Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

«Πρόβα» για το περιουσιολόγιο...


«Πρόβα» για το περιουσιολόγιο το πόθεν έσχες του 2016
... το πόθεν έσχες του 2016...
Από ανάκριση γ΄ βαθμού θα περάσουν το 2016 συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες (περίπου 300.000  υπόχρεοι μαζί με τις οικογένειές τους) καθώς θα υποβληθούν σε μία άκρως εξαντλητική διαδικασία προκειμένου να περάσουν από ψηφιακή «ακτινογραφία» όλα τα υπάρχοντά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «πρόβα» πριν την...
καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες το 2016.

Μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, αιρετοί άρχοντες, εφοριακοί, ελεγκτές, αξιολογητές, υπάλληλοι υπουργείων, στελέχη ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όλοι οι ένστολοι, δασάρχες, δημοσιογράφοι,  μέχρι και αθλητικοί παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές διατησίας και δεκάδες άλλοι κλάδοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Πολιτεία, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχεδόν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και όλες τις μεταβολές της περιουσίας τους κάθε χρόνο.

Στο νέο σύστημα, με χιλιάδες κωδικούς και ειδικούς πίνακες, θα καταγράφονται τα πάντα:



- Τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΑΝ) και καταθέσεις σε τράπεζες, αναλυτικά δηλωμένοι ανά είδος, ανά δικαιούχο, ανά νόμισμα (το σύστημα θα δέχεται δήλωση για 147 διαφορετικά νομίσματα) και ανά χώρα (προβλέπονται 195 διαφορετικά κράτη που το καθένα θα έχει ξεχωριστό κωδικό για να μπει στη δήλωση).

- Τραπεζικές θυρίδες και το περιεχόμενό τους, ανά τράπεζα και ανά χώρα, όπου θα δηλώνεται και πότε νοικιάστηκε κλπ.

- Τα κειμήλια, τα τιμαλφή και τα μετρητά που φυλάει καθένας σπίτι του.

Στην απόφαση που υπάγραψαν οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πάντως μπαίνουν και ορισμένοι «κόφτες», προς αποφυγήν τραγελαφικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι θα πρέπει να δηλωθούν:

- μετρητά ύψους 15.000 ευρώ και άνω που μένουν κρυμμένα σε κάθε σπίτι

- κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ, ανά οικογένεια (δηλαδή για τον υπόχρεο, τον/την σύζυγο και τα παιδιά τους)

- ακίνητα, κτήματα, πισίνες

-  αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα

-  μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια,

- ασφαλιστήρια ζωής και λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα

- συμμετοχές σε επιχειρήσεις

Το 2016 θεωρείται αφετηρία του νέου συστήματος και θα πρέπει να υποβληθεί πλήρης αρχική  δήλωση. Οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συγκεκριμένες δηλώσεις και θα αναγράψουν σ’ αυτές αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.  Στο μέλλον, τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρώνονται και θα δηλώνονται μόνον οι τυχόν μεταβολές, οπότε θα είναι ευκολότερη η διαδικασία.

Ειδικότερα , από την κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου προκύπτει, ειδικότερα, ότι στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι θα πρέπει το 2016 να δηλώσουν:

1) Την πλήρη οικογενειακή τους κατάσταση, αν τελούν σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ των παιδιών τους κλπ.

2)  Όλα τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: