Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Νέα «λυπητερή» 22 δισ. ευρώ Τι προβλέπει το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της κυβέρνησης για το 2012-14, όπως το αποκάλυψε το ∆ΝΤ

Μείωση των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγούνται σε νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, νέα µείωση αµοιβών στις ∆ΕΚΟ και καταργήσεις επιδοµάτων δηµοσίων υπαλλήλων προβλέπει µεταξύ άλλων το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής 2012-2014 που ετοιµάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Προλαβαίνοντας τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στελέχη του ∆ΝΤ στην έκθεση που υπέβαλαν ενόψει της εκταµίευσης της 4ης δόσης του δανείου έδωσαν την πρώτη γεύση των µέτρων που έρχονται µε βάση όσα τους εκµυστηρεύθηκε το οικονοµικό επιτελείο τον περασµένο µήνα στην Αθήνα. Η έκθεση δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα.

Από τα µέτρα αυτά (που κυµαίνονται στο πλαίσιο των 22 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη πει η κυβέρνηση) ξεχωρίζουν µεταξύ άλλων οι προβλεπόµενες µειώσεις – όχι καταργήσεις – των κοινωνικών επιδοµάτων σε όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή πάνω από 6.000 ευρώ ατοµικό εισόδηµα ή πάνω από 13.608 σε περίπτωση τετραµελούς οικογένειας µε δύο παιδιά).Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη την καταγραφή των επιδοµάτων και πρόκειται να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο. Μεταξύ των κοινωνικών επιδοµάτων περιλαµβάνονται το επίδοµα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ, η επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.

ΝΕΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η καθιέρωση νέων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων θα αφορά στο εξής όχι µόνο τη χορήγηση επιδοµάτων αλλά και τις παροχές σε είδος, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.). Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ∆ΝΤ, µε την παρέµβαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση των επικαλύψεων που υπάρχουν σήµερα µε διαφορετικά επιδόµατα για τον ίδιο σκοπό. Από το µέτρο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών, στα στοιχεία του οποίου βασίσθηκε το ∆ΝΤ, εκτιµά ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν 1-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,6 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει η εξοικονόµηση από τη συγκράτηση της µισθο λογικής δαπάνης στο ∆ηµόσιο. Στο υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκύψει σε µεγάλο βαθµό από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, που θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 150.000-200.000. Η έκθεση του ∆ΝΤ πάντως αναφέρεται ακόµη και στη µείωση των επιδοµάτων ως ποσοστό του βασικού µισθού καθώς και στον περιορισµό των προαγωγών και των ωριµάσεων στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, δίνοντας µια πρόγευση του περιεχοµένου του ενιαίου µισθολογίου.

Αλλα 2,3 - 3,4 δισ. προβλέπεται να εξοικονοµηθούν από την αναδιάρθρωση των δηµοσίων επιχειρήσεων, χάρη στο πάγωµα και εκεί των προσλήψεων αλλά και στην περαιτέρω περικοπή των επιδοµάτων των υπαλλήλων τους. Για τις ∆ΕΚΟ η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόµη ευθυγράµµιση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, που σήµερα είναι πολύ χαµηλότεροι. ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ∆ΑΠΑΝΕΣ. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αµυντικές δαπάνες, κυρίως τις προµήθειες, καθώς ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα µέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον τοµέα της υγείας, ερωτηµατικά προκαλεί η πρόβλεψη για επισηµοποίηση των σηµερινών άτυπων πληρωµών, που προφανώς είναι τα φακελάκια.

Μειώσεις κοινωνικών επιδοµάτων αλλά και των επιδοµάτων στις ∆ΕΚΟ
Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές
Περίπου το 1/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος σχεδιάζεται να προέλθει από την αύξηση φορολογικών εσόδων.
Στο στόχαστρο θα µπουν οι φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

«Βλέπει φως» στο β’ εξάµηνο του 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αρχίσει να βγαίνει από τον πάτο του πηγαδιού κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2011, εκτιµά στην έκθεσή του το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, που επιµένει στην πρόβλεψή του για µείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 3% (έναντι 4,5% το 2010).

Οι εµπειρογνώµονες του Ταµείου αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει περισσότερο από τις προβλέψεις λόγω της ανεργίας και της διακοπής της δανειοδότησης από τις τράπεζες, αλλά ευελπιστούν πως οι αυξηµένες εξαγωγές και ο τουρισµός θα αντισταθµίσουν το πρόβληµα। Για το δηµόσιο χρέος εκτιµούν ότι είναι βιώσιµο, προσθέτουν όµως πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σηµαντικά αν υλοποιηθεί το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: