Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πυρ ομαδόν για την πολιτική που οδήγησε στο Μνημόνιο

Με φόντο και τη "βόμβα" Πεπόνη για αναζήτηση ευθυνών στη Βουλή


Η οικονομική πολιτική που οδήγησε την χώρα στο Μνημόνιο και σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση που κινδυνεύει να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό δέχεται πλέον ομαδικά πυρά από διαφορετικές συνιστώσες του πολιτικού και του οικονομικού μας συστήματος.

Η αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην "τσάρου" της οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ζήτησε ο εκ των οικονομικών εισαγγελέων κ. Γρηγόρης Πεπόνης (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) έρχεται σε μία ημέρα κατά την οποία αποδοκιμάζονται έντονα οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης γνωστοποίησε τμήματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, στα οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση".

Μάλιστα, ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει την υπογραφή του Μνημονίου ως "πολιτικά μοιραίο λάθος το οποίο έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε, αλλά και να επιτείνεται -λόγω της μη προσαρμογής των στόχων αναλόγως των συνεπειών της οικονομικής κρίσης- η ίδια η ύφεση κατά πολύ"

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Γιώργος Μιχελάκης συνέδεσε ευθέως την έρευνα που πραγματοποιεί η οικονομική δικαιοσύνη για το ενδεχόμενο τεχνητής αύξησης του ελλείμματος το 2009 με την "προσπάθεια απομάκρυνσης των δύο οικονομικών εισαγγελέων".

"Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα “εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους”, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Η ΝΔ ζητά την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Βουλή.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος είχε επισημάνει ότι η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.

"Η πορεία θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ।
protothema.gr
Read more...

Η ΕΛΣΤΑΤ είναι «ανεξάρτητη και δεν εκτελεί εντολές», αντιδρά η διοίκησή της

Σάλος με τη δικογραφία Πεπονή


Η δικογραφία περί διόγκωσης του ελλείμματος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο για να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή
Η δικογραφία περί διόγκωσης του ελλείμματος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο για να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με αναφορά στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει της οποίας η Αρχή «ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», απορρίπτει εκ νέου η διοίκησή της τα καταγγελλόμενα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Έντονα αντιδρά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών την επίμαχη περίοδο, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση ποινικοποίησης της αλήθειας», υπογραμμίζοντας πως κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ «σεβάστηκε μέχρι κεραίας» την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.

Έντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά του ο Γ.Παπακωνσταντίνου: Η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων, υποστήριξε, «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, καθώς στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας».

Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία «για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες», προσθέτοντας πως ο ίδιος «σεβάστηκε μέχρι κεραίας την ανεξαρτησία» της.

«Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009» υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το «ντου» του ΠΑΜΕ και το «στριπτίζ» των εργοδοτών...









Το «ντου» του ΠΑΜΕ και το «στριπτίζ» των εργοδοτών...
Έγγραφο που αναφέρεται στην αναστολή της ισχύος των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Γιώργος Πέρρος. Ο κ. Πέρρος υποστήριξε ότι το έγγραφο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, και δικαιολογεί την ενέργεια του ΠΑΜΕ να διακόψει με τη βία τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Ακόμη καταλόγισε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταδίκασαν την ενέργεια, ότι «έσπευσαν να υπακούσουν στα κελεύσματα του ΣΕΒ». Ο κ. Πέρρος είπε, ότι το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον κοινωνικό διάλογο θεωρώντας ότι με αυτόν επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, και καταλόγισε υποχωρητικότητα στην αυτόνομη παρέμβαση, (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ). Επανέλαβε τέλος την πρόταση για 24ωρη απεργία στις αρχές του Φεβρουαρίου και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως το χαρακτήρισε, στην ηγεσία του ΣΕΒ «ότι στο εξής οι χώροι δουλειάς θα γίνουν κόλαση για τους εργοδότες».

Στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει τον συντάκτη ή τον κάτοχό του, προτείνονται τροποποιήσεις των άρθρων 4, 5, 7 και 9 του νόμου 1876/1990, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τέτοιες ώστε να αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών και τοπικών συμβάσεων εργασίας, και οι αποφάσεις της διαιτησίας για αόριστο χρονικό διάστημα και να προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις.


Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Πέρρος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος από τους κοινωνικούς εταίρους εισηγείται μια τέτοια πρόταση, θεωρεί όμως σημαντικό ότι το έγγραφο βρέθηκε στο «τραπέζι του διαλόγου» και άρα αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Κατηγόρησε επίσης τη ΔΑΚΕ ότι προτείνει διετές πάγωμα μισθών, πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων.


Συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ δεν θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούν με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ» ενώ πρόσθεταν ότι είναι γνωστή η θέση της ΓΣΕΕ, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.


Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών
Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δεν συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για κατασκευασμένα στοιχεία έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέλη του ΠΑΜΕ απέσπασαν με τη βία από τα χέρια των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων τούς χαρτοφύλακες με τα έγγραφα και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, η ΔΑΚΕ προτείνει την ισόποση μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους μόνο για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν προχωρούν σε απολύσεις.


Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνέντευξης ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, αναφέρθηκε στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στη βόρεια Ελλάδα και στις μειώσεις αμοιβών, στις οποίες όπως είπε, πρωτοστατούν επιχειρήσεις και κλάδοι με υψηλή κερδοφορία και πρόσθεσε, ότι η κρίση ξεκίνησε όταν με τις ευρωπαϊκές και κρατικές επιδοτήσεις διευκολύνθηκε η μετακίνηση επιχειρήσεων σε όμορες χώρες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας η κίνηση Πεπόνη για την ΕΛΣΤΑΤ, λέει το ΠΑΣΟΚ

Έντονες οι αντιδράσεις


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης σε δήλωσή του κάνει λόγο για «επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας από τον κ.Πεπόνη» και για «καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα».

Ζητεί, μάλιστα, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Μπεγλίτη έχει ως εξής:

«Αφού για δεύτερη φορά οι "καταγγελίες" των δύο οικονομικών εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός" ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

»Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.

»Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

»Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ ζητεί η ΝΔ

«Εγείρονται μείζονα πολιτικά ζητήματα»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ ζητεί η ΝΔ, με αφορμή τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνει ότι εγείρονται «δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα».

Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, αφορά «στις καταγγελίες μελών της ΕΛΣΤΑΤ για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Το δεύτερο, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αφορά «τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα».

»Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα "εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους", το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο» συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης

Και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα

Διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο


Ξεκίνησε ο πρώτος γύρος επαφών με την τρόικα για το νέο πακέτο (φωτ. αρχείου)
Ξεκίνησε ο πρώτος γύρος επαφών με την τρόικα για το νέο πακέτο (φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, πραγματοποιώντας την πρώτη τους συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης.

Οι αντιπρόσωποι της τρόικας θα συανντηθούν το Σάββατο και με τον Αντώνη Σαμαρά. Νωρίτερα την Παρασκευή, οι επιθεωρητές συναντήθηκαν και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μαζί με το PSI -οι διαπραγματεύσεις για το οποίο φαίνεται πως βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο- η έκβαση των συζητήσεων με την τρόικα θα καθορίσει, σε πρώτη φάση, την εκταμίευση των 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και, προφανώς, το νέο δάνειο.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Στη Σύνοδο, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο, με βάση το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών της τρόικας θα μπει φυσικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και οι αποκλίσεις από τους στόχους, μαζί με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Σημαντική παραμένει επίσης η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, οι επικουρικές συντάξεις αλλά και το κρισιμότατο ζήτημα του κόστους εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα οι αγρότες

Βγαίνουν ξανά στους δρόμους


Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών
Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι αγρότες από την Δευτέρα, ξεκινώντας κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη διεξαγωγή της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica» (1-5 Φεβρουαρίου).

Τη Δευτέρα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες αντιδρούν στον φόρο που επιβλήθηκε για τα ασφάλιστρα του οργανισμού μέσα από το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ ζητούν ο ΕΛΓΑ να αποτελεί έναν κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές των καλλιεργειών τους, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Στις 25 Ιανουαρίου με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, οι αγρότες καλούν άνεργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους να δώσουν το παρόν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στις 27 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της χώρας, ενώ δύο ημέρες μετά, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, θα γίνει κινητοποίηση στα Μάλγαρα και τη Λεπτοκαρυά, στις 11 το πρωί.

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων θα είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (στις 12:00), ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται πορεία προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, όπου θα διεξάγεται η 24η Agrotica της Helexpo.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στήνουν ειδικό δικαστήριο για τον Γιώργο!...



Επαναλαμβάνεται το βρώμικο ΄89...

Θέλουν όπως τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, να τον καταστήσουν υπόδικο με σκοπό να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ.
Βρέθηκε μάλιστα και ο εισαγγελέας. Ο Πεπόνης, που πήγαινε και έφερνε το υπόμνημα για τις πιέσεις , χωρίς ονόματα - ο οποίος ζητάει να... πάει η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑT στη βουλή.
Ο Πεπόνης που νιώθει ότι εχει τις πλάτες της ΝΔ, εξέτασε 11 μάρτυρες και από τις μαρτυρίες συνήγαγε το συμπέρασμα ότι: Στο τέλος του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του - που μόλις ένα μήνα είχαν ανέβει στην εξουσία - φούσκωσαν με αλχημείες τα ελλείμματα!
Και φτάνει μάλιστα και στο συμπέρασμα πως όλα αυτά έγιναν από πρόθεση για να πάμε στο ΔΝΤ.
Την δικογραφία μελετάει ο προϊστάμενος του οικονομικός εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο .
Όλο το σκηνικό είναι έτοιμο για να στήσουν το ειδικό δικαστήριο. Το βρώμικο '89 επαναλαμβάνεται 23 χρόνια μετά...



Read more...

Ο Πεπόνης θέλει κατηγορούμενο τον Παπανδρέου και μέλη της κυβέρνησης του...


Για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής...
Τη δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ώστε να... διαβιβαστεί στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και μελών της κυβέρνησής του.
in.gr



Read more...

Στοιχεία για τις αμοιβές των μελών των ΔΣ στις ΔΕΚΟ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών

Έπειτα από αίτημα της Εύας Καϊλή

Στα ΕΛΤΑ το μικτό ποσό των αμοιβών ανήλθε σε 107.299,83 ευρώ
Στα ΕΛΤΑ το μικτό ποσό των αμοιβών ανήλθε σε 107.299,83 ευρώ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στοιχεία για τις συνολικές αμοιβές των μελών των ΔΣ δέκα ΔΕΚΟ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ, απέστειλε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, τα στοιχεία προέρχονται από τις αποφάσεις των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων, που συγκλήθηκαν το 2011, προκειμένου να εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2010 και αφορούν τις συνολικές αμοιβές όλων των μελών ΔΣ για το ίδιο έτος. Όπως ειδικότερα προκύπτει:

  • Στα ΕΛΠΕ το ποσό (σ.σ.: μικτά) ανήλθε σε 414.235,52 ευρώ (διευκρινίζεται ότι οι αμοιβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που περιλαμβάνονται στο ποσό είναι ήδη μειωμένες κατά 15% έναντι του 2009).
  • Στη ΔΕΗ το μικτό ποσό ανήλθε σε 419.814,53 ευρώ.
  • Στον ΟΛΠ ανήλθε σε 272.865,05 ευρώ (διευκρινίζεται ότι το έτος 2009 το αντίστοιχο σύνολο ανερχόταν στα 651.191,53 ευρώ).
  • Στον ΟΛΘ το μικτό ποσό ανήλθε σε 184.156,39 ευρώ.
  • Στον ΟΠΑΠ σε 659.844,60 ευρώ.
  • Στην ΕΥΔΑΠ σε 160.506,04 ευρώ.
  • Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το μικτό ποσό ανήλθε σε 1.323.841,93 ευρώ (διευκρινίζεται ότι στο ποσό περιλαμβάνονται οι αμοιβές των δύο εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ της εταιρείας σύμφωνα με το Ν. 3723/2008).
  • Στην ΑΤΕ το μικτό ποσό ανήλθε σε 792.320,13 ευρώ.
  • Στην ΕΥΑΘ ήταν 220.658,29 ευρώ.
  • Στη ΔΕΠΑ ήταν 261.622,10 ευρώ.
  • Στον ΟΤΕ ήταν 430.551,23 ευρώ (διευκρινίζεται ότι το ποσό είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το 2009).
  • Στα ΕΛΤΑ, τέλος, το μικτό ποσό ανήλθε σε 107.299,83 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3833/2010, το ανώτατο όριο αποδοχών για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των ΔΕΚΟ είναι 5.856,08 μηνιαίως ή το ποσό των 70.272,96 ευρώ ετησίως.

Για τα μέλη του ΔΣ τα ανώτατα όρια της μηνιαίας αποζημίωσης τους για συμμετοχή στα ΔΣ είναι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, το οποίο καταβάλλεται εφόσον συμμετέχουν σε 4 συνεδριάσεις το μήνα, διαφορετικά περικόπτεται ανάλογα.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται κάθε χρόνο από την τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία παρίσταται εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και εφόσον διαπιστωθεί κάποια παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, οι καταστάσεις δεν εγκρίνονται, οι δε υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν το υπερβάλλον.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι με το Ν. 3429/2005, όταν διαπιστώνεται παράβαση των διατάξεων του, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής των ΔΕΚΟ μπορεί να δεσμευθούν έσοδα των δημοσίων επιχειρήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε ποσοστό μέχρι 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού, να μην χορηγηθεί εγγύηση του δημοσίου για δάνεια και να παυτούν από τα καθήκοντά τους τα μέλη του ΔΣ. Παράλληλα μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε άλλη ποινή προβλέπεται από ποινικές, αστικές ή διοικητικές διατάξεις.

Τα στοιχεία για το συνολικό ύψος των ετήσιων αποδοχών των μελών των ΔΣ των ΔΕΚΟ είχε ζητήσει, με ερώτησή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, σημειώνοντας ότι η πολιτική εξοικονόμησης δαπανών δεν μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους και επιτάσσει να δημοσιοποιηθεί η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια των ΔΕΚΟ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βόμβα από Πεπόνη: Στη Βουλή τυχόν ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Να διαβιβαστεί η δικογραφία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ζητεί ο εισαγγελέας



Τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, ζήτησε με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Τέντες διαβίβασε ήδη την δικογραφία της υπόθεσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή αρμόδιο για οικονομικά θέματα, ο οποίος και τη μελετά.

Αφορμή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στάθηκαν οι καταγγελίες της καθηγήτριας και μέλους της ΕΛΣΤΑΤ κυρίας Ζωής Γεωργαντά περί διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης στηρίζει την άποψή του περί διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή τις 18 μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε αρχικά η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου και στη συνέχεια ο ίδιος.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι ο οικονομικός εισαγγελέας δεν εξετάζει ως ύποπτο τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, αν και τον είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του με την ιδιότητα του υπόπτου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Γεωργίου δεν θα καταθέσει ως ύποπτος. Ο εισαγγελέας μπορούσε να τον καλέσει με την ιδιότητά αυτή χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένος να του πάρει και κατάθεση από την στιγμή που η έρευνά του …σκόνταψε σε τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση Πεπόνη να ζητήσει, δηλαδή, τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τη (δεύτερη) αρχειοθέτηση των καταγγελιών που έκανε ο ίδιος και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης περί παρεμβάσεων στο έργο τους από «οργανωμένα συμφέροντα».

Εξάλλου, σκληρή γλώσσα για τους οικονομικούς εισαγγελείς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση με τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν, χρησιμοποίησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού έλαβε γνώση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή, με το οποίο τίθενται στο αρχείο για δεύτερη φορά, οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους έπληξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τους εγκαλεί γιατί δεν κατονόμασαν τελικά τα συμφέροντα που παρεμπόδισαν το έργο τους.
Read more...

Από ακριβότερες περιοχές και με κοινωνικά κριτήρια θα ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος

Για όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με κοινωνικά κριτήρια και από περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό θα ξεκινήσει η ΔΕΗ τις διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων.

Όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ επανέλαβε ότι οι καταναλωτές με δυσκολία πληρώνουν το τέλος ακινήτων αν και το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών παραμένει στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι κανένας καταναλωτής δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ρεύμα.

Κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, ο κ.Ζερβός προειδοποίησε για κίνδυνο κατάρρευσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός σύνδεσης των τιμών χονδρικής της ενέργειας με τα τιμολόγια λιανικής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Οι δύο εταιρίες χρωστούν 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και σε περίπτωση κατάρρευσης οι πελάτες τους επιστρέφουν στη ΔΕΗ κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης, αν συμβεί θα σημάνει ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει μονοπώλιο επί ζημία.

Πληροφορίες απο την επιχείρηση ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί ένα μέρος της οφειλής εντός της ημέρας.

Ο κ.Ζερβός παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα φωτοβολταϊκά σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα (για το οποίο, όπως είπε, η επιλογή στρατηγικού επενδυτή θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους) ενώ μελετάται και η κατασκευή νέου έργου αντλησιοταμίευσης ισχύος 800 μεγαβάτ στο Καστράκι.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συζητήσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο

Κλειδί η έκβαση του PSI


Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν  (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)
Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου.

Η πρόσθετη αυτή βοήθεια και το PSI συνιστούν τους δύο πυλώνες χωρίς τους οποίους η χώρα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία τον Μάρτιο, οπότε λήγει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Το απόγευμα (18:00) η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο.

Με βάση το προσωρινό αυτό κείμενο, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση περίπου 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του PSI+ και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς- όπως τόνισε- οι εταίροι της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε και την διάθεση, να συνεισφέρουν ποσό μεγαλύτερο από τα συνολικά 240 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι για τη σύναψη νέου δανείου θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές στο πλαίσιο του PSI. Αλλωστε εάν το τελευταίο αποτύχει αυτό θα σήμαινε ότι οι εταίροι θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την τυπική χρεοκοπία, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος δηλώνοντας: «Εάν προκύψει κενό (χρηματοδοτικό), αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μεγαλύτερης συνεισφοράς του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών-μελών της ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα και δεν βλέπω στη φάση αυτή να υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση ή ετοιμότητα να αυξηθεί το ποσό των 240 δισ. που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι από το ποσό των 240 δισ. τα 110 δισ. αφορούν το πρώτο δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα.

«Άρα, δεν πρέπει να προκύπτει κενό. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας» συμπλήρωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και τη συνεισφορά του ΔΝΤ σε αυτό, την Τετάρτη οι επικεφαλής του ΣΟΕ και του ΟΔΔΗΧ Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου αντιστοίχως, οι οποίοι είναι στην Ουάσινγκτον, και ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ.Κατσάμπας, υπέβαλαν στο Ταμείο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος.

Έσοδα και δαπάνες στο στόχαστρο

Εκκινώντας από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται σε σύγκριση με τους στόχους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ωστόσο ότι θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Μεγάλο ανοιχτό ζήτημα παραμένει η αναδιάρθρωση του δημοσίου μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, ζήτημα για το οποίο υπάρχει συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκκρεμότητες σε ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα όπως το κόστος εργασίας και οι επικουρικές συντάξεις, παραμένουν και με το υπουργείο Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας δέχθηκε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως η προστασία και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών κληροδοτημάτων και των κοινωφελών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκλεισε κατ' αρχάς το PSI

Ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι



Εκλεισε κατ΄αρχάς η συμφωνία για το PSI, με την Ελλάδα και την Τρόικα να επιτυγχάνουν πολύ χαμηλά επιτόκια στη διαπραγμάτευση με τους κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφοφίες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη όπου «κλειδώνουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται ήδη για σήμερα το μεσημέρι. Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσωπούνται όλες οι τράπεζες -μέλη του IIF.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιτόκιο στα νέα ομόλογα (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που υφίστανται κούρεμα) κλιμακώνεται σταδιακά ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα αύξησής του όταν η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη. Το αρχικό επιτόκιο είναι 3.10% και αυξάνεται σταδιακά στο 3,90% και φθάνει έως το 4,75%. Ολο το ελληνικό χρέος αντικαθίσταται από ένα ομόλογο 30 ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πληρώνει τα πρώτα χρόνια μόνον τόκους και εν συνεχεία τόκους και κεφάλαιο, ώστε το χρέος να εξοφληθεί σταδιακά και όχι με τη λήξη του.

Οι τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κλπ θα πάρουν το 50% της αξίας του ομολόγου που είχαν εκ των οποίων το 15% θα είναι μετρητά και το 35% το νέο ομόλογο. Ταυτόχρονα παρέχονται λογιστικά και φορολογικά κίνητρα για να περιοριστεί η ζημία που θα έχουν στην καθαρή αξία των ομολόγων

Τους οριστικούς όρους και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Ελληνική Δημοκρατία για τη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.


Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα νωρίτερα στο protothema.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον ολοκληρώνονται, άλλα βεβαίως απομένει το τυπικό να συμφωνήσουν όλοι οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδος που έχουν στα χέρια τους ομόλογα άξιας κοντά στα 150 δισ ευρώ (ομόλογα άξιας 50 δισ ευρω έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Hedge funds που ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν την συμφωνία).

Read more...

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει τις κρίσιμες αποφάσεις για την κρίση, λέει ο Νικολά Σαρκοζί

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ


Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς την Αθήνα για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ασφυκτικές
Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς την Αθήνα για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ασφυκτικές (Φωτογραφία: Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ευρωζώνη παραμένει σε κατάσταση κινδύνου και κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να μην αναβάλουν τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

«Η Ευρωζώνη παραμένει σε κίνδυνο. Σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αναβάλλονται οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με ξένους πρέσβεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνεται πρόοδος, αυτό οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Aλλιώς», προειδοποίησε, «μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι πολύ σκληρά, ο κ. Ρεν είπε ότι «πρέπει να δώσουμε περιθώριο στους Έλληνες να αλλάξουν την χώρα τους».

«Αλλά», προσέθεσε, «είναι σημαντικό να εκπληρώσουν τους στόχους όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Η εμπειρία που έχουμε από τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μας δείχνει ότι είναι καλύτερο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται με ταχύτητα παρά να πρέπει να πληρώνεις για τα λάθη του παρελθόντος για μεγάλο διάστημα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λευκή επιταγή Γιώργου για ανασχηματισμό

Προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αξιολογήσει ή και να αλλάξει υπουργούς




Το “πράσινο φώς” έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να προβεί σε ανασχηματισμό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τον κ. Παπαδήμο (Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρη), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πρόβλημα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Στη συζήτηση μπήκε στο τραπέζι το θέμα τόσο των προσώπων, όσο και του αριθμού των υπουργών του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε τον πρωθυπουργό να χειριστεί εν λευκώ όπως εκείνος νομίζει τα ζητήματα της ανασύνθεσης, του αριθμού και της αξιολόγησης των υπουργών, όσον αφορά τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο συμμετοχής των κομμάτων στην κυβέρνησή του και στην καλύτερη δυνατή μέθοδο συνεννόησης μεταξύ των τριών πλευρών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Συγκεκριμένα έδωσε στους τρεις αρχηγούς χαρτί με προτάσεις οι οποίες περιέγραφαν το πολιτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, δεσμεύσεων και συμπεριφοράς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Το πλαίσιο αυτό επικεντρωνόταν κυρίως στην καθημερινή πρακτική των τριών μερών προκειμένου να μην μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης. Για παράδειγμα τέθηκε το θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνούνται να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πολλές διαφωνίες από τους αρχηγούς για το πολιτικό πλαίσιο Παπαδήμου και στο μόνο που συμφώνησαν ήταν να επεξεργαστούν το κείμενο και να το επανεξετάσουν σύντομα σε μια άλλη συνάντησή τους.

Στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για διγλωσσία και διπλή συμπεριφορά από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Είπε χαρακτηριστικά πως η Νέας Δημοκρατία πατάει σε δύο βάσεις: της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι «γαλάζιοι» βουλευτές να καταψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία είναι αποτέλεσμα των συμβατικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της χρονικής επέκτασης της διάρκειας ζωής της κυβέρνησης, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Read more...

Χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία η κατάρτιση του μνημονίου, λέει ο Κώστας Σημίτης

«Μοιραίο πολιτικό λάθος»


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Πολιτικά μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την παράλειψη συνάρτησης των στόχων του μνημονίου με τις πραγματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να βυθίζεται η ελληνική οικονομία στην ύφεση. Ο κ. Σημίτης θα είναι ο κύριος ομιλητής σε συνέδριο που οργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freie Universität του Βερολίνου, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Ο κ. Σημίτης έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα σημεία από την ομιλία αυτή, με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;», στην οποία θα αναφερθεί στις ελληνικές παραμέτρους της κρίσης, τοποθετώντας τες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ιδαίτερα στις αιτίες της κρίσης, στο ελληνικό μνημόνιο, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο του 2011.

«Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση» θα επισημάνει ο κ. Σημίτης.

«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση» θα προσθέσει.

Η ομιλία εντοπίζει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική φιλοσοφία που επικράτησε στη σχέση των πιο ανεπτυγμένων με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ: «Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση.

» Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν.

» Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται, όπως σήμερα, μόνο σε τρέχοντα προβλήματα, αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης».

Επισημαίνει επίσης ότι: «Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν. Είναι ένα εξελικτικό στάδιο της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της, να δημιουργηθούν σχέσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών και καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν η κατάργηση των συνόρων και οι κοινές επιδιώξεις. Είναι κοινό σχέδιο προόδου.

» Οφείλει να εντάσσει λοιπόν στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους».

Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Τέλος, η πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει 'την φυγή προς τα εμπρός' δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...