Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σταθάκης: Οι λογαριασμοί ήταν της μητέρας μου...


 Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με αφορμή την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, να προχωρήσει σε άνοιγμα των λογαριασμών του μετά την συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε στις αρχές του 2015.
Με δήλωσή του, ξεκαθαρίζει ότι "οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα...
δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Read more...

Ο οικονομικός εισαγγελέας ψάχνει τον Ψυχάρη...


Ελεγχος στο πόθεν έσχες...
Αίτημα προς την  Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, για τον έλεγχο της σχετικής δήλωσης του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη.
 Το αίτημα αυτο σχετίζεται με...
τον έλεγχο των δανείων που χορηγήθηκαν στο ΔΟΛ από τις τράπεζες. 
Η Επιτροπή απάντησε θετικά στο αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα, ενώ παράλληλα αποφάσισε ο έλεγχός της να ανατεθεί στους ορκωτούς λογιστές.

πηγη typologies.gr

Read more...

Κυβερνητικές πηγές: Κανένα θέμα- Κάθε έλεγχος θεμιτός Πλήρη έλεγχο για τον Γιώργο Σταθάκη αποφάσισε η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες»- Τι απαντά ο υπουργός Οικονομίας


Συμμετοχές σε ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις που δεν είχαν δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, πέραν του αδήλωτου 1 εκ. ευρώ, εντοπίστηκαν από τον σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων της Βουλής.
στατηακισ
Οι διαφορές αυτές, προέκυψαν από τη σύγκριση της αρχικής δήλωσης Πόθεν Έσχες του κ. Σταθάκη, για την οικονομική χρήση του 2011 και την συμπληρωματική δήλωση που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας προκειμένου να καταγραφεί το μη δηλωθέν ποσό του 1 εκ. ευρώ.
Έτσι, η Επιτροπή έδωσε την δυνατότητα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του υπουργού, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.
«Κανένα θέμα. Κάθε έλεγχος είναι θεμιτός», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενώ συνεργάτες του υπουργού δήλωναν «ουδέν σχόλιον, ας προχωρήσουν οι έλεγχοι».
Τι απαντά ο υπουργός
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής για τη διεξαγωγή πλήρους ελέγχου.
«Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς», προσθέτει ο κ. Σταθάκης.
Σημειώνει δε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη σε ό,τι αφορά τα δικά του ακίνητα. «Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014», συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομίας.
Προβλήματα και στις δηλώσεις Χαρδούβελη, Μητρόπουλου και Παπασταύρου
Ακόμη, η Επιτροπή έλαβε απόφαση στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας να ασχοληθεί με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων Πόθεν Έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.
Επίσης, συνεχίζεται ο κατά προτεραιότητα έλεγχος της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.
Ακόμη, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες παρέπεμψε στον εισαγγελέα 11 υπόχρεους δηλώσεων Πόθεν Έσχες, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται νυν βουλευτές, καθώς δεν προσήλθαν να παράσχουν διευκρινίσεις για τις προβληματικές δηλώσεις τους παρά τις συνεχείς κλήσεις της Βουλής. Επιπλέον, υπάρχουν 8 υπόχρεοι, οι οποίοι δεν κατέθεσαν καθόλου δηλώσεις Πόθεν Έσχες. Σε έναν υπόχρεο ο οποίος είναι βουλευτής, που υπέβαλε Πόθεν Έσχες, όταν κλήθηκε, διαπιστώθηκαν προβλήματα.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, να επιστρέψει το ποσό του 1.800.000 ευρώ και στον πρώην υπουργό της ΝΔ, Αριστείδη Τσιπλάκο, καταλόγισε το ποσό των 150.000 ευρώ αντίστοιχα.
Για την υπόθεση Χαϊκάλη (για την εταιρεία στην Κύπρο) υπάρχει απαλλακτική εισήγηση της Επιτροπής.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει «πολλές φορές»...


Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει «πολλές φορές» για την κατάρριψη του Sukhoi
... για την κατάρριψη του Sukhoi...
Δεν ρίχνει τους τόνους το Κρεμλίνο απέναντι στην Τουρκία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει σήμερα, πως, η Άγκυρα θα μετανιώσει «πολλές φορές» την κατάρριψη του Sukhoi, υπαινισσόμενος πως...
τα αντίποινα δεν θα περιοριστούν σε εμπορικές κυρώσεις -λέγοντας πάντως πως «δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία».  Επιμένει στις κατηγορίες του πως η Τουρκία «συνδράμει τους τρομοκράτες» της ISIS. 

H καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των βουλευτών την Πέμπτη ξεκίνησε με την εμπλοκή στο Συριακό και την κόντρα με την Τουρκία.

Ο Βλ.Πούτιν «ευχαρίστησε τους ένστολους που πολεμούν την τρομοκρατία», λέγοντας πως υπερασπίζονται την ρωσική ασφάλεια. Γρήγορα, ο ρώσος πρόεδρος πέρασε στην διαμάχη με την Τουρκία. 

«Δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία» είπε, για να συνεχίσει: «Όποιος όμως πιστεύει πως αφού διέπραξε αυτό το απαίσιο έγκλημα πολέμου, αυτή τη δολοφονία σε βάρος του λαού μας, θα γλιτώσει μόνο με μέτρα που αφορούν τις τομάτες ή περιορισμούς σε άλλους τομείς, κάνουν πικρό λάθος». 

Η Μόσχα, υπενθυμίζεται, προανήγγειλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των τουρκικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.

«Η Τουρκία θα μετανιώσει, παραπάνω από μία φορά, για την κατάρριψη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. 

Μόνο ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έριξαν, ίσως αποφάσισε να τους τιμωρήσει τρελαίνοντάς τους Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Ίσως μόνο ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έριξαν. Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγεσία στην Τουρκία, κάνοντάς την να τρελαθεί».

Επανήλθε δε στις κατηγορίες του περί τουρκικής υποστήριξης στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η Μόσχα «δεν θα αγνοήσει πως η Τουρκία συνδράμει τους τρομοκράτες». Σε έμμεση δε αναφορά του προς τη Δύση, ο Πούτιν την κατηγόρησε για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην στάση της απέναντι στο ζήτημα.

Read more...

Πετροπόλεμος και χημικά...


BINTEO...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Χημικά, μολότοφ και πέτρες έπεσαν νωρίτερα στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ ΜΑΤ και ομάδας νεαρών.
 Η...
ένταση  γρήγορα αποκλιμακώθηκε και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται κανονικά στο κέντρο της Αθήνας.
Από τα επεισόδια, κάηκαν κάδοι, ενώ υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε βιτρίνες και σε ενα αυτοκίνητο..

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:




Read more...

Το περιουσιολόγιο δεν θα γίνει για τις λίρες της γιαγιάς...


Είναι υπερβολές όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο, δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως...
εξήγησε, στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, «το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται αυτό τον καιρό σε μία εφαρμογή που αφορά στο περιουσιολόγιο και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Μάλιστα έχουν γίνει οι πρώτες προτάσεις στους θεσμούς, αλλά θα αφορά στα σοβαρά περιουσιακά στοιχεία όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό διότι στο εσωτερικό έχουμε εικόνα, και όχι τη λίρα - δώρο της γιαγιάς και άλλα που αναφέρονται τις τελευταίες μέρες και δημιουργούν σύγχυση», διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Read more...

Αυξήθηκαν κατά 4,7% ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων η Ελλάδα την περίοδο 2007-14


ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων η Ελλάδα την περίοδο 2007-14
  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά 1,5% (στο 35,9% του ΑΕΠ), σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Την απόλυτη πρωτιά εξασφαλίζει η Ελλάδα σε ότι αφορά την αύξηση των φόρων (4,7%) στη διάρκεια της περιόδου 2007-2014. Σημειώνεται ότι στις άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση φόρων.

Ενδιαφέρον συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι και ότι η κύρια τάση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη μετά την κρίση είναι η μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάν, Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και έφθασε το 35,9% του ΑΕΠ από 34,4% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD's Annual Revenue Statistics). Η αύξηση αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, με τη Δανία και την Ισλανδία να καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις (3,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Στην περίοδο 2007-2014, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες -από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ- καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Δύο άλλες χώρες, η Δανία και η Τουρκία, σημείωσαν την ίδια περίοδο αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Το ίδιο διάστημα, για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η αύξηση της φορολογίας ήταν μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 34,1% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ πέρυσι).

Επομένως, η Ελλάδα έχει υψηλότερο φορολογικό βάρος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ πριν από την κρίση είχε χαμηλότερο.

Στις άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων (από 32% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ το 2014), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε σημαντική μείωσή τους κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες (στο 33,2% από 36,5% του ΑΕΠ το 2007) και στην Ιρλανδία μία μικρότερη μείωση (στο 29,9% από 30,4% του ΑΕΠ το 2007).

Το υψηλότερο φορολογικό βάρος από τις χώρες του ΟΟΣΑ έχει η Δανία (50,9% το 2014), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (45,2%) και το Βέλγιο (44,7%).

Το χαμηλότερο βάρος έχουν το Μεξικό (19,5% το 2014) και η Χιλή (19,8%), ακολουθούμενες από την Κορέα (24,6%) και τις ΗΠΑ (26%).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η κύρια τάση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη μετά την κρίση είναι η μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Τα μέσα έσοδα στις χώρες του ΟΟΣΑ από τα εταιρικά εισοδήματα και κέρδη μειώθηκαν από το 3,6% στο 2,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2007-14, ενώ τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν την ίδια περίοδο από το 8,8% στο 8,9% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν από το 6,5% στο 6,8%.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάν, Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

«Η μεγάλη πλειονότητα των αυξήσεων που έγιναν στη φορολογία μετά την κρίση επιβάρυνε τα φυσικά πρόσωπα με υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη φορολογία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κατασχέσεις 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην υπουργών


Κατασχέσεις 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην υπουργών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

    Αθήνα
    Την κατάσχεση 1.800.000 ευρώ από τον λογαριασμό πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και άλλα 150.000 από λογαριασμό υπουργού της ΝΔ αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς τα δύο πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στα «πόθεν έσχες».
    Ακόμη, η Επιτροπή έλαβε απόφαση στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας να ασχοληθεί με τα προβλήματα, που προέκυψαν από τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.
    Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πρώην υπουργοί, από τους λογαριασμούς των οποίων θα γίνουν οι κατασχέσεις, είναι ο Γιάννης Ανθόπουλος και ο Αριστείδης Τσιπλάκος.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

    Read more...

    Από την επόμενη εβδομάδα Frontex: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα με ΠΓΔΜ


    Frontex: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα με ΠΓΔΜ
      (Φωτογραφία:  Intime )


    Αθήνα
    Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.
    Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
    Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.
    Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».
    Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.
    Εξάλλου μέχρι στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές Αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.
    Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.
    «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνυποστήριξη από τη Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας, όπως την ιδέα για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι «η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στην πράξη και, βεβαίως, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διακίνηση των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξουμε τους στοιβαγμένους σε λέμβους πρόσφυγες στη θάλασσα».
    Αίτημα ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών μηχανισμών
    Αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέβαλαν σήμερα οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
    Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
    Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».
    Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
    Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».
    Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή.
    «Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

    Read more...

    Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση Νέο μακελειό με 20 νεκρούς στις ΗΠΑ


    Μακελειό με 20, μέχρι στιγμής, νεκρούς από πυροβολισμούς που έπεσαν σε κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών το οποίο φιλοξενούσε παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στο Σαν Μπερναντίνο, μια πόλη 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες.
    CVP19emVEAAGCdP
    Από τα πυρά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν τουλάχιστον 670 υπάλληλοι. Η εφημερίδα Daily Mail πάντως μεταδίδει ότι οι καταμετρημένοι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 12.
    Στο σημείο έχουν φθάσει δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ασφαλίσει το κτίριο και να απομακρύνει από το σημείο τους περίοικους.
    Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι τρεις ένοπλοι είναι βαριά οπλισμένοι και φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι όπως ανέφερα αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία τους αναζητά ακόμα, καθώς δεν έχει καταφέρει να τους εντοπίσει ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν από το σημείο με ένα μεγάλο SUV.
    Το αστυνομικό τμήμα του Σαν Μπερναντίνο έγραψε στο twitter ότι έχει επιβεβαιώσει «έναν με τρεις πιθανούς υπόπτους» και πολλά θύματα. Εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος ανέφερε ότι οι ύποπτοι είναι βαριά οπλισμένοι. Μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού αστυνομικός δήλωσε ότι «μόλις βρήκαν ακόμη ένα δωμάτιο με περισσότερα θύματα».
    Αμερικάνικα δημοσιεύματα αναφέρουν πως στο σημείο έχουν σπεύσει και ειδικοί πυροτεχνουργοί καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει τοποθετηθεί και εκρηκτικός μηχανισμός. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τρεις δράστες είναι λευκοί και πιθανώς φέρουν στρατιωτική περιβολή.
    Το δίκτυο NBC αναφέρει πως οι πυροσβέστες στην περιοχή έχουν στήσει πρόχειρο ιατρείο και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Οι ειδικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει από το σημείο ακόμα και τους δημοσιογράφους, και προχωρούν μέσα στο κτίριο ελέγχοντας δωμάτιο με δωμάτιο για επιζώντες ή υπόπτους.
    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για το περιστατικό. Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Χίλαρι Κλίντον, έγραψε στο twitter: «Aρνούμαι να το αποδεχτώ ως κάτι φυσικολογικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε την βία τώρα».
    To Σαν Μπερναντίνο βρίσκεται 60 μίλια ανατολικά του Λος Άντελες με πληθυσμό περίπου 200.000.

    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Συγκριτικοί δείκτες Ελλάδας - ΟΟΣΑ Αυξάνεται ο κίνδυνος της «φτώχειας των συνταξιούχων» για τις μελλοντικές γενιές


    Αυξάνεται ο κίνδυνος της «φτώχειας των συνταξιούχων» για τις μελλοντικές γενιές
      (Φωτογραφία:  Reuters )

    Παρίσι, Γαλλία
    Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτικής άποψης και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του (Pensions at a Glance 2015).

    Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα.

    Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων.

    «Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να φέρουν τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματά τους σε βιώσιμη πορεία. Αν και αυτές αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα είναι επαρκείς σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας:

    «Η μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να σχεδιασθούν πολιτικές, που θα είναι επαρκώς ευέλικτες για να προσαρμόζονται στις αβεβαιότητες του αυριανού κόσμου της εργασίας, διασφαλίζοντας επαρκή επίπεδα διαβίωσης για τους συνταξιούχους».

    Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη σύνταξη στα 67 να αντικαθιστά τη σύνταξη στα 65 σε πολλές χώρες.

    «Αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Βρετανία - σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο στα 70», σημειώνει η έκθεση.

    Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης συνέχισε να αυξάνεται σταθερά, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

    Τα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες από 55 έως 64 αυξήθηκαν απότομα σε πολλές χώρες: από 45% στο 66% στη Γερμανία, για παράδειγμα, από το 31% στο 46% στην Ιταλία και από το 52% στο 57% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, παραμένουν πολύ υψηλά σε πολλές χώρες, όπως και τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους.

    «Η μείωση των θέσεων απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η παράλληλη αύξηση των προσωρινών και συχνά επισφαλών θέσεων εργασίας μειώνουν, επίσης, τη συνέχεια των συνταξιοδοτικών εισφορών, τις οποίες θα μπορούν να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία.»

    »Διακοπή της εργασίας σημαίνει διακοπή του συνταξιοδοτικού συστήματος για κάποιες χώρες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν χαμηλότερες συντάξεις όταν θα συνταξιοδοτηθούν», σημειώνει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει ότι, υπό το φως αυτού του πιθανού σεναρίου, κάποιες χώρες πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τα δίχτυα ασφαλείας τους για τους συνταξιούχους που δεν έχουν αρκετές εισφορές για την ελάχιστη σύνταξη.

    Οι περισσότερες χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις πρώτης βαθμίδας με βάση την εξέλιξη των τιμών με αποτέλεσμα να μειώνονται αυτές σε σχέση με τα εισοδήματα διαχρονικά, καθώς οι τιμές έχουν την τάση να αυξάνονται λιγότερο από τους μισθούς.

    «Η αναπροσαρμογή των συντάξεων είναι ελκυστική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά ενέχουν επίσης τον κίνδυνο να προκαλέσουν φτώχεια στους συνταξιούχους, καθώς τα δίχτυα ασφαλείας θα χάνουν την αξία τους διαχρονικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

    Ο ΟΟΣΑ δίνει στοιχεία για βασικούς δείκτες των συνταξιοδοτικών συστημάτων των 34 χωρών - μελών του σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι:

    - Τα εισοδήματα των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2014 στο 98% των μέσων εισοδημάτων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, μετά το Λουξεμβούργο (106%) και τη Γαλλία (100%), και έναντι 87% που ήταν ο μέσος όρος.

    - Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 που ήταν φτωχοί το 2014 αντιστοιχούσε στο 7% έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (ως φτωχοί θεωρούνται αυτοί που έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 50% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών).

    - Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων όσων έχουν χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα ανερχόταν πέρυσι στο 66,8% στην Ελλάδα, ενώ στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 103,2%.

    - Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων για τις μέσες αποδοχές ανερχόταν στο 54,1%, ενώ στον ΟΟΣΑ κινείται από 28,4% έως 104,8%.

    - Οι δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις ανερχόταν στο 14,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 7,9% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

    - Το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στο 20,2% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ.

    - Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων άνω των 65 αντιστοιχεί σε 19,3 χρόνια, όσο και στον ΟΟΣΑ

    - Οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20.168 ευρώ έναντι 33.036 ευρώ στον ΟΟΣΑ).

    Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει εκπονήσει μοντέλα για τη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα το 2056 με ηλικία συνταξιοδότησης τα 62 χρόνια.

    Το βασικό μοντέλο έχει καταρτισθεί με τις διατάξεις που έχουν νομοθετηθεί και βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις, όπως ότι η μέση ετήσια αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα είναι 1,25%, το πραγματικό προεξοφλητικό επιτόκιο 3%, ο πληθωρισμός 2% και πραγματική απόδοση κεφαλαίων 3%.

    Με βάση τις παραδοχές αυτές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει το 2056 ως σύνταξη το 54,1% των αποδοχών του.

    Στο εναλλακτικό σενάριο, όπου το δίχτυ ασφαλείας αναφορικά με τις συντάξεις θα αναπροσαρμόζεται με βάση τους πραγματικούς μισθούς, ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει ως σύνταξη το 63,2% των αποδοχών του.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Γενική απεργία την Πέμπτη κόντρα στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό


    Γενική απεργία την Πέμπτη κόντρα στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό
      (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

    Αθήνα
    Γενική απεργία για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία θα συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. Κλαυθμώνος.
    Κινητοποιήσεις για την ίδια ημέρα ανακοίνωσε και το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σημάνουν γενικό πανελλαδικό-πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό.
    Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένη για τις 10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.
    Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
    Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
    Με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Πέμπτη στηΘεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
    Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.10 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί. Επίσης θα κινηθεί ένα ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ στην πρωινή και ένα στην απογευματινή βάρδια.
    Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.
    Στην κινητοποίηση της Πέμπτης θα συμμετέχει και η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώς τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
    Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανυγειονομική απεργία για την Τετάρτη 2/12 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης.
    Αποχή ανακοίνωσαν και οι δικηγόροι της Αθήνας αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στην επικείμενη εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, όπως αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ, θα απεργήσουν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    «Πρόβα» για το περιουσιολόγιο...


    «Πρόβα» για το περιουσιολόγιο το πόθεν έσχες του 2016
    ... το πόθεν έσχες του 2016...
    Από ανάκριση γ΄ βαθμού θα περάσουν το 2016 συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες (περίπου 300.000  υπόχρεοι μαζί με τις οικογένειές τους) καθώς θα υποβληθούν σε μία άκρως εξαντλητική διαδικασία προκειμένου να περάσουν από ψηφιακή «ακτινογραφία» όλα τα υπάρχοντά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «πρόβα» πριν την...
    καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες το 2016.

    Μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, αιρετοί άρχοντες, εφοριακοί, ελεγκτές, αξιολογητές, υπάλληλοι υπουργείων, στελέχη ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όλοι οι ένστολοι, δασάρχες, δημοσιογράφοι,  μέχρι και αθλητικοί παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές διατησίας και δεκάδες άλλοι κλάδοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Πολιτεία, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχεδόν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και όλες τις μεταβολές της περιουσίας τους κάθε χρόνο.

    Στο νέο σύστημα, με χιλιάδες κωδικούς και ειδικούς πίνακες, θα καταγράφονται τα πάντα:



    - Τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΑΝ) και καταθέσεις σε τράπεζες, αναλυτικά δηλωμένοι ανά είδος, ανά δικαιούχο, ανά νόμισμα (το σύστημα θα δέχεται δήλωση για 147 διαφορετικά νομίσματα) και ανά χώρα (προβλέπονται 195 διαφορετικά κράτη που το καθένα θα έχει ξεχωριστό κωδικό για να μπει στη δήλωση).

    - Τραπεζικές θυρίδες και το περιεχόμενό τους, ανά τράπεζα και ανά χώρα, όπου θα δηλώνεται και πότε νοικιάστηκε κλπ.

    - Τα κειμήλια, τα τιμαλφή και τα μετρητά που φυλάει καθένας σπίτι του.

    Στην απόφαση που υπάγραψαν οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πάντως μπαίνουν και ορισμένοι «κόφτες», προς αποφυγήν τραγελαφικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι θα πρέπει να δηλωθούν:

    - μετρητά ύψους 15.000 ευρώ και άνω που μένουν κρυμμένα σε κάθε σπίτι

    - κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ, ανά οικογένεια (δηλαδή για τον υπόχρεο, τον/την σύζυγο και τα παιδιά τους)

    - ακίνητα, κτήματα, πισίνες

    -  αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα

    -  μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια,

    - ασφαλιστήρια ζωής και λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα

    - συμμετοχές σε επιχειρήσεις

    Το 2016 θεωρείται αφετηρία του νέου συστήματος και θα πρέπει να υποβληθεί πλήρης αρχική  δήλωση. Οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συγκεκριμένες δηλώσεις και θα αναγράψουν σ’ αυτές αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.  Στο μέλλον, τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρώνονται και θα δηλώνονται μόνον οι τυχόν μεταβολές, οπότε θα είναι ευκολότερη η διαδικασία.

    Ειδικότερα , από την κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου προκύπτει, ειδικότερα, ότι στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι θα πρέπει το 2016 να δηλώσουν:

    1) Την πλήρη οικογενειακή τους κατάσταση, αν τελούν σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ των παιδιών τους κλπ.

    2)  Όλα τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος.

    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

    Read more...

    Πρόστιμο-μαμούθ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία...


    Αθηναϊκή Ζυθοποιία
    Το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά παραβάσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τη δεκαπενταετία, επιβλήθηκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την ολομέλεια της Επιτροπής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε...
    31.451.211 ευρώ και επιβλήθηκε στην εταιρεία επειδή «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Από την πλευρά της, η εταιρεία, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ως άδικη και αβάσιμη την απόφαση της Επιτροπής.

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, λοιπόν, έκρινε ότι η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται, κυρίως, στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέβαλε, ομοφώνως, πρόστιμο συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

    Ειδικότερα, η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης (μεγάλοι πελάτες/αλυσίδες εστίασης και λοιπά τελικά σημεία), με τη χορήγηση σ' αυτούς σημαντικών χρηματικών ποσών και άλλου είδους παροχών, υπό τους όρους, όμως, αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.

    Με την ίδια απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε την εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πέραν του προστίμου, να παραλείπει παρόμοιας φύσεως ενέργειες στο μέλλον και να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας



    Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου, ως αποτέλεσμα της έρευνάς της για την αγορά της μπίρας, που διήρκησε 15 ολόκληρα χρόνια. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, θεωρεί την απόφαση άδικη και αβάσιμη και δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη, για να προασπίσει τα δικαιώματά της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπίρας.

    Θεωρούμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ούτε έδωσε τη δέουσα προσοχή στις θεμελιώδεις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά μπίρας όλα αυτά τα χρόνια, όπως την αύξηση των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας από 5 το 2000, σε πάνω από 25 το 2014, αλλά και το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000, σε περίπου 50% σήμερα. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό.

    Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η απόφαση της Επιτροπής μεταφράζει με τρόπο άδικο το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτήν την αγορά, θεωρώντας το συνώνυμο παραβίασης του ανταγωνισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά έγινε μέσα από συνεχείς επενδύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια.

    Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερμηνεύει λανθασμένα τους κανόνες του ανταγωνισμού και αγνοεί το γεγονός ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου που δεν ακολουθεί πρακτικές αποκλειστικότητας στην αγορά.

    Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξακολουθήσει να δρα με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών της, τηρώντας πιστά το γράμμα, αλλά και το πνεύμα του νόμου, όπως άλλωστε πράττει όλα αυτά τα χρόνια

    Read more...