Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : ΠΕΡΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ...


Από τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού – Τουρισμού θα διορίζεται η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αυτό ορίζεται σε προσθήκη που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε διάταξη του...
φορολογικού νομοσχεδίου σχετική με την ανάληψη από το Δημόσιο των οφειλών προς τράπεζες του Μεγάρου Μουσικής και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Μάλιστα όπως τονίζεται στην προσθήκη η τροποποίηση για τον ορισμών των μελών του Δ.Σ δεν θίγει τις διατάξεις της “Συμβάσεως Ιδρύσεως Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Προσυμφώνου Δωρεάς” η οποία υπεγράφη το 1981.
Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων του Μεγάρου και της ΚΕΔ που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο φορολογικό νομοσχέδιο ορίζεται πως “το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στην δανείστρια τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης” , χωρίς δικαίωμα αναγωγής ή και συμψηφισμού κατά των δύο φορέων
Read more...

ΚΡΑΤΟΣ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ": "Τρύπα" 5,35 δις...



Οι μισθοί κόπηκαν και το εισόδημα όλων μειώθηκε από 10 ως και 30%, όμως αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα που λείπουν από την αγορά.
Για να εμφανίζει στην Τρόικα στοιχεία ότι μειώνει τα έξοδά της η Κυβέρνηση έκοψε και χιλιάδες άλλες πληρωμές. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος χρωστάει 5,35 δισεκατομμύρια τα οποία λείπουν και... έχουν παγώσει τα πάντα. Εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές ή ακόμη χειρότερα ετοιμάζονται για λουκέτο και φυσικά απολύσεις.
Ταυτόχρονα δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις και έτσι δεν είναι δυνατό να "ανοίξουν" νέες δουλειές.

Με τη λογική κόβουμε οριζόντια τη χρηματοδότηση παντού το ίδιο το κράτος πνίγη την ανάπτυξη η οποία είναι και η μοναδική λύση εξόδου από το διαβόητο μνημόνιο.

Τα χρέη των νοσοκομείων για παράδειγμα δεν απειλούν μονάχα θέσεις εργασίας αλλά και την ίδια την υγεία αφού είναι γνωστό ότι κατά περιόδους λείπουν και τα απαραίτητα με αποτέλεσμα να ακυρώνονται χειρουργεία.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν χρέη τεραστίων διαστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να δανειστούν με αποτέλεσμα σε τεράστιες περιοχές της χώρας να μην μπαίνει ούτε ένα καρφί...

Τα νοσοκομεία χρωστούν 2,28 δισ, άλλα 1,55 δισ χρωστούν οι ΟΤΑ, άλλα δημόσια νομικά πρόσωπα και Ταμεία χρωστούν τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ

www.dete.gr.


Read more...

Η Βουλή της ασυλίας...



Τα "κερατιάτικα" της κυρίας Αποστολάκη θα τα πληρώσουν οι πολίτες...
Μια οικογενειακή υπόθεση μεταξύ ενός μέλους του Κοινοβουλίου, της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη, και ενός επιχειρηματία, του κυρίου Συγγελίδη, που αφορούσε στην επιμέλεια του παιδιού τους, έφερε στο προσκήνιο την άθλια συντεχνιακή εκμετάλλευση που υφίσταται η δύστυχη χώρα μας.
Η αρχή του κακού ξεκινά φυσικά από τη...
Βουλή, η οποία σκέφτεται, δρα και λειτουργεί στυγνά, δίχως αιδώ, με συντεχνιακό πνεύμα. Κοντολογίς ο πρώην σύζυγος της κυρίας Αποστολάκη κατέθεσε μήνυση σε βάρος της για την επιμέλεια των παιδιών τους κατόπιν του χωρισμού τους. Η απόφαση των Ελλήνων βουλευτών να αρνηθούν να αφαιρέσουν τη βουλευτική ασυλία της Μιλένας Αποστολάκη σε συνδυασμό με την προσφυγή του συζύγου της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στα οποία και δικαιώθηκε, κόστισε στο Δημόσιο 12.000 ευρώ συν 7.000 ευρώ αποζημίωση στον επιχειρηματία για κάλυψη δικαστικών εξόδων.

Την υπόθεση αυτή θα τη χρεώνεται το ελληνικό Δημόσιο! Δηλαδή τα «κερατιάτικα» της κυρίας Αποστολάκη θα τα πληρώσουν οι πολίτες μόνο και μόνο γιατί κάποιοι συντηρούν το συντεχνιακό πνεύμα, αρχής γενόμενης από τους πατέρες του Έθνους, και επιμένουν να… γράφουν τον λαό και να ξεγράφουν και παραγράφουν τις δικές τους υποθέσεις.

ΥΓ.: Προτείνουμε να πληρώσουν το πρόστιμο όσοι από τους βουλευτές ψήφισαν τη σχετική ασυλία. Ωστόσο το σοβαρό σε αυτή την ιστορία είναι να τεθεί τέρμα σε αυτή την αστεία υπόθεση με την ασυλία των βουλευτών.
από το Ποντίκι

Διαβάστε περισσότερα apneagr.blogspot



Read more...

Νέα σφαγή μισθών και συντάξεων για να βγουν 24 δισ. ευρώ

ΔΝΤ αποφασίζει, “τσάρος” εκτελεί…


http://img.protothema.gr/52595E4D006423843F421609A62FB586.jpg

Φως στα μέτρα της περιόδου 2012-2014 που καλείται να λάβει η κυβέρνηση και από φέτος κιόλας, ρίχνει η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ. Ανοίγουν έτσι νέα μέτωπα με εργαζομένους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, μπαίνει ψαλίδι σε συντάξεις και επιδόματα, ενώ απαιτούνται και συγκρούσεις στο χώρο Υγείας.

Για να εξευρεθούν 24 και πλέον δισ. ευρώ έως το 2014, το σχέδιο προβλέπει να εισπραχθούν:

- από περικοπές παροχών και επιδομάτων έως 2,3 δισ. ευρώ
- από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ έως 3,2 δισ. ευρώ.
- από τις αλλαγές στους μισθούς με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο έως 4,5 δισ. ευρώ.
- από τις αλλαγές στις συντάξεις έως 4 δισ. ευρώ.
- από τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας έως 2,3 δισ. ευρώ.
- από περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες έως 2,3 δισ. ευρώ.

Έμφαση δίνει η έκθεση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση απαιτείται να συγκρουσθεί με ισχυρά συμφέροντα για να τα καταφέρει. Βάζει στόχο την είσπραξη 9,2 δισ. ευρώ από φόρους για την περίοδο 2012 έως το 2014, με αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού.

Με τα δεδομένα αυτά πάντως, το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο να εγκρίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου από 5 σε 10 χρόνια και εκτιμά ότι έτσι θα διευκολυνθεί η απόσβεσή του καθώς, στη διετία 2013-2015, οι πληρωμές θα μειωθούν από τα 163 δισ. στα 110 δισ. ευρώ κάτι που εκτιμά πως θα διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως τονίζεται στην έκθεση, η αξία των συμμετοχών του κράτους σε επιχειρήσεις φτάνει τα 44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Τα φιλέτα στα ακίνητα

Όσον αφορά τα κρατικά ακίνητα πάντως, το πρόγραμμα αξιοποίησής τους μόνο στρωμένος με ρόδα δεν είναι. Από τα 71.000 ακίνητα που διαθέτει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η λίστα που πρότεινε προς αξιοποίηση ο "Σύμβουλος Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων" και ενέκρινε το ΔΣ της ΚΕΔ, περιλαμβάνει μόνο 20 ακίνητα του δημοσίου.

Πρόκειται για 20 ακίνητα "φιλέτα" επί της Λ. Κύμης (Νερατζιώτισσα), στην Κηφισίας, στη Μίκρα Θεσσαλονίκης, Αφάντου Δωδεκανήσου, στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Λαύριο, στη Λίνδο Ρόδου, στα Μέθανα Αττικής, στην Ερμιόνη Αργολίδας, στον Αρχάγγελο Ρόδου, στη Χαλκίδα, στη Θέρμη, στη Μεγάλη Βρύση Φθιώτιδας, στην Καβάλα, στις Κυκλάδες, στη Σάμο, στην Κέρκυρα αλλά και στο Νέστο της Ξάνθης, εκεί όπου στεγαζόταν και λειτουργούσε η "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America).
Read more...

Το video από το Γιαούρτωμα του Πάγκαλου

Άγρια επίθεση δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος σε ταβέρνα στα Καλύβια από εξαγριωμένους κατοίκους της Κερατέας. Εξαγριωμένοι κάτοικοι πέταξαν γιαούρτια προς το μέρος του, ενώ πολλοί τον αποδοκίμασαν φωνάζοντας και το περίφημο συνθήμα…

“Δεν τα φάγαμε μαζί”.. Ο Πάγκαλος με τη συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ και σε κλίμα έντασης συνομίλησε με τους κατοίκους και εξέθεσε τις απόψεις του για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αστραπιαία εμφάνιση της διμοιρία των ΜΑΤ.. Με κλούβες κυκλοφορούν τώρα πια οι πολιτικοί;;


Read more...

Νέα «λυπητερή» 22 δισ. ευρώ Τι προβλέπει το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της κυβέρνησης για το 2012-14, όπως το αποκάλυψε το ∆ΝΤ

Μείωση των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγούνται σε νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, νέα µείωση αµοιβών στις ∆ΕΚΟ και καταργήσεις επιδοµάτων δηµοσίων υπαλλήλων προβλέπει µεταξύ άλλων το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής 2012-2014 που ετοιµάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Προλαβαίνοντας τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στελέχη του ∆ΝΤ στην έκθεση που υπέβαλαν ενόψει της εκταµίευσης της 4ης δόσης του δανείου έδωσαν την πρώτη γεύση των µέτρων που έρχονται µε βάση όσα τους εκµυστηρεύθηκε το οικονοµικό επιτελείο τον περασµένο µήνα στην Αθήνα. Η έκθεση δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα.

Από τα µέτρα αυτά (που κυµαίνονται στο πλαίσιο των 22 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη πει η κυβέρνηση) ξεχωρίζουν µεταξύ άλλων οι προβλεπόµενες µειώσεις – όχι καταργήσεις – των κοινωνικών επιδοµάτων σε όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή πάνω από 6.000 ευρώ ατοµικό εισόδηµα ή πάνω από 13.608 σε περίπτωση τετραµελούς οικογένειας µε δύο παιδιά).Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη την καταγραφή των επιδοµάτων και πρόκειται να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο. Μεταξύ των κοινωνικών επιδοµάτων περιλαµβάνονται το επίδοµα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ, η επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.

ΝΕΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η καθιέρωση νέων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων θα αφορά στο εξής όχι µόνο τη χορήγηση επιδοµάτων αλλά και τις παροχές σε είδος, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.). Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ∆ΝΤ, µε την παρέµβαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση των επικαλύψεων που υπάρχουν σήµερα µε διαφορετικά επιδόµατα για τον ίδιο σκοπό. Από το µέτρο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών, στα στοιχεία του οποίου βασίσθηκε το ∆ΝΤ, εκτιµά ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν 1-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,6 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει η εξοικονόµηση από τη συγκράτηση της µισθο λογικής δαπάνης στο ∆ηµόσιο. Στο υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκύψει σε µεγάλο βαθµό από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, που θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 150.000-200.000. Η έκθεση του ∆ΝΤ πάντως αναφέρεται ακόµη και στη µείωση των επιδοµάτων ως ποσοστό του βασικού µισθού καθώς και στον περιορισµό των προαγωγών και των ωριµάσεων στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, δίνοντας µια πρόγευση του περιεχοµένου του ενιαίου µισθολογίου.

Αλλα 2,3 - 3,4 δισ. προβλέπεται να εξοικονοµηθούν από την αναδιάρθρωση των δηµοσίων επιχειρήσεων, χάρη στο πάγωµα και εκεί των προσλήψεων αλλά και στην περαιτέρω περικοπή των επιδοµάτων των υπαλλήλων τους. Για τις ∆ΕΚΟ η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόµη ευθυγράµµιση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, που σήµερα είναι πολύ χαµηλότεροι. ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ∆ΑΠΑΝΕΣ. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αµυντικές δαπάνες, κυρίως τις προµήθειες, καθώς ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα µέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον τοµέα της υγείας, ερωτηµατικά προκαλεί η πρόβλεψη για επισηµοποίηση των σηµερινών άτυπων πληρωµών, που προφανώς είναι τα φακελάκια.

Μειώσεις κοινωνικών επιδοµάτων αλλά και των επιδοµάτων στις ∆ΕΚΟ
Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές
Περίπου το 1/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος σχεδιάζεται να προέλθει από την αύξηση φορολογικών εσόδων.
Στο στόχαστρο θα µπουν οι φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

«Βλέπει φως» στο β’ εξάµηνο του 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αρχίσει να βγαίνει από τον πάτο του πηγαδιού κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2011, εκτιµά στην έκθεσή του το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, που επιµένει στην πρόβλεψή του για µείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 3% (έναντι 4,5% το 2010).

Οι εµπειρογνώµονες του Ταµείου αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει περισσότερο από τις προβλέψεις λόγω της ανεργίας και της διακοπής της δανειοδότησης από τις τράπεζες, αλλά ευελπιστούν πως οι αυξηµένες εξαγωγές και ο τουρισµός θα αντισταθµίσουν το πρόβληµα। Για το δηµόσιο χρέος εκτιµούν ότι είναι βιώσιµο, προσθέτουν όµως πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σηµαντικά αν υλοποιηθεί το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
tanea.gr
Read more...

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Νύχτα επεισοδίων ήταν η χτεσινή για τους κατοίκους της Κετατέας. Αργά το βράδυ ομάδες κατοίκων παρατάχθηκαν στη Λεωφόρο Λαυρίου, πλησίον των αστυνομικών δυνάμεων φρούρησης του Οβριοκάστρου και πέταξαν κροτίδες εναντίον τους και εκείνοι απάντησαν με τη χρήση χημικών...

Oι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν εκεί γιατί νωρίς το βράδυ έληγε το «τελεσίγραφο» της Συντονιστικής Επιτροπής προς την περιφέρεια για την αποχώρηση των αστυνομικών από την περιοχή.
Αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή.
Read more...

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ


Εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που απεργούν κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους του της Αθήνας θα προκαλέσουν και οι προγραμματισμένες για σήμερα πορείες.
Την αρχή κάνουν στις 12:00 οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι φοιτητές που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοτζιά και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή...

Στις 12:30 το ΠΑΜΕ μαζί με μαθητές και καθηγητές θα κάνουν συλλαλητήριο στο κέντρο του Πειραιά διαμαρτυρόμενοι στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων του Υπ.Παιδείας.
Read more...

ΕΡΙΞΑΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ


Επεισοδιακή αποδείχθηκε η χθεσινή νύχτα για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, όταν βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ταβέρνα της Λαυρεωτικής από κατοίκους της Κερατέας, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον του και της προσωπικής του φρουράς, με γιαούρτια...

Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν ο κ. Πάγκαλος, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Χριστίνα Χριστοφάκη, μετέβη σε ταβέρνα στην κεντρική πλατεία των Καλυβίων.Κάτοικοι της Κερατέας, που αναγνώρισαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έσπευσαν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους που βρίσκονταν στα μπλόκα της Λαυρεωτικής και σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 150 άτομα, βρέθηκαν να “πολιορκούν” την ταβέρνα όπου έτρωγε το ζεύγος Πάγκαλου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Από την πλευρά τους, άνδρες της προσωπικής φρουράς του αντιπροέδρου, ενημέρωσαν την αστυνομία, με αποτέλεσμα 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να εγκαταλείψουν τα μπλόκα της Κερατέας και να σπεύσουν στο σημείο για να προστατεύσουν τον κ. Πάγκαλο.
Όταν έφθασε η πρώτη διμοιρία των ΜΑΤ, ο κ। Πάγκαλος εξήλθε της ταβέρνας με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση με γιαούρτια, ενώ αργότερα επιχείρησε να καθησυχάσει τα πνεύματα και να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους.
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_7775.html

Read more...

ΜΕΤΡΑ-ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τέσσεραµέτρα-ανάσαγια ανέργους προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οισχετικές ρυθµίσεις εντάσσονται στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωσητου Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα δοθεί για δηµόσια διαβούλευση την ερχόµενη Δευτέρα και στο...
οποίο θα είναι ενσωµατωµένο και πακέτοδιαφόρων θεµάτων που άπτονται στην κοινωνική ασφάλιση. Ετσι:

1. ΕΩΣ και 1.500 ΕΝΣΗΜΑ θα συµπληρώνει ο ΟΑΕΔ για τη συνταξιοδότηση ανέργων πουχρειάζονται τουλάχιστον 4.500 ένσηµα για να εισπράξουν την κατώτατη σύνταξη ακόµη και στα 55 ή 60 έτη (µε καθεστώς βαρέων).

2. ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3863/2010 (νόµος Λοβέρδου) προβλέπεται ότι εργαζόµενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών – των οποίωνη σύµβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για οµαδικές ή µεµονωµένες απολύσεις –εφόσον παραµένουν άνεργοι έχουν το δικαίωµα της αυτασφάλισης, η οποία ασκείται εντός διµήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συµµετέχει µε: α) Το 50%του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι 3 χρόνια. β) Το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους 60ετών συµπληρωµένων έως 64ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι 3χρόνια. Το υπόλοιπο µέρος του κόστους αυτασφάλισης µπορεί να καλύπτεται µε ειδικά προγράµµατα οικονοµικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή µε την ένταξη των απολυόµενων στα προγράµµατα εργασίας των µακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στονδηµόσιο τοµέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ.

3. ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙΗ ΡΥΘΜΙΣΗ της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων. Από το µέτρο αυτό θα ωφεληθούν εκείνοι που είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά, µε αποτέλεσµανα µη συµπληρώνουν τοναπαιτούµενο αριθµό ενσήµων γιανα έχουν περίθαλψη. Η κάλυψη αυτή θα αφορά: n Ανέργους ηλικίας µέχρι 30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. n Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.

n Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 πενήντα ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα). Υπενθυµίζεται πως ιατροφαρµακευτική κάλυψη για δύο χρόνια µετά τη διακοπή της δραστηριότητας παρέχεται ήδη από τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών στους ασφαλισµένουςαπό 30 µέχρι και 65 ετών.

4. ΟΣΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ είναι άνω των 55 ετών θαέχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις µε το υπό καθιέρωση πρόγραµµα τηςκοινωνικής οικονοµίας και τωντοπικών προγραµµάτων απασχόλησης.
Read more...

Εκπτώσεις του ΟΑΕΕ για προείσπραξη εισφορών

Σημαντικές εκπτώσεις έως και 12% σε όσους αυτοαπασχολούμενους προκαταβάλουν τις εισφορές τους θα καθιερώσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια να τονώσει τα έσοδά του.

Σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ταμείου για τη χρονική περίοδο 2011 – 2013 προβλέπονται μέτρα για την οικονομική αναδιάρθρωσή του, όπως η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η προώθηση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις οφειλές.

Το πάγωμα των αυξήσεων των εισφορών για την τριετία και σημαντικές εκπτώσεις σε περιπτώσεις προείσπραξης εισφορών κατέχουν κεντρική θέση στο σχέδιο, που προβλέπει επίσης εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και ηλεκτρονική παρακολούθηση των οφειλετών του ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου, 407.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ασφαλιστικό φορέα το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους οφείλει μικρά ποσά, κάτω των 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Οργανισμός αναφέρει ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ, υπήρξε μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής του Συστήματος Παρακολούθησης Δαπανών Περίθαλψης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις επέφερε μείωση των δαπανών υγείας κατά 80 εκ. ευρώ.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις για προκαταβολή εισφορών, όπως αναφέρει το BήμαOnline, για θα προβλέπεται 1% έκπτωση για κάθε μήνα. Ετσι, ελεύθερος επαγγελματίας που προκαταβάλλει τις εισφορές ενός χρόνου θα έχει έκπτωση 12%.

Αντίστοιχα, ελεύθερος επαγγελματίας που προκαταβάλλει τις εισφορές ενός εξαμήνου θα έχει έκπτωση 6%.

Παράλληλα, θα προβλέπεται δυνατότητα προαιρετικής επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας: Μέχρι τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε στην αρχή της χρονιάς να επιλέξουν το αν θα αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία ενώ πλέον, θα μπορούν όποτε θέλουν να επιλέγουν άλλη ασφαλιστική κατηγορία (που αν είναι χαμηλότερη θα συνεπάγεται και λιγότερες εισφορές).


Read more...

Παγκόσμια αγωνία για ένα νέο Τσέρνομπιλ!

Θρίλερ χωρίς τέλος


http://img.protothema.gr/E17B865DEE9CCF2CF132A62ECE7649F4.jpg

«Μάχη», για να αποτρέψουν τα χειρότερα, όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, δίνουν οι ιαπωνικές αρχές, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο, ήτοι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!

Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας δεν αποδίδουν προς το παρόν και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία, για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4, ώστε να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι καπνοί φάνηκαν να βγαίνουν από τον αντιδραστήρα Νο3, εντείνοντας την ανησυχία.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησε ενότητα για το έργο της ανόρθωσης. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο.

Προσπάθειες εντιπισμού επιζώντων μέσα στο χιόνι

Την Τετάρτη, πυκνό χιόνι κάλυψε το βορειο-ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια. Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

"Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη", λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

"Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης".

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό. "Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα", λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού από ένα ψαροχώρι, το Οτσούκι, που επίσης ισοπεδώθηκε.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.


Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1.6 εκατομμύριο δεν έχουν νερό.

Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ιαπωνικές αρχές διέσωσαν από την Παρασκευή περίπου 19.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός επιχειρεί να διασώσει άλλους 23.300, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί, κάποιοι από αυτούς σε νησάκια κοντά στις ακτές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.


Read more...

Και εφιαλτικό σενάριο για χρέος 200% ΑΕΠ!

Δεν πάει πουθενά η πολιτική Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/BD1649C0283822AC793A6292AE933137.jpg
Σε σταυροδρόμι βρίσκεται το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα, έχουν εντοπισθεί αστοχίες και καθυστερήσεις που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επιβάλλουν να εφαρμοστούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά μέτρα, από το 2011 κιόλας. Με τα δεδομένα θα γίνει το Μάιο και η επόμενη αξιολόγηση της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στον επανασχεδιασμό των μέτρων της περιόδου 2012-2014.

Όπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θέτει σε προτεραιότητα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων 24 και πλέον δισ. ευρώ σε ως το 2014.

Έμφαση δίνει η έκθεση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση απαιτείται να συγκρουσθεί με ισχυρά συμφέροντα για να τα καταφέρει.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, με βάση την εφαρμογή του Μνημονίου περιλαμβάνουν και το πολύ άκρως αρνητικό σενάριο, στην περίπτωση που ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση. Στην περίπτωση αυτή το χρέος μπορεί να φθάσει στο 200% του ΑΕΠ. Θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά. Μπορεί να υποχωρήσει κατά επιπλέον 16,5% του ΑΕΠ εως το 2015 και κατά 18% έως το 2020, εάν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης:

• οικονομική συρρίκνωση 3% φέτος, ανάκαμψη από το 2012 με ανάπτυξη 1,1%, ενώ θα φθάσει το 2,1% την περίοδο 2013-14.
• μείωση του πληθωρισμού έως 1% στα τέλη του 2011 και διατήρησή του και το 2012.
• άνοδος 10% στην ανταγωνιστικότητα στα επόμενα 5 ως 6 έτη, λόγω και του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος.
• ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα μας, σε σύγκριση με το 2010.
• πιθανή περαιτέρω αύξηση των spreads. Θα έχει έμμεσες επιπτώσεις κυρίως στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην βελτίωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Παρά τις καθυστερήσεις και την αστοχία στον έλεγχο των πληρωμών του κράτους (καθυστερεί όλο και περισσότερο να πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη του σε ιδιώτες), το ΔΝΤ έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της με αντάλλαγμα τα μέτρα της περιόδου 2012-2014, ύψους 8%, αλλά και πρόσθετα μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3%.

Η έκθεση του ΔΝΤ έχει λάβει υπ’ όψιν της και την τελευταία υποβάθμιση από τη Moody’s, όπως επισημαίνουν όμως οι συντάκτες της, δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Παρότι τα spreads εκτοξεύτηκαν στις 900 μονάδες, το αναθεωρημένο Μνημόνιο αφήνει ήδη περιθώριο για νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 2011.

Read more...

“Την τρίτη ήμερα κατά τα γραφάς” το ΔΝΤ ξερόβηξε

Δυο ημέρες κράτησε ο Θρίαμβος του Γιώργου. Επί δυο ημέρες περιφέρονταν δαφνοστεφής σε όλη την πόλη και χαιρετούσε τα αλλάζοντα πλήθη. Αυτός ο μέγας, ο Γώργος ο Β ο πορθητής των Βρυξελών, ο σύγχρονος Αττίλας που έρχεται από την ανατολή και κάνει την γη και την Μερκελ να τρέμουν.

Το δυστύχημα είναι ότι πάλι κάποιος έλειπε από το αυτί του Κάποιος για να του ψιθυρίζει και να του θυμίζει την θνητότητα και την ματαιότητα. Έτσι ως συνήθως χάθηκε το μέτρο παντού και η κατάσταση έγινε τσίρκο.

Την τρίτη ήμερα (όπως πάντα) κατά τα γραφάς το ΔΝΤ ξερόβηξε. Αυτό ήταν. Τέρμα το διάλλειμα τα κεφάλια μέσα! Τα πλήθη σκόρπισαν ο Πορθητής ξεροκάταπιε και πήρε να διαβάζει τις διαταγές του.

“Η αυτού υψηλοτάτη εξοχότητα και η ημετέρα διοίκησης του ΔΝΤ!

Αποφασίζουμε και Διατάσουμε:

Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν μπει περιορισμοί σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, να περιοριστούν τα μισθολογικά έξοδα του Δημοσίου αλλά και να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι της περιόδου 2012-14:

•Την αύξηση της φορολογικής βάσης για εταιρείες με μείωση συντελεστών απόσβεσης και φοροαπαλλαγών καθώς και αυστηρότερους κανόνες στην ενδοομιλική κοστολόγηση (τέλος Ιουνίου)

•Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και “εξορθολογισμό” στην φορολόγηση κεφαλαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται (Ιούνιος)

•Την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ (Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους για τους οργανισμούς εκτός κεντρικής κυβέρνησης)

•Την μείωση επιδομάτων σε νοικοκυριά που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας, χωρίς το όριο αυτό να ξεκαθαρίζεται (θα αφορά στον προϋπολογισμό για το 2012)

•Απαιτείται ψαλίδι σε αυξήσεις και προαγωγές στο Δημόσιο, κόψιμο συμβασιούχων και 8ωρο για όλους τους υπαλλήλους (μέχρι τον Ιούνιο)

•Η μειωση των στρατιωτικών δαπανών στο 1% του ΑΕΠ από το 3,6% (δεν προσδιορίζεται ακριβής χρονική περίοδος)

Στον τομέα της είσπραξης των εσόδων, τα μέτρα θα αφορούν:

•Το στενό μαρκάρισμα στους 1.200 φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα, σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία και σε ελεύθερους επαγγελματίες

•Την αξιολόγηση των ελεγκτών του Δημοσίου κατά πόσον πετυχαίνουν τους στόχους είσπραξης.

Έχετε υποψη σαν ότι τα παραπάνω μέτρα κρίνονται αναγκαία για να καταπολεμηθούν οι καθυστερήσεις που είναι πιθανό να σημειωθούν στις αναδιαρθρώσεις και κατά συνέπεια να μπορέσει η χώρα σας να βγει στις αγορές. Οι καθυστερήσεις αυτές, θα μπορούσαν να οφείλονται είτε σε πολιτικούς περιορισμούς ή αδυναμίες του συστήματος και θα μπορούσαν να “κολλήσουν” το έλλειμμα σε μη βιώσιμο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση στον οργανισμό θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο οι αγορές να παραμείνουν κλειστές για την χώρα σας μέχρι η οικονομία και η δυναμική του χρέους να αλλάξουν ορίζοντα.

Εφαρμογή με ληψη παρόντος. Αναφέρατει ενέργειες σας τάχιστα…

enet
papaioannou

Read more...

Θετικός και στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ο Φώτης Κουβέλης


Θετικός στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ο Φώτης Κουβέλης
Θετικός στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ο Φώτης Κουβέλης
Τη θέση ότι η εκποίηση δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού εξέφρασε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης

Αθήνα
Δεν είναι ταμπού για τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη όχι μόνο το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά ακόμα και η εκποίηση της, αρκεί να μην αφορά διαχείριση δημοσίου αγαθού! Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ. Κουβέλης ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία δεν έχουν λόγο να διατηρούνται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κράτους και πρέπει να εκποιηθούν .

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9,84 «υπάρχουν και περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να εκχωρηθούν και πρέπει να αποτελέσουν μια δυνατότητα ουσιαστικής εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού και του συμφέροντος».

Για μια ακόμα φορά, όπως και όταν η Τρόικα προέβαλε το ζήτημα της αξιοποίησης και εκποίησης δημόσιας περιουσίας για εξασφάλιση 50 δις ευρώ, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο «μεγάλο πρόβλημα», που προκύπτει με δεδομένο ότι το 27,5% -28% της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καταγεγραμμένο, όπως επίσης ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας του κράτους είναι έκταση λεηλατημένη.

«Υπάρχουν τομείς όπου η παρουσία του δημοσίου είναι αναγκαία. Εκεί δηλαδή που υπάρχει διαχείριση δημόσιου αγαθού. Όχι συλλήβδην. Όχι η παρουσία του κράτους σε όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά σε εκείνες που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό»
, σημείωσε. Κατά την εκτίμησή του πάντως , μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει ταχθεί δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν τα 50 δις ευρώ.

Επίσης, ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και «να συνυπολογισθεί ως μέγεθος και η μισθοδοσία των κληρικών που καταβάλει το δημόσιο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η περιουσία των κληροδοτημάτων , που δεν ανήκει στη στενή έννοια του κράτους, αλλά στο δημόσιο, μπορεί να αξιοποιηθεί «γιατί μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά στη γενικότερη συμπεριφορά του κοινωνικού κράτους».

ΒΗΜΑ

papaioannou
Read more...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ "ΠΥΡΗΝΩΝ" ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


Δύο προκηρύξεις των «Πυρήνων» ανακάλυψαν οι Αρχές σε έναν από τους υπολογιστές που κατασχέθηκε στις τελευταίες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Βόλο. Πρόκειται για την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τα 14 παγιδευμένα πακέτα, όπως και για το...
πακέτο που εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Επίσης υπήρχε ένα ακόμα κείμενο-κάλεσμα αλληλεγγύης εν όψει της δίκης που ξεκινούσε στις 17 Ιανουαρίου και είναι σε εξέλιξη.

Read more...

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΝΟΥΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, ΤΡΑΓΑΚΗΣ, ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ, ΕΛΣΑ, ΣΙΟΥΦΑΣ, ΠΑΚΗΣ...
Τους τελειώνει όλους τους βαρόνους ο Σαμαράς. Με πρώτο και καλύτερο τον Χατζηγάκη που σήμερα έπλεξε το εγκώμιο της Ντόρας! Το Fimotro, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Σαμαράς πήρε...
απόφαση και καθαρίζει με όλους τους παλιούς βάζοντας ηλικιακό πλαφόν. Τελειώνει τους Παυλόπουλο, Σιούφα, Τραγάκη, Νεράντζη, Χατζηγάκη και Έλσα Παπαδημητρίου. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαγράψει τώρα τον Χατζηγάκη. Θα το κάνει με τον αποκλεισμό του...
Read more...

ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ!!!

Από το : zougla.gr
Δεκάδες κάτοικοι της Κερατέας έσπευσαν στην ταβέρνα «Τρίγωνο» των Καλυβίων, όπου έτρωγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μαζί με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για το θέμα του ΧΥΤΑ. Εξαγριωμένοι κάτοικοι πέταξαν γιαούρτια προς το...
μέρος του, ενώ πολλοί τον αποδοκίμασαν φωνάζοντας συνθήματα. Με τη συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ και σε κλίμα έντασης ο κ. Πάγκαλος συνομίλησε με τους κατοίκους και εξέθεσε τις απόψεις του για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Στο σημείο έχουν φτάσει και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά.
Σημειώνεται ότι ο καταστηματάρχης, ανήκει στο φιλικό περιβάλλον του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος μάλιστα είναι δημοτικός σύμβουλος και είχε συμμετάσχει στο συνδυασμό της συζύγου του, η οποία στις τελευταίες εκλογές διεκδίκησε τον δημαρχιακό θώκο του δήμου Σαρωνικού।
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_17.html
Read more...

«Νυχτοκάματο» 1 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών!...



Οργασμός υπερωριών στο υπουργείο Εξωτερικών! Οι υπάλληλοι δουλεύουν νυχθημερόν, Κυριακές και αργίες, «προσφορά» που θα πληρώσουν ακριβά οι φορολογούμενοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο και μάλιστα προκαταβολικά!

Το newsbomb.gr φέρνει στο φως κυβερνητική απόφαση που εγκρίνει κονδύλι περίπου 1 εκατ. ευρώ για τις υπερωρίες που θα... κάνουν στη διάρκεια του 2011 οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και κρίσεων.

Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση αυτή, είναι πώς γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υπερωρίες που θα απαιτηθούν για τυχόν έκτακτα περιστατικά και πώς τις κοστολογούν.

Θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την απογευματινή απασχόληση σε ένα ομολογουμένως νευραλγικό υπουργείο, αλλά οι νυχτερινές και οι υπερωρίες τις Κυριακές και τις αργίες τι σκοπό έχουν και μάλιστα όταν προβλέπονται πριν καν γίνουν;

Ράνια Καρατζαφέρη

www.newsbomb.gr


Read more...

Πρασινίζει η ΕΡΤ...



Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του (Τρίτη 15 Μαρτίου 2011), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Ενέκρινε τη συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα, εγκεκριμένο από την ελληνική Πολιτεία, «Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ’Ανταποδοτική Ανακύκλωση’», στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ στον τομέα του περιβάλλοντος.
Στόχος της συνεργασίας, είναι η...

συνεισφορά της ΕΡΤ στην εκπλήρωση των νέων εθνικών στόχων ανακύκλωσης συσκευασιών και στερεών αποβλήτων, η προβολή και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η κινητοποίηση των εργαζομένων και η ενδυνάμωση των δράσεων ανακύκλωσης υλικών που ήδη εφαρμόζει η εταιρεία. Συμπληρωματικά, η συνεργασία θα διευκολύνει την αναγκαία κατά ISO 14001 ή κατά EMAS περιβαλλοντική πιστοποίηση της ΕΡΤ, όπως και την πιστοποίηση από τον ΕΛΟΤ για την διαχειριστική ικανότητα συμμετοχής της εταιρείας στα περιβαλλοντικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, προβλέπονται τα ακόλουθα:
• Αξιοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο σταθμό Μετρό της Κατεχάκη.
• Διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για την έναρξη της συνεργασίας της ΕΡΤ με την «Ανταποδοτική ανακύκλωση», με τη συμμετοχή μαθητών.
• Προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών κάδων για τη συγκέντρωση χαρτιού, γυαλιού , αλουμινίου και πλαστικού σε χώρους των κτηρίων της ΕΡΤ. Η ευθύνη της συλλογής, αποκομιδής και μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών βαρύνει την «Ανταποδοτική ανακύκλωση».
• Διάθεση του Κινητού Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά, για μια εβδομάδα – τον Ιούνιο του 2011- προκειμένου να συνδιοργανωθούν εκδηλώσεις προώθησης της ανακύκλωσης και πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον.
• Αποτύπωση των λογοτύπων της ΕΡΤ σε όλο το έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που θα διανέμεται σε μαθητές και καταναλωτές.
• Παραγωγή ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού για την ανακύκλωση που θα διανεμηθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τα παιδιά τους .
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της ΕΡΤ που θα τοποθετηθεί στο σταθμό Μετρό της Κατεχάκη, θα προσφέρεται ανταποδοτικό κίνητρο στους καταναλωτές για τις επιστρεφόμενες μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Οι καταναλωτές μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα (εάν δεν θέλουν να κάνουν χρήση των κουπονιών) να δωρίσουν τα ποσά υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικού φορέα και σκοπού, τον οποίο θα επιλέξει η ΕΡΤ.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα υλοποιήσει, επίσης, μια σειρά άλλων δρά-σεων για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πράσινης πολιτικής στον τομέα της ανακύκλωσης υλικών.

2. Ενέκρινε την πρόσληψη 12 Τεκμηριωτών Πολιτιστικού Αποθέματος, τριών (3) Αρχειονόμων – Βιβλιοθηκονόμων και ενός (1) Συντηρητή Φωτογραφιών – Έργων Τέχνης.

Ακόμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χαράλαμπος Ταγματάρχης, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο:
• Για δράση της ΕΡΤ – στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - υπέρ των σκοπών του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία» και συγκεκριμένα, για την από κοινού διοργάνωση συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στις 23 Μαρτίου 2011, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
• Για την πρόσκληση ενδιαφέροντος παραγωγών/δημιουργών, που αφορά στην κατάθεση προτάσεων τηλεοπτικών εκπομπών της περιόδου 2011 – 2012. Ήδη έχουν κατατεθεί στην ΕΡΤ από ενδιαφερόμενους 176 προτάσεις.
enimerosi24.


Read more...

Πολιτικές βολές από τον Σωτήρη Χατζηγάκη για τις επιλογές της ΝΔ

Υπεραμύνθηκε του μεσαίου χώρου

Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης
Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εσωκομματικό ζήτημα προκάλεσε στη ΝΔ ραδιοφωνική συνέντευξη του βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, με την οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «φιρφιρίκους εντός της ΝΔ που καλλιεργούν κλίμα εναντίον και του πρώην πρωθυπουργού» Κώστα Καραμανλή και κατέθεσε την εκτίμησή του πως «το κόμμα της Ντ.Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή».

Ο κ. Χατζηγάκης εκτίμησε, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων, ότι «σήμερα η πολιτική του Καραμανλή επιβεβαιώνεται, όπως και ότι μιλούσε με ειλικρίνεια το Σεπτέμβριο του 2009 όταν κατέθετε ενώπιον του λαού ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση» και ότι «αν αυτά γινόντουσαν τότε, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο σήμερα».

«Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να τα ρίχνουν όλα στην κυβέρνηση Καραμανλή και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Κακώς τον υποτιμούν και ειδικά μέσα από το ίδιο μας το κόμμα όπου ορισμένοι «φιρφιρίκοι» καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα τόσο ενάντια στον πρώην πρωθυπουργό, όσο και σε αναγνωρισμένα στελέχη τα οποία έχουν προσφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάνουν λάθος και αρνούνται να κατανοήσουν ότι ο ‘Καραμανλισμός’ έχει βαθιές ρίζες στην παράταξή μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης υπογράμμισε την ανάγκη να στραφεί η ΝΔ προς τον «μεσαίο χώρο» προκειμένου να κερδίσει ζωτικό χώρο στο εκλογικό Σώμα . «Το γεγονός ότι ενώ καταρρέει το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει η ΝΔ είναι σίγουρα ανησυχητικό. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η ΝΔ οφείλει σήμερα να αγκαλιάσει το ‘κέντρο’, τον λεγόμενο ‘μεσαίο χώρο’ κάνοντας μια υπέρβαση στην πολιτική της, η οποία είναι σίγουρο πως θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος» είπε.

Ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές για τη μη αξιοποίηση του από τη νέα ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας: «Εγώ δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πάθει πολιτικό Αλτσχάιμερ. Σε όλη μου τη ζωή πορεύτηκα με ανεξαρτησία, αυτονομία και με το θάρρος της γνώμης μου, πολλές φορές ερχόμενος σε σύγκρουση με τις ηγεσίες του κόμματός μου. Ωστόσο πάντοτε οι εκάστοτε αρχηγοί της ΝΔ εκτιμούσαν αυτή ακριβώς την ειλικρίνεια και την ευθύτητά μου και μου εμπιστευόταν κρίσιμα πόστα».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγάκης εκτίμησε ότι «το κόμμα της κας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή και με δεδομένο ότι ο δικομματισμός καταρρέει είναι πολύ πιθανόν να παίξει και κεντρικό ρόλο. Έχω φιλικές σχέσεις μαζί της, σίγουρα κουβεντιάζω, όπως κουβεντιάζω και με όλους τους πολιτικούς».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης απέφυγε τα σχόλια για τον πρώην υπουργό και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσε απλώς «έχετε κάτι σοβαρό να με ρωτήσετε;». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι της λεωφόρου Συγγρού, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσαν «ποιος είναι ο κ. Χατζηγάκης;». Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, θεωρώντας ότι οι διαρροές προήλθαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος, απαντούσε «ποιος είναι ο κ. Μιχελάκης;».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέτρα 8 δισ. ευρώ ζητά για φέτος το ΔΝΤ για επίτευξη των στόχων

«Βλέπει» ανάπτυξη από το 2012

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Μέτρα που αντιστοιχούν στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ απαιτούνται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-14 ζητά μέτρα που θα εξοικονομήσουν πόρους, που αντιστοιχούν στο 8%-11,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, χτυπάει «καμπανάκι» στην ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής, πως εάν η απάντησή της δεν πείσει τις αγορές, τα ελληνικά spread κινδυνεύουν με νέα εκτόξευση κάτι που θα έχει άμεσες συνέπειες για τις τράπεζες. Βλέπει δε, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

Ειδικότερα, η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και εφαρμόζει σταδιακά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας όμως πως «σημαντικές μεταρρυθμίσεις μένουν να εφαρμοστούν για να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάκαμψη».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ τοποθετούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην αρχή του 2012, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αν και με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, περί τα τέλη του 2012.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στους στόχους του, που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, μέσω των μέτρων που θα προβλέπει, πόρων που αντιστοιχούν μεταξύ 8% και 11,5% επί του ΑΕΠ.

Στις δράσεις του Πλαισίου αναφέρει την αναδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων, με αναθεώρηση των τιμολογίων (που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου), κατάργηση των «περιττών» ή ανενεργών δημόσιων φορέων και συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων μέχρι το 2012.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του φετινού Ιουνίου, ζητείται «απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης για εταιρείες, μείωση συντελεστών απόσβεσης και κατάργηση εξαιρέσεων και εξορθολογισμό της φορολόγησης κεφαλαίου».

Για τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται «βελτίωση του στόχου» για μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προς όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται και σταδιακή εξομοίωση του επιπέδου των εξοπλιστικών δαπανών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ εδώ (στα αγγλικά).

«Καμπανάκι» στην ΕΕ για την απάντηση στην κρίση


Το ΔΝΤ προειδοποιεί επιπλέον πως εάν η απάντηση των Βρυξελλών στην κρίση χρέους που προωθείται δεν πείσει τις αγορές, τα ελληνικά spread κινδυνεύουν να εκτοξευτούν, ενισχύοντας την πίεση και στα ομόλογα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.

«Το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές» αναφέρει η έκθεση, συνεχίζοντας πως «σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και τα spreads των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία άνοδο αν ενταθούν οι αμφιβολίες των αγορών για την απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.

H όποια σημαντική αύξηση στα ελληνικά spread δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η Αθήνα δεν θα βγει άμεσα στις αγορές, αλλά ο αυξημένος κίνδυνος «μετάδοσης» θα είχε έμμεσες επιπτώσεις στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα οδηγούσε σε αποτυχία τις προσπάθειες τόνωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...