Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας: «Μεταρρυθμίσεις παντού με ορίζοντα το 2021»


Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου το τρίτο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτεμβρίου αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
tsipras
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του για την επιχείρηση αλλαγής ατζέντας εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς προανήγγειλε την κατάρτιση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα πενταετίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση από κύκλους της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του, πρότεινε τη σύγκληση, το επόμενο διάστημα, της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι «ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να τεθούν ως βασικοί στόχοι του Συνεδρίου αφενός το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, αφετέρου η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ «για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας, «αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, επεσήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών».
«Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» , είπε
χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της».
Στρατηγική πενταετίας
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγές σε όλα τα μέτωπα και νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την
Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μπαράζ αυξήσεων στους έμμεσους φόρους Ποιες ανατιμήσεις έρχονται από αύριο σε βασικά είδη και υπηρεσίες


Ποιες ανατιμήσεις έρχονται από αύριο σε βασικά είδη και υπηρεσίες

Αθήνα
«Μπαράζ» αυξήσεων θα επιφέρει από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου, η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά. Προβληματισμένοι είναι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι φοβούνται την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία θα ισχύσει από 1-1-2018, ενώ το τέλος σταθερής τηλεφωνίας μετατίθεται για την 1-7-2017.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο από την 1η Ιουνίου:

- Καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευθεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.

- Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται: 

 • στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία
 • σε κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
 • Ρούχα- Παπούτσια
 • Καύσιμα
 • Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
 • Εστιατόρια
 • Μεταφορές κλπ.
- Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας ( από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.

- Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:
 • 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
 • 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
 • 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
 • 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
 • 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%. Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:
 • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
 • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
 • 30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
 • 40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
 • 60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
 • 100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.
Σημειώνεται ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης αντί για πλήρη απαλλαγή που προβλέπεται σήμερα για την κατηγορία αυτή.
- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο).
Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).
Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Διόδια
Ανατιμήσεις στα διόδια φέρνει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 24% από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 10 σεντς ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλονται σε φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις -ως επί το πλείστον- σε πλευρικά διόδια, όπου δίκυκλα, τρίκυκλα και ελαφρά οχήματα δεν έχουν επιβάρυνση. Οι οδηγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα Τρίτης (31η Μαΐου 2016) προς Τετάρτη.

Προσαρμογή γίνεται, τηρουμένου του τιμολογιακού πλαισίου της σύμβασης παραχώρησης, και στην Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», όπου η αύξηση θα κυμανθεί από 10 σεντς έως 1 ευρώ για πολύ μεγάλα λεωφορεία. Η απλή διέλευση για επιβατικά Ι.Χ. από 13,20 θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ, δηλαδή στα 13,30 ευρώ. Όσοι χρησιμοποιούν τακτικά την Γέφυρα θα δουν ανατίμηση και στις εβδομαδιαίες κάρτες, τα εισιτήρια μετ' επιστροφής και το «Γέφυρα e-pass».

Επίσης, η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία αποδοχή του συνδρομητικού - εκπτωτικού προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ e-pass», το οποίο έχει καλύψει τη χρησιμότητα άλλων προϊόντων, από την 1η Ιουνίου αποσύρονται η μηνιαίες κάρτες 10 διελεύσεων για επιβατικά Ι.Χ. και για φορτηγά 2 αξόνων, επίσης η εβδομαδιαία και η μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων για φορτηγά 3ων, 4ων και 5 αξόνων και άνω. Οι κάρτες που θα έχουν πωληθεί μέχρι και την 31η Μαΐου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2016.

Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος. και  φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλλάζει κλίμακα η παρακράτηση...


ΕφορίαΣε νέο «ψαλίδισμα» των καθαρών αποδοχών για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους οδηγεί...
η νέα αυξημένη παρακράτηση του φόρου από την Εφορία.

Η παρακράτηση μετά την 27η Μαΐου στα εισοδήματα θα γίνει με τις νέες φορολογικές κλίμακες (εισόδημα, εισφοράς αλληλεγγύης) και με το μειωμένο αφορολόγητο ποσό που για τον άγαμο έχει υποχωρήσει στα 8.836 ευρώ.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι αλλαγές που έγιναν με το πολυνομοσχέδιο οδηγούν σε επιβαρύνσεις με τον «φορο-λογαριασμό» να φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις παρακράτησης (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 642 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φτάνουν τα 278 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα της τάξης των 7.142 ευρώ.

Στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις παρακράτησης ξεκινούν από το 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 725 ευρώ.

Οσο για τον επιπλέον φόρο, που θα προκύψει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου που αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 27η Μαΐου του 2016, θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2017.

Αρκετοί βέβαια είναι και οι φορολογούμενοι που θα δουν από τον επόμενο μήνα μείωση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων δεδομένου ότι για εισοδήματα άνω των 28.000 μέχρι και 43.000 επέρχονται μικρές μειώσεις στον φόρο εισοδήματος.

 


 Εγκύκλιος

Χθες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία ενημερώνονται οι εφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η νέα αυξημένη παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το έμμεσο αφορολόγητο όριο ή διαφορετικά η έκπτωση φόρου, είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο και εξαρτάται από τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του φορολογούμενου.

Από τα επίπεδα των 2.100 ευρώ που ήταν η έκπτωση του φόρου για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αυτή μειώνεται:

◾ Στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά

◾  Στα 1.950 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ένα προστατευόμενο παιδί

◾  Στις 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν δύο προστατευόμενα παιδιά

◾  Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα παιδιά η ετήσια έκπτωση φόρου διατηρείται στα 2.100 ευρώ.

Η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς - συντάξεις (βάσει αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθαρό εισόδημα), διενεργείται σύμφωνα με τη νέα κλίμακα και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Από την ανάλυση των στοιχείων για την παρακράτηση φόρου μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (14 μισθοί) προκύπτει παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα 20.000 για μισθωτούς, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ως εξής:

⚫  Για μισθωτό άγαμο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.428 ευρώ μηνιαίως γινόταν μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση ύψους 171,67 ευρώ. Με τις αλλαγές η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται κατά 16,60 ευρώ και διαμορφώνεται στα 188,28 ευρώ. Αν ο ίδιος μισθωτός είχε και ένα παιδί, από την 1η Ιουνίου θα παρακρατούνταν το ποσό των 184,76 ευρώ, δηλαδή περισσότερα 13,09 ευρώ από 171,67 ευρώ μηνιαίως.

⚫  Σε μισθωτό άγαμο με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ή 1.785 ευρώ τον μήνα γινόταν μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση ύψους 291,98 ευρώ μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης. Με τις πρόσφατες αλλαγές η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται κατά 19,42 ευρώ και διαμορφώνεται στα 311,40 ευρώ.

⚫  Σε μισθωτό με 25.000 ετήσιες αποδοχές και τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση έφτανε τον μήνα στα 291,98 ευρώ. Από τις 27 Μαΐου αυξάνεται στα 297,33 ευρώ, δηλαδή 5,35 ευρώ περισσότερα...


Πηγή: efsyn.gr 

Read more...

Ακυρες οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ...


ΕΡΤΜια απόφαση που δικαιώνει απολυμένους συμβασιούχους της ΕΡΤ την περίοδο του λουκέτου και του μαύρου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2013...
έρχεται να ταράξει για τα καλά τα νερά, καθώς ανατρέπει πλήρως όσα μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο θεωρούσε δεδομένα για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Δικαιωμένη όπως ήταν αναμενόμενο δηλώνει βέβαια και η ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς οι εργαζόμενοι που δικαιώθηκαν κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη με τη στήριξή της αλλά και διότι η απόφαση αυτή της δίνει «όπλα» για τις επόμενες «μάχες» της.

Πρόκειται για την απόφαση 1069/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή 48 εργαζομένων της ΕΡΤ, στην πλειονότητά τους Π.Δ., οι οποίοι απολύθηκαν τον Ιούνιο του 2013.

Ο δικαστής, πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Αδαμαντόπουλος, έκρινε βάσιμα σχεδόν όλα τα αιτήματα των απολυμένων, ακόμη και του χρόνου προϋπηρεσίας με συμβάσεις (με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου 164/2004) και αναγνώρισε την ακυρότητα της απόλυσης των εναγόντων, καθώς και ότι διάδοχος εργοδότης τους κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και παρέστη στη δίκη ως αντίδικος.

Με την απόφασή του το δικαστήριο υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε καθέναν από αυτούς μισθούς υπερημερίας (με τον τελευταίο μισθό πληρωμής τους), για το διάστημα που μεσολάβησε από την παράνομη απόλυσή τους. Τόμπολα!

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Δημήτρης Περπατάρης και Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, υπέρ των απολυμένων της ΕΡΤ κατέθεσε ως μάρτυρας ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης ενώ τους υποστήριξε και η ΓΣΕΕ.

Οι δύο νομικοί εκπρόσωποι των 48 απολυμένων της ΕΡΤ επισημαίνουν ότι «η απόφαση αιτιολογεί με νομική πληρότητα το διατακτικό της, κρίνοντας τόσο ότι ήταν άκυρη η ομαδική απόλυση του Ιουνίου 2013 όσο και ότι διάδοχος εργοδότης κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο μετά την κατάργηση της ΕΡΤ».

Τονίζουν επίσης ότι με αυτήν την απόφαση «ελέγχονται όλοι οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος των απολυμένων ως αβάσιμοι και με διεξοδικό τρόπο αναλύεται το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που καθιστούν άκυρη την απόλυσή τους.

Μάλιστα, ιδιαίτερα τεκμηριωμένες είναι οι νομικές σκέψεις της απόφασης σε ό,τι αφορά το δίκαιο καταγγελίας συμβάσεων εργασίας και το δίκαιο προστασίας εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, που αξιοποιούν την πλούσια ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία».

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση «σημαντικό βήμα για την άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας που προσβλήθηκαν με την άκυρη απόλυσή μας. Μισθολογικά, εκτός των άλλων, θα προσφύγουμε και νομικά.

Τα θεσμικά πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους ως είχαν και είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση μας για την υπογραφή ΣΣΕ όσο κι αν η Διοίκηση θέλει να τα στραγγαλίσει και να τα εκμηδενίσει, με πρακτικές αυταρχισμού, αδιαφάνειας, αδικιών, ομαδοποιήσεων, καταστρατήγηση εργασιακών - επαγγελματικών νόμων και ρουσφετολογίας, θέλοντας εργαζόμενους ‘‘ορχήστρα’’, χωρίς δικαιώματα και δίκαιες με ισονομία αμοιβές».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί «τα ηθικά και νόμιμα δικαιώματα όλων μας που προέρχονται από συλλογικές συμβάσεις και υπογράφτηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, επίπονους αγώνες και έχουν μεγάλο βάθος χρόνου.

»Η πλήρης αναβίωση των εργασιακών μας σχέσεων και όλων των δικαιωμάτων μας, καθώς και κάθε άρση αδικίας που υπήρχε ή δημιουργήθηκε τώρα, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν τα εκχωρούμε σε κανένα. Είναι το λιγότερο που μας χρωστούν και που το δικαιούμαστε χωρίς παζάρια, εξαιρέσεις και αυλοκόλακες»...


 Σωτήρης Μανιάτης

Read more...

Αναλυτικά παραδείγματα Πόσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις από τον Ιούνιο


Μετά το σοκ από τις αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην αύξηση της φορολογίας από την 1η Ιουνίου. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις αποδοχές μετά την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με την οποία επιβαρύνονται τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.
port
Οι αυξήσεις (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 642 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φθάνουν τα 278 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα της τάξης των 7.142 ευρώ.
Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016 και εξής και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλαδή το 2017) και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο η διαφορετικά η έκπτωση φόρου είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα Ο φόρος που προκύπτει κατά 1900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 1.950) ευρώ για φορολογούμενο 1 εξαρτώμενο τέκνο, 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, 2.100 ευρώ για φορολογούμενο 3 παιδιά και άνω. Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, τα ποσά μειώσεων φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, μειώνονται αναλογικά κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς - συντάξεις (βάσει αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθαρό εισόδημα), διενεργείται σύμφωνα με τη νέα κλίμακα και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ για μισθωτούς ή διαφορετικά για μηνιαίες αποδοχές 1.785 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση :
- Σε μισθωτό άγαμο γινόταν μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση ύψους 291,98 ευρώ. Με τις πρόσφατες αλλαγές η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται κατά 19,42 ευρώ και διαμορφώνεται στα 311,40 ευρώ
- Σε μισθωτό με ένα παιδί παρακρατείτε σήμερα το ποσό των 291,98 ευρώ μηνιαίως. Από τις 27 Μαίου παρακρατείτε το ποσό των 307,88 ευρώ, δηλαδή περισσότερα 15,90 ευρώ
- Σε μισθωτό με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση ήταν 291,98 ευρώ. Με τη νέα φορολογική κλίμακα η παρακράτηση αυξάνεται στα 304,37 ευρώ δηλαδή 12,38 ευρώ περισσότερα.
- Σε μισθωτό με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση έφθανε το μήνα στα 291,98 ευρώ. Από τις 27 Μαίου αυξάνεται στα 297,33 ευρώ, δηλαδή 5,35 ευρώ περισσότερα.
Σε ισχύ τίθενται από αύριο το πρώτο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, προβληματίζοντας έντονα την αγορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα από το αύριο 1η Ιουνίου αυξάνονται οι εξής φόροι:
1. Αύξηση ΦΠΑ στο 24% από 23%. Η αύξηση αυτή θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα αυξάνονται
- Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
- Αναψυκτικά – χυμοί, εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering
- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
- Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
- Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
- Ανθη – φυτά.
2. Καταργείται το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% ΦΠΑ στα ακόλουθα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24% δηλαδή 8 μονάδες επάνω.
3. Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.
4. Επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ που αυξάνεται από 23% σε 24%.
5. Νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Με τέλη ταξινόμησης μειωμένους κατά 50% θα επιβαρύνονται πλέον και τα υβριδικά.
Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.
Από τον Οκτώβριο του 2016, αυξάνεται από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κηροζίνη θέρμανσης ο συντελεστής ΕΦΚ.


Read more...

«Η θλίψη μας είναι μεγάλη» Το tweet του Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο του Γ. Παναγιωτακόπουλου


Μόλις έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του θανάτου του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αποχαιρέτησε με ένα tweet το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Greek government announced a second round of austerity measures
«Ένας ξεχωριστός φίλος και σύντροφος, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, έφυγε από κοντά μας. Η θλίψη μας είναι μεγάλη» έγραψε στο Twitter o πρώην πρωθυπουργός.
georgehttp://www.matrix24.gr/

Read more...

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπαναδρέου Πέθανε ξαφνικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας. 
panagiotakopoulos
Άφησε την τελευταία του πνοή  στις δύο το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου νοσηλευόταν, από ανακοπή καρδιάς.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είχε φοιτήσει στην Ανωτάτη Βιομηχανική και ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Σοφία Ζαφειρίου. Αφήνει πίσω του, δύο παιδιά, τον Θανάση και την Αλεξάνδρα. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και υπήρξε ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΠΑΣΠ ΑΒΣΠ. Το 1978 ήταν μέλος της Επιτροπής Νεολαίας. Το 1981 Αναπληρωτής Γραμματέας της Επιτροπής Κινητοποιήσεων, ενώ από το 1982 μέχρι το 1996 ήταν γραμματέας της ίδιας Επιτροπής.
pan
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στις περισσότερες εκ των μεγαλυτέρων πολιτικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν και οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Από εκεί πήρε και το όνομα «συγκεντρωσιάρχης», ενώ στον Ανδρέα Παπανδρέου και τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ έμεινε πιστός μέχρι τέλους.

panagiotakopoulos
pan bhttp://www.matrix24.gr/

Read more...

«Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη»...Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του...
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν θα προκαλέσει προβλήματα, ενώ τόνισε ότι το εν λόγω ζήτημα «θα λυθεί χωρίς προβλήματα» και χωρίς να παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «αύριο - μεθαύριο, θα γίνουν οι βελτιώσεις για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα, συμφωνία με τους θεσμούς.
Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος». Ανέφερε μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της λύσης, θα προβλέπεται η εξαίρεση των δανείων που έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση. 

Read more...

Καταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα...


Νέους καταυλισμούς με σπιτάκια αντί για σκηνές προανήγγειλε ο Μουζάλας
«Τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας...
θα διαλυθούν τον Σεπτέμβριο. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων», επισήμανε χθες βράδυ (ΕΡΤ) ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ενώ τόνισε πως επόμενη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των ανθρώπων από το Ελληνικό μόλις δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις.

Οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν «σε σχέση με το πού ήμασταν», είπε και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο, πρόσθεσε.

Στις μεγάλες καθυστερήσεις στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στάθηκε ο κ. Μουζάλας, λέγοντας πως έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

«Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε», σχολίασε δηλώνοντας ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα, προσθέτοντας πως μέχρι πέρσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε δυόμισι μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

Προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού αποτελεί η επιτυχία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. «Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην Ε.Ε. και την Τουρκία», είπε.

Εκτίμησε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

«Ο δυτικός κόσμος πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική απέναντι στη μετανάστευση», γιατί η μετανάστευση θα συνεχιστεί για χρόνια εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, είπε.

efsyn.gr

Read more...

ΔΕΗ: Έκπτωση 10% στους συνεπείς καταναλωτές...


ΔΕΗ: Έκπτωση 10% στους συνεπείς καταναλωτές

Στη μείωση κατά 10% των τιμολογίων της προς τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές προχωρά η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με...
αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια πιο «επιθετική» πολιτική υπέρ των καταναλωτών της μετά και την πολύ καλή ανταπόκριση που είχε το μέτρο της υπαγωγής σε ρύθμιση των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη ρύθμιση για την τακτοποίηση ανεξόφλητων λογαριασμών έχουν υπαχθεί 450.000 καταναλωτές, εκ των οποίων το 85% είναι νέοι.
Η απόδοση της παραπάνω ρύθμισης, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση με την οποία καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους ηλεκτροπαραγωγούς, επιτρέπει στη ΔΕΗ να έχει μια πιο επιθετική πολιτική υπέρ των καταναλωτών της, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πηγές του ΥΠΕΝ.

ethnos.gr

Read more...

