Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει τις κρίσιμες αποφάσεις για την κρίση, λέει ο Νικολά Σαρκοζί

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ


Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς την Αθήνα για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ασφυκτικές
Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς την Αθήνα για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ασφυκτικές (Φωτογραφία: Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ευρωζώνη παραμένει σε κατάσταση κινδύνου και κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να μην αναβάλουν τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

«Η Ευρωζώνη παραμένει σε κίνδυνο. Σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αναβάλλονται οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με ξένους πρέσβεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνεται πρόοδος, αυτό οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Aλλιώς», προειδοποίησε, «μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι πολύ σκληρά, ο κ. Ρεν είπε ότι «πρέπει να δώσουμε περιθώριο στους Έλληνες να αλλάξουν την χώρα τους».

«Αλλά», προσέθεσε, «είναι σημαντικό να εκπληρώσουν τους στόχους όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Η εμπειρία που έχουμε από τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μας δείχνει ότι είναι καλύτερο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται με ταχύτητα παρά να πρέπει να πληρώνεις για τα λάθη του παρελθόντος για μεγάλο διάστημα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: