Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημοσκόπηση-σοκ: Τρικομματική Βουλή χωρίς ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ


Δημοσκόπηση-σοκ: Τρικομματική Βουλή χωρίς ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Στο 36,4% οι αναποφάσιστοι - ΣΥΡΙΖΑ: 14,5%, Άλλο κόμμα: 10,5%, ΝΔ: 7,3%, ΚΚΕ: 3,5% και όλοι οι άλλοι κάτω από το 3%

Ανατρεπτικά είναι τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που εκπόνησε το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπο.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,5% και ακολουθεί η ΝΔ με μόλις 7,3%. Τεράστιο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Tι θα ψηφίζατε, αν είχαμε εθνικές εκλογές την προσεχή Κυριακή;», το 14,5% των ερωτηθέντων απαντούν ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 7,3% απαντούν ΝΔ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επιλογή «άλλο κόμμα» με 10,5%, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ).

Αξίζει να σημειωθεί από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, αφού φτάνει στο 36,4%.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και στην παράσταση νίκης.

Το συγκεκριμένο δημοσκοπικό «εύρημα», μάλιστα, θεωρείται «ανατροπή», καθώς σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις, ακόμη και στην περίπτωση που προηγείτο στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα που αφορούσε την παράσταση νίκης, συνήθως ερχόταν δεύτερος, πίσω από τη ΝΔ.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ωστόσο, στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 37,4% και ακολουθεί η ΝΔ με 34,7%.
protothema.gr

Read more...

Σπανίζουν πια οι δουλειές στην Ελλάδα

20131227-103347.jpg
Οι δουλειές σπανίζουν στην Ελλάδα. Ουδέν νεώτερο από το εργασιακό μέτωπο. Εξι χρόνια; βαθιάς ύφεσης, έχει παρασύρει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου προϊόντος σε ένα είδος καταστροφής. Σε μια χώρα 11 εκατ. έχουν χαθεί ένα εκατ. θέσεις εργασίας με την ανεργία να φτάνει στο 27%/. Και οι νέοι; Ακόμη χειρότερα.
Το Bloomberg στη στήλη Businessweek καταγράφει με μελανά χρώματα την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, τιτλοφορώντας το ρεπορτάζ (υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις νέων που εξηγούν το Γολγοθά τους) με έναν εύγλωττο τίτλο: «Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα: Η μεγάλη ύφεση κλέβει το μέλλον της χώρας».
Οπως σημειώνει τα ποσοστά ανεργίας, μεγαλύτερα ήδη από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ, διογκώνεται σε ότι έχει να κάνει με τους νέους. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο και κάμποσες ιδιωτικές εταιρείες που κλείνουν καθημερινά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η κρίση στον τομέα της εργασίας, σημειώνει ο Bloomberg, ρίχνει ένα μεγάλο βάρος κινδύνου σε οιλόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω ύφεσης στην ΕΕ, ένας στους τέσσερις νέους (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργος, ενώ στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, η ανεργία στους νέους φτάνει στο 16,2%.
Ωστόσο η κατάσταση στις χώρες του νότου είναι σαφώς διαφορετική. Τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ισπανία (κατέχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων), αλλά και στην Ελλάδα, καταγράφεται ένα σημαντικό κενό εργασίας. Από τη μεριά τους οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ έχουν δεσμεύσει περίπου οκτώ δισ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια, που δίδονται στις πληγείσες χώρες. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει περίπου 18 δις. ευρώ για να δανειοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν νέους ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ, πέραν της ανάλυσης, είναι οι συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει νέοι Ελληνες στις οποίες περιγράφουν το άγχος, το αδιέξοδο και πολλές φορές την απόγνωση που νιώθουν αναζητώντας μια έστω υποτυπώδη εργασία.
Με τους μισθούς να κατρακυλούν, τους απόφοιτους των πανεπιστημίων να λοξοκοιτάζουν προς το εξωτερικό (είναι δεδομένη η… διαρροή των μυαλών εκτός των συνόρων) και τις πόρτες των επιχειρήσεων να παραμένουν κλειστές και οι απαντήσεις -σε αιτήσεις πρόσληψης- να έχουν σχεδόν πάντα, αρνητική χροιά.
Πηγή iefimerida.gr

Read more...

Τι φόρους θα πληρώσουμε απο το νεο έτος δείτε ολόκληρη τη λίστα


20131227-112222.jpg
Νέος πονοκέφαλος για τους φορολογούμενος έρχεται με το νέο έτος αφού έρχεται φοροεπιδρομή για τα εισοδήματα του 2013. Μάλιστα για μισθωτούς και συνταξιούχους η καμπάνα της Εφορίας θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ και θα τους ζητά να πληρώσουν φόρο 22% – 32% και 42%. Την ίδια ώρα από το στόχαστρο της Εφορίας δεν βγαίνουν ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιβαρύνονται πλέον με 26% φορολόγηση. Παράλληλα και τα ενοίκια θα επιβαρυνθούν με φόρο 10%.
Οπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ μπαίνει τέλος στο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά και τα επιπλέον αφορολόγητα ποσά για τα παιδιά που ισχύουν για όλους είτε είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, είτε επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή καταργούνται όλες οι εκπτώσεις φόρου για τους μη μισθωτούς, αλλά και το μέτρο των αποδείξεων.
Τι θα ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί με παιδιά θα είναι μεγαλύτεροι ακόμη κι αν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το 2013 είναι λιγότερα από ότι το 2012. Το ετήσιο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογείται με την κλίμακα των τριών συντελεστών. Δηλαδή:
22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ
32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως 42.000 ευρώ
42% για πέραν των 42.000 ευρώ
Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των φοροαπαλλαγών, αλλά και η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με 26% θα φτάσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση.
Τι αλλάζει στα ενοίκια
Οι φόροι στα ενοίκια δεν αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται αφού σε ορισμένες περιπτώσεις θα 500% πάνω. Για το 2014 οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισοδήματα εκτός από ενοίκια θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο θα ευνοούνται οι συνταξιούχοι – μισθωτοί οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα περιορισμένου εύρους πρόσθετου εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα φορολογηθούν με μία διαφορετική κλίμακα. Με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 και 33% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
20131227-112257.jpg

Read more...

Ο Λαζαρίδης, γνωρίζει πολύ καλά...





 Διαψεύδει τα σενάρια που τον θέλουν να αντικαθιστά τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με σημερινή δήλωση του στο ΒΗΜΑ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με...
το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει:

«Δεν γνωρίζω ποιος διαρρέει τέτοια πράγματα. Εμείς δεν διαρρεύσαμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα όπως φαίνεται κάποιοι πάνε να φάνε τον Γιάννη Στουρνάρα  αλλά εγώ δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Δεν πρέπει να φύγει ο Στουρνάρας από υπουργός Οικονομικών». 

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτοί οι «κάποιοι» που πάνε να φάνε τον υπουργό Οικονομικών θα ήταν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά σε αυτή την υπέροχη χώρα που ζούμε, αυτοί οι«κάποιοι» είναι οι βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Λαζαρίδης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι τόσο κακός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και στη διαχείριση των ΜΜΕ ο κ. Στουρνάρας, που κανείς δεν καταφέρνει καλύτερα από τον ίδιο να συκοφαντεί τις επιλογές του.

Εξάλλου, μετά από δεκαετίες στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν θα ήταν διαθέσιμος να παίξει το ρόλο του αναλώσιμου αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή σελίδας στο υπουργείο Οικονομικών, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, θα σηματοδοτούσε και την οριστική αρχή τους τέλους γι' αυτή την κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς έχει ταυτίσει την τύχη του με την επιλογή Στουρνάρα κι'αυτό σε μια Νέα Δημοκρατία που θα έχει ηττηθεί στις εθνικές εκλογές μπορεί να του κοστίσει μέχρι και τα πάντα.

parapolitiki.com

Read more...

Έχετε δει αυτό το κορίτσι;...


Στις 25/12/2013, στις 22:30 εξαφανίστηκε από την περιοχή Ίσθμια Κορίνθου, η Μαρία Ζαμπουλάκη, 16 ετών. Να σημειωθεί ότι η...
μόνιμη κατοικία της οικογένειας είναι στο Ζεφύρι Αττικής.

Η Μαρία έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1,70 μ. και βάρος 52 κιλά. Όταν εξαφανίστηκε φορούσε ροζ αθλητική φόρμα, μπεζ ζακέτα και μπορντό αθλητικά παπούτσια.



Ονοματεπώνυμο: ΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΟΥΛΑΚΗ

Ημερομηνία γέννησης:21/10/1997

Χρώμα μαλλιών: Καστανά

Χρώμα ματιών: Καστανά

Ημερομηνία εξαφάνισης: 25/12/2013...

Read more...

ΕΛΣΤΑΤ: Χιλιάδες απολύσεις στη Βιομηχανία...


Το success story της ανεργίας συνεχίζεται (και) στον μεταποιητικό τομέα.

Επισήμως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 5,8% μειώθηκαν οι ...
απασχολούμενοι στις μεταποιητικές βιομηχανίες της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 356.900 άτομα σε 336.100 άτομα, ενώ μείωση παρουσίασε ο αριθμός των εργαζομένων στους 15 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των εργαζομένων στην ελληνική βιομηχανία το τρίτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε:

- Κατά 7.189 στη βιομηχανία ξυλείας, από 19.251 άτομα σε 12.062 άτομα.

- Κατά 6.780 στη βιομηχανία μεταλλικών προϊόντων εκτός των μηχανών, από 34.474 άτομα σε 27.694 άτομα.

- Κατά 6.569 στη βιομηχανία επίπλων, από 19.251 άτομα σε 12.682 άτομα.

- Κατά 4.069 στη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών, από 20.297 άτομα σε 16.228 άτομα.

- Κατά 3.601 στη βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, από 8.134 άτομα σε 4.533 άτομα.

- Κατά 3.574 στη βιομηχανία ειδών ενδυμασίας, από 18.507 άτομα σε 14.933 άτομα.

- Κατά 2.301 στη βιομηχανία φαρμάκων, από 15.171 άτομα σε 12.870 άτομα.

- Κατά 2.052 στη βιομηχανία χημικών προϊόντων, από 9.542 άτομα σε 7.490 άτομα.

- Κατά 1.828 στη βιομηχανία λοιπού εξοπλισμού μεταφορών πέραν των μηχανοκίνητων οχημάτων, από 6.461 άτομα σε 4.633 άτομα.

- Κατά 1.501 στη βιομηχανία χάρτου, από 7.057 άτομα σε 5.556 άτομα.

- Κατά 1.310 στη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, από 2.471 άτομα σε 1.161 άτομα.

- Κατά 936 στη βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου, από 5.266 σε 4.330 άτομα.

- Κατά 809 στη βιομηχανία μηχανοκίνητων οχημάτων, από 2.145 άτομα σε 1.336 άτομα.

- Κατά 104 στη βιομηχανία μηχανών, από 6.950 άτομα σε 6.846 άτομα.

- Κατά 87 στη βιομηχανία καπνού, από 3.525 άτομα σε 3.438 άτομα...
topontiki.gr

Read more...

Εγκύκλιος Σταϊκούρα Υπό ασφυκτικό έλεγχο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ


Υπό ασφυκτικό έλεγχο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Υπό ασφυκτικό έλεγχο, μηνιαίο και τριμηνιαίο, θα τεθούν το επόμενο έτος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, και κυρίως αυτές που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, τις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης την εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι η πρώτη υποχρέωση των διοικήσεων όλων των Νομικών Προσώπων είναι να έχουν έτοιμους τους προϋπολογισμούς τους έως τις 31 Ιανουαρίου.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν καταρτίσει και το μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής δαπανών, που είναι αναγκαίο για την παρακολούθηση των ενδεχόμενων αποκλίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δίδεται, δε, «σαφές μήνυμα» προς όλες τις διοικήσεις ότι στην περίπτωση που σημειώνονται αποκλίσεις άνω του 10%, θα πρέπει αφενός αυτές να αιτιολογούνται και αφετέρου να λαμβάνονται μέτρα και δράσεις για τη διόρθωσή τους.

Ειδικότερα, και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, τίθενται πλέον αυστηροί περιορισμοί (όρια) στον αριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθεί υπερωριακά το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Για τις επιπλέον αυτές δαπάνες, όπως και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια πέραν των πιστώσεων που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Για τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό καθίσταται σαφές ότι η αναγκαιότητα ή μη καταβολής της επιχορήγησης θα πρέπει να αποφασίζεται έπειτα από αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των προς επιχορήγηση φορέων και εφόσον οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ίδια έσοδά τους, καθώς και από τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προβλέψεις θέσεων του προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης, κλπ, θα διαγράφονται αμέσως από τα σχετικά βιβλία-μητρώα, με εξαίρεση τις προβλέψεις θέσεων των ειδικευόμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα ιατρών και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και τις αριθμητικές προβλέψεις θέσεων του προσωπικού των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων, του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας, της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και των γραφείων Τύπου και δημοσίων σχέσεων των υπουργείων.

Εξάλλου, στην εγκύκλιο υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για τη διαθεσιμότητα, καθώς και για την κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, με την επισήμανση, μεταξύ άλλων, ότι για τις όποιες αλλαγές στον αριθμό του προσωπικού πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογείται κατά διαστήματα και η αναγκαιότητα ανακατανομής πόρων μεταξύ των φορέων.

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνεται από τον κ. Σταϊκούρα, στρατηγικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει ο υπουργός αναπληρωτής, προϋποθέτει την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, είτε με αποκρατικοποιήσεις είτε με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά την παραπομπή στο πειθαρχικό Παραιτήθηκαν τρεις βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν


Παραιτήθηκαν τρεις βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν
Αμείωτη η πίεση στην Ερντογάν παρά τον (αναγκαστικό) ανασχηματισμό της μισής κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αγκυρα
Την παραίτησή τους υπέβαλαν την Παρασκευή τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Τουρκία. Το μεσημέρι ανακοίνωσε την παραίτησή του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχαν εγκαταλείψει το αξίωμά τους οι βουλευτές Ερντάλ Καλκάν και Χαλούκ Όζνταλγκα.

Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μετά την απόφαση του κόμματος να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό, με αίτημα τη διαγραφή τους, επειδή «δυσανασχέτησαν» σε δημόσιες δηλώσεις του για τα πεπραγμένα στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μίζες.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, η παραπομπή έγινε επειδή «στιγμάτισαν το κόμμα και την κυβέρνηση με τις προφορικές και τις γραπτές τους δηλώσεις».

Ο Ερτουργούλ Γκουνάι αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ σε μήνυμά στο twitter ανέφερε ότι «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΡ Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, λέγοντας πως ο αρχεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βαρύτατο κατηγορητήριο Το απόγευμα του Σαββάτου απολογείται ο Χ.Τομπούλογλου


Το απόγευμα του Σαββάτου απολογείται ο Χ.Τομπούλογλου
O πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Προθεσμία για να απολογηθεί το απόγευμα του Σαββάτου έλαβε ο πρώην διοικητής του Παίδων  «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, για την υπόθεση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων ύψους 25.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε εκβιαστικά από επιχειρηματία.

Προθεσμία, επίσης, έλαβε από την ανακρίτρια Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση, και ο 40χρονος που κατηγορείται στην υπόθεση για απλή συνέργεια στις πράξεις του κ. Τομπούλογλου.

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Τομπούλογλου επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει».

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι οι 25.000 ευρώ, που συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να παραλαμβάνει, ήταν ποσό που του δόθηκε για δωρεά στο νοσοκομείο.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα εκβιασμού κατ' επάγγελμα και συνήθεια και παθητική δωροδοκία.

Σε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη αποφασίστηκε η καθαίρεση του Χ.Τομπούλογλου από θέση του ισόβιου προέδρου και μέλους του ΔΣ του «Αγλαΐα Κυριακού».

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η παραχώρηση των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων στον κοινό διοικητή, των νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», Μάνο Παπασάββα, και την αναπληρώτρια διοικήτρια Μαρίνα Οικονόμου, η οποία, έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, θα εκτελεί τα χρέη προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Επίσης, ο Χ.Τομπούλογλου, με απόφαση του Αλέξανδρου Τουρκολιά, απομακρύνθηκε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα, όπου ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος.

Ο Χ.Τομπούλογλου συνελήφθη την παραμονή των Χριστουγέννων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, απαιτούσε το συγκεκριμένο ποσό εκβιαστικά για τη συνέχιση σύμβασης που είχε συνάψει το νοσοκομείο με ιδιωτική εταιρεία.

Παράλληλα, συνελήφθη και 40χρονος συνεργός του, ο οποίος κατηγορείται για συναυτουργία στην εκβίαση.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Αποκαλυπτικοί ήταν οι διάλογοι που είχε ο κατηγορούμενος με το «καλωδιωμένο» τρίτο πρόσωπο που έκανε τις «διαπραγματεύσεις» για το τελικό ποσό.

Οι διάλογοι, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στην οποία απευθύνθηκε το θύμα του εκβιασμού για τη σχετική καταγγελία.

Ο διευθυντής της εταιρείας κατήγγειλε ότι ο κ. Τομπούλογλου απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα για να μην κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία από το πρόγραμμα «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή» ύψους 190.000 ευρώ.

«Για μένα δεν θα βγει τίποτα; Εγώ βλάκας είμαι;» φέρεται να λέει ο κ. Τομπούλογλου, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις φράσεις που χρησιμοποιούσε, προκειμένου να μην τον παγιδεύσουν.

Μιλούσε για «εισιτήρια» και «μέρες άδειας» αναφερόμενος στο ποσό που θα εισέπραττε.

Μετά από αρκετά παζάρια, το τελικό ποσό ορίστηκε στα 25.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Τομπούλογλου προκαλούσε και τον ενδιάμεσο να «πάρει κάτι».

Αδ.Γεωργιάδης: Οι δωρεές δε γίνονται προφορικά σε καφετέρια


Με τα μέλη του ΔΣ του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συναντήθηκε ο υπουργός Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση είπε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το θλιβερό περιστατικό με τον κ. Τομπούλογλου να χρεωθεί σε ένα νοσοκομείο το οποίο προσφέρει πολύ σπουδαίο έργο».

Τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία για την αντικατάσταση του Χ.Τομπούλογλου από ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο προτίθεται να πράξει μετά τη δική τους απόφαση.

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ Μ. Φραγκάκη τόνισε ότι αυτό που συνέβη «ήταν κεραυνός εν αιθρία» ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το καθεστώς των δωρεών που επικαλέστηκε ο Χ. Τομπούλογλου, απάντησε: «Πάντα η διαδικασία των δωρεών, είναι γνωστό σε όλους, ότι γίνεται καταρχήν εγγράφως, μέχρι τώρα, αλλά και προφορικά εάν γίνει, γίνεται δημοσίως. Και βεβαίως γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και αποδοχή του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, για αυτό το γεγονός που συνέβη. Άλλες δωρεές έχουν γίνει με ακριβώς αυτό τον γνωστό τρόπο που γίνονται οι δωρεές. Λαμβάνει γνώση το Διοικητικό Συμβούλιο, είτε προφορικά είτε εγγράφως, αλλά και αν προφορικά γίνουν στην αρχή, στη συνέχεια πρέπει να τεθούν εγγράφως οι δωρεές και να γίνουν αποδεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Υγείας για να ξεκαθαρίσει ότι «η δωρεά για να γίνει, πρέπει να προηγηθεί αποδοχή της από το Διοικητικό Συμβούλιο και άρα να γνωρίζουμε όλοι ποιος δίνει τα χρήματα. Γιατί τα δίνει και σε ποιο σκοπό πάνε. Δωρεά προφορική σε καφετέρια δεν υπάρχει».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν έχει πληρωθεί το 55% των τελών Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για τα τελη κυκλοφορίας του 2014


Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για τα τελη κυκλοφορίας του 2014
Πολλοί πάντως έσπευσαν στις ΔΟΥ για να καταθέσουν τις πινακίδες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Προς παράταση οδεύει η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2014. Αν και η διαδικασία φέτος κινείται ταχύτερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο απομένουν μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για να πληρωθούν περίπου 3 εκατομμύρια βεβαιώσεις στις τράπεζες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης ανέφερε μέσω Τwitter πως οι βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας που έχουν πληρωθεί φέτος είναι 250 χιλιάδες περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων βεβαιώσεων τελών κυκλοφορίας έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών 2,47 εκατομμύρια βεβαιώσεις, δηλαδή το 45% περίπου.

Αυτό σημαίνει πως έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 500 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισθέντων εσόδων 1,09 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να πληρώνονται 1 εκατομμύριο βεβαιώσεις κάτι που δεν είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία προμήθειας των τελών κυκλοφορίας 2013 ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013, κάτι που αναμένεται να συμβεί και για τα τέλη του 2014.

Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως δεν εξετάζει να χορηγήσει παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που λήγει την επόμενη εβδομάδα και προειδοποιεί πως όσοι φορολογούμενοι καταβάλουν τα τέλη μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών εις διπλούν.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...