Με επιδόματα ζουν 1,54 εκατ. παιδιά στη Γερμανία...


Παιδιά

Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών, που ζουν από την πρόνοια στη Γερμανία, αφού ένα στα επτά, κάτω των 15 ετών, δηλαδή περίπου το 14%, περιμένει...
το βοήθημα, που λαμβάνουν οι γονείς του.

Συνολικά 1,54 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν πέρυσι από το κατώτατο επίδομα, 30.000 περισσότερα από ό,τι το 2014, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, που ζήτησε η αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Die Linke, Ζαμπίνε Τσίμερμαν, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Παιδιού που γιορτάζεται αύριο, 1η Ιουνίου.

Στα ομόσπονδα κρατίδια Βερολίνο και Βρέμη το ένα τρίτο των παιδιών (31,5%) ζει από την πρόνοια, ενώ στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ και Αμβούργου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα με 21,8% και 20,4% αντίστοιχα. 

Το μικρότερο ποσοστό παιδιών που εξαρτώνται από το βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας καταγράφεται στη Βαυαρία, όπου κυμαίνεται στο 6,5%.

Ωστόσο, διαφορές παρατηρούνται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας, αφού στην πρώτη το ποσοστό ξεπερνά το 20%, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται στο 13%.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο κρατίδιο της Βρέμης κατά 2,1% και η μεγαλύτερη μείωση στα κρατίδια Βρανδεμβούργο και Σαξονία κατά 0,7%.

Η Ζαμπίνε Τσίμερμαν κατηγόρησε την συγκυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών ότι κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα.

Ταυτόχρονα η Γερμανίδα βουλευτής τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιδομάτων για τα παιδιά και δήλωσε:

Ας σημειωθεί ότι αυτό που ονομάζουμε παιδική φτώχεια είναι στην ουσία η φτώχεια των γονιών που έχει επιπτώσεις στα παιδιά. Στον μεγάλο αριθμό των γονέων που λαμβάνουν βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας αντικατοπτρίζονται τα προβλήματα της αγοράς εργασίας, με τον περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας και τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Με πληροφορίες Deutsche Welle

efsyn.gr

Read more...

Απεβίωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος...

Απεβίωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου....
άφησε την τελευταία του πνοή στις 2:00 το μεσημέρι στο νοσοκομείο Αττικό, μετά από επιπλοκή που προκλήθηκε από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.

protothema.gr

Read more...

ΟΓΑ: Αύριο η καταβολή συντάξεων Ιουνίου...


 ΟΓΑ: Αύριο η καταβολή συντάξεων Ιουνίου
Αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, θα καταβληθεί η σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2016 σε 659.762 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή...
λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 297.076.197 ευρώ...

Read more...

Με προσφυγή κατά της απεργίας στα λιμάνια προειδοποιούν οι έμποροι...


 
Με ένδικα μέσα προειδοποιούν οι μικρομεσαίοι έμποροι αν δεν βρεθεί άμεση λύση, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, με αφορμή τις...
κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

«Οι μικρομεσαίοι έμποροι, μετά τους οδικούς και σιδηροδρομικούς αποκλεισμούς, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχουν και θαλάσσιους αποκλεισμούς» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδης.

Σχολιάζει πως η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου, ο οποίος συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και την αυξημένη κίνηση στον κλάδο της κρουαζιέρας, που γεννούν μεγάλες προσδοκίες για οικονομική τόνωση, αλλά και με τη διοργάνωση της μεγαλύτερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων 2016», «κρίνεται μάλλον λανθασμένη».

Κατά την άποψη του προέδρου της ΕΣΕΕ, στη σημερινή οικονομική συγκυρία τα ζητούμενα είναι τρία: α) Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής ειρήνης, β) η επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου των διαρθρωτικών αλλαγών και γ) η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την προσέλκυση επενδύσεων.

«Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα διαμαρτυρίας των σωματείων των υπαλλήλων των λιμανιών, αλλά και κατανόηση στην αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζόμενων της χώρας, κρίνεται απαραίτητη η λύση της απεργίας και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση μίας έντιμης λύσης» υπογραμμίζει ο ίδιος...

Read more...