Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...




Read more...

KOMIΣΑΡΙΟΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Ρεπορτάζ: Τζουλιάνα Λέκκα
(απο το: vima.gr)
Υπό το βάρος της τήρησης του μνημονίου και του νέου ελέγχου από την τρόικα που έρχεται στη Αθήνα ως το τέλος του μηνός, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε...
σαφείς οδηγίες σε όλους τους συναδέλφους του για την εφαρμογή του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2011, αλλά και τη στενή παρακολούθηση των δαπανών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, αυτό θα γίνεται από ειδικούς επιτρόπους που θα εγκατασταθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου σε όλους του δημόσιους φορείς.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο αναφέρεται ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να εφαρμοσθεί πιστά ο προϋπολογισμός που ψήφισε η Βουλή. Το τρίπτυχο της προσπάθειας είναι ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής και η διαμόρφωση βιώσιμης πορείας του χρέους. Οι οδηγίες του υπουργού Οικονομικών προς όλους τους υπουργούς αφορούν την οικονομική διαχείριση όλων των φορέων του Δημοσίου ανεξαρτήτως κατηγορίας (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, κτλ.).

Στο κείμενο της επιστολής συγκεκριμενοποιούνται οι στόχοι του 2011 και διατυπώνονται με σαφήνεια «οκτώ εντολές»που είναι υποχρεωμένοι- εκ του μνημονίου- να ακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί.

Οι εντολές είναι:

Η τήρηση των ανώτατων ορίων δαπανών για κάθε φορέα θεωρείται βασικό μέλημα των φορέων.

Κάθε φορέας οφείλει να τηρεί μητρώο αναλήψεως υποχρεώσεων. Μέσω αυτού, το υπουργείο Οικονομικών αποκτά το δικαίωμα παρέμβασης στα οικονομικά του φορέα σε περίπτωση που παρατηρηθεί υπέρβαση του δεδομένου προϋπολογισμού.

Η συλλογή και αποστολή όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων και δαπανών του φορέα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του. Σε περίπτωση που φορέας δεν κρατήσει τα απαραίτητα πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα να «κλείσει τη στρόφιγγα».

«Ου ξεπεράσεις τον προϋπολογισμό σου»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις αυστηρές προϋποθέσεις που επιβάλλει όχι μόνο στα υπουργεία αλλά κυρίως στους φορείς που εποπτεύουν, επιδιώκει να μην «ξεφύγουν» από τον προϋπολογισμό τους. Γι΄ αυτό ζητεί από τους εποπτεύοντες υπουργούς να ακολουθήσουν τις εξής αρχές:

Καμία υποχρέωση δεν δύναται να αναλάβει δημόσιος φορέας εφόσον εκείνη ξεπερνά τον προϋπολογισμό που του αντιστοιχεί.

Η μεταφορά πίστωσης είναι πλέον αποδεκτή μόνο σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» κι αυτό με ανώτατο όριο το 10% της αρχικής πίστωσης, στο ύψος που αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Καμία διαδικασία πληρωμής δε μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ανάλογη πίστωση στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Τέλος, δεν επιτρέπεται η μεταφορά πίστωσης από υπουργείο σε υπουργείο.

Σε περίπτωση που ο φορέας κρίνει απολύτως απαραίτητη την αύξηση των ορίων δαπανών του, το αίτημα οφείλει να εγκριθεί από τη Βουλή και να ψηφιστεί εκ νέου το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Read more...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS : ΔΕΚΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το vima.gr)
Δέκα πρώην υπουργοί, 5 + 5 αντίστοιχα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ, μπαίνουν στο στόχαστρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, αντιμετωπίζοντας ευθύνες είτε πολιτικές, είτε ποινικές, υπό την αίρεση ότι θα ψηφιστεί η πρόταση για...
σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με πυρετώδεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των στελεχών των κομμάτων, αλλά και διακομματικά με τους επικεφαλής των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων (Βαλλυράκη και Τζαβάρα) συνεχίζεται η σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής. Και στα δυο μεγάλα κόμματα συνωθούνται δυο πολιτικές τάσεις, που θα επηρρεάσουν σίγουρα και το αποτέλεσμα του τελικού κειμένου, που θεωρείται ιστορικό, αφού αφορά εκτός των άλλων, και υπόθεση χρηματοδότησης κομμάτων από την εταιρεία Siemens. Η τάση των «Ροβεσπιέρων», όπως χαρακτηρίζεται είναι στη λογική του ότι «κάποιος πρέπει να πάει φυλακή» κατά το εύκολα ερμηνεύσιμο, λαικό συναίσθημα και η δεύτερη τάση, που επιμένει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε συναίνεση και για παραγεγραμμένα αδικήματα δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως οι δυο αρχηγοί των κομμάτων, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δώσει το πράσινο φως να αναφερθούν όλοι, όσοι συμμετείχαν ακόμα και σε ΚΥΣΕΑ επικυρώνοντας τις αποφάσεις των δυο κυβερνήσεων για τη σύναψη συμβάσεων με τη Siemens εις βάρος του Δημοσίου. Η απόφαση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται στην αναφορά να συμπεριλαμβάνονται και οι δυο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής.

Στο τελικό κείμενο του πορίσματος, το οποίο θα συνυπογράψουν τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα, η Ν. Δ θα σημειώνει ενστάσεις για όσα πραγματικά περιστατικά διαφωνεί- θα υπάρχουν τέσσερα κεφάλαια, όπου θα καταγράφεται το όλο σκάνδαλο. Θα υπάρχει κατ΄αρχήν μια εισαγωγή με γενικές διαπιστώσεις, το κυρίως κεφάλαιο με τα πραγματικά περιστατικά (μέρος του οποίου αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής), το κεφάλαιο, όπου θα περιγράφονται είτε πολιτικές, είτε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και το τελικό κεφάλαιο, στο οποίο θα υπάρχουν θεσμικές προτάσεις για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (στην κατεύθυνση της εξασφάλιση ισότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης πολιτών και πολιτικών), την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών.

Στο κείμενο με τα πραγματικά περιστατικά, εκτός από τα κεφάλαια για τον ΟΤΕ, ΟΣΕ, Patriott, υπάρχει και ειδική αναφορά για τον τρόπο, που λειτούργησε η Δικαιοσύνη στη διάρκεια της εξάχρονης δικαστικής έρευνας και κυρίως ο πρώην ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος ελέγχεται και ποινικά από τη Δικαιοσύνη για το θέμα αυτό. Αλλά και για τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, που έκανε την προκαταρκτική εξέταση σημειώνεται ότι ρωτήθηκε από την Εξεταστική επιτροπή αν διαπίστωσε «ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων» και απάντησε «συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων όχι».

Σημαντική είναι και η καταγραφή διαλόγων στα γραφεία της Eurojust, όπου όταν η Ελβετίδα Εισαγγελέας C. Daams ρωτάει ποιοι ήταν οι αποδέκτες των δωροδοκιών παίρνει τις εξής απαντήσεις:

Ν. Ζαγοριανός: «Κρατικοί λειτουργοί».

Π. Αθανασίου: «Και συγκεκριμένα η πολιτική παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάντως την άκρη του νήματος την έχετε στην Ελβετία...»

Το ΚΚε με τον εκπρόσωπο του, Θαν. Παφίλη θα διατυπώσει άλλο κείμενο με αιχμηρές πολιτικές παρατηρήσεις για το πως λειτούργησε το πολιτικο-επιχειρηματικό σύστημα και πως πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης έχει εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο, που συντάσσεται το πόρισμα.

Τα ευρήματα από τον σκληρό δίσκο της Siemens αποδείχτηκαν «άνθρακες», παρά τις προσδοκίες, που είχαν αναπτυχθεί από εκείνους, που επέμεναν ότι περιείχαν στοιχεία για μίζες! Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρχει περιθώριο άλλης αναβολής.
Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο ακόμη δικογραφίες. Η πρώτη είναι σε βάρος των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών από το 2004 έως το 2008. Σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα μετά από έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μηνυτήριας αναφοράς του...
Γενικού Επίτροπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας προς τη Βουλή δεν καταγράφονται συγκεκριμένες πράξεις, σύμφωνα όμως με πληροφορίες αφορά στις προσλήψεις στην Αττικό Μετρό.
Στη Βουλή έφτασε και η μήνυση του Αυστριακού οικονομολόγου κατά της Goldman Sachs για τα ελληνικά swaps κατηγορώντας την εταιρεία για παρακίνηση σε παραποίηση ισολογισμού. Πρόκειται για την αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί,ο οποίος αποδίδει στην Goldman Sachs το αδίκημα της παρακίνησης σε παραποίηση ισολογισμού για την περίπτωση της Ελλάδας και κατά συνέπεια την έκθεση σε κίνδυνο της Ευρωζώνης τη διετία 2000 -2001, διετία που πρωθυπουργός ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης.
Read more...

ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ"...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Φως στο τούνελ για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης διαφαίνεται τις τελευταίες ηµέρες, µετά τη στροφή της Γερµανίας που εµφανίζεται πλέον πιο πρόθυµη να βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρµουλα ώστε να αντιµετωπιστεί η...
κρίση χρέους συνολικά στη ζώνη του ευρώ και όχι σε κάθε χώρα χωριστά.

Το κοινό µέτωπο των Ευρωπαίων αποτελεί σηµαντική εξέλιξη που στέλνει τα ανάλογα µηνύµατα στις αγορές οι οποίες µετρίασαν την προηγούµενη εβδοµάδα τις επιθέσεις τους. Μέχρι τώρα η ευρωζώνη βάδιζε στο σκοτάδι, δίνοντας την εντύπωση ότι τα µέλη της δεν µπορούσαν να συµφωνήσουν για το πώς πρέπει να αντιµετωπιστεί η κρίση η οποία µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία απειλεί κι άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόµη και το Βέλγιο, µε κίνδυνο ακόµη και να κινδυνεύσει το ενιαίο νόµισµα.

Παρά τις διχογνωµίες που εξακολουθούν να υφίστανται στους κόλπους της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι µε επικεφαλής τις δύο µεγάλες δυνάµεις, τη Γερµανία – κυρίως – και τη Γαλλία φαίνονται διατεθειµένοι να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα στη ρίζα του υιοθετώντας µια «συνολική λύση» όπως υποσχέθηκε ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Η συνολική αυτή λύση µάλιστα αναµένεται να έχει θετικές συνέπειες και για την Ελλάδα αφού πρόκειται ταυτόχρονα να συζητηθεί η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο ώστε να φτάσει σε χρονική διάρκεια την αποπληρωµή των δανείων της Ιρλανδίας. Παράγοντες της αγοράς µάλιστα ζητούν από τους Ευρωπαίους, σύµφωνα µε το Bloomberg, να µειώσει η Ε.Ε. σηµαντικά τα επιτόκια µε τα οποία έχουν δανειστεί από την τρόικα η Ιρλανδία και η Ελλάδα, ώστε να µπορέσουν οι χώρες να αποπληρώσουν ευκολότερα τα χρέη τους. Μείωση. Η ελπίδα για αντιµετώπιση της κρίσης αντικατοπτρίστηκε και στις αγορές µε µείωση των ευρωπαϊκών spreads – σε αυτή συνέβαλε πάντως και η αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ – και άνοδο των χρηµατιστηρίων. Η υπόσχεση του έδωσε την περασµένη Τετάρτη η Σιδηρά Καγκελάριος ήταν σαφής: «Η Γερµανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να µείνει σταθερό το ευρώ». Eτσι, τώρα η Ευρωπαϊκή Eνωση µπαίνει σε ένα κρίσιµο δίµηνο διαβουλεύσεων για την υιοθέτηση της συνολικής αυτής λύσης που υποσχέθηκε η Γερµανία, αρχής γενοµένης από το Eurogroup και το Ecofin που πραγµατοποιούνται αυτήν την εβδοµάδα (∆ευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιανουαρίου, αντίστοιχα). Οι σχετικές συνοµιλίες αναµένεται να συνεχιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου και να έχουν ολοκληρωθεί στην επόµενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως τουλάχιστον «υποσχέθηκε» ο Σόιµπλε.

O «Economist». Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και πιθανώς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας προτείνει ο «Economist», που θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική σωτηρίας κρατών µε οικονοµικά προβλήµατα δεν έχει αποτέλεσµα. Σε ανάλυσή του, ο «Economist» ζητά από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν το σχέδιο της ελεγχόµενης αναδιάρθρωσης, το οποίο ονοµάζει Σχέδιο Β, επειδή το προηγούµενο σχέδιο (το Σχέδιο Α) δεν φαίνεται να έχει δώσει λύση στα προβλήµατα. Oπως αναφέρεται, κάποια στιγµή οι κυβερνήσεις των χωρών µε µεγάλα χρέη θα αντιµετωπίσουν πολιτικό το πρόβληµα να ζητούν νέα µέτρα λιτότητας για να πληρωθούν δάνεια που έχουν δώσει ξένοι.

Παράγοντες της αγοράς ζητούν να µειωθούν τα επιτόκια δανεισµού για Ελλάδα- Ιρλανδία

Ολίγη... υποβάθµιση µας επιφύλαξε η Fitch

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Περιορισµένης έκτασης ήταν τελικά, έπειτα από παρέµβαση όχι µόνο της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας, η υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, στην οποία προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διασώζοντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες από τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας. Συγκεκριµένα, ο εν λόγω οίκος µείωσε κατά έναν βαθµό την αξιολόγηση των ελληνικών οµολόγων, από ΒΒΒ- σε ΒΒ+, ενώ οι αγορές είχαν προεξοφλήσει µείωση κατά τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις βαθµούς. ∆ιατήρησε, ωστόσο, τα «αρνητικά προγνωστικά» του για το µέλλον.

Ετσι, οι τράπεζες µπορούν να χρησιµοποιήσουν κάποια ελληνικά οµόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ως εγγυήσεις για να χρηµατοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα ήταν πολύ δυσκολότερο αν η υποβάθµιση ήταν µεγαλύτερη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, της νέας αξιολόγησης προηγήθηκαν, την προηγούµενη εβδοµάδα, τηλεδιασκέψεις τόσο του υπουργού Οικονοµικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και των εκπροσώπων της τρόικας, που προφανώς επηρέασαν το αποτέλεσµα.

Ωστόσο, τα ελληνικά οµόλογα ανήκουν πλέον και επισήµως στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αφού η Fitch ήταν ο τελευταίος οίκος που τα κρατούσε µέχρι χθες έστω και οριακά στην κατηγορία των επιλέξιµων για επενδύσεις. Oι άλλοι δυο οίκοι, Standard & Poor’s και Moody’s, τα έχουν ήδη βαθµολογήσει σαν «σκουπίδια», ενώ από τον περασµένο µήνα εκκρεµεί προειδοποίησή τους για περαιτέρω υποβάθµιση.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αναφέρει ότι οφείλεται σε αµφιβολίες για τη µεσοπρόθεσµη βιωσιµότητα του ελληνικού δηµόσιου χρέους, σε αβεβαιότητα για τον ρυθµό ανάπτυξης το 2011 και στην έλλειψη σαφήνειας για τη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς στο µέλλον. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σηµειωθεί και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται και ότι αναδεικνύει την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και την ανάγκη να ληφθούν σύντοµα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Ενθαρρυντική ήταν εξάλλου και η νέα δήλωση του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να συζητήσει σύντοµα το θέµα της επιµήκυνσης της αποπληρωµής των δανείων της Ελλάδας. «Το χρονοδιάγραµµα του δανεισµού της Ελλάδας είναι πολύ µικρό», είπε, προσθέτοντας ότι θα επανεξετασθούν οι προθεσµίας αποπληρωµής.
Read more...

ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να αντιδρούν όχι μόνο στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών παραβόλων, που δυσχεραίνει, αν δεν καθιστά σχεδόν αδύνατη, την...
πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη, σε μια περίοδο όπου η μικροεγκληματικότητα καλπάζει. Η δραματική αύξηση δυσχεραίνει, εστις φορολογικές διαφορές, όπου το παράβολο για την προσφυγή, την έφεση και την αντέφεση δύναται να φτάσει έως το υπέρογκο ποσό των 10.000 ευρώ!
Ο κ. Μπακάλης δίνει μία ακόμη διάσταση, ως παράπλευρη συνέπεια της απόφασης αυτής. «Ισως δημιουργηθεί στα διοικητικά όργανα η πεποίθηση ότι η εκ μέρους τους αντιμετώπιση ενός ζητήματος είναι πρακτικώς δυσχερές να αμφισβητηθεί δικαστικώς από τον διοικούμενο, λόγω ακριβώς του σημαντικού κόστους. Κάτι τέτοιο ενισχύει, ενδεχομένως, την υιοθέτηση αυθαιρέτων ενεργειών. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης της περίφημης «συναλλαγής» μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων.
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, εκτιμά ο σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Θεόδ. Σχινάς, χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική τη σχετική απόφαση. Στον βαθμό δε, που δεν συνοδεύεται από μέτρα βελτίωσης των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, έχουν περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, παρά μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να μην υποβάλλονται αβάσιμες εγκλήσεις, τονίζει ο κ. Σχινάς.
«Ο δεκαπλασιασμός της αξίας των παραβόλων για την κατάθεση των μηνύσεων θα δυσχεράνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί δικαίωμα που προβλέπεται τόσο από το άρθρο 20 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρεται στη δίκαιη δίκη», λέει ο σύμβουλος του ΔΣΑ.
Read more...

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...


Παράταση έξι μηνών, που μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις στο ένα έτος, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για να διευθετήσει το ζήτημα των παράνομων χωματερών. Η Ελλάδα απειλείται από τις Βρυξέλλες με βαρύ πρόστιμο για την αδυναμία της...
να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα.
Την παράταση ζήτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην έδρα της Κομισιόν, με τον αρμόδιο επίτροπο, Γιάνες Ποτότσνικ.
Όπως επιχειρηματολόγησαν, σε έξι μήνες από τώρα, βάσει της εφαρμογής του Καλλικράτη, οι δήμοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώνουν πρόστιμο αν δεν έχουν απομακρύνει από την επικράτειά τους της χωματερές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές. Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές ανέρχονται πλέον σε 150.
Read more...

Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για τις οριζόντιες περικοπές και την απουσία ανάπτυξης

«Διαλύει την κοινωνική συνοχή»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μίλησε το Σάββατο σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς και επανέλαβε ότι μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη.

«Η κυβέρνηση σκοτώνει την ανάπτυξη με την ασφυξία που έχει προκαλέσει στην αγορά, τορπιλίζει την ανταγωνιστικότητα με τους φόρους που επιβάλλει, αλλά πάνω απ' όλα διαλύει την κοινωνική συνοχή.

» Το ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνει ότι τα χρήματα που κόβει από χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, θα το ξόδευαν στην αγορά.»

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και στα λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά.

Σχετικά με τη ΔΑΚΕ δήλωσε περήφανος για το ρόλο και τη στάση που τηρεί, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στη ΝΔ και την κοινωνία.

«Και αυτό το δίαυλο, τον θέλουμε ανοιχτό, το θέλουμε ζωντανό, το θέλουμε αμφίδρομο» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρία ακόμη νυχτερινά μαγαζιά σφραγίστηκαν για 48 ώρες από το ΣΔΟΕ

Για παραβάσης του φορολογικού νόμου


Τα κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για 48 ώρες
Τα κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για 48 ώρες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα

Τρία ακόμη νυχτερινά μαγαζιά σφραγίστηκαν για 48 ώρες από το ΣΔΟΕ λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έλεγχοι διενεργήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε 14 νυχτερινά καταστήματα με αντικείμενο τη διασκέδαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται οι διατάξεις του φορολογικού νόμου.

Σε οκτώ επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή του και καταλογίσθηκαν συνολικά 81 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε τρεις από τις οκτώ επιχειρήσεις επισύρουν την ποινή της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασής τους για 48 ώρες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόκειται για το «Doors» στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, το «Void» στην οδό Ευμολπιδών στο Γκάζι και το «Vinilio» στη λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέοι κωδικοί για τεκμήρια, δαπάνες Τι αλλάζει στη δήλωση του 2011

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ .tanea.gr


Τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε να πιάσουν το αφορολόγητο όριο, οι καταθέσεις και τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, αλλά και οι ποινές για τις φοροπαραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτυπώνονται στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούμε να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε στην Εφορία την άνοιξη.

Πρόκειται για όλες τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ψηφίστηκαν πέρυσι στη Βουλή και θα ενσωματωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το «Χρήμα» παρουσιάζει το νέο έντυπο Ε1 της φορολογίας εισοδήματος με όλες τις αλλαγές σε φόρους και τεκμήρια, οι οποίες είναι οι εξής:

Καθιερώνεται νέος κωδικός και στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε άλλο μάλιστα σημείο (πίνακας 4), ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει το ακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια, από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούς συμπεριέλαβε για να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του πόθεν έσχες.

Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2) προστίθενται κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρησή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200

ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμενα εισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές, καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς (όπως τα επιδόματα των ανέργων). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς, θα φορολογηθούν τώρα με την ενιαία κλίμακα.

Νέοι κωδικοί στα τεκμήρια
Στον πίνακα 5, με τα τεκμήρια εισοδήματος, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα τεκμήρια εισοδήματος για το αν το σπίτι όπου διαμένουν, είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Καταργούνται κάποιοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος έπρεπε να αναγράψει το έτος άδειας οικοδομής της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2010, η κατοικία που θα διαμένει ο φορολογούμενος ή ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν θεωρείται τεκμήριο.

Επίσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι και αφορούν τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Ετσι, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του, αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια.

Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου πρέπει να αναγραφούν η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους (πρόκειται για νέα τεκμήρια). Επίσης χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από 5.000

ευρώ που είναι σήμερα, στο εξής στα 10.000

ευρώ.

Κωδικός για τις αποδείξεις
Ειδικός κωδικός έχει προστεθεί και για το ποσό που θα δηλώσουμε από το άθροισμα των αποδείξεων για δαπάνες που κάναμε το 2010 ώστε να «πιάσουμε» το αφορολόγητο όριο (στον πίνακα 7). Επίσης στον πίνακα 6 έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός όπου πρέπει να δηλωθούν κεφάλαια που επιστρέφουν στην Ελλάδα από καταθέσεις που έχει ο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού.

ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να δηλώσουν αν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις με κίνδυνο να χάσουν το αφορολόγητο

Read more...

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις

Ανάσα στην αγορά θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρχει μια μικρή προσαύξηση στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.

Το μέτρο αφορά τον ΦΠΑ που καταβάλλουν 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες στο Δημόσιο. Στόχος της ρύθμισης είναι να δώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση στην αγορά, σε μια περίοδο που αυτή αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τις συναλλαγές τους κάθε τρίμηνο στην Εφορία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα.

Με το νέο μέτρο θα μπορούν να καταβάλλουν, και οι δύο κατηγορίες, το 40% του φόρου με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και τα υπόλοιπα σε ακόμη δύο μηνιαίες δόσεις. Το αρχικό σενάριο που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε την πληρωμή του φόρου σε τρεις δόσεις στη διάρκεια ενός μήνα, αλλά κρίθηκε ότι θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα.

«Απάντηση» στην έλλειψη ρευστότητας
Το μέτρο, που αποτελεί αίτημα της αγοράς, έρχεται να απαντήσει ουσιαστικά στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή την περίοδο λόγω της κρίσης. Δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, καλούνται κάθε μήνα ή τρίμηνο να πληρώσουν το 100% του φόρου, ενώ όμως μπορεί οι ίδιοι- όπως συμβαίνει στην αγορά- να έχουν πληρωθεί με πολύμηνης διάρκειας επιταγές. Βεβαίως πρόκειται για ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμένης διάρκειας ανακούφιση, αφού τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης του ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα ταυτόχρονα με την καταβολή της δεύτερης ή τρίτης δόσης παλαιότερων περιόδων. Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Φεβρουαρίου στη Βουλή και στόχος του υπουργείου είναι να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμος ο υποστηρικτικός μηχανισμός του taxis. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης:

Διεύρυνση της δυνατότητας των προμηθευτών του Δημοσίου να συμψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με το τίμημα της οφειλής του προς αυτούς, στο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Μείωση του συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%. Πρόκειται για τα κέρδη που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και μέσω αυτής να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Τη ρύθμιση είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και ο στόχος της είναι να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, εν μέσω της κρίσης.

Ανασυγκρότηση του φορολογικού μηχανισμού, με κατάργηση και συγχωνεύσεις 80 με 100 Εφοριών πανελλαδικά. «Δεν νοείται νομός της Ελλάδας με 4-5 Εφορίες», έχει πει πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για την ανάγκη σημαντικής μείωσης του κόστους στις ΔΟΥ. Τροποποίηση της φορολογίας των μερισμάτων στα οποία σήμερα γίνεται παρακράτηση φόρου 40% στην πηγή.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες ξένοι επενδυτές είναι απρόθυμοι να επενδύσουν.

Στόχος είναι το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011

Δύσκολη η διεύρυνση του συμψηφισμού ΦΠΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δημοσίου με το τμήμα της οφειλής του Δημοσίου προς αυτούς. Σήμερα συμψηφισμός γίνεται μόνο στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να διευρυνθεί η ρύθμιση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ζητά η αγορά. Ετσι δεν συζητείται το ενδεχόμενο να συμψηφίζονται και οφειλές μεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως π.χ. ασφαλιστικά ταμεία ή νομικά πρόσωπα.

Εκείνο που η κυβέρνηση εξετάζει, είναι να συμψηφίζονται φόροι με φόρους και μόνο στον στενό δημόσιο τομέα। Για παράδειγμα, υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το Δημόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγμα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει τον ΦΠΑ, αλλά τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγμα.
tanea.gr
Read more...

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της 27χρονης

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., τα στοιχεία και η φωτογραφία της 27χρονης Γερμανίδας που συνελήφθη χθες το απόγευμα στον Περισσό, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Πρόκειται για τη Φέι Μέγερ (Meyer Fee Marie) του Wolfang και της Varvara, η οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατηγορούμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Η μητέρα της συλληφθείσας είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη γερμανική οργάνωση «RΑF-Φράξια Κόκκινος Στρατός», η οποία έδρασε την περίοδο 1984-1990.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 27χρονη είχε συχνές συναντήσεις με τους άλλους τέσσερις συλληφθέντες σε Βύρωνα και Ταύρο.

Σε βάρος της Μέγερ και των άλλων τεσσάρων συλληφθέντων, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία και οπλοκατοχή. Ειδικότερα, η δίωξη αφορά στις κατηγορίες της τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς αυτή να διευκρινίζεται, τρομοκρατικών πράξεων (με βάση τα όπλα που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι) και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρους και αρνήθηκαν εντός του εισαγγελικού γραφείου να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπενθυμίζεται ότι στους αριθμούς κλήσης 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα και με διασφάλιση του απορρήτου για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας।

tanea.gr
Read more...