Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συζητήσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο

Κλειδί η έκβαση του PSI


Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν  (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)
Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου.

Η πρόσθετη αυτή βοήθεια και το PSI συνιστούν τους δύο πυλώνες χωρίς τους οποίους η χώρα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία τον Μάρτιο, οπότε λήγει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Το απόγευμα (18:00) η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο.

Με βάση το προσωρινό αυτό κείμενο, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση περίπου 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του PSI+ και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς- όπως τόνισε- οι εταίροι της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε και την διάθεση, να συνεισφέρουν ποσό μεγαλύτερο από τα συνολικά 240 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι για τη σύναψη νέου δανείου θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές στο πλαίσιο του PSI. Αλλωστε εάν το τελευταίο αποτύχει αυτό θα σήμαινε ότι οι εταίροι θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την τυπική χρεοκοπία, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος δηλώνοντας: «Εάν προκύψει κενό (χρηματοδοτικό), αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μεγαλύτερης συνεισφοράς του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών-μελών της ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα και δεν βλέπω στη φάση αυτή να υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση ή ετοιμότητα να αυξηθεί το ποσό των 240 δισ. που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι από το ποσό των 240 δισ. τα 110 δισ. αφορούν το πρώτο δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα.

«Άρα, δεν πρέπει να προκύπτει κενό. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας» συμπλήρωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και τη συνεισφορά του ΔΝΤ σε αυτό, την Τετάρτη οι επικεφαλής του ΣΟΕ και του ΟΔΔΗΧ Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου αντιστοίχως, οι οποίοι είναι στην Ουάσινγκτον, και ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ.Κατσάμπας, υπέβαλαν στο Ταμείο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος.

Έσοδα και δαπάνες στο στόχαστρο

Εκκινώντας από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται σε σύγκριση με τους στόχους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ωστόσο ότι θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Μεγάλο ανοιχτό ζήτημα παραμένει η αναδιάρθρωση του δημοσίου μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, ζήτημα για το οποίο υπάρχει συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκκρεμότητες σε ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα όπως το κόστος εργασίας και οι επικουρικές συντάξεις, παραμένουν και με το υπουργείο Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας δέχθηκε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως η προστασία και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών κληροδοτημάτων και των κοινωφελών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: