Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ο πρϋπολογισμός, απαντά το Μαξίμου

Απορρίπτει κάθε συζήτηση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο Eurogroup παρουσιάστηκε πρόταση για τον διορισμό εντεταλμένου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους στόχους.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.

Απορρίπτοντας την πρόταση η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παντελή Καψή, τονίζει η αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται ότι «ήδη τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

» Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

» Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

» Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η 'Ομάδα Δράσης', συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.

» Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».

«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης επιτρόπου, είπε η τρόικα στον Γ.Παπανδρέου

«Όχι» σε μείωση μισθών


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέφεραν οι επικεφαλής της τρόικας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που αναγνωρίζει ως αποκλειστικ αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ τάχθηκε και κατά της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη, ο Γ.Παπανδρέου προέταξε το ζήτημα περί εγκατάστασης επιτρόπου στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος ως πρωθυπουργός στις 26 και 27 Οκτωβρίου, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους επικεφαλής της τρόικας τα σαφέστατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό, ενώ, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, οι επικεφαλής της τρόικας διαβεβαίωσαν τον κ. Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Επιπλέον τόνισε στους επικεφαλής της τρόικας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, όχι μόνο γιατί το κλίμα επιβαρύνεται, αλλά και γιατί η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε θέματα επικουρικών συντάξεων και επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μετά το PSI.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε την σχετική επιχειρηματολογία που υποστηρίζεται και από εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι οποίες αποσυνδέουν το θέμα των μισθών από εκείνο της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συμβάλλει το 2010 στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που οδήγησε στην υπογραφή Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία χαρακτήρισε θετικό κεκτημένο για τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι που πρέπει να οδηγηθούν σε αποφάσεις, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι από τη μεριά τους την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και πρόσθεσε ότι το μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να είναι θετικό και όχι τέτοιο που να δημιουργεί φοβίες.

Από τη μεριά τους οι επικεφαλής της τρόικας επανέλαβαν την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την οποία συνδέουν και με επαναθεώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εξορθολογισμό και ανασυγκρότηση του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφορικά με την επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών μετά το PSI, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή έχει εκφραστεί και στην Βουλή, για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού κρατικού τραπεζικού συατήματος, αλλά ενός σύγχρονου management υπό δημόσιο έλεγχο.

Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού απορρίπτοντας την αντίληψη «ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη, κοινωνικοποιούμε τις ζημιές», είπε ο κ. Μπεγλίτης εκτιμώντας ότι το θέμα θα επανέλθει με το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, ενώ το Κίνημα θα συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η ζημία των τραπεζών από το PSI θα καλυφθεί, αλλά πρέπει να δούμε και τις άλλες ζημιές που προκάλεσαν οι τράπεζες λόγω κακής διαχείρισης, επισφαλειών κλπ.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί ως προς τις εξελίξεις αφού πρώτα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης μετά την αυριανή σύσκεψη.

Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για τα αποτελέσματα των συζητήσεων της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστόφιας είναι επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναχωρήσει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του ΕΣΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αρμοδιότητα της κυβέρνησης η εκτέλεση του προϋπολογισμού λέει η Κομισιόν

Με ενίσχυση της Ομάδας Δράσης


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Απορρίπτεται από την Κομισιόν το σχέδιο που πρότεινε το Βερολίνο για την τοποθέτηση στην Ελλάδα επιτρόπου που θα επιτηρεί με αυξημένες εξουσίες τον ελληνικό προϋπολογισμό, αν και επισημαίνει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα θα ενισχυθεί.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το Σάββατο ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρει ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα, για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

» Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημειώνει ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελεγκτική οντότητά της. Τονίζει, ωστόσο, ότι κατά την Επιτροπή «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ομάδα Δράσης που παρέχει τεχνική βοήθεια και εγκαταστάθηκε από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις ελληνικές Αρχές στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και σε τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. «Το έργο της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία για την επέτειο των Ιμίων

Συγκέντρωση στη Ρηγίλλης και στη Βουλή


Η συγκέντρωση έγινε στην 16η επέτειο της κρίσης στα Ίμια
Η συγκέντρωση έγινε στην 16η επέτειο της κρίσης στα Ίμια (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Περίπου 1.800 ακροδεξιοί, μέλη «επιτροπής εθνικής μνήμης», πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ίμια.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για αρκετή ώρα στο μνημείο των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου τους στα Ίμια, στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του οδού Ρηγίλλης.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Οι γύρω δρόμοι παρέμειναν κλειστοί μέχρι το τέλος της πορείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κοντά» η συμφωνία για το PSI, λένε οι εμπλεκόμενες πλευρές

Σκληρές διαπραγματεύσεις σε όλα τα μέτωπα

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται «κοντά» στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του IIF, που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί «την επόμενη εβδομάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Βενιζέλου. Συνάντηση με την τρόικα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, ενώ την Κυριακή συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει μια μίνιμουμ συναίνεση πριν από την τελική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του IIF, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «επιτεύχθηκε νέα πρόοδος» στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μετά τη συνάντηση με την τρόικα τόνισε πως είμαστε «ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία». Συμπλήρωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου - Νταλάρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ στις 8 το βράδυ ξεκίνησε συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τα μέλη της τρόικας.

Συνάντηση με τα μέλη της τρόικας είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση αυτή η τρόικα ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θέλει την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύμπνοιας στην τελική φάση των συζητήσεων με τους δανειστές, δεδομένης μάλιστα και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από την τρόικα για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Την τελική διαπραγμάτευση, όπως αναφέρεται και από το υπουργείο Εργασίας που δέχεται τις αφόρητες πιέσεις για μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του 13ου -14ου μισθού, κατάργηση της εξάμηνης ισχύος των συμβάσεων μετά τη λήξη τους, αλλαγή των κανονισμών εργασίας σε κλαδικές συμβάσεις, φαίνεται ότι θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, γι' αυτό ζητεί τη μέγιστη συναίνεση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αύξηση του νέου δανείου για την Ελλάδα στα 145 δισ. ευρώ εξετάζει η τρόικα

«Επιδεινούμενη η κατάσταση της οικονομίας»




Αθήνα
Ακόμα μεγαλύτερο από τα αρχικώς συμφωνημένα 130 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να είναι το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει η Ελλάδα με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, εκτιμούν κύκλοι της ΕΕ λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Spiegel, υπάρχουν σκέψεις στην τρόικα να ανέλθει η βοήθεια στα 145 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα παρομοιάζεται με βαρέλι χωρίς πάτο και τα μέτρα δεν επαρκούν για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και ημέρες, συνεχίζει το Spiegel, δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται μόνο μέσα από τη διαδικασία του PSI με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Παράλληλα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν και οι σκέψεις για τον ορισμό επιτρόπου για τον προϋπολογισμό και το χρέος.

Ωστόσο, για την προοπτική αύξησης του δανείου υπάρχει καταρχάς η έντονη αντίδραση του Βερολίνου που λέει «όχι» σε οποιαδήποτε αύξηση του ποσού για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Πάντως ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου πακέτου.

Επιπλέον και τα κόμματα που στηρίζουν το γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό είναι τουλάχιστον απρόθυμα να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις προς την πλευρά της Ελλάδας και επιμένουν στην ανάγκη για απτές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά. «Αν δεν αλλάξει κάτι στη στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχουν χρήματα» υπογραμμίζει στο Spiegel ο πρόεδρος της ΚΟ του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Δεν λείπουν δε και οι Γερμανοί βουλευτές που από τώρα δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το νέο πακέτο όταν έρθει στη Μπούντεταγκ (γερμανική βουλή).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου- τρόικας









Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου- τρόικας
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διήρκησε περίπου μία ώρα στη Βουλή.
http://newpost.gr

Read more...

Η διαπραγμάτευση για το μνημόνιο ήταν ερασιτεχνική, λέει η Βάσω Παπανδρέου

Καταλογίζει ευθύνες στον Γ.Παπανδρέου


Η Βάσω Παπανδρέου
Η Βάσω Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ερασιτεχνική χαρακτηρίζει η Βάσω Παπανδρέου την διαπραγμάτευση που έγινε στο αρχικό μνημόνιο το 2010 και ανεπαρκή τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Τη μία ημέρα ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγελλε όσους ζητούσαν μέτρα και την επομένη μιλούσε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Στο τέλος επικράτησε πανικός και η διαπραγμάτευση για το μνημόνιο ήταν πραγματικά ερασιτεχνική» υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».

Η κ.Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα προτιμούσε αντί για εκλογές να στηριχθεί η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και από άλλα κόμματα μέσω ενός σοβαρού ανασχηματισμού.

«Βλέπω θετικά την παράταση του βίου της κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Θα προτιμούσα μία συμφωνία των κομμάτων-όχι μόνο των τριών, αλλά και άλλων-να στηρίξουν τη σημερινή κατάσταση μέσω ενός σοβαρού ανασχηματισμού» αναφέρει.

Η κ.Παπανδρέου πιστεύει ότι πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές, διαφωνεί με την κατάργηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού και καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου.

«Σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά θεωρώ ότι η αλλαγή ηγεσίας θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει» τονίζει.

Στο θέμα της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Real News. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η έλλειψη ηγεσίας», αν και διευκρινίζει ότι εξακολουθεί να στηρίζει την απόφαση για εκλογή αρχηγού στο κόμμα στα μέσα Μαρτίου.

Δηλώνει αντίθετος σε εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ επισημαίνει πως δεν θα αλλάξει η στάση του μετά τις εκλογές για τις κυβερνήσεις συνεργασίας σημειώνοντας: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ανοικτό ενδεχόμενο και μετά τις εκλογές. Η έλλειψη αυτοδυναμίας θα τις επιβάλλει».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπάλληλοι- Κροίσοι: Προϊστάμενος Πολεοδομίας στη Δυτική Ελλάδα με καταθέσεις 600.000 ευρώ...



Καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς δημοσίων υπαλλήλων εντόπισαν, ύστερα από ελέγχους, επιθεωρητές του ΣΔΟΕ. Τα αστρονομικά ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και στους περισσότερους από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.
Από την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, όπως... αναφέρει το news247.gr οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εντόπισαν το αστρονομικό ποσό των 8 εκατ. ευρώ στους οικογενειακούς λογαριασμούς δικαστικής υπάλληλου του Πρωτοδικείου Αθηνών. Επίσης υπάλληλος δασαρχείου Αιγαίου είχε καταθέσεις ύψους 1 εκατ. Ευρώ, ενω προϊστάμενος πολεοδομίας δυτικής Ελλάδας είχε σε καταθέσεις 600.000 ευρώ.

Υπάλληλος πολεοδομίας δήμου του νομού Αττικής με καταθέσεις ύψους 450.000 ευρώ. Προϊστάμενος στον Σύνδεσμο δήμων και κοινοτήτων κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 500.000 ευρώ, 680.000 διατηρούσε σε λογαριασμούς υπάλληλος δημοσίου οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ από ελέγχους για φοροδιαφυγή, χρυσές δουλειές έκαναν και κρατικοί λειτουργοί, δικηγόροι και γιατροί σε Αργολίδα, Κόρινθο, Λακωνία και Μεσσηνία.

Οι άντρες του ΣΔΟΕ, εντόπισαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων της πολεοδομίας σε Ναύπλιο και Άργος, από ύποπτες τμηματικές καταθέσεις από 2 εως 15.000 ευρώ σε διάφορα χρονικά διαστήματα, Επίσης αξιωματικός της ΕΛΑΣ στην ίδια περιοχή διαθέτει καταθέσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Αδήλωτα χρηματικά ποσά εμφανίζονται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 40 γιατρών του ΕΣΥ. Η ποινή στις περισσότερες περιπτώσεις για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους είναι η οριστική παύση...



Read more...

Νέες σκληρές διαπραγματεύσεις στη συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα για το PSI

Κρίσιμες ώρες για το «κούρεμα»

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα. Στη συνάντηση συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στην συνάντηση μετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος αργότερα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι αυτή την ώρα συναντούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαδήμος έχει δηλώσει αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση μετατέθηκε για την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προειδοποίηση για τις λάθος περικοπές δαπανών από την Κριστίν Λαγκάρντ

«Προσαρμοσμένη η λιτότητα σε κάθε οικονομία»

«(Τα προγράμματα λιτότητας) θα πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κάθε χώρας» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ
«(Τα προγράμματα λιτότητας) θα πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κάθε χώρας» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Νταβός, Ελβετία
Οι λάθος περικοπές δαπανών θα μπορούσαν να «στραγγαλίσουν» τις πιθανότητες ανάκαμψης, προειδοποίησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα προγράμματα λιτότητας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε κάθε οικονομία και δεν θα πρέπει να αφορούν όλους τους τομείς.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση παντού» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Κάποιες χώρες πρέπει να πατήσουν το γκάζι και να πραγματοποιήσουν αυτή τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ άλλες έχουν ελευθερία κινήσεων. Πρέπει να εξερευνήσουν τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους» είπε.

«(Τα προγράμματα λιτότητας) θα πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κάθε χώρας» τόνισε.

Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης απασχόλησε τους ηγέτες που βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ένας από αυτούς που εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις συνέπειες των περικοπών δαπανών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Νταβός είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για «κύκλο ύφεσης» από τα μέτρα λιτότητας.

«Υπάρχει το ρίσκο ότι κάθε απογοήτευση στον τομέα της ανάπτυξης θα ακολουθείται από νέα λιτότητα που θα θρέφει την ύφεση και αυτός είναι ένας κύκλος που θα πρέπει να σταματήσει, προκειμένου να επιλυθεί η οικονομική κρίση» είπε ο Τ.Γκάιτνερ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιβεβαιώνει το Βερολίνο το σχέδιο περί «εντεταλμένου προϋπολογισμού»...



Το Βερολίνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στη Deutsche Welle, ότι πράγματι συζητείται αυτό το διάστημα στα... πλαίσια του Eurogroup στις Βρυξέλλες η πρόταση να οριστεί από την ΕΕ ένας “εντεταλμένος προϋπολογισμού” για την Ελλάδα.

Προηγουμένως είχαν μεταδώσει το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, ότι ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην ΕΕ και να δεσμευτεί επίσης νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδα πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της.

Αιτία, η ανεπαρκής πορεία των μεταρρυθμίσεων

Όπως δήλωσαν στην Deutsche Welle γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, αιτία για την πρόταση να εκχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της είναι τόσο πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικα στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την “ανεπαρκή” πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν “παράπονα” έναντι της Αθήνας.
Πάντως, η ίδια γερμανική κυβερνητική πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι είναι γερμανικό το σχέδιο για την παραχώρηση του ελέγχου του προϋπολογισμού της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι “πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητιούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες” και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.
skai.gr



Read more...

Ο Γιώργος στη γραμμή Πάγκαλου: «Μαζί το κάναμε»









Ο Γιώργος στη γραμμή Πάγκαλου: «Μαζί το κάναμε»
Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στη δήλωση Χρυσοχοΐδη «δεν διάβασα το Μνημόνιο» για τους περισσότερους ήταν υπέρ το δέον αυστηρή, έως και υπερβολική. Και αυτό γιατί σε πρώτη ανάγνωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον μόνο που έβλαψε ήταν ο εαυτός του δηλώνοντας ότι συναίνεσε σε μια κορυφαία επιλογή, χωρίς να γνωρίζει τις παραμέτρους της.


Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης κρατούσε αποστάσεις από την απόφαση προσφυγής τον μηχανισμό στήριξης και από το Μνημόνιο, που θεωρείται (από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης) επιλογή που έφερε τη χώρα και τους πολίτες στη σημερινή κατάσταση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι ο άνθρωπος (και ο υποψήφιος για τη θέση του νέου προέδρου) που μίλησε με τη σκληρότερη γλώσσα για τον Γ. Παπανδρέου, έφεραν την έκρηξη.

Ο Γιώργος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την προεδρία, αλλά για την υστεροφημία του κόπτεται. Δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί αυτός και ο προ πολλού πολιτικά τελειωμένος Παπακωνσταντίνου το κόστος του Μνημονίου, αφήνοντας όλους τους άλλους στο απυρόβλητο. Και δη όταν ορισμένοι εξ αυτών (όπως ο Χρυσοχοΐδης) του ασκούν σκληρή κριτική.

Σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια, η κοινή γνώμη που καταλογίζει ευθύνες σε όλους, χωρίς διακρίσεις.

Για τον λόγο αυτό- λένε συνεργάτες του, θα επιμείνει στη συλλογική ευθύνη, έστω και αν το μεγαλύτερο μερίδιο αναλογεί στον ίδιο. Θα επιμείνει να θυμίζει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού και αυτό θα το καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Πέμπτη. Θα «βοηθήσει» εκτιμάται να καταλαγιάσουν τα πνεύματα. Όσο μπορούν να καταλαγιάσουν.

ΥΓ: Ο Χρυσοχοΐδης , όταν λέει ότι συμφώνησε με το πιστόλι στον κρόταφο, λέει αλήθεια. Οι υπουργοί εκλήθησαν να δώσουν τα σημειώματά τους για το Μνημόνιο στον Παπακωνσταντίνου μέσα σε μιάμιση μέρα! Πιθανότητα άρνησης δεν έπαιζε. Ο Παπανδρέου πανίσχυρος το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως είναι ένα άλλο ρεπορτάζ. Για το εγγύς μέλλον.

http://newpost.gr
Θέμης Δαγκλής


Read more...

Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών σχέσεων

Ασφυκτικά τα περιθώρια

Αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης
Αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της τρόικας. Επί τάπητος και πάλι το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με τους δανειστές να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της).

Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου, 'Αννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καλά όλα αυτά αλλά δεν αρκούν» φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Για στημένο παιχνίδι κάνει λόγο το ΚΚΕ, κατηγορώντας τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα της κυβέρνησης, ότι καλύπτονται πίσω από την τρόικα για να περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να τους καταδικάσουν σε μισθούς 400-500 ευρώ, στην ανεργία, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς Υγεία. Είναι στο χέρι τους, μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να τιμωρήσουν σκληρά τους συνεργούς. Ταξική οργάνωση, λαϊκή συμμαχία. Αντεπίθεση παντού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι το «σενάριο της κακής τρόικας», που ζητά να καταπιεί μισθούς και συντάξεις και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις και της «καλής» κυβέρνησης, που αντιστέκεται, είναι ένα χιλιοπαιγμένο επικοινωνιακό θεατρικό έργο που συνήθως αντέχει μόνο λίγες ώρες.

«Στο τέλος με συμπαιγνία των δύο πλευρών και με τη συμβολή του ΣΕΒ αυτοί που πάντοτε χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και αυτοί που πάντοτε κερδίζουν είναι οι τοκογλύφοι πιστωτές της χώρας, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες.»

Έντονη η αντίδραση και από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία ζητά να αποκρουστούν τα μέτρα για τους μισθούς, τις επικουρικές, τις εργασιακές σχέσεις και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η επιμονή της τρόικα για τον 13ο και τον 14ο μισθό υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δημιουργεί χωρίς λόγο τεράστια κοινωνική ένταση, ρίχνει το βάρος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που έχουν πληρώσει ακριβότερα από όλους την ανοχή που έχει δείξει η τρόικα αυτά τα δύο χρόνια στο κομματικό κράτος.

«Ανεξαρτήτως των κινήτρων της τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ, αν δηλαδή σοβαρά πιστεύουν ότι μπορεί στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς κανείς να τις υποστηρίζει πολιτικά ή αν απλώς ψάχνουν αφορμή για να φύγουν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καταστροφικό.
Αν επιμείνουν, θα έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα όσο και για τις παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρωζώνη» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίτροπο στην Ελλάδα θέλει να βάλει η Μέρκελ!

Εκχώρηση αρμοδιοτήτων το "βάφτισαν" FT και Reuters

Tην εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων και εξουσιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ζητά από την Ελλάδα η Γερμανία!
Την προκλητική αυτή απαίτηση του Βερολίνου παρουσιάζει η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της σχετικής γερμανικής πρότασης που κατά το πρακτορείο Reuters, συζητήθηκε και στο Eurogroup …

Συγκεκριμένα, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times συνεχίζονται οι φήμες ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει από την Ελλάδα να εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία επί του καθορισμού της φορολογικής πολιτικής και των δαπανών σε ένα «δημοσιονομικό επίτροπο» ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την πληροφορία αυτή επικαλούνται οι Financial Times σύμφωνα με αντίγραφο γερμανικής πρότασης που φέρεται να διανεμήθηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ» το απόγευμα της Παρασκευής. Το αντίγραφο αυτό αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή καθοδήγηση και σύστημα ελέγχου.

Σε μια πρωτοφανή επέκταση του ελέγχου της ΕΕ επί ενός κράτους μέλους, ο δημοσιονομικός επίτροπος θα είχε την εξουσία άσκησης βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Ακόμη, ο επίτροπος, που θα οριζόταν από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αναλάμβανε την ευθύνη εποπτείας όλων των μεγάλων τομέων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με βάση την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ορισμένο χρονικό διάστημα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την πρόταση των Γερμανών η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να θεσπίσει νόμο που θα δεσμεύει μόνιμα τα κρατικά έσοδα προς εξυπηρέτηση του χρέους «κατά προτεραιότητα», ενώ επισημαίνεται πως ένας τέτοιος νόμος θα βεβαίωνε τις αγορές και τους πιστωτές ότι δε θα υπάρξει πτώχευση στο μέλλον.

Αξίζει, τέλος να σημειώσουμε ότι, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους Financial Times άγνοια για την πρόταση, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει।
protothema.gr

Read more...

Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών για τη δανειοδότηση των δήμων

Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε συμφωνία κατέληξαν το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ό,τι αφορά τους όρους δανειοδότησης των δήμων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, λίγο πριν από τη λήξη του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ - πρώην ΚΕΔΚΕ) στην Κομοτηνή, -στο οποίο διατυπώθηκαν επανειλημμένως παράπονα για το Ελεγκτικό Συνέδριο-, το τελευταίο μπλόκαρε τη χορήγηση των δανείων, διότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έθετε ως όρο στα δάνεια ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης, τότε είναι απαιτητό στο σύνολό του το οφειλόμενο ποσό του δανείου.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβοκύρης, «σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να περάσει ο όρος ότι η καθυστέρηση μιας δόσης καθιστά το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολό του. Δεν θα μπορούσα να αποδεχτώ τέτοιο όρο. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ανάγκη». Τελικά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υποχώρησε και αποδέχθηκε να βελτιωθούν οι όροι. Πλέον τα δάνεια προς τους δήμους θα χορηγούνται με δυνατότητα καθυστέρησης δυο ετησίων δόσεων και παράταση δυο μηνών.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο σκοπιμότητας, ο κ. Καραβοκύρης εξήγησε ότι «δεν το επιτρέπει ο νομικός μου πολιτισμός. Η δημοκρατική μου συνείδηση δεν επιτρέπει τέτοιες διολισθήσεις». Και συνέχισε: «Συγχρόνως έχω επισημάνει στα όργανα της Πολιτείας και στο Κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε πιο σύγχρονες μορφές ελέγχου».

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο» εξήγησε ο κ. Καραβοκύρης «σύμφωνα με το οποίο στους ελέγχους συνδυάζεται ο έλεγχος νομιμότητας με την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα μιας δαπάνης. Θα σας φέρω ως παράδειγμα τη λίμνη της Κάρλας. Είχαμε ζητήσει δάνειο για την αποξηράνουμε, ώστε να αποκτηθεί γη για καλλιέργεια και μετά ζητήσαμε πάλι χρήματα για να αποκαταστήσουμε την περιβαλλοντική ισορροπία».

Οι καθυστερήσεις είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που μαστίζει όλη τη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας, επισήμανε ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «προσπαθούμε να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και εισάγουμε το θεσμό της πρότυπης δίκης».

Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, ο κ. Καραβοκύρης προσφέρθηκε, ώστε το Ελεγκτικό Συνέδριο με την ΚΕΔΕ να εκδώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους δήμους οδηγό για το πώς γίνονται οι συμβάσεις και για θέματα θεώρησης ενταλμάτων. Μάλιστα πρότεινε να γίνει κοινό συνέδριο Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΚΕΔΕ προκειμένου οι αιρετοί να πληροφορηθούν για το νέο σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μετατέθηκε για την Κυριακή το νέο ραντεβού Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κρίσιμο 48ωρο για το νέο δάνειο

Ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το PSI με στόχο να υπάρξει πρόοδος εντός του Σαββατοκύριακου
Ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το PSI με στόχο να υπάρξει πρόοδος εντός του Σαββατοκύριακου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για την πορεία του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση με δεδομένη και τη σκληρή στάση της τρόικας ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επρόκειτο να συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ωστόσο, λόγω των επαφών του για το PSI, η συνάντηση με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη μετατέθηκε για το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσουν όσο περισσότερο γίνεται οι διαπραγματεύσεις με τον Τσαρλς Νταλάρα για το PSI, προτού συναντηθεί και ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Ήδη, από τις 3:30 το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπαδήμος θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευσή τους πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα, καθώς και στις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές για τη χορήγησή του νέου δανείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...