Ρεπορτάζ: Τζουλιάνα Λέκκα
(απο το: vima.gr)
Υπό το βάρος της τήρησης του μνημονίου και του νέου ελέγχου από την τρόικα που έρχεται στη Αθήνα ως το τέλος του μηνός, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε...
σαφείς οδηγίες σε όλους τους συναδέλφους του για την εφαρμογή του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2011, αλλά και τη στενή παρακολούθηση των δαπανών.Οπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, αυτό θα γίνεται από ειδικούς επιτρόπους που θα εγκατασταθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου σε όλους του δημόσιους φορείς.
Στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο αναφέρεται ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να εφαρμοσθεί πιστά ο προϋπολογισμός που ψήφισε η Βουλή. Το τρίπτυχο της προσπάθειας είναι ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής και η διαμόρφωση βιώσιμης πορείας του χρέους. Οι οδηγίες του υπουργού Οικονομικών προς όλους τους υπουργούς αφορούν την οικονομική διαχείριση όλων των φορέων του Δημοσίου ανεξαρτήτως κατηγορίας (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, κτλ.).
Στο κείμενο της επιστολής συγκεκριμενοποιούνται οι στόχοι του 2011 και διατυπώνονται με σαφήνεια «οκτώ εντολές»που είναι υποχρεωμένοι- εκ του μνημονίου- να ακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί.
Οι εντολές είναι:
Η τήρηση των ανώτατων ορίων δαπανών για κάθε φορέα θεωρείται βασικό μέλημα των φορέων.
Κάθε φορέας οφείλει να τηρεί μητρώο αναλήψεως υποχρεώσεων. Μέσω αυτού, το υπουργείο Οικονομικών αποκτά το δικαίωμα παρέμβασης στα οικονομικά του φορέα σε περίπτωση που παρατηρηθεί υπέρβαση του δεδομένου προϋπολογισμού.
Η συλλογή και αποστολή όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων και δαπανών του φορέα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του. Σε περίπτωση που φορέας δεν κρατήσει τα απαραίτητα πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα να «κλείσει τη στρόφιγγα».
«Ου ξεπεράσεις τον προϋπολογισμό σου»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις αυστηρές προϋποθέσεις που επιβάλλει όχι μόνο στα υπουργεία αλλά κυρίως στους φορείς που εποπτεύουν, επιδιώκει να μην «ξεφύγουν» από τον προϋπολογισμό τους. Γι΄ αυτό ζητεί από τους εποπτεύοντες υπουργούς να ακολουθήσουν τις εξής αρχές:
Καμία υποχρέωση δεν δύναται να αναλάβει δημόσιος φορέας εφόσον εκείνη ξεπερνά τον προϋπολογισμό που του αντιστοιχεί.
Η μεταφορά πίστωσης είναι πλέον αποδεκτή μόνο σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» κι αυτό με ανώτατο όριο το 10% της αρχικής πίστωσης, στο ύψος που αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Καμία διαδικασία πληρωμής δε μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ανάλογη πίστωση στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Τέλος, δεν επιτρέπεται η μεταφορά πίστωσης από υπουργείο σε υπουργείο.
Σε περίπτωση που ο φορέας κρίνει απολύτως απαραίτητη την αύξηση των ορίων δαπανών του, το αίτημα οφείλει να εγκριθεί από τη Βουλή και να ψηφιστεί εκ νέου το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου