Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

«Στόχος η πατάξη της φοροδιαφυγής» ΥΠΟΙΚ: Οι έντιμοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις νέες τεχνικές ελέγχου


ΥΠΟΙΚ: Οι έντιμοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις νέες τεχνικές ελέγχου
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οι έντιμοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις νέες τεχνικές φορολογικού ελέγχου, διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων.

Απεναντίας, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες θα ωφεληθούν στον βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου.

Επισημαίνεται ακόμη πως οι διατάξεις αυτές είχαν ψηφιστεί το καλοκαίρι και πως η κυβέρνηση έχει διακηρυγμένη πρόθεση να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών σταδιακά και στον βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει όσα είχαν τονιστεί κατά την διάρκεια ψήφισης αυτών των διατάξεων το καλοκαίρι:

» Πρόκειται για ευθυγράμμιση της Ελλάδας με διεθνή (και Ευρωπαϊκή νομοθεσία) περί καταπολέμησης μαύρου χρήματος, νομοθεσία που ισχύει ήδη σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου.

» Πρόκειται ακόμα για εξίσωση των Ανωνύμων εταιριών με όσα ήδη ισχύουν από χρόνια για την Ομόρρυθμες και τις ΕΠΕ. Ακόμα:

» Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αποτελούν ελεγκτικό εργαλείο της φορολογικής διοίκησης. Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις λίγες περιπτώσεις που η ανάλυση κινδύνου δείχνει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και ενεργοποιείται τακτικός ή άλλος έλεγχος.

» Οι τεχνικές αυτές είναι μία από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης και δεν χρησιμοποιούνται πάντα, αλλά μόνο εκεί που η μεθοδολογία υπερτερεί αποδεικτικά στην ανάδειξη του μη δηλωμένου πλούτου.

» Οι έμμεσες τεχνικές είναι εργαλείο που δεν λείπει από καμία σύγχρονη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και είναι όρος εκσυγχρονισμού του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

» Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως οι έντιμοι φορολογούμενοι - η πλειοψηφία των συμπολιτών μας - δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις τεχνικές αυτές· απεναντίας θα επωφεληθεί στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου.

» Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει τη διακηρυγμένη πρόθεση να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών σταδιακά και στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Άρα το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εκεί που υπάρχει, είναι προϋπόθεση για να μειωθούν οι φορολογικές συντελεστές.

» Ολόκληρη η κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.

» Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, όσοι επικρίνουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, επικρίνουν ταυτόχρονα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Κι αυτό ασφαλώς δεν βοηθάει...».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χαμηλές πτήσεις για τα κόμματα Με απαισιοδοξία και τάσεις φυγής αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014


Με απαισιοδοξία και τάσεις φυγής αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Mε τάσεις φυγής και αρκετή απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Το 55,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία, ενώ το 45,9% δηλώνει ότι έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην επαρχία.

Το 68,6% εκτιμά ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας, έναντι μόλις 25,1% που θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η κυβέρνηση (84,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ (88,9%), οι επιχειρήσεις (89,8%) και τα συνδικάτα (95,2%) δεν κάνουν τίποτα ή ελάχιστα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση το 79,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για το 2014 και ακολουθεί η αντιμετώπιση της φτώχειας με 37,1%.

Πάντως, ένα 51% των πολιτών εκτιμά ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της ανεργίας την επόμενη πενταετία, ενώ ένα 63,9% βλέπει μέλλον για την επιχειρηματικότητα.

Πρόθεση ψήφου

Στην έρευνα της Κάπα Research για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογέςη αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται σε ποσοστό 28,2% και ακολουθούν:

  • ΝΔ 18,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ 19,7%
  • ΠΑΣΟΚ 5%
  • ΑΝΕΛ 3,8%
  • Χρυσή Αυγή 7,1%
  • ΔΗΜΑΡ 2,5%
  • ΚΚΕ 4,9%
Στο αντίστοιχο ερώτημα για την περίπτωση που γίνονταν βουλευτικές εκλογές το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κινείται στο 19,4% και ακολουθούν:
  • ΝΔ 21,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,5%
  • ΠΑΣΟΚ 5,6%
  • ΑΝΕΛ 4%
  • Χρυσή Αυγή 7,5%
  • ΔΗΜΑΡ 2,8%
  • ΚΚΕ 5,3%
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην παράσταση νίκης με 44,6% έναντι 38,5% της ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς με 42,8% θεωρείται καταλληλότερος του Αλέξη Τσίπρα (34,5%) για πρωθυπουργός.
* Η πανελλαδική έρευνα της Κάπα Rese rach έγινε το διάστημα 18-19 Δεκεμβρίου 2013 σε δείγμα 1.010 άτομα άνω των 18 ετών. Μέγιστο σφάλμα: 3,08% και διάστημα εμπιστοσύνης: 95%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ταρακουνήθηκε και η Κύπρος Ισχυρή σεισμική δόνηση στην τουρκική πόλη Αττάλεια


Ισχυρή σεισμική δόνηση στην τουρκική πόλη Αττάλεια
  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Άγκυρα, Τουρκία
Iσχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 17:21 του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Αττάλεια. Η δόνηση, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς, ταρακούνησε και την Κύπρο.

Το τουρκικό σεισμολογικό ινστιτούτο υπολόγισε τον σεισμό στους 6,1 βαθμούς.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στις γύρω πόλεις Μερσίνα, Άδανα και Αντιόχεια.

Ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Καστελόριζο, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Ο κόσμος στην Αττάλεια ξεχύθηκε στους δρόμους, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για υλικές ζημιές.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ΕΦΕΤ: Μην καταναλώνετε Coca-Cola light και Nestea σε πλαστική συσκευασία


ΕΦΕΤ: Μην καταναλώνετε Coca-Cola light και Nestea σε πλαστική συσκευασία

Παράλληλα καλεί τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης

Ο ΕΦΕΤ, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για σχεδιαζόμενη απόπειρα επιμόλυνσης τροφίμων με υδροχλωρικό οξύ, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην προβούν στην προμήθεια και κατανάλωση των κάτωθι προϊόντων:

"COCA-COLA LIGHT" σε πλαστική συσκευασία PET των 500ml ανεξαρτήτως παρτίδας.

"NESTEA" όλες οι γεύσεις σε πλαστικές συσκευασίες PET των 500ml και ανεξαρτήτως παρτίδας.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, σημειώνεται ότι η εταιρεία η οποία διακινεί στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα έχει αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζεται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι ήδη υλοποιεί τη διαδικασία προληπτικής απομάκρυνσης πλαστικών συσκευασιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση για τη διαλεύκανσή της.

Η προληπτική απομάκρυνση πραγματοποιείται σε συνέχεια προειδοποίησης που εστάλη σε ενημερωτικό site και εφημερίδα και που αφορούσε σε μικρή ποσότητα μεμονωμένων πλαστικών μπουκαλιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα προϊόντα Coca-Cola light και Nestea συνεχίζουν να διατίθενται κανονικά σε όλες τις άλλες συσκευασίες. Η προληπτική απομάκρυνση αφορά στις συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η Coca-Cola θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους καταναλωτές στο νούμερο 80011-55800, χωρίς χρέωση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει στη διάθεση των αρχών για άμεση συνεργασία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης. 
protothema.gr

Read more...

Γερμανία προς Ελλάδα: ξεχάστε το κούρεμα

20131228-105805.jpg
Μπορεί στην Ελλάδα να «κλείνει» μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της χώρας και η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για το επόμενο έτος, ωστόσο, στη Γερμανία δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να χαλαρώσουν.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γενς Βάιντμαν, στέλνει το δικό του «πρωτοχρονιάτικο» μήνυμα τονίζοντας «Ξεχάστε το κούρεμα, επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις» τη στιγμή που Γερμανοί αναλυτές ασκούν σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί την προεδρία της ΕΕ.
Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild οι Γερμανοί πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν σε νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα με τις πιο ακραίες φωνές να ζητούν εκ νέου έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Με συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της Bild, ο Γενς Βάιντμαν αποκρούει κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς όπως επισημαίνει “με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αγόραζε χρόνο, αλλά δεν θα έλυνε τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να λύσει το θέμα με τους πλειστηριασμούς στις κατοικίες, να γίνει πιο παραγωγική και να εδραιώσει τον κρατικό προϋπολογισμός της. Πρέπει να συνεχίσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να τις φτάσει μέχρι τέλους”.
Για την κρίση του ευρώ, ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως “Αυτή τη στιγμή , οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει . Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Η κρίση μπορεί να φουντώσει και πάλι . Ο καθένας έχει την ευθύνη του για μια σταθερή βάση στη δική του χώρα αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ”.
Και καταλήγει “Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου”.
Επιπλέον σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Μόνο το 16% είναι υπέρ της διατήρησης της χώρας, με επιπλέον δισεκατομμύρια, στην ζώνη του ευρώ, ενώ το 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η έρευνα έγινε μεταξύ 20 και 23 Δεκέμβριο και ρωτήθηκαν 1105 Γερμανοί πολίτες.
Αμφιβολίες για την ελληνική προεδρία-Σκληρή κριτική σε Σαμαρά και κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, αρκετοί Γερμανοί αναλυτές δυσκολεύονται να πιστέψουν μια πιθανή επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, καθώς πρόκειται για μια χώρα που έφτασε στο χείλος της πτώχευσης και έχει λάβει σημαντικό πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της.
Ο Βέσελ Κούριερ της Deutsche Welle, εξηγεί την προβληματική κατάσταση ως εξής: “Πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι’ αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία”.
Υπ’ αυτή την έννοια ο Βέσελ Κούριερ διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική προεδρία θα καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς σοβαρά θέματα όπως η τραπεζική ένωση και η ανάσχεση των ευρωσκεπτικιστών.
Ενας άλλος αναλυτής της εφημερίδας Mittelbayerische Zeitung σημειώνει, πως δεν μπορεί να καταλάβει την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά τη στιγμή που μπροστά του θα έχει κάμποσα “καυτά” θέματα να διευθετήσει. Οχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα “προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση”.

Read more...

Πάνω απο 57% η ανεργία στους νέους

20131228-101727.jpg
Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται το ποσοστό της ανεργίας των νέων (ηλικίες 15-24) σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων.
Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι το γενικό ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 27%, αλλά στους νέους αυτό υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας στο 57,2% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει τα 1,3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα», κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387. Το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του Γ΄ τριμήνου 2013 διαμορφώθηκε στο 27,0%, όντας αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (24,8%), ενώ αντίθετα οριακά βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (27,1%). Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ είχε αυξηθεί κατά 9,3% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2012.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η καταγεγραμμένη συνολική απασχόληση σημειώνει ισχνή αύξηση (0,1%) σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που οφείλεται στην ανοδική, αν και μικρή σε εύρος, τάση του αριθμού τόσο των εργοδοτών (0,6%) όσο και των αυτοαπασχολουμένων (0,3%).
Αντίθετα, μπορεί η μισθωτή απασχόληση να μην συρρικνώθηκε και να παρέμεινε στάσιμη (αμελητέα υποχώρηση), η επικρατούσα όμως τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προηγούμενου τριμήνου (+1,8%). Δεν πρέπει ωστόσο να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για το Γ’ τρίμηνο στο οποίο αναμέναμε καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.
Παρά το γεγονός πως η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου εμφάνισε για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικό πρόσημο (-2,1%), θα πρέπει να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη πτώση είναι μικρότερης έντασης από την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-2,8%), ενώ η σύγκριση μεταξύ των Γ΄ Τριμήνων του 2012 και του 2011 (-10,8%) επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης στον κλάδο.
Αυξάνονται οι εργοδότες μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι
Αναφορικά με την απασχόληση στο εμπόριο καταγράφεται ετήσια ενίσχυση του αριθμού εργοδοτών (12%) τη στιγμή που στο σύνολο της οικονομίας το αντίστοιχο μέγεθος υποχώρησε κατά 5,8%.
Την τελευταία φορά που ο αριθμός των εργοδοτών στο εμπόριο ανερχόταν στο σημερινό επίπεδο (περίπου στις 74.000) ήταν το Δ΄ Τρίμηνο του 2011, ενώ σημειώνεται πως την περίοδο Γ΄ τρίμηνο του 2012 – Γ΄ τρίμηνο 2011 ο αριθμός των εργοδοτών είχε μειωθεί κατά 15,7%.
Σοβαρό προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο συνεχώς μειώνεται, ενώ το Γ’ τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό (-6,6%), σε σχέση με το σύνολο της χώρας (-0,3%). Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της, μικρής έστω, υποχώρησης των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο (-0,7%) την περίοδο Γ΄ Τρίμηνο – Β΄ Τρίμηνο του 2013, συγκριτικά με την οριακή αύξηση στο σύνολο της οικονομίας (0,3%).
Παράλληλα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της μισθωτής απασχόλησης του κλάδου κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερος (-2,6%), έναντι εκείνου στο σύνολο της οικονομίας (-3,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένα χρόνο πριν η μισθωτή απασχόληση στο εμπόριο σημείωνε μεγαλύτερα αναλογικά πτώση (-10,4%), σε σχέση με την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-9,6%).

Read more...

Γέμισαν τα ταμεία των κομμάτων απο τη κρατική χρηματοδότηση

20131228-103826.jpg
Χριστουγεννιάτικο «δώρο» δόθηκε από την κυβέρνηση στα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς προπαραμονή Χριστουγέννων εγκρίθηκε η τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2013. Εκτός της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΚΚΕ επιχορήγηση έλαβαν και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, λόγω παρουσίας τους στην Ευρωβουλή, όπως και το κόμμα του κ. Τζήμερου, «Δημιουργία Ξανά» αφού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 συγκέντρωσε το 1,59% των ψήφων. Δεν θα δοθούν χρήματα στη Χρυσή Αυγή, καθώς με απόφαση της Βουλής ανεστάλη η κρατική ενίσχυσή της.
Η καταβολή της τρίτης δόσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων για το έτος 2013 από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ανέρχεται στα 6.913.500 ευρώ, ενώ η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης φέρει τις υπογραφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το ποσό των 1.890.579,93 ευρώ και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θα εισπράξει 1.727.661,28 ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ θα λάβει από την τρίτη δόση της κρατικής ενίσχυσης 868.497,47 ευρώ, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» 587.872,99, η Δημοκρατική Αριστερά 513.865,19 ευρώ και το ΚΚΕ 410.882,74 ευρώ.
Η Χρυσή Αυγή δικαιούτa το ποσό των 553.102,06 ευρώ.
Στα δικαιούχα κόμματα ανήκουν και ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η «Δημιουργία Ξανά», αφού τα δυο πρώτα συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στις τελευταίες εθνικές εκλογές ποσοστά άνω του 1,5%, που είναι και το κατώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Συγκεκριμένα ο ΛΑΟΣ έλαβε 145.951,76 ευρώ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι το ίδιο ποσό και το κόμμα του κ. Τζήμερου 69.135 ευρώ.
Σχολιάζοντας την επιχορήγηση κομμάτων που δεν έχουν κοινοβουλευτική παρουσία ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview Δημήτρης Βασιλειάδης λέει στην «Κ» πως «πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος. Δεν γίνεται από τη στιγμή που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και περικόπτει όλες τις περιττές δαπάνες ή προσφεύγει σε απολύσεις υπαλλήλων να δίνει χρήματα σε κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική δράση».

Read more...

Οι εφορίες θα παίρνουν κεφάλια: "Μποναμάς" 1.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται



Έρχονται πρόστιμα - φωτιά από το νέο έτος. Αναλυτικά τι θα πληρώνουμε σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης, μη υποβολής δήλωσης και μη έκδοσης αποδείξεων
Φωτιά θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές αλλά και για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεκινούν από 10% και φθάνουν έως και το 30%, για μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο ξεκινά από 1.000 ευρώ, ενώ όσοι δεν αποδίδουν εμπρόθεσμα παρακρατούμενους φόρους θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα"
Πιο αναλυτικά, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται και η αξία της δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ η Εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ αν ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας) και 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Τα αντίστοιχα πρόστιμα έως 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι 800 και 1.200 ευρώ. 
Για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, με τις τελευταίες αλλαγές, η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε 30% του φόρου.
Το πρόστιμο αυτό υπολογίζεται και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης με βάση τον χρόνο κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ: Παράλληλα, με νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν στη διάρκεια του 2013 και ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά προβλέπεται:
Ανακριβής δήλωση. Οταν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του φόρου με βάση τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, στη διαφορά του φόρου μπαίνει πρόστιμο:
- 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 5%-20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
- 30% του ποσού της διαφοράς, εάν το ποσό ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
- 100% του ποσού της διαφοράς, εάν το ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.
Μη υποβολή δήλωσης. Αν δεν υποβληθεί δήλωση από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. Επί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% του φόρου.
Μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων. Οταν δεν αποδίδεται παρακρατηθείς φόρος μέσα στη νόμιμη προθεσμία για καταβολή, στον υπόχρεο επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.
Εκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Το πρόστιμο φθάνει έως και το  100% της αξίας του στοιχείου, αν το στοιχείο έχει σφραγιστεί ή θεωρηθεί με μη νόμιμο τρόπο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για κάθε εκδοθέν στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία και 2.500 ευρώ για κάθε εκδοθέν στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.
Εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς την αναγραφείσα συναλλαγή. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά στοιχείο με ανώτατο ύψος τα 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Διαδικαστικές παραβάσεις. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως και 2.500 ευρώ ανά παράβαση όταν ο φορολογούμενος:
- δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου,
- δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, 
- δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
- δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
- δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση τον διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές,
- δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:
- Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.
Λοιπές αυτοτελείς παραβάσεις (έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, μη καταχώριση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία κ.λπ.): 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για κάθε παράβαση εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Οι τόκοι
Ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλλει τόκους για το ποσό του φόρου από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου. Το ύψος του τόκου θα προσδιοριστεί με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και αναμένεται να είναι ανάλογο αυτού που πληρώνει το Δημόσιο όταν καθυστερεί πληρωμές, δηλαδή 8,75% σε ετήσια βάση ή 0,72% ανά μήνα.

Read more...

Βαρβιτσιώτης: Με συκοφαντούν. Ήμουν στην Πάολα, αλλά στο μπαρ. Δεν τα "έσπασα", δεν πέταξα λουλούδια



Με μηνύσεις απειλεί ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για φωτογραφίες και δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ως τον υπουργό που τα "έσπασε" στην Πάολα. Τι δηλώνει στενός του συνεργάτης στο NEWS 247
Με μηνύσεις απειλεί ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσους αναπαράγουν φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καθώς και την "ψευδή", όπως την χαρακτηρίζει, είδηση ότι "τα έσπασε" σε νυχτερινό κέντρο και ξόδεψε χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια.
"Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα και φωτογραφίες που με συκοφαντούν. Είναι ψευδή και όσοι τα αναπαράγουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου", σημειώνει ο υπουργός Ναυτιλίας αναφορικά με φωτογραφία που τον φανερώνει ως τον υπουργό που τα "έσπασε" στην Πάολα
Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα&φωτογραφίες που με συκοφαντούν.Είναι ψευδή & όσοι τα αναπαράγουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Όταν το ψέμμα αναπαράγεται καταντά είδηση
Εντός της ημέρας θα καταθέσω μήνυση εναντίον όσων διακινούν εμφανώς παραποιημένη φωτογραφία μου
Στενός συνεργάτης του υπουργού μιλώντας στο NEWS 247, τόνισε ότι πρόκειται για ανυπόστατα δημοσιεύματα, που εξυπηρετούν συμφέροντα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μάρτυρες, που μπορούν να βεβαιώσουν ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, ήπιε απλώς δυο ποτά και έκατσε στο μαγαζί μόλις μισή ώρα.
"Ο υπουργός  Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν τα έσπασε σε μπουζουξίδικο ούτε ξόδεψε χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια όπως συκοφαντικά αναγράφεται. Όντως βρέθηκε προχθές καλεσμένος από παρέα σε νυχτερινό κέντρο, αλλά δεν κάθισε σε κανένα τραπέζι, αλλά στο μπαρ με μια φίλη του. Ήπιε δύο ποτά και παρέμεινε στο μαγαζί για μισή ώρα τουλάχιστον. Ούτε λουλούδια όπως γράφεται, ούτε τίποτε άλλο που να προκαλέσει. Υπάρχουν άλλωστε μάρτυρες και αποδείξεις γι αυτό. Όλες οι υπερβολές που γράφτηκαν στον Τύπο για υπουργό της κυβέρνησης ότι τα έσπασε σε μπουζουξίδικο και πέταγε λουλούδια, είναι εκτός πραγματικότητας, κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και προφανώς εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, με κύριο τη στοχοποίηση του ίδιου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου", είπε χαρακτηριστικά.

Read more...

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τομπούλογλου...


Ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη απολογείται αυτή την ώρα ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου για...
την υπόθεση χρηματισμού από εταιρεία, την οποία φέρεται να εκβίαζε αν και η εταιρεία είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του Νοσοκομείου.

Ο Χάρης Τομπούλογλου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της παθητικής δωροδοκίας καθώς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνει 25.000 ευρώ προσημειωμένα προκειμένου να μην κηρύξει έκπτωτη την διαφημιστική εταιρεία που είχε κερδίσει έργο του Νοσοκομείου.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και βίντεο στα οποία ο Τομπούλογλου εμφανίζεται ζητάει χρήματα και να απειλεί την εταιρεία ενώ αναφέρει ότι αν τον πληρώσουν θα φρόντιζε να τους «δώσει» και άλλο έργο.

Ο κατηγορούμενος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και σύμφωνα με όσα υποστήριξε έξω από τον εισαγγελέα, τα χρήματα που του δόθηκαν ήταν δωρεά για το νοσοκομείο.
Στην ανακρίτρια απολογείται σήμερα και ο 40χρονος που συνελήφθη μαζί με τον Τομπούλογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας στις πράξεις του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα 10 εφοριακοί...


...για την υπεξαίρεση στον δήμο...

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έρευνα για την εμπλοκή εφοριακών στην υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρέλαβε το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά που καταλογίζει ευθύνες σε ...
περίπου 10 άτομα, στελέχη και υπαλλήλους της Θ' Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας,τη χρονική περίοδο 1998-2009.
Οι τελευταίοι χορηγούσαν φορολογικές ενημερότητες και άλλα παραστατικά για την καταβολή των εισφορών από τους υπαλλήλους του δήμου, ενώ τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά κατέληγαν στις τσέπες των κατηγορουμένων, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επέβαλε ισόβια στους πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, γ. γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, ταμεία Π. Σαξώνη - και ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις, χωρίς όρκο, των "υπόπτων" εφοριακών, προϊσταμένων ή διευθυντών της Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, που είχαν αρμοδιότητα για την είσπραξη των φόρων που παρακρατήθηκαν από το δήμο, την επίδικη χρονική περίοδο και σήμερα ελέγχονται για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου. Μετά τις γιορτές, ο εισαγγελέας αποφασίζει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Στη δίκη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, στις αρχές του χρόνου, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο δήμος παραλάμβανε κάθε χρόνο φορολογική ενημερότητα από τη εφορία και επομένως ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί την υπεξαίρεση. Και ο βασικός κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε συνεργούς μέσα στη Θ' ΔΟΥ, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε αποκαλύψεις επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, από το καλοκαίρι του 2011...
voria.gr

Read more...

Πανικόβλητες οι γερμανικές εταιρείες αρνούνται τις μίζες...





...μετά τις αποκαλύψεις Κάντα...
Σεισμό έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για τις μίζες που δίδονταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μόνο που οι σεισμικές δονήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό έδαφος, αλλά εξαπλώνονται και στο γερμανικό.

Στις...
αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και τις σχετικές έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

«Καλές σχέσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στην απολογία του Αντωνίου Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου "Ποσειδών". Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων».

Πάντως η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.

Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας. «Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε επ' αυτού ότι δεν „λάδωσε" ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να "λαδώσει" τον Κάντα ή κάποιον άλλον». Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα». Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά «ίσως και οι γερμανικές», καθώς «η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.

Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα. «Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.


Read more...

Κιμούλης και Παπαδημούλης τα φαβορί του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας...




Χαρακτήρα προεκλογικής μάχης θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014.
Ωστόσο, πρωτοκλασάτοι βουλευτές, σύμφωνα με...
«Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν μάχη στις Περιφέρειες ή στους μεγάλους δήμους.

Πάντως, προς το παρόν, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό η υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας, καθώς η Κουμουνδούρου επιθυμεί να αιφνιδιάσει επικοινωνιακά τα μίντια και την κοινή γνώμη. Παρόλα αυτά, κάποιες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει και σύμφωνα με αυτές, έγινε στη βουλευτή Α’ Αθηνών Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε ευγενικά.

Έτσι, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται πλέον σε ένα από τα δυνατά του χαρτιά στη Β’ Αθηνών αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ωστόσο, ο ίδιος ο Δ. Παπαδημούλης έχει στείλει μηνύματα πως δεν θα επιθυμούσε να αλλάξει περιφέρεια. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει επίσημη πρόταση από το κόμμα, αλλά ακόμα βρίσκονται στο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων.

Έτσι, τρίτη επιλογή για τον μεγαλύτερο της χώρας, η οποία αν τελικά ισχύσει, «θα τινάξει την επικοινωνιακή μπάνκα στον αέρα» είναι η υποψηφιότητα του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για την Περιφέρεια Αττικής, η υποψηφιότητα της βουλευτού Β’ Αθήνας Σοφίας Σακοράφα φέρεται να έχει «κλειδώσει». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πολλές ελπίδες στην κα Σακοράφα, καθώς συσπειρώνει πολλές δυνάμεις από τον ευρύτερο «αντινημονιακό» χώρο.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί πως έχει βάσιμες ελπίδες για πρωτιά εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και στο Ιόνιο, την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο και ίσως τη Δυτική Ελλάδα. Στην Κρήτη θα ριχτεί στη μάχη ο Μ. Κριτσωτάκης, καθώς τα αυξημένα καθήκοντα του Γιώργου Σταθάκη στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος δεν του αφήνουν περιθώριο χρόνου για νέα κάθοδο.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φαβορί είναι ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ενώ ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Σταύρου Κοντωνή.

Στη Στερεά Ελλάδα ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου και στη Δυτική του επίσης βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Ο τελευταίος ακούγεται και για τον δήμο Πατρέων με αντικαταστάτη στην υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας.

Τέλος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκρίνεται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή.

Read more...

Τι απαντά η AXON του Θωμά Λιακουνάκου...



Μετά τις δηλώσειςτου Θωμά Λιακουνάκου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ανακοίνωση εξέδωσε και η εταιρία του,  ΑXON.

Ολόκληρη η...
ανακοίνωση: 


«Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και θλίψη η, όλως παράνομη και αντιδικονομική, διαρροή στα ΜΜΕ του περιεχομένου του κατηγορητηρίου και της απολογίας του κατηγορουμένου Αντώνιου Κάντα, μέσα από την οποία, με εμφανές κίνητρο την ελάφρυνση της θέσης του, επιχειρείται μεταξύ άλλων η κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας «ΑΧΟΝ», του Προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της.

Δηλώνουμε κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι η εταιρεία «ΑΧΟΝ», η οποία δραστηριοποιείται επιτυχώς επί σαράντα (40) έτη στον τομέα της παροχής τεχνικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μεγάλους αλλοδαπούς εμπορικούς και κατασκευαστικούς Οίκους, ουδεμία απολύτως επιλήψιμη ή παράνομη εμπλοκή είχε με οποιοδήποτε τρόπο.

Στην εν λόγω απολογία μέσα από όλως ανερμάτιστες, αναπόδεικτες, έωλες, ασαφείς και αντιφατικές αναφορές, ο κατηγορούμενος Α. Κάντας επιχειρεί να εμπλέξει την εταιρεία «ΑΧΟΝ» και τον Πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές.

Επιδεικνύοντας μια απολύτως επιλεκτική μνήμη ο Αντώνιος Κάντας στην απολογία του αναφέρεται στην εταιρεία μας και στον Πρόεδρό της κατά τρόπο ομιχλώδη και ψευδή. Η αναξιοπιστία των αναφερομένων στην απολογία Κάντα και η σύγχυσή του είναι απολύτως εμφανής, οι δε ισχυρισμοί του απέχουν απολύτως από την αντικειμενική πραγματικότητα.

Ουδέποτε ο Πρόεδρος της «ΑΧΟΝ» κ. Θωμάς Λιακουνάκος συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ΕΥΡΩ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια.

Αναφορικά με την επίμαχη Σύμβαση Προμήθειας των Αρμάτων Leopard ΙΙ, τονίζουμε ότι επρόκειτο για Σύμβαση που υπεγράφη μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας «KMW» στις 20 Μαρτίου 2003, κατόπιν Διεθνούς Δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, το αδιάβλητο του οποίου έχει ήδη αξιολογηθεί δικαστικώς και στον οποίο ουδεμία απολύτως ουσιώδη ανάμειξη ή συμμετοχή είχε ή θα μπορούσε να έχει εκ της θέσεώς του ο Αντώνιος Κάντας.

Οι ψευδείς και απολύτως συκοφαντικές αυτές αναφορές πλήττουν άμεσα και βάναυσα, τόσο την εταιρεία «ΑΧΟΝ», όσο και τον Πρόεδρό της κ. Θωμά Λιακουνάκο.

Καλούμε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επιδείξουν νηφαλιότητα και επιφυλακτικότητα στην αξιολόγηση των ψευδών, όσον τουλάχιστον αφορά στην εταιρεία «ΑΧΟΝ» και τον Πρόεδρό της, ισχυρισμών του κατηγορουμένου Αντώνιου Κάντα και στη διερεύνηση και αξιοποίηση του όποιου αποδεικτικού υλικού».

Read more...

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ''ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ''...


Γενικεύεται ο έλεγχος στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», με παρέμβαση του κ. Ρακιτζή.
Στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» μπαίνουν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης,...
όπου θα ελέγξουν όλες τις συμβάσεις, που έχει υπογράψει ο κ. Τομπούλογλου, από το 2012 που ανέλαβε πρόεδρος, μέχρι σήμερα.
Πηγή : enikos.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/12/blog-post_0.html

Read more...