Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Από το υπουργείο Εξωτερικών Βερολίνο: Έχει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων


Βερολίνο: Έχει κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων

Ούτε να το συζητήσει η Γερμανία - Απάντηση στην προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945» υποστήριξε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Με την κατηγορηματική αυτή άρνηση, η Γερμανία απάντησς στην προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ζητούν «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

«Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε «μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης», χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.
protothema.gr

Read more...

Από ψαλίδι σε ψαλίδι: Μειώνονται αναδρομικά χιλιάδες συντάξεις διπλοσυνταξιούχων



Σε ισχύ οι αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις. Θα επιβληθούν από 1/1/2013 με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αυτοί να δουν σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους
Μπαίνει σε ισχύ ο αναδρομικός υπολογισμός για τις μειώσεις στις συντάξεις σε όσους λαμβάνουν περισσότερες των δύο συντάξεων με βάση τις μνημονιακές ασφαλιστικές διατάξεις, για τις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί με αποτέλεσμα χιλιάδες διπλοσυνταξιούχοι να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι περικοπές που προέβλεπαν πέντε νόμοι που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό θα δουν πλέον σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από 1/1/2013 με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αυτοί να δουν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις
Οι διατάξεις αυτές προβλέπονταν στον νόμο Ν. 4199/2013 που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2013 μπαίνουν σε ισχύ αφού ο Διοικητής του ΙΚΑ σήμερα υπέγραψε την εγκύκλιο που τις βάζει σε εφαρμογή.
Οι αναδρομικές περικοπές στις διπλές συντάξεις είχαν καθυστερήσει να εφαρμοστούν ώστε να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις των στοιχείων από όλα τα ταμεία.
Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει ότι σε περιπτώσεις που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία συντάξεις, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης, που υπολογίζεται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων, επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επίσης είχε διευκρινιστεί στο παρελθόν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου δεν αλλάζει το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης που προβλέπεται στους νόμους, ενώ φαίνεται πως μικρότερες μειώσεις θα υπάρξουν σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.
Ποιες είναι οι μειώσεις που σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν γίνει θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ο νόμος 3863/2010 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία για το τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).
Ο νόμος 3565/2010 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο για το τμήμα που υπερβαίνει το ποσό.
Ο νόμος 3986/2011 προβλέπει ότι στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό ενώ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό.
Ο νόμος 4051/2012 προβλέπει ότι στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό ενώ στον νόμο 4093/2012 προβλέπεται ότι στο σύνολο κύριας και επικουρικής επιβάλλεται περικοπή από 5% έως 20% σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του ΙΚΑ που παρουσιάζει το dikaiologitika αναφέρει:
Κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 127, παρ. Ι, εδ. 2α και β του Ν. 4199/2013, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 216Α/11.10.2013 και αφορούν τον επιμερισμό της παρακράτησης ή μείωσης των συντάξεων που διενεργούνται βάσει ειδικών διατάξεων σε κάθε φορέα που καταβάλλει συνταξιοδοτική παροχή.
Συγκεκριμένα, στο εδ. 2α ορίζεται ότι από 1.1.2013, στις περιπτώσεις που βάσει των νόμων 3863/2010, 3865/2010, 3891/2011, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 γίνεται παρακράτηση ή μείωση επί του αθροίσματος των συντάξεων οι οποίες καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επίσης, στο εδ. β ορίζεται ότι ειδικά για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε μέλη οικογένειας θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου η προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις παρακράτηση ή μείωση διενεργείται από 1.1.2013 στο καταβαλλόμενο σε κάθε δικαιούχο ποσό, ενώ όταν καταβάλλεται και άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία εφαρμόζεται παράλληλα και ο προαναφερόμενος στο εδ. α αναλογικός επιμερισμός σε κάθε φορέα ή τομέα.
Επισημαίνεται ότι, επειδή οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν για συντάξεις που καταβάλλονται ήδη από 1.1.2013, θα πρέπει να συνδυαστούν με την ΠΟΛ1010/25.1.2013 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (σχετ. αρ. πρωτ. Σ01-11/14.1.2014 Γεν. Έγγραφο της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης προς τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων).
Τέλος, υπενθυμίζεται και το με αρ. πρωτ. Σ60/108/6.9.2013 Γενικό Έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών, σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου οι διαδικασίες επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων διενεργούνται αυστηρά με μηχανογραφικές διαδικασίες που υποστηρίζονται από το Ε.Σ.Ε.Π.Σ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν εφαρμοστεί οι περικοπές θα δουν πλέον μειωμένες τις συντάξεις τους.
http://news247.gr/

Read more...

Ένταση στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης...


Ένταση επικράτησε και σήμερα, κατά τη διάρκεια της δίκης σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση στα ταμεία του κεντρικού δήμου. Στα αξιοσημείωτα ήταν, για άλλη μια φορά, η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των...
συνηγόρων υπεράσπισης του Παναγιώτη Σαξώνη και του Μιχάλη Λεμούσια, γεγονός που υποχρέωσε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διακόψει πρόωρα τη διαδικασία. "Δεν θα γίνει μπάχαλο εδώ" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης άφησε αιχμές σε βάρος του συγκατηγορουμένου του πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας Γιώργου Γκαϊδατζή, σχολιάζοντας τη χθεσινή αποκάλυψη ότι ο τελευταίος αποπειράθηκε να κλέψει φακέλους από το υπόγειο αρχείο του δήμου. "Δεν είχα δόλο. Πήγα να πάρω πράγματα που δεν ήταν απόρρητα" απάντησε ο Γ. Γκαϊδατζής.

Στη συνέχεια η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση πρώην συναδέλφου του Παναγιώτη Σαξώνη

"Ο Σαξώνης μιλούσε στον διάδρομο με τον Λεμούσια", είπε ο υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, και επί σειρά ετών "συγκάτοικος" στο ίδιο γραφείο με τον πρώην ταμία.

 Κληθείς -πάντως- να περιγράψει τις σχέσεις του άλλοτε συναδέλφου του με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, ο μάρτυρας τις περιέγραψε ως καθαρά υπαλληλικές.

Στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Φώτης Σκαμπαρδώνης τόνισε ότι τον Π. Σαξώνη τον γνώριζαν όλοι στο δήμο.

Μάλιστα, τον χαρακτήρισε "επώνυμο" λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. "Είχε τα μαγαζιά του, το τζιπ και το… καραβάκι του" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επεσήμανε: "Από το 1996 άκουγα για τα μαγαζιά του. Ήταν πιο άνετος οικονομικά από μας".

Πρόσθεσε δε, ότι ο Π. Σαξώνης εθεωρείτο ως ένας από τους καλύτερους υπαλλήλους του δήμου, τονίζοντας ότι "κατέβαινε στη δουλειά του ακόμη κι όταν είχε άδεια". Ο υπάλληλος, που όπως ο Π. Σαξώνης ήταν διαχειριστής πληρωμών στον δήμο, αναφερόμενος στα 8 χρόνια που δούλευε στο ίδιο γραφείο με τον καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη συνάδελφό του, τόνισε ο αυτός "κλείδωνε πάντα το συρτάρι του" και "δεν επέτρεπε σε κανέναν να πλησιάσει το γραφείο του".



Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, ημέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όπως και στον Μ. Λεμούσια και τον Π. Σαξώνη...

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναρτήθηκε από 

Read more...

Μπήκε τέλος στη δράση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στην Πελοπόννησο



Η δίωξη ναρκωτικών στην Καλαμάτα εξάρθρωσε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών το οποίο είχε απλώσει τα δίχτυα του σε τρεις νομούς
Δικογραφία σχηματίσθηκε εις βάρος 80 πολιτών οι οποίοι και φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν συνολικά 18 άνθρωποι, ενώ έγινε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια, καταστήματα και άλλους χώρους.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τα δώδεκα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία λιμενικός, απόστρατος αστυνομικός, καθώς και έγκλειστος των φυλακών Ναυπλίου για ληστεία. Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά και όπλα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη εξήντα δύο άτομα.
Είχε προηγηθεί η πολύμηνη αστυνομική έρευνα οπότε και προέκυψε ότι οι 12 συλληφθέντες, έχοντας διακριτούς ρόλους, συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως χασίς και κοκαΐνη, σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης Αρκαδίας, του Πύργου Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άνεργοι. Δύο από τα μέλη της οργάνωσης, για να νομιμοποιούν τα έσοδα, χρησιμοποιούσαν ως "βιτρίνες" δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δράση τους.
Επιπλέον, όπως προέκυψε, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ως αντίτιμο της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών και αντικείμενα αξίας, όπως λίρες, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.λπ.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών. Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, έγιναν περισσότερες από τριάντα έρευνες, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα 1 κιλό και διακόσια δέκα γραμμάρια χασίς, 4,6 γραμμάρια κοκαΐνης, τρία περίστροφα, τρία κυνηγετικά όπλα, αεροβόλο όπλο, ένα στιλέτο, δεκαεπτά φυσίγγια, 281 εκατοστά φυτίλι, 15 κιλά και 860 γραμμάρια πυρίτιδας, δύο πυροκροτητές, δύο φωτοβολίδες και το χρηματικό ποσό των 1.795 ευρώ.
http://news247.gr/

Read more...

Μειώθηκε στα 4 εκατ. ευρώ η εγγύηση του Κοντομηνά...


Στα 4 εκατ. ευρώ μειώθηκε τελικά η εγγύηση που καλείται να καταβάλει ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά από σχετική απόφαση του...
ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση επιχειρηματίας πρέπει να καταβάλει το ποσό της εγγύησης μέχρι τις 21 Μαρτίου, σε μετρητά με εγγυητική επιταγή Τραπέζης και μέρος του ποσού με εμπράγματες εγγυήσεις σε ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου είχε εισηγηθεί στον ανακριτή να γίνει δεκτή η προσφυγή του Δημήτρη Κοντομηνά για τη μείωση της χρηματικής εγγύησης που του είχε επιβληθεί...
iefimerida.gr

Read more...

Αθώοι οι επτά κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στα διόδια Μεγάρων...


Ανάμεσά τους είναι ο δήμαρχος της πόλης...

Αθώοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο και οι επτά κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στα διόδια των Μεγάρων. Ανάμεσα τους, ο δήμαρχος Μεγαραίων Ιωάννης Μαρινάκης αλλά και...
δυο αντιδήμαρχοι.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενώ σε βάρος του ενός είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την άποψη του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, πλην ενός, υποστηρίζοντας ότι η διαδήλωση ήταν μια αυθόρμητη συμβολική ενέργεια του κόσμου. «Υπήρχε συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες κάτοικοι της περιοχής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ήταν παρόντες στα επεισόδια. «Ήμασταν γύρω στα 200 άτομα. Η αστυνομία είχε εκτρέψει την κυκλοφορία και δεν περνούσαν αυτοκίνητα. Παραμείναμε στο οδόστρωμα για περίπου 4 λεπτά. Τότε ήρθαν τα ΜΑΤ και δημιούργησαν έναν πανικό. Προκαλούσαν τον κόσμο και χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά. Αφήσαμε ένα αυτοκίνητο με ένα άρρωστο παιδί να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους μάρτυρες

Ένας ακόμη, μάρτυρας ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο «αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής» κατέθεσε πως είναι υποχρεωμένοι να δίνουν 1000 - 1200 ευρώ το χρόνο μόνο και μόνο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Εκτίμησε δε ότι «προφανώς κάποιοι ζήτησαν να γίνουν συλλήψεις.». «Δεν παρεμποδίστηκε κανείς αντίθετα οι οδηγοί των αυτοκινήτων περνούσαν χωρίς να πληρώνουν τα διόδια. Διευκολύνθηκε μάλιστα η διέλευση τους», υποστήριξε στην κατάθεση του.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν πως κανείς δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε κατάληψη. «Ήταν μια συμβολική ενέργεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η τακτική της αστυνομίας ήταν αυτή που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε μα καταλάβουμε το οδόστρωμα για ελάχιστα λεπτά» είπαν...
newsbeast.gr

Read more...

Η σωστή ανάγνωση της κατάστασης ΕΣΕΕ: Πανάκριβο παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς σε σχέση με τους μισθούς


ΕΣΕΕ: Πανάκριβο παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς σε σχέση με τους μισθούς
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Βεβιασμένο και παραπλανητικό χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ αν δεν ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες -και κυρίως ο καταποντισμός των μισθών στην Ελλάδα της κρίσης- το συμπέρασμα ότι η μείωση των τιμών των προϊόντων στο «καλάθι της νοικοκυράς» σημαίνει και καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Επικαλούμενη την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) εστιάζει στο ότι παρά τη μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, το ποσοστό του μισθού που απαιτείται για την απόκτήσή τους παραμένει πολύ υψηλότερο, έναντι του αντίστοιχου που χρειάζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Διότι αυτό που έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι τόσο η απόλυτη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων αλλά η μέση τιμή του καλαθιού συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό σε κάθε χώρα (σχετική τιμή καλαθιού)» εξηγεί η ΕΣΕΕ και ζητά «να σταματήσει η καθοδική πορεία των μισθών στην χώρα μας για να αναταχθεί επιτέλους η κατανάλωση».

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ
«Το πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα παρά τις χαμηλότερες τιμές των βασικών αγαθών παραμένει ακριβότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες» επισημαίνει η ΕΣΕΕ, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ.
Σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2014 είναι φθηνότερο στη χώρα μας συγκριτικά με Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.

Το συμπέρασμα αυτό ισχύει ακόμα και όταν αφαιρεθεί η αξία του ΦΠΑ από την τιμή του καλαθιού.

Σύγκριση μέσων τιμών καλαθιού προϊόντων σούπερ-μάρκετ


Τιμές με ΦΠΑ
Τιμές χωρίς ΦΠΑ
Διαφορά με Ελλάδα με ΦΠΑ
Διαφορά με Ελλάδα χωρίς ΦΠΑ
Ελλάδα
38,93
33,54


Ισπανία
39,03
35,49
0,26%
5,84%
Γαλλία
48,64
44,39
24,95%
32,36%
Ηνωμένο Βασίλειο
50,78
47,08
30,45%
40,37%
Πηγή: ΙΕΛΚΑ
Με μια πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ευνοϊκά για την Ελλάδα, αφού το καλάθι στην Ελλάδα είναι κατά τι φθηνότερο από ό,τι στην Ισπανία και κατά πολύ φθηνότερο από ό,τι στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η αξία του ΦΠΑ είτε όχι.

Το ΙΕΛΚΑ υποστηρίζει ότι η ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση έχει διαμορφωθεί ανεξάρτητα από την απόσταση της χώρας μας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης, την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της (οδικό δίκτυο, νησιά κλπ), το μέγεθος της αγοράς κ.ο.κ.

Είναι σαφές ότι το εν λόγω ποσοτικό συμπέρασμα δεν είναι αμφισβητήσιμο, ωστόσο η συναγωγή ότι η μείωση των τιμών σημαίνει καλύτερο βιοτικό επίπεδο είναι βεβιασμένη και παραπλανητική εάν δεν ληφθούν υπόψιν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

«Μόνο εάν τα στοιχεία αυτά συνεξεταστούν με το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, σε σύγκριση πάντοτε με τις υπόλοιπες υπό μελέτη χώρες, μπορεί να περιγραφεί και το κυριότερο να ερμηνευθεί ασφαλέστερα το καλάθι της νοικοκυράς. Διότι αυτό που έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι τόσο η απόλυτη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων αλλά η μέση τιμή του καλαθιού συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό σε κάθε χώρα (σχετική τιμή καλαθιού)» εξηγεί.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν συρρικνώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αμοιβές με αποτέλεσμα η δυνατότητα αγοράς ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων να έχει πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Συνεπώς, η ελαφρώς χαμηλότερη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων στην Ελλάδα δεν αντισταθμίζει τις πολύ χαμηλότερες κατώτατες και μέσες αμοιβές στην οικονομία καθώς ο καταναλωτής/νοικοκυριό στην Ελλάδα δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών του για την προμήθεια του ίδιου καλαθιού προϊόντων συγκριτικά με τους καταναλωτές των άλλων χωρών, επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Ποσοστό του κατώτατου μισθού που απαιτείται για την αγορά ενός καλαθιού


Κατώτατος μισθός (Ιαν. 2014) Σε ευρώ
Μειωμένος Συντελ. ΦΠΑ (βασικά τρόφιμα)
Ποσοστό κατώτατου μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού με ΦΠΑ
Ποσοστό κατώτατου μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού χωρίς ΦΠΑ
Ελλάδα*
684 (586)*
13,0%
5,69% (6,64%)*
4,90% (5,72)*
Ισπανία
753
4,0%
5,18%
4,71%
Γαλλία
1.445
5,5%
3,37%
3,07%
Ηνωμένο Βασίλειο
1.217
0,0%
4,17%
3,87%
Πηγή: Eurostat. 
*Η Eurostat καταγράφει ως κατώτατο μισθό στην Ελλάδα τα 684 ευρώ. Ο μισθός αυτός προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα 586 του κατώτατου μισθού επί 14 μήνες και διαιρώντας με 12. Αντίστοιχη μεθοδολογία χρησιμοποιείται και για τις υπόλοιπες χώρες.

Η δυσχέρεια αγοράς του τυπικού καλαθιού προϊόντων διογκώνεται –δηλαδή, το ποσοστό του κατώτατου μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού είναι μεγαλύτερο στη χώρα μας- αν ληφθεί υπόψιν πως ο συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα (βασικά αγαθά-αγαθά με ανελαστική ζήτηση) είναι σημαντικά υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με όλες τις υπό εξέταση χώρες (πχ 13% ή 23% για αναψυκτικά και χυμούς έναντι των φορολογικών συντελεστών 10% και 5,5% στη Γαλλία, 10% και 4% στην Ισπανία και 0,0% στην Αγγλία).

Ποσοστό του μέσου μισθού που απαιτείται για την αγορά ενός καλαθιού


Μέσος μισθός (Ιαν. 2014) Σε ευρώ
Ποσοστό μέσου ακαθ. μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού με ΦΠΑ
Ποσοστό μέσου ακαθ. μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού χωρίς ΦΠΑ
Ελλάδα
818
4,76%
4,10%
Ισπανία
2.019
1,93%
1,76%
Γαλλία
2.651
1,83%
1,67%
Ηνωμένο Βασίλειο
2.504
2,03%
1,88%
Η κατανομή των μισθών, έτσι όπως παρατίθεται, δεν είναι κανονική αλλά παρουσιάζει θετική ασυμμετρία (right-skewed) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μισθωτοί να λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές από αυτές του παραπάνω πίνακα.

Ωστόσο, αυτές δεν παύουν να αποτελούν ασφαλή ένδειξη των πολύ μεγάλων αποκλίσεων που επικρατούν στις μέσες αμοιβές στις παραπάνω χώρες, σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Από τον ακόλουθο πίνακα επιβεβαιώνεται πως η διαφορά στην τιμή του καλαθιού στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη διαφορά στον κατώτατο/ μέσο μισθό.

Πόσο χαμηλότερα είναι η Ελλάδα συγκριτικά με τις τιμές καλαθιού και τον κατώτατο/ μέσο μισθό

Πόσο χαμηλότερα βρίσκεται η Ελλάδα συγκριτικά με

Τιμές καλαθιού με ΦΠΑ
  Τιμές καλαθιού
χωρίς ΦΠΑ
 Κατώτατο μισθό
  Μέσο μισθό
Ισπανία
-0,26%
-5,49%
-9,16%
-59,48%
Γαλλία
-19,96%
-24,44%
-52,66%
-69,14%
Ηνωμένο Βασίλειο
-23,34%
-28,76%
-43,80%
-67,33%
Πηγή: ΙΕΛΚΑ, Eurostat, Wikipedia, Επεξεργασία στοιχείων ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω μέσες αμοιβές είναι ακαθάριστες, δηλαδή δεν λαμβάνουν υπόψη την αλματώδη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην Ελλάδα και την περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, προσθέτει η ΕΣΕΕ.

Τέλος, η μέση τιμή του καλαθιού με ΦΠΑ θα πρέπει να συμπιεστεί κατά πολύ, ώστε ο καταναλωτής που αμείβεται με τον κατώτατο/μέσο μισθό στην Ελλάδα να έχει την ίδια σχετική επιβάρυνση με τον αντίστοιχο καταναλωτή στις άλλες χώρες.

«Με βάση τα παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σταματήσει η καθοδική πορεία των μισθών στην χώρα μας για να αναταχθεί επιτέλους η κατανάλωση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά πρέπει να κατανοηθούν στο γενικότερο πλαίσιο της ύφεσης και κατ’ επέκταση να αντιμετωπιστούν ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μια ξεκομμένη πραγματικότητα. Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες είναι επιβεβλημένες αλλά για να είναι γόνιμες πρέπει να γειώνονται στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Α.Τ


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δηλώσεις της Εύης Χριστοφιλοπούλου «Δεν τίθεται θέμα» επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας μετά το 2014


«Δεν τίθεται θέμα» επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας μετά το 2014
Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας και απολύσεων μετά το 2014» δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στους ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αν ένας πέλεκυς απόλυσης βρίσκεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων» πρόσθεσε.
Επίσης, η κ. Χριστοφιλοπούλου επισήμανε: «Είμαστε εντός των στόχων σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις μας για την κινητικότητα. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να καλυφθεί ο στόχος των 11.500 αποχωρήσεων. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι με το τέλος αυτού του προγράμματος, η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Παρουσίαση προγραμματικών θέσεων Πρόταση Τσίπρα για συνολική ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων


Πρόταση Τσίπρα για συνολική ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα βασίζεται στη συνταγματική επιταγή για την συνεισφορά όλων στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι η φορολογική της πολιτική «κινείται στο χώρο του παραλογισμού και της πλήρους απώλειας του ελέγχου». Επισήμανε επίσης ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ψήφισε τριάντα φορολογικά νομοθετήματα, που έχουν δημιουργήσει ένα ακατανόητο και ανεξέλεγκτο ναρκοπέδιο για τους φορολογουμένους, τις ΜΜΕ Επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Την πολιτική αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε «εκ προμελέτης ήταν το έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες» και πρόσθεσε ότι «η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση που μας την πλάσαραν ως ένα ακόμα επίτευγμα που θα οδηγούσε στην ανάκαμψη, δεν έδωσε τίποτε στην πραγματική οικονομία», ενώ «τα δάνεια είναι εύκολα για φίλα προσκείμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα συμφέροντα και αδύνατα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος εμμέσως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη για την φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «απομονώνουν φράσεις, κάνουν κοπτοραπτική με ερωτήσεις και απαντήσεις, βρίσκουν πολύ εύκολα πρόθυμους στα μέσα ενημέρωσης για να αναπαράγουν ότι θέλουν και ότι τους συμφέρει».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από πέρυσι το κόμμα του έχει παρουσιάσει συνολικές θέσεις για το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα φτώχεια, το φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις και συνόψισε τις θέσεις αυτές σε ένα τρίπτυχο:

  • Η νέα «σεισάχθεια», η ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
  • Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
  • Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει «ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη από χαράτσια ΔΕΗ, Φόρο Εισοδήματος, ΦΑΠ, ΦΠΑ, παλαιά χρέη, έκτακτες εισφορές, να ανασάνουν. Θέτουμε, λοιπόν, προς διαβούλευση την πρόταση για την συνολική ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι ανά φορολογία αλλά σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. ανά τρίμηνο) όταν προστίθενται και νέες οφειλές».

Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας και της επιχειρηματικότητα σε βάρος των πολλών, των μικρών, των αδυνάτων και να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τους μικρομεσαίους είτε στις φυλακές είτε στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες.

Όλα αυτά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται και στον πολιτικό στόχο που θέτουμε εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών που δεν είναι άλλος από τη μεγάλη πολιτική ανατροπή.

Η μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές, δεν είναι για το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική φιλοδοξία, είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Βεντούρης...


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε ο 55χρονος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας ...
"Παναγία οδηγήτρια- ναυτική εταιρεία", Ευάγγελος Βεντούρης, ο οποίος οδηγήθηκε στον πέμπτο ανακριτή Πειραιά, για οφειλές προς το Δημόσιο, που σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ανέρχονται σε 1.980.996,99 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον πλοιοκτήτη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα...

Read more...