Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Αναλυτικά παραδείγματα Πόσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις από τον Ιούνιο


Μετά το σοκ από τις αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην αύξηση της φορολογίας από την 1η Ιουνίου. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις αποδοχές μετά την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με την οποία επιβαρύνονται τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.
port
Οι αυξήσεις (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 642 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φθάνουν τα 278 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα της τάξης των 7.142 ευρώ.
Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016 και εξής και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλαδή το 2017) και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο η διαφορετικά η έκπτωση φόρου είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα Ο φόρος που προκύπτει κατά 1900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 1.950) ευρώ για φορολογούμενο 1 εξαρτώμενο τέκνο, 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, 2.100 ευρώ για φορολογούμενο 3 παιδιά και άνω. Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.
Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, τα ποσά μειώσεων φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, μειώνονται αναλογικά κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς - συντάξεις (βάσει αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθαρό εισόδημα), διενεργείται σύμφωνα με τη νέα κλίμακα και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ για μισθωτούς ή διαφορετικά για μηνιαίες αποδοχές 1.785 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση :
- Σε μισθωτό άγαμο γινόταν μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση ύψους 291,98 ευρώ. Με τις πρόσφατες αλλαγές η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται κατά 19,42 ευρώ και διαμορφώνεται στα 311,40 ευρώ
- Σε μισθωτό με ένα παιδί παρακρατείτε σήμερα το ποσό των 291,98 ευρώ μηνιαίως. Από τις 27 Μαίου παρακρατείτε το ποσό των 307,88 ευρώ, δηλαδή περισσότερα 15,90 ευρώ
- Σε μισθωτό με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση ήταν 291,98 ευρώ. Με τη νέα φορολογική κλίμακα η παρακράτηση αυξάνεται στα 304,37 ευρώ δηλαδή 12,38 ευρώ περισσότερα.
- Σε μισθωτό με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση έφθανε το μήνα στα 291,98 ευρώ. Από τις 27 Μαίου αυξάνεται στα 297,33 ευρώ, δηλαδή 5,35 ευρώ περισσότερα.
Σε ισχύ τίθενται από αύριο το πρώτο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, προβληματίζοντας έντονα την αγορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα από το αύριο 1η Ιουνίου αυξάνονται οι εξής φόροι:
1. Αύξηση ΦΠΑ στο 24% από 23%. Η αύξηση αυτή θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα αυξάνονται
- Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
- Αναψυκτικά – χυμοί, εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering
- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
- Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
- Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
- Ανθη – φυτά.
2. Καταργείται το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% ΦΠΑ στα ακόλουθα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24% δηλαδή 8 μονάδες επάνω.
3. Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.
4. Επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ που αυξάνεται από 23% σε 24%.
5. Νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Με τέλη ταξινόμησης μειωμένους κατά 50% θα επιβαρύνονται πλέον και τα υβριδικά.
Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.
Από τον Οκτώβριο του 2016, αυξάνεται από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κηροζίνη θέρμανσης ο συντελεστής ΕΦΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: