Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ο πρϋπολογισμός, απαντά το Μαξίμου

Απορρίπτει κάθε συζήτηση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο Eurogroup παρουσιάστηκε πρόταση για τον διορισμό εντεταλμένου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους στόχους.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.

Απορρίπτοντας την πρόταση η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παντελή Καψή, τονίζει η αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται ότι «ήδη τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

» Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

» Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

» Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η 'Ομάδα Δράσης', συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.

» Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».

«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: