Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης επιτρόπου, είπε η τρόικα στον Γ.Παπανδρέου

«Όχι» σε μείωση μισθών


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέφεραν οι επικεφαλής της τρόικας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που αναγνωρίζει ως αποκλειστικ αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ τάχθηκε και κατά της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη, ο Γ.Παπανδρέου προέταξε το ζήτημα περί εγκατάστασης επιτρόπου στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος ως πρωθυπουργός στις 26 και 27 Οκτωβρίου, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους επικεφαλής της τρόικας τα σαφέστατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό, ενώ, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, οι επικεφαλής της τρόικας διαβεβαίωσαν τον κ. Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Επιπλέον τόνισε στους επικεφαλής της τρόικας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, όχι μόνο γιατί το κλίμα επιβαρύνεται, αλλά και γιατί η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε θέματα επικουρικών συντάξεων και επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μετά το PSI.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε την σχετική επιχειρηματολογία που υποστηρίζεται και από εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι οποίες αποσυνδέουν το θέμα των μισθών από εκείνο της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συμβάλλει το 2010 στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που οδήγησε στην υπογραφή Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία χαρακτήρισε θετικό κεκτημένο για τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι που πρέπει να οδηγηθούν σε αποφάσεις, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι από τη μεριά τους την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και πρόσθεσε ότι το μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να είναι θετικό και όχι τέτοιο που να δημιουργεί φοβίες.

Από τη μεριά τους οι επικεφαλής της τρόικας επανέλαβαν την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την οποία συνδέουν και με επαναθεώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εξορθολογισμό και ανασυγκρότηση του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφορικά με την επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών μετά το PSI, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή έχει εκφραστεί και στην Βουλή, για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού κρατικού τραπεζικού συατήματος, αλλά ενός σύγχρονου management υπό δημόσιο έλεγχο.

Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού απορρίπτοντας την αντίληψη «ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη, κοινωνικοποιούμε τις ζημιές», είπε ο κ. Μπεγλίτης εκτιμώντας ότι το θέμα θα επανέλθει με το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, ενώ το Κίνημα θα συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η ζημία των τραπεζών από το PSI θα καλυφθεί, αλλά πρέπει να δούμε και τις άλλες ζημιές που προκάλεσαν οι τράπεζες λόγω κακής διαχείρισης, επισφαλειών κλπ.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί ως προς τις εξελίξεις αφού πρώτα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης μετά την αυριανή σύσκεψη.

Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για τα αποτελέσματα των συζητήσεων της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστόφιας είναι επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναχωρήσει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του ΕΣΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: