Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια αγωνία για ένα νέο Τσέρνομπιλ!

Θρίλερ χωρίς τέλος


http://img.protothema.gr/E17B865DEE9CCF2CF132A62ECE7649F4.jpg

«Μάχη», για να αποτρέψουν τα χειρότερα, όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, δίνουν οι ιαπωνικές αρχές, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο, ήτοι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!

Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας δεν αποδίδουν προς το παρόν και πλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία, για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4, ώστε να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι καπνοί φάνηκαν να βγαίνουν από τον αντιδραστήρα Νο3, εντείνοντας την ανησυχία.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησε ενότητα για το έργο της ανόρθωσης. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο.

Προσπάθειες εντιπισμού επιζώντων μέσα στο χιόνι

Την Τετάρτη, πυκνό χιόνι κάλυψε το βορειο-ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια. Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

"Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη", λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

"Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης".

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό. "Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα", λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού από ένα ψαροχώρι, το Οτσούκι, που επίσης ισοπεδώθηκε.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.


Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1.6 εκατομμύριο δεν έχουν νερό.

Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ιαπωνικές αρχές διέσωσαν από την Παρασκευή περίπου 19.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός επιχειρεί να διασώσει άλλους 23.300, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί, κάποιοι από αυτούς σε νησάκια κοντά στις ακτές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: