Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΛΣΤΑΤ είναι «ανεξάρτητη και δεν εκτελεί εντολές», αντιδρά η διοίκησή της

Σάλος με τη δικογραφία Πεπονή


Η δικογραφία περί διόγκωσης του ελλείμματος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο για να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή
Η δικογραφία περί διόγκωσης του ελλείμματος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο για να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με αναφορά στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει της οποίας η Αρχή «ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», απορρίπτει εκ νέου η διοίκησή της τα καταγγελλόμενα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Έντονα αντιδρά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών την επίμαχη περίοδο, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση ποινικοποίησης της αλήθειας», υπογραμμίζοντας πως κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ «σεβάστηκε μέχρι κεραίας» την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.

Έντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά του ο Γ.Παπακωνσταντίνου: Η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων, υποστήριξε, «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, καθώς στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας».

Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία «για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες», προσθέτοντας πως ο ίδιος «σεβάστηκε μέχρι κεραίας την ανεξαρτησία» της.

«Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009» υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: