Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις

Ανάσα στην αγορά θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρχει μια μικρή προσαύξηση στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.

Το μέτρο αφορά τον ΦΠΑ που καταβάλλουν 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες στο Δημόσιο. Στόχος της ρύθμισης είναι να δώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση στην αγορά, σε μια περίοδο που αυτή αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τις συναλλαγές τους κάθε τρίμηνο στην Εφορία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα.

Με το νέο μέτρο θα μπορούν να καταβάλλουν, και οι δύο κατηγορίες, το 40% του φόρου με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και τα υπόλοιπα σε ακόμη δύο μηνιαίες δόσεις. Το αρχικό σενάριο που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε την πληρωμή του φόρου σε τρεις δόσεις στη διάρκεια ενός μήνα, αλλά κρίθηκε ότι θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα.

«Απάντηση» στην έλλειψη ρευστότητας
Το μέτρο, που αποτελεί αίτημα της αγοράς, έρχεται να απαντήσει ουσιαστικά στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή την περίοδο λόγω της κρίσης. Δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, καλούνται κάθε μήνα ή τρίμηνο να πληρώσουν το 100% του φόρου, ενώ όμως μπορεί οι ίδιοι- όπως συμβαίνει στην αγορά- να έχουν πληρωθεί με πολύμηνης διάρκειας επιταγές. Βεβαίως πρόκειται για ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμένης διάρκειας ανακούφιση, αφού τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης του ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα ταυτόχρονα με την καταβολή της δεύτερης ή τρίτης δόσης παλαιότερων περιόδων. Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Φεβρουαρίου στη Βουλή και στόχος του υπουργείου είναι να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμος ο υποστηρικτικός μηχανισμός του taxis. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης:

Διεύρυνση της δυνατότητας των προμηθευτών του Δημοσίου να συμψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με το τίμημα της οφειλής του προς αυτούς, στο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Μείωση του συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%. Πρόκειται για τα κέρδη που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και μέσω αυτής να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Τη ρύθμιση είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και ο στόχος της είναι να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, εν μέσω της κρίσης.

Ανασυγκρότηση του φορολογικού μηχανισμού, με κατάργηση και συγχωνεύσεις 80 με 100 Εφοριών πανελλαδικά. «Δεν νοείται νομός της Ελλάδας με 4-5 Εφορίες», έχει πει πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για την ανάγκη σημαντικής μείωσης του κόστους στις ΔΟΥ. Τροποποίηση της φορολογίας των μερισμάτων στα οποία σήμερα γίνεται παρακράτηση φόρου 40% στην πηγή.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες ξένοι επενδυτές είναι απρόθυμοι να επενδύσουν.

Στόχος είναι το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011

Δύσκολη η διεύρυνση του συμψηφισμού ΦΠΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δημοσίου με το τμήμα της οφειλής του Δημοσίου προς αυτούς. Σήμερα συμψηφισμός γίνεται μόνο στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να διευρυνθεί η ρύθμιση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ζητά η αγορά. Ετσι δεν συζητείται το ενδεχόμενο να συμψηφίζονται και οφειλές μεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως π.χ. ασφαλιστικά ταμεία ή νομικά πρόσωπα.

Εκείνο που η κυβέρνηση εξετάζει, είναι να συμψηφίζονται φόροι με φόρους και μόνο στον στενό δημόσιο τομέα। Για παράδειγμα, υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το Δημόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγμα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει τον ΦΠΑ, αλλά τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγμα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: