Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Κοντά» η συμφωνία για το PSI, λένε οι εμπλεκόμενες πλευρές

Σκληρές διαπραγματεύσεις σε όλα τα μέτωπα

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται «κοντά» στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του IIF, που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί «την επόμενη εβδομάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Βενιζέλου. Συνάντηση με την τρόικα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, ενώ την Κυριακή συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει μια μίνιμουμ συναίνεση πριν από την τελική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του IIF, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «επιτεύχθηκε νέα πρόοδος» στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μετά τη συνάντηση με την τρόικα τόνισε πως είμαστε «ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία». Συμπλήρωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου - Νταλάρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ στις 8 το βράδυ ξεκίνησε συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τα μέλη της τρόικας.

Συνάντηση με τα μέλη της τρόικας είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση αυτή η τρόικα ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θέλει την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύμπνοιας στην τελική φάση των συζητήσεων με τους δανειστές, δεδομένης μάλιστα και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από την τρόικα για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Την τελική διαπραγμάτευση, όπως αναφέρεται και από το υπουργείο Εργασίας που δέχεται τις αφόρητες πιέσεις για μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του 13ου -14ου μισθού, κατάργηση της εξάμηνης ισχύος των συμβάσεων μετά τη λήξη τους, αλλαγή των κανονισμών εργασίας σε κλαδικές συμβάσεις, φαίνεται ότι θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, γι' αυτό ζητεί τη μέγιστη συναίνεση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: