Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Μέτρα 8 δισ. ευρώ ζητά για φέτος το ΔΝΤ για επίτευξη των στόχων

«Βλέπει» ανάπτυξη από το 2012

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Μέτρα που αντιστοιχούν στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ απαιτούνται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-14 ζητά μέτρα που θα εξοικονομήσουν πόρους, που αντιστοιχούν στο 8%-11,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, χτυπάει «καμπανάκι» στην ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής, πως εάν η απάντησή της δεν πείσει τις αγορές, τα ελληνικά spread κινδυνεύουν με νέα εκτόξευση κάτι που θα έχει άμεσες συνέπειες για τις τράπεζες. Βλέπει δε, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

Ειδικότερα, η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και εφαρμόζει σταδιακά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας όμως πως «σημαντικές μεταρρυθμίσεις μένουν να εφαρμοστούν για να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάκαμψη».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ τοποθετούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην αρχή του 2012, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αν και με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, περί τα τέλη του 2012.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στους στόχους του, που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, μέσω των μέτρων που θα προβλέπει, πόρων που αντιστοιχούν μεταξύ 8% και 11,5% επί του ΑΕΠ.

Στις δράσεις του Πλαισίου αναφέρει την αναδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων, με αναθεώρηση των τιμολογίων (που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου), κατάργηση των «περιττών» ή ανενεργών δημόσιων φορέων και συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων μέχρι το 2012.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του φετινού Ιουνίου, ζητείται «απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης για εταιρείες, μείωση συντελεστών απόσβεσης και κατάργηση εξαιρέσεων και εξορθολογισμό της φορολόγησης κεφαλαίου».

Για τον προϋπολογισμό του 2012, προβλέπεται «βελτίωση του στόχου» για μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προς όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται και σταδιακή εξομοίωση του επιπέδου των εξοπλιστικών δαπανών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ εδώ (στα αγγλικά).

«Καμπανάκι» στην ΕΕ για την απάντηση στην κρίση


Το ΔΝΤ προειδοποιεί επιπλέον πως εάν η απάντηση των Βρυξελλών στην κρίση χρέους που προωθείται δεν πείσει τις αγορές, τα ελληνικά spread κινδυνεύουν να εκτοξευτούν, ενισχύοντας την πίεση και στα ομόλογα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.

«Το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές» αναφέρει η έκθεση, συνεχίζοντας πως «σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και τα spreads των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία άνοδο αν ενταθούν οι αμφιβολίες των αγορών για την απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.

H όποια σημαντική αύξηση στα ελληνικά spread δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η Αθήνα δεν θα βγει άμεσα στις αγορές, αλλά ο αυξημένος κίνδυνος «μετάδοσης» θα είχε έμμεσες επιπτώσεις στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα οδηγούσε σε αποτυχία τις προσπάθειες τόνωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: