Στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο», τονίζει με την εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του για τις προσεχείς κινήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα.
Ο «οδικός χάρτης» τον οποίο περιγράφει περικλείει το σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με στόχο να περάσει η χώρα άμεσα από την πρώτη αξιολόγηση στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Κάνει ειδική αναφορά για το προσφυγικό και τη στάση της Ευρώπης, ενώ δηλώνει με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Δεν αποφεύγει, τέλος, να «βαθμολογήσει» τους υπουργούς του, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη αποτίμηση θα γίνει με τη λήξη του εξαμήνου.
Μεταξύ άλλων μίλησε:
Για την οικονομία: Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης, λοιπόν, έχει επιτευχθεί, και τώρα έχουμε μπροστά μας τον δεύτερο στόχο, που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ξέρουμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Η εξομάλυνση της κατάστασης στην οικονομία είναι η πρώτη βασική κατεύθυνση του «οδικού μας χάρτη», που περιλαμβάνει επίσης και τη σταδιακή υλοποίηση του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος.
Για τα προαπαιτούμενα και τον ενδεχόμενο πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας:
Δώσαμε μεγάλη μάχη στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Σας θυμίζω ότι η αρχική πρόταση των θεσμών ζητούσε να προστατευτεί ένα ελάχιστο ποσοστό της πρώτης κατοικίας. Πέρα λοιπόν από τις κορώνες κινδυνολογίας, η πραγματικότητα είναι ότι υπερασπιστήκαμε αποφασιστικά την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων. Η τελική ρύθμιση, που διασφαλίζει προστασία του 60% των οφειλετών «κόκκινων» στεγαστικών, μας δικαιώνει.
Για το Ασφαλιστικό: Το ασφαλιστικό σύστημα λεηλατήθηκε απροκάλυπτα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τα πλήγματα που δέχτηκε λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, υπέστη μια σκόπιμη αρπαγή των αποθεματικών του με το περίφημο PSI. Το ζητούμενο, τώρα, είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνεχείς περικοπές συντάξεων. Γι' αυτό έχουμε πει ότι πρόθεσή μας είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Για τον εθνικό διάλογο: Στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο. Παραδείγματος χάρη στην Παιδεία. Ο άλλος τομέας στον οποίο θεωρούμε αναγκαίο τον εθνικό διάλογο, είναι η συνταγματική αναθεώρηση.
Για το αν η αντιπολίτευση θα καθίσει το τραπέζι: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο.
Για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης:
Το κυβερνητικό έργο πρέπει να επιταχυνθεί. Η πίεση της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης δεν πρέπει να μας κρατήσει πίσω. Οπως επίσης και η καθημερινή, δύσκολη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο μέσα σε δύο μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά.
Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για φορολογική καταιγίδα και για άδικα μέτρα: Είναι εύκολο να φωνάζεις για φοροκαταιγίδες και να βγάζεις την ουρά σου απ' έξω από μια συμφωνία που την έχεις ψηφίσει. Αυτό κάνει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχει κάνει έναν συμβιβασμό, που θα της δώσει τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την κοινωνία.
Γι' αυτό το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό, ώστε να εξασφαλίζει την αναδιανομή του πλούτου και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ταυτόχρονα να ενισχύει την οικονομία και να προσελκύει επενδύσεις.
Τσίπρας αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ: Ολοι στο τραπέζι για τα εθνικά θέματα-
Για το προσφυγικό: Απέναντι στο προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Οι καταστάσεις που διαμορφώνονται γύρω από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι ιστορικών διαστάσεων και καμία χώρα δεν μπορεί να τις διαχειριστεί από μόνη της. Μόνο αν επωμισθούν όλοι το βάρος, μπορεί να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα.
Για την άρνηση της Τουρκίας για τη δημιουργία hotspots στο έδαφός: Μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προϋποθέτει την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία κατευθείαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι περιορίζονται σημαντικά τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και τα καθημερινά πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. Γι' αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη γειτονική χώρα.
Για τα χτυπήματα στο Παρίσι: Κάνουμε αυτό που χρειάζεται, φροντίζοντας να μη δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και παρά την κρίση μια χώρα που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.
Τσίπρας αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ: Ολοι στο τραπέζι για τα εθνικά θέματα-
Για τις εκλογές στη ΝΔ: Ο δικός μας σχεδιασμός γίνεται με βάση το πρόγραμμά μας και όχι με το ποιος θα είναι τελικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως λέει και ο Κώστας Φιλίνης στη «Θεωρία των Παιγνίων», πρέπει να θεωρούμε πάντα ως δεδομένο ότι ο αντίπαλος θα κάνει την καλύτερη γι' αυτόν επιλογή. Τους το ευχόμαστε, γιατί θα είναι καλό για τη δημοκρατία, πιστεύω όμως ότι η εκλογή νέου αρχηγού δεν αρκεί για να ξεπεραστεί το στρατηγικό αδιέξοδο των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος, που έχει βαθύτερα και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Για το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει «κοντά πόδια»: Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο «οδικό χάρτη». Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να φτάσει και ξέρει επίσης και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει.
Για το αν θα καλέσει τον νέο αρχηγό της ΝΔ σε διάλογο: Φυσικά, αμέσως μετά την εκλογή του. Ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστικός.
Για τις επιθέσεις «γαλάζιων» βουλευτών: Οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία ελέγχονται για τις οφειλές των εταιρειών τους στο Δημόσιο, την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, τους όρους με τους οποίους δανειοδοτήθηκαν. Και είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργούν ως «βαποράκια» συμφερόντων. Αυτά όμως δεν μας αγγίζουν. Εμείς έχουμε μάθει σε πιέσεις. Αυτοί δεν έχουν συνηθίσει να ελέγχονται. Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ανασάνει και να κάνει τη δουλειά της, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε γνώμη για κανέναν λόγο.
Τσίπρας αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ: Ολοι στο τραπέζι για τα εθνικά θέματα-
Για την παραίτηση Σακελλαρίδη: Σέβομαι λοιπόν την απόφαση του Γαβριήλ, αλλά δεν την κατανοώ. Από την άλλη οφείλω να του πιστώσω το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα. Προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η τελευταία φορά που βουλευτής διαφώνησε με το κόμμα του και παρέδωσε την έδρα και δεν μπορώ. Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση, ιδίως όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή.
http://www.matrix24.gr/