Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Λευκή επιταγή Γιώργου για ανασχηματισμό

Προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αξιολογήσει ή και να αλλάξει υπουργούς




Το “πράσινο φώς” έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να προβεί σε ανασχηματισμό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τον κ. Παπαδήμο (Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρη), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πρόβλημα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Στη συζήτηση μπήκε στο τραπέζι το θέμα τόσο των προσώπων, όσο και του αριθμού των υπουργών του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε τον πρωθυπουργό να χειριστεί εν λευκώ όπως εκείνος νομίζει τα ζητήματα της ανασύνθεσης, του αριθμού και της αξιολόγησης των υπουργών, όσον αφορά τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο συμμετοχής των κομμάτων στην κυβέρνησή του και στην καλύτερη δυνατή μέθοδο συνεννόησης μεταξύ των τριών πλευρών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Συγκεκριμένα έδωσε στους τρεις αρχηγούς χαρτί με προτάσεις οι οποίες περιέγραφαν το πολιτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, δεσμεύσεων και συμπεριφοράς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Το πλαίσιο αυτό επικεντρωνόταν κυρίως στην καθημερινή πρακτική των τριών μερών προκειμένου να μην μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης. Για παράδειγμα τέθηκε το θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνούνται να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πολλές διαφωνίες από τους αρχηγούς για το πολιτικό πλαίσιο Παπαδήμου και στο μόνο που συμφώνησαν ήταν να επεξεργαστούν το κείμενο και να το επανεξετάσουν σύντομα σε μια άλλη συνάντησή τους.

Στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για διγλωσσία και διπλή συμπεριφορά από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Είπε χαρακτηριστικά πως η Νέας Δημοκρατία πατάει σε δύο βάσεις: της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι «γαλάζιοι» βουλευτές να καταψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία είναι αποτέλεσμα των συμβατικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της χρονικής επέκτασης της διάρκειας ζωής της κυβέρνησης, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: