Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών σχέσεων

Ασφυκτικά τα περιθώρια

Αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης
Αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο της τρόικας. Επί τάπητος και πάλι το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με τους δανειστές να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.

Συγκεκριμένα οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της).

Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου, 'Αννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καλά όλα αυτά αλλά δεν αρκούν» φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Για στημένο παιχνίδι κάνει λόγο το ΚΚΕ, κατηγορώντας τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα της κυβέρνησης, ότι καλύπτονται πίσω από την τρόικα για να περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να τους καταδικάσουν σε μισθούς 400-500 ευρώ, στην ανεργία, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς Υγεία. Είναι στο χέρι τους, μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να τιμωρήσουν σκληρά τους συνεργούς. Ταξική οργάνωση, λαϊκή συμμαχία. Αντεπίθεση παντού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι το «σενάριο της κακής τρόικας», που ζητά να καταπιεί μισθούς και συντάξεις και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις και της «καλής» κυβέρνησης, που αντιστέκεται, είναι ένα χιλιοπαιγμένο επικοινωνιακό θεατρικό έργο που συνήθως αντέχει μόνο λίγες ώρες.

«Στο τέλος με συμπαιγνία των δύο πλευρών και με τη συμβολή του ΣΕΒ αυτοί που πάντοτε χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και αυτοί που πάντοτε κερδίζουν είναι οι τοκογλύφοι πιστωτές της χώρας, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες.»

Έντονη η αντίδραση και από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία ζητά να αποκρουστούν τα μέτρα για τους μισθούς, τις επικουρικές, τις εργασιακές σχέσεις και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η επιμονή της τρόικα για τον 13ο και τον 14ο μισθό υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δημιουργεί χωρίς λόγο τεράστια κοινωνική ένταση, ρίχνει το βάρος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που έχουν πληρώσει ακριβότερα από όλους την ανοχή που έχει δείξει η τρόικα αυτά τα δύο χρόνια στο κομματικό κράτος.

«Ανεξαρτήτως των κινήτρων της τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ, αν δηλαδή σοβαρά πιστεύουν ότι μπορεί στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς κανείς να τις υποστηρίζει πολιτικά ή αν απλώς ψάχνουν αφορμή για να φύγουν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καταστροφικό.
Αν επιμείνουν, θα έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα όσο και για τις παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρωζώνη» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: