Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ O Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ΑΡ. Φ. 2219/15.10.2015 ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας του Ν.4224/2013> Η τροποποίηση του Κώδικα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
kokkinadaneia
Με τον Κώδικα ενεργοποιείται η διαδικασία για την αντιμετώπιση των οφειλών προς τις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
'Οπως προκύπτει από το ΦΕΚ :
Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της υποπαρ. (α) (ββ) του σταδίου 1 μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η
Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο 2 της Δ.Ε.Κ. υποβάλλοντας στο ίδρυμα:
(αα) εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης», συμπληρωμένη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην από 5.12.2014 διευκρινιστική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος,
(ββ) εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας της Ελλάδος (απόφαση ΠΕΕ 42/30.5.2014) και την παρ. 3, περίπτωση β, του παρόντος Κεφαλαίου.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή της ανωτέρω υποπαραγράφου (β) στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα».

  1. Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

  1. Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015.

  1. Η μεθοδολογία της κατά τα ως άνω ιεράρχησης γνωστοποιείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

  1. Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας της απόφασης ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014:

α) μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής.

β) δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο με 154 «ναι»...


Με σφοδρές κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα μέτρα και τις υποθέσεις πόθεν έσχες ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσει τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το....
πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση με 154 «ναι» σε σύνολο 294 ψηφισάντων (140 καταψήφισαν), καθώς απουσίαζε στο Μεξικό η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία έστειλε επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφισε «ναι». Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων, καθώς ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 3 ,5, 8, 13, 14 και 15 αλλά ψήφισε «ναι» στο σύνολο. 

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, πλην του άρθρου 14 (για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό) που είπε «ναι», το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής, πλην των άρθρων 14 και 17 (για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ) που ψήφισε «ναι», το Ποτάμι καταψήφισε επί της αρχής και είπε «ναι» στο άρθρο 10 (για τα αποθεματικά των φορέων). «Όχι» επί της αρχής και επί των άρθρων. «Όχι» επί της αρχής και επί των άρθρων ψήφισε η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. 

Αναλυτικότερα: 

Το άρθρο 1 υπερψήφισαν 154 βουλευτές και καταψήφισαν 140
Το άρθρο 2 υπερψήφισαν 154 βουλευτές και καταψήφισαν 140
Το άρθρο 5 υπερψήφισαν 154 βουλευτές και καταψήφισαν 140
Το άρθρο 10 υπερψήφισαν 163 βουλευτές και καταψήφισαν 131
Το άρθρο 13 υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 141
Το άρθρο 14 υπερψήφισαν 242 βουλευτές και καταψήφισαν 52
Το άρθρο 17 υπερψήφισαν 169 βουλευτές και καταψήφισαν 125
Το άρθρο 21 υπερψήφισαν 153 βουλευτές και καταψήφισαν 141

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν έχει σχέδιο» και ότι τα στελέχη της «παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς». Προσέφερε κάλυψη στον Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση του πόθεν έσχες, στέλνοντας μήνυμα ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη στη διαφθορά».

«Μαθαίνουμε πως ο κ. Τσίπρας είπε στην κυρία Μέρκελ ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσθέτοντας: «Κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει τη μαμά να μας κάνει "ντα". Βάζετε την κ. Μέρκελ, εσείς ο αντιμερκελιστής, να μας μαλώσει;» είπε, ενώ άφησε αιχμές και για τις υποθέσεις πόθεν έσχες...

Read more...