσοχή στο να νιώσουν οι πολίτες ότι δεν θα πληρώσουν οι ίδιοι την οικοονομική κρίση και ότι η λογική του σχεδίου, πόυ διαθέτει για την επόμενη ημέρα είναι η αναπροσαρρμογή της σημερινής λειτουργίας του κράτους, που παράγει και διογκώνει τα προβλήματα, αντί να τα λύνει.Ο κ. Παπανδρέου ξεπέρασε το βασικό ερώτημα, που θα βρει τα λεφτά για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, μιλώντας για επαναπροσδιορισμό των κατευθύνσεων που πηγαίνουν σήμερα οι διαθέσιμοι πόροι.
Ταυτόχρονα έδωσε και τις προτεραιότητές του για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Έδωσε επίσης βάρος στο σχέδιο των εκατό πρώτων ημερών της κυβέρνησής του, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι είναι απολύτως έτοιμος για τγις 5 Οκτωβρίου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: